Ανακαλύφθηκε ηφαίστειο στην Αλάσκα

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2020 13:50

Μοιάζει απίστευτο... και όμως αποτελεί εύρημα έρευνας. Ένα μικρό σύμπλεγμα ηφαιστειακών νησιών πιθανόν να είναι μέρος ενός τεράστιου ηφαιστείου παρόμοιου με της Καλντέρα Γελλοουστόουν, από όπου σημειώθηκαν εντυπωσιακά μεγάλες εκρήξεις στο

παρελθόν. Το σύμπλεγμα ανήκει στο σύνολο των νησιών Aleutian στην Αλάσκα, στο οποίο περιλαμβάνονται έξι στρωματοηφαίστεια που ονομάζονται Carlisle, Cleveland, Herbert, Kagamil, Tana και Uliaga. Σύμφωνα με ομάδα Αμερικανών Γεωφυσικών τα συγκεκριμένα στρωματοηφαίστεια θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει έκρηξη πιο ισχυρή από εκείνη του όρους της Αγίας Ελένης το 1980. Το φαινόμενο, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση της δραστηριότητας που παρατηρείται στο Όρος Κλίβελαντ τα τελευταία 20 χρόνια από το οποίο έχει απελευθερωθεί σύννεφο τέφρας ύψους 30.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Παρόλο που το ηφαίστειο, το οποίο σημειωτέον δεν είχε ανακαλυφθεί, θα μπορούσε να είναι τεράστιο, οι επιστήμονες διατείνονται ότι δεν θα προκαλέσει καταστροφές στο εγγύς μέλλον. Πάντως, οι εκρήξεις που σχηματίζουν καλντέρα είναι οι πιο επικίνδυνες, με σοβαρές παγκόσμιες επιπτώσεις. Η καλντέρα που σχηματίστηκε κάτω από τα νησιά της Αλάσκας θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη από το όρος Okmok. «Μπορούμε να καταλάβουμε τι είδους εκρήξεις περιμένουμε στο μέλλον και να ετοιμαστούμε για τους κινδύνους», δήλωσε Αμερικανός ερευνητής των γεωλογικών δεδομένων στην Αλάσκα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1