ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΦΟΡΕΘΕΙ» ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Bιονικό χέρι με αίσθηση αφής

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2018 16:03

Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο βιονικό χέρι που προσφέρει αίσθηση αφής και το οποίο μπορεί να φορεθεί έξω από το ερευνητικό εργαστήριο. Tο χέρι τοποθετήθηκε στην ακρωτηριασμένη ιταλίδα Αλμερίνα Μασκαρέλο, η οποία είχε χάσει το αριστερό χέρι της σε ατύχημα πριν περίπου 25 χρόνια. Όπως δήλωσε, χάρη στο τεχνητό χέρι, «είναι σχεδόν να επέστρεψε το χέρι μου». Το βιονικό χέρι είχε παρουσιασθεί για πρώτη φορά το 2014, αλλά τότε ήταν ακόμη συνδεδεμένο με υπολογιστή και άλλο ογκώδη εξοπλισμό, πράγμα που το καθιστούσε αδύνατο να χρησιμοποιηθεί εκτός εργαστηρίου.


Η διεθνής ερευνητική ομάδα από την Ιταλία, Ελβετία και Γερμανία, αποτελούμενη από μηχανικούς, νευροχειρουργούς και ειδικούς στα ηλεκτρονικά και τη ρομποτική, σύμφωνα με το BBC, έκαναν στη Ρώμη την παρουσίαση του νέου χεριού, που μπορεί πλέον να φορεθεί οπουδήποτε. Το νευροπροσθετικό χέρι διαθέτει αισθητήρες που ανιχνεύουν συνεχώς αν ένα αντικείμενο είναι μαλακό ή σκληρό και στέλνουν τα μηνύματα σε ένα μικρό υπολογιαστή που η Μασκαρέλο φοράει μέσα σε ένα σακίδιο στην πλάτη της.
Οι πληροφορίες για τα εξωτερικά ερεθίσματα μεταφέρονται στον εγκέφαλο μέσω μικροσκοπικών ηλεκτροδίων εμφυτευμένων στα νεύρα του μπράτσου της γυναίκας. Ο υπολογιστής μετατρέπει τα σήματα του χεριού σε γλώσσα που είναι σε θέση να καταλάβει ο εγκέφαλός της. Η Μασκαρέλο, ακόμη και με κλειστά μάτια, μπορεί να νιώσει αν πιάνει κάτι μαλακό ή σκληρό με το τεχνητό χέρι της. «Πρόκειται για ένα αυθόρμητο αίσθημα, σαν να προέρχεται από το πραγματικό χέρι μου. Μπορώ έτσι να κάνω πράγματα που προηγουμένως ήταν δύσκολο, όπως να ντυθώ ή να βάλω τα παπούτσια μου», δήλωσε.
Η Μασκαρέλο κράτησε το τεχνητό χέρι επί έξι μήνες, αλλά τώρα αυτό αφαιρέθηκε, καθώς αποτελεί το πρωτότυπο και πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω, ώστε να βγεί στην αγορά κάποια στιγμή.
«Όλο και περισσότερο κινούμαστε προς την κατεύυθυνση των ταινιών επιστημονικής φαντασίας όπως το βιονικό χέρι του Λιουκ Σκαϊγουόκερ στον ‘Πόλεμο των ‘Αστρων’, δηλαδή ένα πλήρως ελεγχόμενο, απολύτως φυσικό προσθετικό χέρι με αισθήσεις, ταυτόσημο με το ανθρώπινο χέρι», δήλωσε ο καθηγητής νευρομηχανικής Σιλβέστρο Μικέρα της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής (EFPL) της Λωζάνης.
Οι ερευνητής εκτίμησαν ότι ένα ρομποτικό χέρι ανώτερο από το ανθρώπινο απέχει πολύ ακόμη στο μέλλον, αλλά τελικά μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass