Σωτήρια η τεχνολογία ACC στα οχήματα

ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΑ ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ 5%,

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2018 19:10

Το φαινόμενο της μαζικής εξόδου των εκδρομέων από τις πόλεις είναι ένα φαινόμενο που δεν το συναντάμε μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα σε πολλές πόλεις του κόσμου. Σε γενικές γραμμές τα μποτιλιαρίσματα από το... πουθενά προκαλούνται από ανθρώπινες ενέργειες οδηγών που διακόπτουν την σωστή κυκλοφορία, όπως οι «σφήνες» χωρίς φλας, η οδήγηση χωρίς σύνεση, οι άσχημες καιρικές συνθήκες που φοβίζουν πολλούς οδηγούς ή ακόμη και μια ακινητοποίηση αυτοκινήτου λόγω βλάβης.

Σύμφωνα με ερευνητές του Vanderbilt University, ενός ιδιωτικού ερευνητικού πανεπιστημιακού ιδρύματος στο Τενεσί των ΗΠΑ, έχει αποδειχθεί ότι τέτοιες καθυστερήσεις θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν χάρις μια τεχνολογία που ονομάζεται Adaptive Cruise Control (ACC) και μπορεί αυτόματα να επιβραδύνει και να επιταχύνει το αυτοκίνητο, ώστε να εναρμονιστεί με την ταχύτητα του προπορευόμενου οχήματος. Η συγκεκριμένη τεχνολογία εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και χρόνια από πολλές εταιρείες, κυρίως σε πολυτελή μοντέλα.

Σύμφωνα με το πείραμα που έγινε, 36 οδηγοί της Ford οδήγησαν σε αυτοκινητόδρομο την ίδια διαδρομή χρησιμοποιώντας τη μία φορά την τεχνολογία και την άλλη χωρίς την τεχνολογία.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τα οχήματα με ενεργοποιημένο το ACC μείωσαν τις επιπτώσεις του φρεναρίσματος περισσότερο σε σχέση με εκείνα που δεν το είχαν ενεργοποιήσει. Επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η χρήση του ACC είχε ως αποτέλεσμα στην ομαλότερη ροή της κυκλοφορίας.

Παράλληλα ένα προηγούμενο ερευνητικό συνεργατικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση από την ΕΕ, υπό τη διεύθυνση του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας της Ford στο Άαχεν της Γερμανίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τεχνολογίες Forward Collision Warning μπορεί να αποτρέψει ή να μετριάσει τις επιπτώσεις σε περισσότερα από το 5% των τροχαίων οχημάτων που επιφέρουν τραυματισμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γλιτώνει για τους οδηγούς πάνω από 3 εκατομμύρια ώρες εγκλωβισμού στην κυκλοφορία, αλλά και να μειώσει την κατανάλωση από τα επιβατικά οχήματα κατά 3%.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass