Το 5G ο καταλύτης της «βιομηχανικής επανάστασης»

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ, ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΟΧΗΜΑ, ΕΞΥΠΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ...ΣΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2021 16:35

Αυτόνομο αυτοκίνητο, «διασυνδεδεμένα», «έξυπνα» εργοστάσια, «έξυπνη» γεωργία ή εξ αποστάσεως χειρουργική...

Το 5G, ο καταλύτης της επόμενης «βιομηχανικής επανάστασης» στον ορίζοντα του 2022-2023 υπόσχεται να φέρει τα πάνω κάτω σε ολόκληρους τομείς της οικονομίας εισάγοντας μία πολλαπλασιαστική δυναμική νέων χρήσεων.
Η πρώτη γενιά του κινητού δικτύου μάς επέτρεψε να κάνουμε τηλεφωνήματα, με το 2G προσθέσαμε το κείμενο, το 3G επέτρεψε την αποστολή εικόνας και το 4G την ανάπτυξη του κινητού Ίντερνετ. Το 5G θα συνδέσει ό,τι δεν έχει συνδεθεί μέχρι σήμερα λόγω της χαμηλής ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων προσφέροντας δεκαπλάσια ταχύτητα.
«ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 4.0»
Με τη δυνατότητα εκμετάλλευσης ιδιωτικών δικτύων ικανών να λειτουργήσουν «έξυπνα» εργοστάσια εξοπλισμένα με υποδοχείς και διασυνδεμένα αντικείμενα, το 5G θα επιταχύνει την έλευση της «βιομηχανίας 4.0». Στόχος, η βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας. Το φθινόπωρο, η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange και η Schneider Electric παρουσίασαν την πρώτη πειραματική ανάπτυξη του μελλοντικού κινητού δικτύου σε εργοστάσιο της Γαλλίας. Ανάμεσα στα χρηστικά υποδείγματα περιλαμβάνονται, ένα ρομπότ τηλεπαρουσίας για την πραγματοποίηση επισκέψεων εξ αποστάσεως και μία εφαρμογή «επαυξημένης πραγματικότητας» που επιτρέπει στους τεχνικούς συντήρησης την πρόσβαση στη βάση δεδομένων μίας μηχανής με το σκανάρισμα ενός κωδικού.
ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Το 5G θα συνοδεύσει πολλές καινοτομίες στον τομέα των μεταφορών, της λειτουργίας εφοδιαστικών αλυσίδων και της λειτουργίας των πόλεων (διαχείριση ροών, εξοικονόμηση ενέργειας, εξορθολογισμός της αποκομιδής απορριμμάτων...). Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αυτόνομο όχημα. Αυτό το είδος του οχήματος πρέπει να μπορεί να αξιολογεί διαρκώς τη θέση του ως προς το άμεσο περιβάλλον του: τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, την κατάσταση του οδοστρώματος, τα εμπόδια... Για να συλλέγεται αυτός ο όγκος των πληροφοριών ή να χορηγούνται από εξωτερική πηγή, είναι απαραίτητο τεράστιος όγκος δεδομένων να συγκεντρώνεται, να ανταλλάσσεται και να γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας κάθε στιγμή. Ολα αυτά γίνονται εφικτά μέσω του 5G, της μόνης κινητής τεχνολογίας που είναι ικανή να επιτρέπει τη διέλευση της τεράστιας ποσότητας δεδομένων που είναι αναγκαία για την ανίχνευση μίας κίνησης, της ανάλυσής της και της αντίδρασης σε κλάσμα ενός δευτερολέπτου.
ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Στο τέλος του Φεβρουαρίου 2019 ο Antonio de Lacy πραγματοποίησε την πρώτη χειρουργική επιχείρηση στον κόσμο μέσω «τηλεπαρακολούθησης» χάρη στο 5G. Ηταν ένα ιατρικό επίτευγμα του Mobile World Congress της Βαρκελώνης. Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, η σύνδεση 5G επέτρεψε καθυστέρηση (latency) 0,01 του δευτερολέπτου και ποιότητα εικόνας κατά πολύ ανώτερη σε σχέση με τα προηγούμενα δίκτυα, περιορίζοντας τους κινδύνους σφάλματος και ανοίγοντας τον δρόμο στους γιατρούς να χειρουργούν στο μέλλον εξ αποστάσεως μέσω ρομποτικών βραχιόνων.
«Εξυπνη» γεωργία»
Εξ αποστάσεως εκτροφή, ρομποτικός έλεγχος ζιζανίων...το 5G θα φέρει ανατροπές στον γεωργικό τομέα.
Επαγγελματίες του τομέα πώλησης εργαλείων διασυνδεδεμένης γεωργίας και προστασίας (μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα GPS για την άρδευση) θεωρούν ωστόσο ότι το 5G δεν είναι αρκετά προσαρμοσμένο στις ανάγκες του τομέα. Όμως θεωρούν ότι η προστιθέμενη αξία που προκύπτει από τις υπάρχουσες υποδομές και τα στενοζωνικά δίκτυα είναι αρκετά σημαντική σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον που μπορεί να σημαίνει η ανάπτυξη του 5G.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass