Ουραγοί στις ψηφιακές δεξιότητες οι Ελληνίδες

ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΕΡΥΣΙ

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2020 14:15

Οι γυναίκες στην Ευρώπη συνεχίζουν να έχουν μικρότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με τους άνδρες, να διαθέτουν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες και να εργάζονται στον τομέα αυτόν, όπως προκύπτει από τον πίνακα αποτελεσμάτων για τις γυναίκες στην

ψηφιακή εποχή (Women in Digital Scoreboard 2020), που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα, ευρισκόμενη στην 26η θέση, εμφανίζει σημαντική υστέρηση.
Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων, στην ΕΕ μόνο το 18% των ειδικών στις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών είναι γυναίκες. Μόνο στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες παρατηρείται στην ΕΕ διαχρονικά μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων, από 10,5% το 2015 σε 7,7% το 2019.
Τις ελάχιστες (βασικές) ψηφιακές δεξιότητες έχουν οι μισές σχεδόν Ελληνίδες (49%) έναντι 52% των ανδρών στη χώρα μας και μέσου όρου 56% για τις γυναίκες στην ΕΕ. Γνώσεις πάνω από τις βασικές έχει το 22% των Ελληνίδων, έναντι 24% των ανδρών στη χώρα μας και μέσου όρου 31% για τις γυναίκες στην ΕΕ. Ειδικότερα, στις ηλικίες άνω των 55 ετών, στην Ελλάδα το ποσοστό γυναικών με ψηφιακές γνώσεις ανώτερες από τις απολύτως βασικές, είναι κάτω του 5%, έναντι σχεδόν 10% μεταξύ των ανδρών, ενώ στις ηλικίες 25-54 ετών το ποσοστό αυτό για τις γυναίκες είναι περίπου 27% (άνδρες 30%) και στις ηλικίες 16-24 ετών είναι 46% (άνδρες 44%).
Το 2019 εκτιμάται ότι ποτέ δεν χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες στην Ελλάδα (24%), έναντι αντίστοιχου ποσοστού 20% μεταξύ των ανδρών στη χώρα μας και μέσου όρου 10% για τις γυναίκες στην ΕΕ (δηλαδή μία στις δέκα Ευρωπαίες δεν χρησιμοποίησε καθόλου το Ίντερνετ πέρυσι). Το ποσοστό αυτό πάντως αυτό εμφανίζει συνεχή πτωτική τάση, καθώς εκτιμάται ότι πριν από δέκα χρόνια (2009) σχεδόν το 60% των γυναικών στην Ελλάδα (και σχεδόν το 50% των ανδρών) δεν είχαν χρησιμοποιήσει καθόλου το διαδίκτυο. Μόνο το 36% των γυναικών στην Ελλάδα (λίγο περισσότερες από μία στις τρεις) εκτιμάται ότι έκαναν το 2019 τραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου, έναντι 45% των ανδρών στη χώρα μας και μέσου όρου 65% στην ΕΕ (δηλαδή διπλάσιες Ευρωπαίες από όσες Ελληνίδες χρησιμοποιούν το online banking).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1