Ανοίγουν τα φτερά τους τα ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΝΦΙΛΝΤ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Δημοσίευση: 24 Νοε 2019 19:02

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ηλεκτροκίνητων αεροσκαφών, με υβριδικό σύστημα λειτουργίας ώστε να εκπέμπουν ελάχιστους ρύπους, κάνει μια εταιρεία από το Κράνφιλντ της Βρετανίας.

Η Cranfield Aerospace Solutions (CAeS) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να σχεδιάζει ένα αποκλειστικά ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος, το οποίο θα μπορεί να εκτελεί δρομολόγια από το 2023. Το πρώτο ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος της CAeS θα βασίζεται στο εννιαθέσιο Islander (BN-2) της βρετανικής Britten-Norman και θα δημιουργηθεί με τη συνεργασία κολοσσών, όπως η Rolls-Royce -που θα σχεδιάσει το σύστημα διαχείρισης του κινητήρα.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 10,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Το πρόγραμμα για τα ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη ονομάστηκε Project Fresson και ήδη εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 10,5 εκατ. ευρώ από τη βρετανική κυβέρνηση. Η Cranfield Aerospace Solutions υπόσχεται ότι τα εν λόγω αεροσκάφη θα μπορούν να απογειώνονται και να εκτελούν μικρά δρομολόγια αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κινητήρας του ηλεκτροκίνητου αεροσκάφους θα κατασκευαστεί από το Denis Ferranti Group, ενώ θα φέρει μπαταρίες που θα σχεδιάσει τη Delta Motorsport. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε εκπρόσωπος της CAeS στο CNN, τα ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη θα κάνουν τα παρθενικά τους δρομολόγια στην ενδοχώρα της Σκωτίας, μέσω της LoganAir.  Ο Πωλ Χάτον, διευθύνων σύμβουλος της CAeS υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυτή, με τα ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη, θα επιταχύνει «μια πράσινη επανάσταση στις μεταφορές».

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΟΝ «ΣΤΙΒΟ» ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Στον χώρο των ηλεκτροκίνητων αεροσκαφών κάνει τα πρώτα της βήματα και η αμερικανική Ampaire. Η εταιρεία υποστήριξε μάλιστα ότι θα ξεκινήσει να κάνει τις πρώτες δοκιμές των ηλεκτροκίνητων αεροσκαφών της στα τέλη του 2019.

Μια άλλη εταιρεία που σχεδιάζει ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη είναι η Eviation Aircraft, με έδρα το Ισραήλ. Ενα από τα μοντέλα της αναμένεται να παρουσιαστεί στο φετινό Paris Air Show. Ταυτόχρονα, και ο κολοσσός Airbus έχει προχωρά το πρότζεκτ E-Fan X hybrid-electric. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργηθεί ένα υβριδικό, ηλεκτροκίνητο turbo-propeller αεροσκάφος.

Τα ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη, όπως παρατηρεί το CNN, είναι μια τάση που στηρίζει και το επιβατικό κοινό, το οποίο σταδιακά αναγνωρίζει τον τεράστιο αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον οι εκπομπές των συμβατικών αεροσκαφών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1