Auto moto

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2018 19:00

Ενα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση των κλειδιών

Αν σκεφτεί κανείς τι έχουμε συνεχώς πάνω μας, τότε πολύ γρήγορα και εύκολα θα καταλήξει στο smartphone, που εδώ και καιρό έχει ακουστεί ότι στην πορεία θα αντικαταστήσει και τα παραδοσιακά κλειδιά των αυτοκινήτων μας. Τώρα η προοπτική αυτή βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά μιας και δημιουργήθηκε ένας όμιλος εταιρειών με την επωνυμία Car Connectivity Consortium -τα μέλη του είναι πάνω από 70 εταιρείες που καλύπτουν το 70% και πλέον της αυτοκινητοβιομηχανίας και το 60% των κατασκευαστών smartphones- έφτιαξε ένα πρωτόκολλο με τις προδιαγραφές του Digital Key 1.0.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι η NFC (Near Field Communication) και φυσικά το πρώτο μέλημα στη διαδικασία εξέλιξης είναι η ασφάλεια. Έτσι για το σκοπό αυτό και προκειμένου ο οδηγός με τη βοήθεια του smartphone του ή μιας κάρτας με αντίστοιχες δυνατότητες να μπορεί να ξεκλειδώνει και να βάζει εμπρός τον κινητήρα ή και να παραχωρεί τη δυνατότητα σε κάποιο δικό του άτομο να το ξεκλειδώνει με το δικό του smartphone, χρησιμοποιούνται κορυφαία συστήματα κωδικοποίησης ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες για χακάρισμα.

Οπότε είναι μάλλον θέμα χρόνου να καταργηθούν τα κλειδιά, που αν μη τι άλλο είχαν και ένα ρόλο αντικειμένου γοήτρου. Τώρα με ποιόν τρόπο θα αντικατασταθεί το τελευταίο, αν αντικατασταθεί, είναι ένα ερώτημα που προς το παρόν δεν έχει απάντηση.

 

Πανελλήνιο ταχύτητας motogp

2TAXYTHTAΟ 4ος Αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας του 2018 που έγινε στην πίστα των Μεγάρων προσέφερε στιγμές μεγάλων συγκινήσεων στους θεατές που βρέθηκαν εκεί, σε ένα φοβερό αγώνα με θέαμα και έντονο συναγωνισμό.

H SBK (Superbikes) η κορυφαία κατηγορία των Ελληνικών Αγώνων επιφύλαξε μια συγκλονιστική μάχη μεταξύ δύο Πρωταθλητών, του Σάκη Συνιώρη με την Aprilia RSV4 και του Λευτέρη Πίππου με την Yamaha R1, με πολλαπλές αλληλοπροσπεράσεις και τη μάχη τελικά να κρίνεται στις λεπτομέρειες των προσπερασμάτων των λίγο αργότερων οδηγών. Ο Συνιώρης στον προτελευταίο γύρο απέκτησε ένα μικρό προβάδισμα που κράτησε μέχρι το τέλος κερδίζοντας τη νίκη και τους 25 βαθμούς που τον ανέβασαν στη 2η θέση της βαθμολογίας, μόλις 8 βαθμούς πίσω από τον Πίππο. Στην 3η θέση του βάθρου και της βαθμολογίας είναι ο Φώτης Τσαλίκης με την Honda CBR1000RR.

H κατηγορία SSP (Supersport) είχε ανάλογο συναγωνισμό και μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο Σταύρος Τριντής με την Honda CBR600RR ακολούθησε αρχικά το ρυθμό του 18χρονου Δημήτρη Καρακώστα και στα μέσα του Αγώνα πέρασε πρώτος για να αντέξει στις αντεπιθέσεις του Καρακώστα στους τελευταίους γύρους και να πάρει την 3η συνεχόμενη νίκη του και να αυξήσει σημαντικά το προβάδισμά του στο Πρωτάθλημα, σε 26 βαθμούς. Τρίτος πίσω τους τερμάτισε ο Δημήτρης Παπαγγέλου με Yamaha R6.

Στη διπλή κατηγορία Racing/SSP300 ο 14χρονος Χρήστος Παπανικολάου με Honda NSF250R πήρε τη νίκη με μεγάλη διαφορά, ακολουθώντας ένα φοβερό ρυθμό σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα. Στο 2ο σκαλί του βάθρου της Racing ανέβηκε ο Ανδρέας Παργινός, με τον Γιώργο Κίτσο 3ο.

Στην SSP300 ο Θωμάς Σκούρτας με KTM RC390 πήρε την πρώτη του νίκη. Πίσω του ο Νίκος Ελευθεριάδης με Yamaha R3 κέρδισε τη μάχη από τον Γιώργο Μπαξίσογλου με KTM RC390.

Επόμενο ραντεβού των Ελλήνων οδηγών στις Σέρρες στις 1-2 Σεπτεμβρίου.

 

 

Κυρίαρχος ο Hamilton στο GP Γαλλίας

3FORMOYLAΌταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα είχαμε και τα πρώτα πυροτεχνήματα, σε έναν χαοτικό πρώτο γύρο, με πληθώρα επαφών που οδήγησαν σε είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας. Ας δούμε αναλυτικά τι συνέβη. Ενώ ο pole man Lewis Hamilton έστριψε πρώτος, ο Valtteri Bottas που είχε εκκινήσει δίπλα του φάνηκε να χάνει έδαφος από τον τρίτο Sebastian Vettel, που είχε εκκινήσει με τα ultra soft ελαστικά. Κράτησε όμως την αγωνιστική γραμμή και όταν ήρθε η ώρα για τα φρένα, είχε το πάνω χέρι. Δυστυχώς για εκείνον, ο Vettel δεν κατάφερε να φρενάρει εγκαίρως και τον χτύπησε. Ως συνέπεια ο Vettel διέλυσε την εμπρός αεροτομή του και ο Bottas είδε το πίσω δεξιό του ελαστικό να καταστρέφεται. Μαζί με τον αγώνα του. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό το συμβάν. Φτάνοντας στη στροφή 3 οι Γάλλοι είδαν δύο οδηγούς τους να αλληλοεξουδετερώνονται, με τους Esteban Ocon και Pierre Gasly να συγκρούονται και να τίθενται εκτός αγώνα. Νωρίτερα ο οδηγός της Force India είχε χτυπηθεί και από τον άλλο Γάλλο, τον Romain Grosjean που λες και στόχο είχε να πετύχει όσο γίνεται περισσότερους αντιπάλους, είχε επαφή και με τη Ferrari του Kimi Raikkonen. Μετά από αυτά, αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε την εμφάνισή του, οι Vettel/Bottas έβαλαν τη soft γόμα επιδιώκοντας να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο μακριά ενώ ο Hamilton έτριβε τα χέρια του από ικανοποίηση.

Σύντομα στο κατόπι του είχε τις δύο Red Bull, χωρίς όμως να τον απειλούν οι Max Verstappen και Daniel Ricciardo. Η μοναδική πραγματική απειλή αφορούσε τη βροχή. Πριν την εκκίνηση υπήρχε 60% πιθανότητα να ανοίξουν οι ουρανοί κατά τη διάρκεια του αγώνα και αυτή η απειλή ήταν διαρκής.

Τελικά δεν ήρθε. Ο Hamilton διαχειρίστηκε μαεστρικά το προβάδισμά του, πήρε την 65η νίκη της καριέρας του, κερδίζοντας μάλιστα στην 23η διαφορετική χώρα, αριθμός ρεκόρ!

Η μοναδική αλλαγή στο Top3 αφορούσε στο χαμηλότερο σκαλί του βάθρου. Με πληγωμένη εμπρός αεροτομή, πράγμα που προκαλούσε υποστροφή στην RB14 και ελαστικά χρησιμοποιημένα κατά έξι επιπλέον γύρους, ο Ricciardo δεν μπόρεσε να κρατήσει πίσω του τον Kimi Raikkonen.

Οδηγός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass