Ο άνθρωπος αλλάζει τις εποχές

ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΣΦΑΙΡΑ ΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑΧΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΩΝΕΣ

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2018 19:02

Μελετώντας στοιχεία από δορυφόρους που αφορούν τα τελευταία 40 χρόνια, οι επιστήμονες κατέληξαν για πρώτη φορά στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να αλλάξουν την πορεία των εποχών, επηρεάζοντας τη θερμοκρασία. Έχοντας επίγνωση της σχετικής αβεβαιότητας και των «αρνητών του κλίματος», οι συγγραφείς της νέας μελέτης δίνουν «πιθανότητες περίπου 5 σε 1 εκατομμύριο» αυτές οι αλλαγές να συμβαίνουν φυσιολογικά, χωρίς ανθρώπινη επιρροή.

Όπως οι αστυνομικοί ντετέκτιβ, οι επιστήμονες που ασχολούνται με το περιβάλλον αναλύουν διαρκώς στοιχεία αναζητώντας «δακτυλικά αποτυπώματα» της ανθρώπινης επίδρασης στη θερμοκρασία του πλανήτη, την ταχεία αλλαγή στην Ανταρκτική αλλά και τη σύσταση των ωκεανών.

Αυτό που ανακάλυψαν στην προκείμενη περίπτωση οι ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore, με επικεφαλής τον Μπεν Σαντερ, είναι τον ανομοιογενή ρυθμό εποχιακής αλλαγής στην ατμόσφαιρα, πάνω από τις εύκρατες ζώνες των βόρειων και νότιων ημισφαιρίων. Ενώ η θέρμανση του πλανήτη είναι ήδη γνωστή, τα καλοκαίρια στην τροπόσφαιρα θερμαίνονται ταχύτερα από τους χειμώνες, με τρόπο που η Φυσική θα υπαγόρευε εάν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ήταν ο πραγματικός ένοχος.

Τα δεδομένα από τους δορυφόρους και τα μοντέλα ηλεκτρονικών υπολογιστών για την εποχιακή αλλαγή της θερμοκρασίας συμφωνούν μεταξύ τους ως προς τη μέτρηση της μέσης ετήσιας αύξησης της θερμοκρασίας. Για κάθε χρόνο, στο 38 ετών δορυφορικό αρχείο, οι ερευνητές μέτρησαν τα κατώτερα και ανώτερα επίπεδα των μηνιαίων θερμοκρασιών.

Στα πρώτα χρόνια, οι διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες ήταν μικρές. Μέχρι το τέλος, όμως, του συνόλου δεδομένων που εξετάστηκαν το 2016, οι διακυμάνσεις ήταν μεγαλύτερες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Science, επισημαίνει ότι τα μοντέλα υπολογισμού της κλιματικής αλλαγής είναι ατελή και αφήνει να εννοηθεί ότι η προσομοίωση της θερμοκρασίας έχει ξεπεράσει τις πραγματικές θερμοκρασίες. «Υπάρχουν πολλά δεδομένα που δείχνουν ότι ο κύκλος των εποχών αλλάζει και είναι επίσης ένα από τα πράγματα που είναι πιο εμφανή στην καθημερινή ζωή με τα δέντρα να ανθίζουν νωρίτερα. Αλλά μέχρι στιγμής αυτό ήταν δύσκολο να αποδειχθεί επίσημα και με μεγάλη στατιστική σημασία από τη φυσική μεταβλητότητα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass