Απομακρύνθηκαν

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2018 19:45
*ΣΤΗΝ πόρτα της ΔΕΥΑΛ… «έφθασε» το έργο της νέας παράκαμψης της Λάρισας. Είναι το έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αφορά στην παράκαμψη της πόλης, από τη ΔΕΥΑΛ έως τη Γεωργική Σχολή, στη διασταύρωση του ΤΕΙ. Έτσι θα ολοκληρωθεί ο δακτύλιος που θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά τη Λάρισα. Η νέα παράκαμψη θα παραδοθεί περίπου σε ένα χρόνο οπότε οι τοπικές αρχές προλαβαίνουν να… σχεδιάσουν το νέο έργο, την ανακατασκευή της περιφερειακής Τρικάλων. Δρόμος που, πριν από δεκαετίες επιτέλεσε τον ρόλο του, σήμερα χρειάζεται ανασχεδιασμό…  Β.Κ.   *ΣΤΗΝ πόρτα της ΔΕΥΑΛ… «έφθασε» το έργο της νέας παράκαμψης της Λάρισας. Είναι το έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αφορά στην παράκαμψη της πόλης, από τη ΔΕΥΑΛ έως τη Γεωργική Σχολή, στη διασταύρωση του ΤΕΙ. Έτσι θα ολοκληρωθεί ο δακτύλιος που θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά τη Λάρισα. Η νέα παράκαμψη θα παραδοθεί περίπου σε ένα χρόνο οπότε οι τοπικές αρχές προλαβαίνουν να… σχεδιάσουν το νέο έργο, την ανακατασκευή της περιφερειακής Τρικάλων. Δρόμος που, πριν από δεκαετίες επιτέλεσε τον ρόλο του, σήμερα χρειάζεται ανασχεδιασμό… Β.Κ.

 *- ΜΑΡΤΗΣ αλλά όχι γδάρτης…

- Ε πώς… Υπό την έννοια, φέτος, ότι βγάζει από το σώμα των ανθρώπων νωρίς τα πανωφόρια.

Μπουφάν, παλτό κι άλλα θερμομονωτικά αποσύρθηκαν μάλλον πρώιμα. Αφού ξεφλουδίζει τρόπον τινά τον κόσμο…

Ζ.

 

Ματιάστηκαν;

*ΒΡΕΘΗΚΑΝ μαζί, στην ίδια αίθουσα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα, άκουσαν τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη, τον χειροκρότησαν κιόλας στο «Χατζηγιάννειο» προ εβδομάδος. Επικροτώντας δηλαδή την προοπτική να συνεργαστούν στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Ορισμένοι τροφοδότησαν και τα όνειρά τους για συνεργασία και στις περιφερειακές της Θεσσαλίας, οι ρομαντικοί σχημάτισαν μέχρι και συμμαχική κυβέρνηση στην Αθήνα. Να ματιάστηκαν άραγε;

***

*ΔΙΟΤΙ, αφού ήρθαν τόσο κοντά κι οσμίστηκαν ο ένας τον άλλο, μάλλον ξινίστηκαν και αρπάχτηκαν άγρια μεταξύ τους. Μαλλιά κουβάρια έγιναν. Και προσωπικά και ως Νομαρχιακές. Πού να καταφέρουν να ξαναμονοιάσουν πάλι…

Ζ.

 

Ναι αλλά…

*ΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ως ενδιαφερόμενος για υποψήφιος δήμαρχος της ΝΔ στη Λάρισα, θεωρείται ότι διαθέτει επιπλέον ισχυρό πλεονέκτημα. Διότι λόγω απόψεων εκτιμάται ότι θα απορροφήσει σούμπιτη τη χρυσαυγίτικη εκλογική δύναμη. Που δεν θεωρείται αμελητέα.

Πλεονέκτημα; Στον πρώτο γύρο πιθανότατα ναι. Στον δεύτερο όμως, μαύρο φίδι που τον έφαγε. (Τότε είναι που το αυγό του φιδιού στη Λάρισα κλουβιάζει).

Ζ.

 

Κατά Τσιλιμίγκα

*ΟΙ σεναριογράφοι του χώρου καταγράφουν και την εκδοχή της ανταρσίας. Κίνησης μέσα από την ομάδα με προοπτική τις επόμενες εκλογές δηλαδή. Ότι δηλαδή το επεισόδιο των 5 περιφερειακών συμβούλων εις βάρος του επίσης δικού τους Κ. Τύμπα, παρότι αυτός αναγνώρισε το λάθος του, ζήτησε και συγγνώμη, εκείνοι όμως επέμεναν λέει διότι στόχος τους ήταν ο Ν. Τσιλιμίγκας. Άλλωστε ο επικεφαλής της παράταξης είχε καλύψει τον Φαρσαλινό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όμως ηττήθηκε, αφού η άποψή του δεν έπεισε τους δικούς του οι οποίοι επέμειναν.

***

*ΥΠΑΡΧΕΙ λέει μια αναταραχή στην πασοκική παράταξη. Καταρχάς ο Ν. Τσιλιμίγκας ήταν και μάλλον θα ξαναείναι υποψήφιος βουλευτής, με υψηλό βαθμό εκλογιμότητας, άρα έχει πλέον θανάσιμους εχθρούς μέσα στο κόμμα. Δεύτερον, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα διαδίδουν ότι σε περίπτωση συμμαχίας με το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του χρόνου, θα τον προτιμούσαν για υποψήφιο περιφερειάρχη. Κι αυτό ορισμένους πράσινους τους τρελαίνει. Οπότε ψάχνουν εναγωνίως για φιτιλιές.

Ζ.

 

Με άλογα

*ΜΕ ποικιλία ενδιαφερόντων ο νεαρός Λαρισαίος, μερακλή θα τον έλεγαν παλιότερα.

- Σου αρέσουν τα άλογα;

- Κυρίως τα ορθόδοξα.

- Δηλαδή;

- Σέρβες και Ρωσίδες.

Ζ.

 

Πληθαίνουν

*ΑΡΚΕΤΑ έργα σε εξέλιξη στη Λάρισα. Και από τον Δήμο και τη ΔΕΥΑΛ μα κι απ’ την Περιφέρεια. Πολλά και σχετικά μικρά έργα, που όλο και πληθαίνουν. Δημιουργώντας ευνοϊκή προοπτική για την πόλη μα και για την τοπική Οικονομία. Και για τις εμπλεκόμενες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιχειρήσεις αλλά και επειδή προκύπτουν μεροκάματα για διάφορους κλάδους. Έργα που δίνουν ανάσα.

Ζ.

 

Σαφής

*ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του προέδρου της ΔΗΜΤΟ Λάρισας της ΝΔ, Ηρακλή Γερογιώκα στο χθεσινό μας σχόλιο για τις γαλάζιες εσωκομματικές εκλογές.

Γράφει: Αγαπητέ Ζ,

«Εμένα προσωπικά, για επαγγελματικούς λόγους καθώς και ακαδημαϊκές υποχρεώσεις, δεν με βολεύουν καθόλου οι εσωκομματικές εκλογές τον Μάιο. Όμως ένας από τους λόγους που στην Ελλάδα φτάσαμε σε αυτό το σημείο είναι γιατί πάντα κάναμε αυτό που μας «βόλευε», αψηφώντας νόμους, κανονισμούς, καταστατικά. Εάν λοιπόν, δεν υπάρχουν εθνικοί λόγοι ως τότε, θα πρέπει να κάνουμε πράξη αυτό που ψηφίσαμε στο συνέδριο του κόμματος».

Σαφέστατος ο πρόεδρος στο –με πολλούς αποδέκτες- μήνυμά του.

 

Σπηλιά

του facebook

*ΣΕ μια από τις διασημότερες αλληγορίες από καταβολής κόσμου, της σπηλιάς του Πλάτωνα, οι άνθρωποι ζουν φυλακισμένοι και αλυσοδεμένοι σε μια σπηλιά και το μόνο που βλέπουν είναι οι σκιές των αντικειμένων, που από το φως μιας φωτιάς που σιγοκαίει πίσω τους προβάλλονται στον τοίχο της σπηλιάς.

Και συνεχίζει ο Χ. Ν.: Οι σκιές είναι ο πραγματικός κόσμος των δεσμωτών. Σε όλη τη ζωή τους βλέπουν τις σκιές των πραγμάτων, ο πραγματικός κόσμος γι’ αυτούς είναι εικονικός, μια αναπαράσταση της πραγματικότητας. Αν κάποιοι δεσμώτες απελευθερωθούν από τις ψευδαισθήσεις τους, σπάσουν τα εικονικά δεσμά τους και εξέλθουν από τη σπηλιά, θα γνωρίσουν τον πραγματικό κόσμο και όχι τα αντίγραφά του.

***

*ΛΙΓΟ πολύ γνωστά αυτά. Και πάμε στο σήμερα: Η πιο σύγχρονη παραλλαγή της σπηλιάς του Πλάτωνα είναι το facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι δεσμώτες του facebook είναι καθηλωμένοι κατά μόνας σε μια σκοτεινή τρύπα, την οθόνη του υπολογιστή στην οποία ζουν οι φίλοι και οι συγγενείς τους, με το περίεργο όνομα likes.

Μήπως όμως η σπηλιά του facebook είναι πιο σκοτεινή και αδυσώπητη από τη σπηλιά του Πλάτωνα…; Οργανώνουμε τις ζωές μας γύρω από αυτή τη θεωρούμενη αίσθηση της τελειότητας, επειδή παίρνουμε ως ανταμοιβή αυτά τα πρόσκαιρα σήματα, καρδούλες και likes και το ταυτίζουμε αυτό με κάποια αξία. Αντίθετα στην πραγματικότητα είναι μια εύθραυστη βραχυπρόθεσμη δημοφιλία… Οι εικονικοί φίλοι όμως και τα likes δεν είναι τίποτα άλλο από μια γυμνή ζωή, μια ναρκισσιστική επιβεβαίωση του εγώ, ένας εκπτωχευμένος εαυτός, ο δεσμώτης εαυτός. (Να και φιλοσοφία κυριακάτικα…)

Ζ.

 

Πλούτη γηρατειών

*- ΤΟ κορμί πάει όπου το πας. Το μυαλό όμως πάει όπου γουστάρει…

Είχαν τα δικά τους στην παρέα των μεσήλικων Λαρισαίων.

***

*- ΣΤΑ μαλλιά ασήμι, χρυσό στα δόντια, πέτρες στα νεφρά, ζάχαρη στο αίμα, συν βέβαια ανεξάντλητη πηγή φυσικού αερίου. Ειλικρινά βρε σεις, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα συγκέντρωνα τόσα πλούτη στα γεράματα.

***

*- ΟΛΑ πάντως σχετίζονται με το σεξ…

-Νομίζω υπερβάλλεις.

-Γιατί; Να, πες ότι καρφώνεις ένα καρφί στον τοίχο, σου φεύγει το σφυρί, κοπανάς δάχτυλο, ένα ‘’άει απαυτώσου’’ θα το πεις. Δεν θα το πεις;

Ζ.

 

Όλα εκείνη

*ΦΑΙΝΕΤΑΙ να προκύπτει ένα θεματάκι στο Δημαρχείο. Μεταξύ των όσων είχαν την ευθύνη κι από πριν αλλά και στις τάξεις των υπηρεσιακών. Που τρελαίνονται όταν μαθαίνουν ότι η γεν. γραμματέας Βάσω Μόσιαλου θεωρεί πως «τίποτε δεν προχωρούσε στον Δήμο» και πως ευτυχώς που πήγε και ανέλαβε, λέει, κι έτσι τώρα μπήκαν τα πράγματα σε μια σειρά. Άγνωστο αν έχει κι ο δήμαρχος την ίδια άποψη. Εφόσον όμως νιώθει δικαιωμένος που την επέλεξε…

Ζ.

 

Confiteor

*ΌΛΑ γύρω από ένα σπουδαίο βιολί, μια πορεία στους αιώνες. Από τότε που φύτρωσε μ’ έναν απίστευτα παράξενο τρόπο το δέντρο το οποίο έδωσε κάποια στιγμή το σπάνιο ξύλο. Από τη Βαρκελώνη του Φράνκο, στην Ιερά Εξέταση του Μεσαίωνα, από Ιερατική σχολή της Ρώμης ως το Άουσβιτς των ναζί. Ένα πηγαινέλα στον χρόνο, ένα αέναο γλίστρημα στη διήγηση από το πρώτο στο τρίτο πρόσωπο και πάλι πίσω, θαυμάσιος τρόπος γραφής αλλά και εξαιρετικό περιεχόμενο, αναρίθμητες ιδέες να κυλάνε στις σελίδες του.

***

*ΕΧΕΙΣ καταλάβει ότι η ζωή είναι μια απέραντη σύμπτωση; Από τα εκατομμύρια σπερματοζωάρια του πατέρα, μόνο ένα γονιμοποιεί το κατάλληλο ωάριο. Το ότι γεννήθηκες εσύ, ότι γεννήθηκα εγώ, είναι τεράστιες συμπτώσεις. Θα μπορούσε να έχουν γεννηθεί εκατομμύρια διαφορετικά όντα. Κι αν η ζωή μας είχε αλλαξοδρομήσει σ’ ένα απ’ τα εκατομμύρια πιθανά σταυροδρόμια… Δεν θα έγραφε τότε το βιβλίο που έγραψε για εκείνη, που ένας θεός ξέρει ποιοι το διαβάζουν.

Μπεστ σέλερ παγκοσμίως και στην Ελλάδα το ‘’Confiteor’’. Του Καταλανού συγγραφέα Ζάουμε Καμπρέ.

***

*ΕΝΑ πανέμορφο βιβλίο που το αγκάλιασε πρώτα η νεότερη γενιά, ένα βιβλίο ογκώδες μεν αλλά που όσο προχωράει ο αναγνώστης τόσο ανησυχεί μην και τελειώσει.

Ακουγόταν μόνο ο πάγος που θρυμματιζόταν κάτω από τα βήματά τους. Πήρε βαθιά ανάσα κι έβγαλε απ’ το στόμα του ένα πυκνό σύννεφο, λες και ήταν ατμομηχανή.

-Ο Θεός των χριστιανών είναι μνησίκακος και εκδικητικός. Αν διαπράξεις ένα λάθος και δεν μετανοήσεις, σε τιμωρεί με την αιώνια κόλαση. Μου φαίνεται δυσανάλογη αντίδραση.

-Μα… Είναι ο θεός της αγάπης.

-Μ’ αυτό το πλευρό να κοιμάσαι. Θα καταδικαστείς να ψήνεσαι αιώνια. Και… Το κακό…

-Τι;

-Το κακό. Γιατί το επιτρέπει ο Θεός;

-Κοίτα… Ο Θεός σέβεται την ανθρώπινη ελευθερία. Κι ο κακός θα τιμωρηθεί.

-Τι μου λες; Αφού έχει κάνει πρώτα τη ζημιά.

***

*ΜΙΑ λέξη θρύλος πλέον το Confiteor.

- Διαβάζω καθημερινά και καθημερινά συνειδητοποιώ ότι μου μένουν άπειρα πράγματα να διαβάσω. Πού και πού πρέπει και να ξαναδιαβάσω. Βέβαια, η απόφαση να ξαναδιαβάσουμε ένα βιβλίο μάς οδηγεί σε μια αντίφαση.

-Τι εννοείς;

-Ένα βιβλίο που δεν αξίζει να ξαναδιαβαστεί, δεν άξιζε καν να διαβαστεί. Όμως, πριν το διαβάσουμε, δεν γνωρίζουμε ότι δεν αξίζει να το ξαναδιαβάσουμε.

***

*- ΩΣΤΕ τετραπληγική;

Με το πρόθημα ‘’τετρα-‘’, που σημαίνει ‘’τέσσερα’’, και το επίθημα  ‘’-πληγία’’, απ’ τη λέξη ‘’πληγή’’, που σημαίνει ‘’τραύμα’’ και επίσης ‘’συμφορά’’, οι γιατροί είχαν περιγράψει την κατάσταση της γυναίκας του. Τέσσερις συμφορές την είχαν βρει. Τι θα κάναμε χωρίς τα ελληνικά; Δεν θα μπορούσαμε ούτε να κατανοήσουμε τις μεγάλες τραγωδίες. (Απίθανος Καταλανός.)

Ζ.

 

Γιος ταγματάρχη

*-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ πόστο στο υπουργείο Άμυνας, ο Κουβέλης επέστρεψε στην οικογενειακή παράδοση…

Ο Τρικαλινός δεν ήταν οπαδός των σαμαροβενιζέλων, που δεν συγχωρούν στον τότε πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι άφησε την κυβέρνησή τους να πέσει, παρότι του προσφερόταν το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πιάτο, οπότε τώρα τον κατηγορούν για θεσιθήρα που δέχτηκε να μπει στην κυβέρνηση Τσίπρα. Λοιπόν, έχοντας σε εκτίμηση τον συμπατριώτη του καθώς ο Φ. Κουβέλης γεννήθηκε μεν στον Βόλο αλλά κατάγεται από την Πόρτα ενώ γυμνάσιο πήγε στα Τρίκαλα, αποκάλυπτε στους Λαρισαίους της παρέας ότι ο πατέρας του ήταν ταγματάρχης.

-Ήταν στρατιωτικός και πέθανε νέος, ως ταγματάρχης.

Ζ.

 

Είναι απλό

*ΣΤΕΛΕΧΗ της ΝΔ που σκέφτονται απλά και που δεν έχουν υποχρέωση σε κανέναν από τους ενδιαφερόμενους, θεωρούν ότι ένα βασικό γνώρισμα πρέπει να διαθέτει εκείνος που θα επιλεγεί από το κόμμα να είναι υποψήφιος δήμαρχος στη Λάρισα. Που είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και που η ΝΔ είχε συνηθίσει να κατέχει δικός της τη Δημαρχία. Άρα οφείλει και έτσι θα συμβεί, να το ψάξει καλά.

- Λοιπόν, λέει το σκεπτικό τους, πρέπει να καταλήξουμε σε έναν άνθρωπο που στο «man to man» να μπορεί να κερδίσει τον Καλογιάννη. Αυτός θα είναι ο αντίπαλός του στον β’ γύρο και επομένως στην αναμέτρησή τους στο «ένας εναντίον ενός» να τον προτιμά ο κόσμος περισσότερο από τον τωρινό δήμαρχο.

Ζ.

 

Μέχρι εδώ

*ΤΡΕΙΣ νεαρές Λαρισαίες συζητούν στο αστικό, πηγαίνοντας προς το κέντρο. Λίγο πιο πέρα κάθεται μια γιαγιά που δεν ακούει και καλά. Οι κοπέλες λένε διάφορα, χειρονομούν κιόλας ζωηρά.

-Εγώ λέω τα γαντάκια στο νυφικό να τα κάνεις κοντά, να πιάνουν μόνο τον καρπό. Να μέχρι εδώ. Θυμάστε στον γάμο της Μαίρης; Δεν ήταν πολύ ωραία;

- Μμμ, γιατί δεν τα κάνεις κλασικά μέχρι τον αγκώνα; Νομίζω ότι είναι πιο επίσημα έτσι. Να ως εδώ…

- Εγώ πάλι νομίζω πως είναι τελευταία μόδα μέχρι εδώ.

Και η υποψήφια νύφη δείχνει στο χέρι της το μεσοδιάστημα μεταξύ καρπού και αγκώνα.

Πετάγεται κι η γιαγιά από δίπλα

-Αχ βρε κορίτσια… Ακούστε με κι εμένα… Δεν έχει τόσο σημασία αυτό. Καλό παιδί να 'ναι και να σ' αγαπάει. Μύθος είναι το μέγεθος...

Ζ.

 

SE FORMA O XRHSTOS KELLAS

*ΣΕ… φόρμα ο Χρήστος Κέλλας δεν έπαψε να δίνει συγχαρητήρια στους διοργανωτές, τους εθελοντές αλλά και τους συμμετέχοντες του 1ου Κραυξίδειου Αγώνα Δρόμου στον Κραννώνα. Ήταν και ιερός ο σκοπός, αφού τα έσοδα διατέθηκαν στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία – Παράρτημα Λάρισας. Ο Σύλλογος Γυναικών Κραννώνα, αλλά και οι εθελόντριες, πάντα στην πρώτη γραμμή…

 

XALARA STHN HLIOLOYSTH KENTRIKH

*ΧΑΛΑΡΑ στην ηλιόλουστη Κεντρική πλατεία του Τυρνάβου η αντιδήμαρχος Τυρνάβου Φανή Μπίλιου τ. πρόεδρος και αρμόδια και σήμερα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Τυρνάβου και ο Λάμπρος Ζάρρας πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Τεμπών. Οι δύο υπεύθυνοι των Κοινωνικών Παντοπωλείων των Δήμων τους είχαν πολλά να πουν. Να ανταλλάξουν απόψεις με πρωταρχικό σκοπό την ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο. Οι συνεργασίες άλλωστε μόνο θετικά αποτελέσματα φέρνουν.                    

 Κ.Τσ.

 

TON EXOYN ENA FOBO

*ΤΟΝ έχουν ένα φόβο, φίλοι και αντίπαλοι στον Δήμο Κιλελέρ. Υπό την έννοια μη σε πιάσει στο στόμα του ο Κομήτσας κι αρχίσει και σε ψέλνει…

Ζ.

 

TA GNVSTA DASKALE

*ΤΑ γνωστά «Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτης» σημειώνει ο Β. Π. θυμωμένος με τον τρόπο που παρκάρουν σε σχολή οδηγών. Μάλλον δεν θα διδάσκουν εκεί παρκάρισμα, όπως σε βολέψει ο κανόνας. Τις άλλες ώρες λέει, κατακρατούν παρανόμως τις θέσεις στάθμευσης τοποθετώντας εμπόδια. Προφανώς κάποια συνεννόηση θα υπάρχει με τη δημοτική αστυνομία.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass