ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΡΗΓΜΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ

Χωρίζεται στα δύο η Αφρική;

* Δημιουργήθηκε μετά από έντονη τεκτονική δραστηριότητα

Δημοσίευση: 25 Μαρ 2018 19:00

ΝΑΙΡΟΜΠΙ
Δέος προκαλούν οι εικόνες από ένα τεράστιο ρήγμα που εμφανίστηκε την περασμένη Δευτέρα στην Κένυα και φαίνεται να χωρίζει τη χώρα στα δύο.

Βάθους άνω των 15 μέτρων και πλάτους γύρω στα 20 εντοπίστηκε στην Κοιλάδα Ναρόκ μετά από έντονη τεκτονική δραστηριότητα προκαλώντας σοβαρές καταστροφές στο οδικό δίκτυο κι απειλώντας κατοικημένες περιοχές. Ευτυχώς ουδείς τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά το περιστατικό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία καθώς οι επιπτώσεις του είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι διαπιστώνεται εκ πρώτης όψεως.
Οι σομαλικές και νουβιακές τεκτονικές πλάκες στην Ανατολική Αφρική απομακρύνονται η μία από την άλλη με ρυθμό λίγων χιλιοστών ετησίως. Μπορεί αυτό να μην ακούγεται καταστροφικό, αλλά προκάλεσε την ανάπτυξη του ηφαιστειακού ρήγματος στην περιοχή της Κένυας και κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον αναμένεται να οδηγήσει στο διαχωρισμό της Μαύρης Ηπείρου στα δύο.
Πριν την εμφάνιση του τεράστιου ρήγματος είχαν προηγηθεί έντονες βροχοπτώσεις, που είχαν όμως πολύ μικρή επίπτωση, καθώς όπως επισημαίνουν γεωλόγοι, βασικός υπεύθυνος για το φαινόμενο είναι οι μεταβολές στο φλοιό της Γης. Είναι η δεύτερη φορά την τελευταία πενταετία που εμφανίζεται μια ρωγμή τέτοιου μεγέθους στην περιοχή.
Μηχανικοί κατάφερα να κλείσουν την τρύπα που άφησε πίσω της η τεκτονική δραστηριότητα, ο δρόμος παραδόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία, αλλά το θέμα χρήζει διαρκούς παρακολούθησης και επαγρύπνησης από τις Αρχές, σημειώνουν ειδικοί.
Το Τζιμπουτί, η Ερυθραία, η Αιθιοπία, η Κένυα, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν και η Ουγκάντα βρίσκονται στην ανατολική Αφρική. Και μπορεί να χρειαστούν εκατομμύρια χρόνια για να διαχωριστεί το Κέρας της Αφρικής από την υπόλοιπη Μαύρη Ήπειρο, αλλά τέτοια γεωλογικά φαινόμενα θα εμφανίζονται συχνά όσο απομακρύνονται οι τεκτονικές πλάκες η μία από την άλλη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 9-7
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1