Σε υψηλό 800.000 ετών τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2018 17:37

Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης έφτασε πέρυσι τα υψηλότερα επίπεδά της «στη σύγχρονη καταγραφή ατμοσφαιρικών μετρήσεων αλλά και σε αρχεία πυρήνων πάγου έως και 800.000 ετών», σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύεται ετησίως με συνεισφορές από περισσότερους από 500 επιστήμονες παγκοσμίως.

Ενώ η σημαντικότερη άνοδος ήταν αυτή της μέσης παγκόσμιας συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα, η οποία έφτασε τα 405 μέρη ανά εκατομμύριο, 2,2 πάνω σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι συγκεντρώσεις άλλων κυρίων αερίων θερμοκηπίου, όπως το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου, τα οποία προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, σημείωσαν επίσης ρεκόρ,.

Ο Γκρέγκ Τζόνσον, ωκεανογράφος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), προειδοποίησε ότι ακόμη και αν η ανθρωπότητα «σταματούσε σήμερα τα αέρια του θερμοκηπίου στις τρέχουσες συγκεντρώσεις τους, η ατμόσφαιρα θα συνέχιζε να θερμαίνεται για τις επόμενες δεκαετίες και ίσως έναν αιώνα». Η έκθεση 332 σελίδων, υπό την αιγίδα της NOAA, που δημοσιεύτηκε ως ειδικό συμπλήρωμα στο Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, αναφέρει επίσης ότι το 2017 ήταν ένα από τα τρία θερμότερα χρόνια, και το θερμότερο έτος χωρίς την εμφάνιση φαινομένου Ελ Νίνιο, από τις αρχές των μετρήσεων στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα στοιχεία της NOAA δείχνουν ότι το 2018 πρόκειται να θέσει νέο ρεκόρ θερμοκρασιών.

Στην εγχώρια ανάλυσή της, η έκθεση επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάστηκαν από 16 καιρικά και κλιματικά γεγονότα που προκάλεσαν ζημιές άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία ζημιών το 1980, το 2017 βρίσκεται στην πρώτη θέση μαζί με το 2011 για το μεγαλύτερο αριθμό καταστροφών της τάξεως δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ και οι τυφώνες Χάρβεϊ, Μαρία και Ίρμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

PARKO EYXON
EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1