Hyperloop: Πρώτη δοκιμή με επιβάτες

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΒΑΓΟΝΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΙΩΡΗΣΗΣ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΕΩΣ 172 ΧΛΜ.

Δημοσίευση: 15 Νοε 2020 11:20

Ο όμιλος Virgin του περιπετειώδους μεγιστάνα Ρίτσαρντ Μπράνσον πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη επανδρωμένη δοκιμή του Hyperloop, ένα κρίσιμο τεστ ασφάλειας για τη φουτουριστική τεχνολογία που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στις μεταφορές. Το πειραματικό βαγόνι μαγνητικής αιώρησης ανέπτυξε ταχύτητες έως 172 χιλιομέτρων ανά ώρα μέσα σε έναν σωλήνα κενού αέρος μήκους 500 μέτρων.

Εφόσον όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, τα αιωρούμενα βαγόνια θα ταξιδεύουν με ταχύτητα 1.000 χιλιομέτρων την ώρα ή περισσότερο. Αυτή είναι περίπου η ταχύτητα που προσφέρουν σήμερα τα μεγάλα επιβατικά αεροπλάνα. Η διαδρομή, διάρκειας 15 δευτερολέπττων, «δεν έμοιαζε καθόλου με ρόλερ κόστερ» διαβεβαίωσε ο Τζος Γκίγκελ, chief technology officer της Virgin Hyperloop, ο οποίος ήταν επιβάτης του πρώτου αυτού ταξιδιού μαζί με τη Σάρα Λούτσιαν, διευθύντρια του τμήματος Εμπειρίας Επιβατών. Η Virgin Hyperloop είναι μία από τις εταιρείες που επιχειρούν να εφαρμόσουν στην πράξη την τεχνολογία Hyperloop που πρότεινε το 2012 ο Έλον Μασκ, ιδρυτής των εταιρειών Tesla και SpaceX. Η πρόταση του Μασκ αποτελεί παραλλαγή της τεχνολογίας μαγνητικής αιώρησης που μέχρι σήμερα έχει αξιοποιηθεί πρακτικά σε ελάχιστες υπερταχείες στην Ιαπωνία και την Κίνα: τα βαγόνια δεν κινούνται με ρόδες, αλλά αιωρούνται πάνω από τις ράγες χάρη σε ισχυρά μαγνητικά πεδία που παράγονται με υπεραγώγιμους μαγνήτες. Τα βαγόνια, ή «κάψουλες» όπως τα ονομάζει η Virgin Hyperloop, κινούνται μέσα σε σωλήνες από τους οποίους έχει αφαιρεθεί ο περισσότερος αέρας, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι τριβές και ο θόρυβος.
Πολλοί, βέβαια, θεωρούν την ιδέα υπερφιλόδοξη, δεδομένου ότι θα απαιτεί την κατασκευή νέων γραμμών υψηλού κόστους, των οποίων η χωροθέτηση θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Η Virgin Hyperloop, πάντως, αισιοδοξεί να έχει λάβει πιστοποίηση ασφάλειας έως το 2025 και να ξεκινήσει τα εμπορικά δρομολόγια το 2030.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass