ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Tα πρώτα γενετικά τροποποιημένα κοράλλια

Δημοσίευση: 28 Απρ 2018 19:27

Σοκ προκάλεσε πριν από λίγες μέρες η ανακοίνωση των ευρημάτων της τελευταίας έρευνας στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχει καταστραφεί εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών το 30% των κοραλλιών και δεν υπάρχει περίπτωση ανάκαμψης τους.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ ανοίγουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας αφού κατάφεραν να δημιουργήσουν κοράλλια γενετικά τροποποιημένα ώστε να αντέχουν τις συνθήκες που δημιουργούν οι κλιματικές αλλαγές και ειδικότερα στην αύξηση της θερμοκρασίας του νερού. Αυτό που συμβαίνει στα κοράλλια όταν αυξάνεται η θερμοκρασία είναι ότι ενεργοποιείται ένας μηχανισμός που τα υποχρεώνει να απομακρύνουν τους έμβιους μικροοργανισμούς που ζουν πάνω τους (άλγες). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κοράλλια να ασβεστοποιούνται και να λευκαίνουν, χάνοντας τα υπέροχα χρώματά τους.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι στην ουσία τα κοράλλια «κυριολεκτικά ψήνονται» όταν αυξάνεται η θερμοκρασία στο νερό. Οι ερευνητές όπως αναφέρουν στην δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «PNAS» χρησιμοποίησαν την τεχνική Crispr-Cas9 που αποτελεί μια καινούργια εκδοχή του μοριακού «ψαλιδιού» Crispr.

Η συμβατική μέθοδος Crispr «κόβει» το DNA σε συγκεκριμένες θέσεις στο γονιδίωμα προκειμένου να αποσιωπηθούν ελαττωματικά γονίδια. Η τροποποιημένη εκδοχή της «ανεβάζει την ένταση» της δραστηριότητας επιλεγμένων γονιδίων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1