ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ Η ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Αναρρίχηση στο νησί των σφουγγαράδων

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2015 0:45

ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Πόλος έλξης αναρριχητών από όλο τον κόσμο γίνεται αυτή την περίοδο το νησί της Καλύμνου, ένας από τους καλύτερους προορισμούς για αναρρίχηση σε παγκόσμια κλίμακα, όπως τονίζουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων φορείς του νησιού.

Η «αφρόκρεμα των αθλητών» σε αυτό το είδος της αθλητικής δραστηριότητας δίνουν κάθε χρόνο Μάιο και Οκτώβριο κυρίως το ετήσιο τους ραντεβού στο νησί της Δωδεκανήσου, όπως τονίζει η Πόπη Τσαγκάρη, ξενοδόχος με σημαντική δράση στον άξονα της προβολής του νησιού στις διεθνείς αγορές. «Αυτή την περίοδο το νησί κατακλύζεται από επισκέπτες και οι 3.000 κλίνες δεν καλύπτουν την αυξημένη ζήτηση των αναρριχητών» τονίζει η κ. Τσαγκάρη.

Όπως συμπληρώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Νίκος Τσαγκάρης, η επισκεψιμότητα στο νησί αυτή την περίοδο ανέρχεται σε περίπου 2.000 τουρίστες οι οποίοι είναι όλοι αναρριχητές.

«Αυτή την περίοδο η Κάλυμνος είναι ένα αναρριχητικό χωριό», καθώς όλοι επισκέπτες γνωρίζονται μεταξύ τους, σημειώνει ο κ. Τσαγκάρης. Η αναρρίχηση είναι η αιτία που η τουριστική περίοδος για την Κάλυμνο έχει πλέον επιμηκυνθεί έως τον Νοέμβριο. «Και αν οι εταιρείες χαμηλού κόστους δεν διέκοπταν τις πτήσεις για την Κω, τότε οι τουριστικές ροές θα συνεχίζονταν και πέραν του Νοεμβρίου», εκτιμά ο κ. Τσαγκάρης.

«Πρόκειται για επισκέπτες, που "επιστρέφουν" στην Κάλυμνο ύστερα από την πρώτη τους επίσκεψη. Είναι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες και το νησί έχει επενδύσει σε αυτή τη μορφή τουρισμού», σημειώνει η κα Τσαγκάρη. Δυναμικό «παρών" στο νησί δίνουν αθλητές και επισκέπτες από: Αμερική, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Σκανδιναβία και Ιταλία.

Η Κάλυμνος καθιερώθηκε και ήρθε στην κορυφή της προτίμησης των αναρριχητών παγκοσμίως, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες και όχι τυχαία. Η Κάλυμνος, όπως αναφέρει ο κ. Τσαγκάρης, είναι παρούσα σε διεθνείς εκθέσεις, βάσει συγκεκριμένου Marketing Plan και σε κάθε ευκαιρία γίνεται προσπάθεια προβολής του νησιού και του συγκριτικού του πλεονεκτήματος. Για παράδειγμα, φέτος θα λάβει χώρα το πρώτο «πειραματικό φεστιβάλ αναρρίχησης» το οποίο μεταξύ άλλων θα έχει και πολιτισμικά δρώμενα.

Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες της Καλύμνου... δεν σταματάνε στον αναρριχητικό τουρισμό, αλλά αντίθετα καταβάλλονται προσπάθειες για ανάδειξη και άλλων μορφών τουρισμού, όπως αυτού του περιπατητικού, αλλά και αυτό του καταδυτικού. Στο πρώτο μέτωπο γίνεται προσπάθεια προβολής των πιστοποιημένων μονοπατιών, ενώ σε ό,τι αφορά το βυθό της Καλύμνου, γίνονται προσπάθειες δημιουργίας καταδυτικού πάρκου.

«Ο τουρισμός είναι αυτός που δίνει ζωή στο νησί της Καλύμνου και αποτελεί ισχυρό ανάχωμα στη μετανάστευση, σημειώνει ο κ. Τσαγκάρης, τονίζοντας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης ολόκληρες οικογένειες εγκαταλείπουν το νησί και αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό».

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΩΝ

Γνωστή σε όλο τον κόσμο ως το νησί των σφουγγαράδων με τον μαγευτικό βυθό, η Κάλυμνος τα τελευταία χρόνια ανακαλύφθηκε από τους αναρριχητές λόγω του πλούσιου γεωφυσικού της ανάγλυφου και έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Χατζησμάλης, υπεύθυνος γραφείου τουρισμού του Δήμου Καλυμνίων: «η παράδοση των σφουγγαράδων συνεχίζεται στις μέρες μας και παραμένει το σήμα κατατεθέν του νησιού. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, το νησί έχει εκμεταλλευτεί ένα νέο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει σχέση με την ορεινή του φυσιογνωμία, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές ώστε να αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς στις προτιμήσεις των αναρριχητών».

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει: «η αναρρίχηση έχει συντελέσει στην επέκταση της τουριστικής σεζόν, η οποία εκτείνεται πια από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο. Ουσιαστικά, το νησί διαθέτει πλέον τρεις περιόδους αιχμής. Δύο αναρριχητικές περιόδους, την ανοιξιάτικη και τη φθινοπωρινή και την κλασική περίοδο αιχμής του καλοκαιριού με τον Αύγουστο να κορυφώνεται η τουριστική ροή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη της αναρρίχησης έχει βοηθήσει παράλληλα και την ανάπτυξη άλλων μορφών τουρισμού στο νησί της Καλύμνου, όπως του περιπατητικού και του καταδυτικού, σύμφωνα με τον κ. Χατζησμάλη.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Η Κάλυμνος αποτελεί τον πρώτο παγκόσμιο προορισμό για αναρριχητικές διακοπές, σύμφωνα με τον κ. Χατζησμάλη. Τα κριτήρια που κάνουν την Κάλυμνο να ξεχωρίζει είναι η άριστη ποιότητα βράχων, περίπου 2.700 καλοασφαλισμένες αναρριχητικές διαδρομές, η σύντομη πρόσβαση στις αναρριχητικές διαδρομές, τα αναρριχητικά πεδία που παρουσιάζουν ποικιλία σε βαθμούς δυσκολίας.

Επίσης το νησί έχει μοναδική θέα, γειτνιάζει με το θαλάσσιο περιβάλλον, έχει άριστες κλιματολογικές συνθήκες, ιδιαίτερη φιλοξενία, ευκολία πρόσβασης στον προορισμό (εταιρείες χαμηλού κόστους), ενώ αποτελεί και ιδανικό τόπο για οικογενειακές διακοπές.

Στο νησί υπάρχουν οργανωμένες αναρριχητικές διαδρομές και μεγάλες δυνατότητες για άνοιγμα νέων, καθώς έχει αξιοποιηθεί μόνο το 10% των βράχων. Ασβεστολοθικά πετρώματα, τεράστιες κάθετες πλάκες, στέγες με σταλακτικό διάκοσμο, επιβλητικές σπηλιές που προσφέρουν μια ανεξάντλητη ποικιλία σε κινήσεις και αναρριχητικές τεχνικές, για υψηλές συγκινήσεις και πρωτόγνωρες εμπειρίες.

ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Αναρριχητές από όλο τον κόσμο θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες στην Κάλυμνο, με αφορμή το ετήσιο φεστιβάλ αναρρίχησης στο νησί που θεσπίστηκε το 2000 και εφέτος θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, στις 10 και 11 Οκτωβρίου.

Οι λάτρεις του σπορ βιώνουν στην Κάλυμνο ένα μοναδικό αναρριχητικό υπερθέαμα σε ένα επίγειο αναρριχητικό παράδεισο που συνδυάζει απόκρημνους βράχους με την μαγευτική θέα στη θάλασσα.

Για άλλη μία φορά η Κάλυμνος θα γεμίσει ενέργεια και θα γίνει πόλος έλξης εκατοντάδων - επαγγελματιών και μη - αναρριχητών.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ, σημειώνονται θεαματικές επιδόσεις από τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου και ο Δήμος Καλυμνίων φιλοδοξεί για μια ακόμα φορά να αποτελέσει την πιο επιτυχημένη διοργάνωση.

Περισσότερες πληροφορίες για το φετινό φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 10-11 Οκτωβρίου υπάρχουν στη διεύθυνση http://climbingfestival2015.kalymnos-isl.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1