Σέλφι και καρτποστάλ από τον Αρη

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΑ ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗ ΤΗΣ NASA

Δημοσίευση: 04 Απρ 2021 16:25

Σε ένα διάλειμμα από τις εργασίες που πραγματοποιεί στον Άρη ο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής της NASA τράβηξε σέλφι αλλά και εντυπωσιακές πανοραμικές φωτογραφίες του Κόκκινου Πλανήτη.

Το Perseverance προσεδαφίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου στον Άρη και αφού πέρασε ένα χρονικό διάστημα δοκιμών των οργάνων του ξεκίνησε την αποστολή του που είναι κυρίως γεωλογικές αλλά και ατμοσφαιρικές μελέτες. Βασικός στόχος είναι ο εντοπισμός κάποιου ίχνους ύπαρξης ζωής έστω και μικροβιακής μορφής στο μακρινό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.
Το ρόβερ βρίσκεται στον κρατήρα Jezero στον οποίο κάποτε έρεε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών δημιουργώντας ένα δέλτα άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι αυξημένες. Το ρόβερ έχει αρχίσει τις μελέτες χτυπώντας με το λέιζερ που διαθέτει πετρώματα και στη συνέχεια με τις κάμερες, τα φασματοσκόπια και τα υπόλοιπα όργανα του μελετά το εσωτερικό των πετρωμάτων αναζητώντας τα ίχνη της ζωής. Παράλληλα, τα στοιχεία που συλλέγει φωτίζουν τη γεωλογική ιστορία και εξέλιξη του Άρη. Φυσικά το ρόβερ καταγράφει συνεχώς εικόνες από τα σημεία στα οποία κινείται.
Έχει στείλει περίπου 16 χιλιάδες εικόνες μέχρι στιγμής οι οποίες μελετώνται από τους επιστήμονες για την ανακάλυψη επιπλέον δεδομένων για τον Άρη, αλλά και τον εντοπισμό κάποιων σημείων ή αντικειμένων που μπορεί να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε να στείλουν εκεί το ρομπότ για να κάνει κάποια έρευνα. Οι τελευταίες εικόνες που έστειλε το ρόβερ είναι μια σέλφι αλλά και μια σειρά από πανοραμικές εικόνες της περιοχής στην οποία κάνει έρευνες αυτήν την περίοδο, ένα ύψωμα που έχει λάβει την ονομασία Mont Mercou από το ομώνυμο όρος στη Γαλλία. Οι πανοραμικές εικόνες δημιουργούν ένα τρισδιάστατο περιβάλλον που επιτρέπει την καλύτερη μελέτη της γεωμετρίας των γεωλογικών δομών, αλλά και τα στρώματα ιζημάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
epimelitirio pyrkagies
Μείνε μαζί μας
VOLTERRA

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1