Όλοι έξω

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2018 20:06
*ΕΙΝΑΙ Λαρισαίοι που το 1987 υπηρετούσαν τη θητεία τους στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο. Όταν με την εκδήλωση της ελληνοτουρκικής κρίσης, ως κομάντος, βρέθηκαν στο 505 ΤΠΖΝ στη Μυτιλήνη, με διοικητή τον κ. Εμμ. Γοναλάκη και υποδιοικητή τον μέχρι πρότινος, Αρχηγό ΓΕΣ, Φρ. Φράγκο. Τριάντα χρόνια μετά, χθες το μεσημέρι στο «Ελιξήριο», οι Λαρισαίοι πεζοναύτες φιλοξένησαν τους κ. Γοναλάκη και Φράγκο και φυσικά θυμήθηκαν τα παλιά. Στη φωτογραφία διακρίνεται και η «σκιά» του στρατηγού στη Λάρισα, ο κ. Απ. Μωραΐτης…   *ΕΙΝΑΙ Λαρισαίοι που το 1987 υπηρετούσαν τη θητεία τους στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο. Όταν με την εκδήλωση της ελληνοτουρκικής κρίσης, ως κομάντος, βρέθηκαν στο 505 ΤΠΖΝ στη Μυτιλήνη, με διοικητή τον κ. Εμμ. Γοναλάκη και υποδιοικητή τον μέχρι πρότινος, Αρχηγό ΓΕΣ, Φρ. Φράγκο. Τριάντα χρόνια μετά, χθες το μεσημέρι στο «Ελιξήριο», οι Λαρισαίοι πεζοναύτες φιλοξένησαν τους κ. Γοναλάκη και Φράγκο και φυσικά θυμήθηκαν τα παλιά. Στη φωτογραφία διακρίνεται και η «σκιά» του στρατηγού στη Λάρισα, ο κ. Απ. Μωραΐτης…

*ΚΑΤΙ σαν πρόωρη έγερση του Λαζάρου χθες. Σηκώθηκαν οι Λαρισαίοι απ’ τα σπίτια τους και πλημμύρισαν το κέντρο. Απ’ το πρωί στη βόλτα, κορυφώθηκε το μεσημέρι, το απόγευμα παρέμεινε πολυκοσμία, το δε βραδάκι καινούργια γιούργια. Για σήμερα δε, αναμένεται το αδιαχώρητο.

- Καλά, φυλακισμένος ήταν όλος αυτός ο κόσμος και όρμησε στην ελευθερία; (Οι παρατηρητές το απέδιδαν στην εγκαθιδρυθείσα καλοκαιρία και στα προεόρτια του Πάσχα.)

Ζ.

 

Στο μεταίχμιο

*ΟΠΟΤΕ σήμερα στη λήξη του μήνα, ισχύει η ρήση του Λαρισαίου λογοπλόκου, με κυπριακήν καταγωγήν όπως άλλωστε φαίνεται.

-Aston Martin και πιάστον Απρίλην.

Ζ.

Στη σούβλα

*ΟΙ παραγγελίες έχουν γίνει, οι Λαρισαίοι προετοιμάζονται για «το σούβλισμα του πατροπαράδοτου οβελία». Αν και η φράση θα φάνταζε πλεονασμός στην αρχαιότητα, αφού η λέξη οβελίας ήταν επίθετο και σήμαινε αυτόν που ψήνεται στη σούβλα. Πόσο μάλλον όταν λέμε θα ψήσουμε τον οβελία στη σούβλα…

***

*ΤΙ καλύτερο να καταφύγει κάποιος στον σπεσιαλίστα Ν. Σαραντάκο: Οβελίας αρχικά ήταν οτιδήποτε ψήνεται στη σούβλα, ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές κάνει λόγο για οβελίαν άρτον, ψωμί στη σούβλα δηλαδή, αλλά έχει επικρατήσει πια να τη λέμε για το πασχαλινό αρνάκι. Η λέξη οβελός για τη σούβλα είναι αρχαία, ήδη ομηρική: οι ήρωες του Ομήρου κατ’ επανάληψη παρουσιάζονται να κόβουν κρέατα και να τα περνούν σε οβελούς. Και επειδή κάποτε θα χρησιμοποιήθηκαν μικροί οβελοί από μέταλλο ως μονάδες συναλλαγής, υπήρχε στην Αθήνα το νόμισμα οβολός που ήταν το ένα έκτο της δραχμής. Και με τον εξαίσιο συντηρητισμό της γλώσσας, δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά, κι ας έχει στο μεταξύ καταργηθεί η δραχμή, ακόμα μας ζητούν να συνεισφέρουμε τον οβολό μας.

***

*ΚΙ από κουβέντα σε κουβέντα, κυριολεκτικά: Βέβαια, ο οβελίας είναι λέξη αναστημένη από τους λογίους. Η σούβλα, πάλι, είναι δάνειο λατινικό, από το subula, που σήμαινε χοντρή βελόνα ή το σουβλί των παπουτσήδων, λέξη που εμφανίζεται ήδη από τον 3ο αιώνα μ.Χ. στη γραμματεία σε διάφορες περιγραφές βασανιστηρίων, και που επικρατεί εκτοπίζοντας τον οβελό. Υποκοριστικό της το σουβλάκι, που ήταν στην αρχή το καλαμάκι στο οποίο περνούσαν το κρέας. Ας μην εμπλακούμε στη διαμάχη Βορρά-Νότου για το αν είναι «λάθος» να λέμε σουβλάκι το φαγητό με τυλιχτή πίτα και γύρο.

***

*ΜΕ την ευκαιρία, οβελός ήταν και η πέτρινη στήλη, ο σημερινός οβελίσκος. Που έμοιαζε με σούβλα, γιατί η απόληξή του είναι οξεία, μυτερή. Επιπλέον το εξοβελίζω, προφανώς συνδέεται, αφού σημαίνει αποβάλλω, προφανώς βγάζω από τον οβελό.

-Και πρέπει να τα ξέρει κάποιος όλα αυτά για να σουβλίσει σωστά την άλλη Κυριακή; Αμάν…

Ζ.

Κεντρικό πάρκο

*ΜΕΓΑΛΗ υπόθεση η παραχώρηση του κεντρικού οικοπέδου του ΙΚΑ, ώστε να το αξιοποιήσει ο Δήμος. Χρειάστηκαν τόσες προσπάθειες για να προχωρήσει το αυτονόητο, που όμως σε άλλους καιρούς ήταν αδιανόητο. Ότι δηλαδή το ΙΚΑ, ΕΦΚΑ πλέον, διαθέτει ένα χώρο που δεν θα τον χρησιμοποιήσει στο ορατό τουλάχιστον μέλλον, ένα περιουσιακό στοιχείο που πρακτικά ανήκει στους Λαρισαίους ασφαλισμένους, το οποίο όμως δεν το παραχωρούσε για διευκόλυνση των Λαρισαίων, το κρατούσε πεισματικά για τον εαυτό του, ο οποίος ποιος μπορεί να είναι; τρελά πράγματα.

***

*ΦΑΙΝΕΤΑΙ όμως ότι του υπουργού Τάσου Πετρόπουλου του κόβει. Ήταν μάλλον πειστικός κι ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης και να το πασχαλινό δώρο στην πόλη. Δύο στρέμματα ελεύθερος χώρος αίφνης στο κέντρο είναι πολύ σπουδαία εξέλιξη. Έκταση μεγαλύτερη της γειτονικής Τρίγωνης πλατείας.

Ποιος μπορεί να στενοχωριέται από την εξέλιξη; Μα οι γείτονες ιδιοκτήτες. Που οι τριγύρω οικοδομές έχουν στραμμένη την πλάτη τους στο υπό διαμόρφωση νέο μεγάλο πάρκο. Στους ορόφους μπετά, κανένα παράθυρο φυσικά, στα ισόγεια ωστόσο μπορεί να υπάρξει μεταστροφή με αλλαγή χρήσης ώστε να προκύψουν μαγαζιά φάτσα. (Λεπτομέρειες βέβαια…)

Ζ.

Μπερδέματα

*ΕΜΠΛΟΚΗ στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.

- Η αμήχανη στιγμή που γιορτάζει η γυναίκα σου και σου εύχεται ο κουμπάρος «να τη χαιρόμαστε»…

***

*- ΣΕΞ κάνεις;

- Σαν ολυμπιονίκης…

- Δηλαδή;

- Κάθε τέσσερα χρόνια.

Ζ.

Παρέμβαση

*ΣΥΖΗΤΗΣΗ χθες στη Βουλή για το νομοσχέδιο Κοντονή, σχετικά με την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινουπόλεως για τη βία κατά των γυναικών. Στο βήμα η Θ. Μεγαλοοικονόμου, η πρώην ‘’λεβέντισσα’’ βουλευτής που προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ, από κάτω η εισηγήτρια της ΝΔ Μ. Αντωνίου. Διαφώνησαν φυσικά, η κουβέντα άπλωσε, από το ένα πήγαν στο άλλο, η ένταση φούντωσε, εσείς έτσι, εσείς αλλιώς, ψιλοχαμός.

Παρενέβη ο Λαρισαίος Χρ. Κέλλας που βρισκόταν στην αίθουσα.

- Κύριε υπουργέ, διαπιστώνω ότι πρέπει να προχωρήσετε επειγόντως σε καίρια αλλαγή. Εκτιμώ ότι οφείλετε να αλλάξετε τον τίτλο του νομοσχεδίου σας. Από βία κατά των γυναικών σε βία μεταξύ των γυναικών. (Κι έσκασε στα γέλια ο Κοντονής, εκτονώθηκε κι η κατάσταση).

Ζ.

Άλλοι καιροί

*ΑΠΟ το ένα στο άλλο η κουβέντα, για τους πολιτικούς και τις συμπεριφορές τους, οπότε ο Λάζαρος Αρσενίου, ο υπερεκατόχρονος που γιορτάζει κιόλας σήμερα και χρόνια -ακόμα πιο- πολλά, ανέσυρε λοιπόν από την απύθμενη μνήμη του περιστατικά με τον Γιάννη Κυρώζη. Ο οποίος είχε πρωτοεκλεγεί βουλευτής της επαρχίας Φαρσάλων το 1928, νεαρός δικηγόρος τότε, διαδεχόμενος τον αποθανόντα βουλευτή πατέρα του και συνέχισε να εκλέγεται με το Λαϊκό Κόμμα μέχρι το 1935. Ξανά στη Βουλή μεταπολεμικά το 1946 ως βουλευτής Λαρίσης πια, με τον Συναγερμό κατόπιν, έβγαινε διαρκώς, δεν έχασε ποτέ λέει εκλογές, το δε 1958 τελευταία φορά εκλέχθηκε με την Ένωση Κέντρου. Στην κυβέρνηση Κ. Τσαλδάρη, εθήτευσε και υπουργός Εσωτερικών το 1946-47.

***

*ΤΟΤΕ λοιπόν, πήγε στο γραφείο του γνωστός Λαρισαίος παράγοντας, φίλος του, να τον συγχαρεί επί τη αναλήψει των υπουργικών του καθηκόντων. Του ζήτησε συγγνώμη ο Φαρσαλινός.

- Με συγχωρείς που δεν σηκώνομαι να σε χαιρετίσω αλλά είμαι ξυπόλητος. Έστειλα τα παπούτσια μου να τα μερεμετίσουν. (Ένα ζευγάρι παπούτσια ο υπουργός κι αυτά φθαρμένα;)

***

*ΜΙΑ άλλη φορά λέει έφευγε από το υπουργείο αργά, κοντά μεσάνυχτα, περπατώντας στην Πατησίων είπε να καθίσει σ’ ένα παγκάκι, άναψε τσιγάρο. Τον πλησίασε σε λίγο ένας πολισμάνος.

-Τι κάνεις εδώ;

-Να, είπα να καπνίσω ένα τσιγάρο.

-Ταυτότητα έχεις;

-Εεε, όχι.

-Τι δουλειά κάνεις;

-Εγώ; Υπουργός.

-Έτσι ε; Για πάμε απέναντι να ιδούμε…

Και τον έσυρε λέει στα γραφεία της Γενικής Ασφάλειας. Μπαίνουν ο Κυρώζης κι ο χωροφύλακας, κλαρίνο ο αξιωματικός υπηρεσίας.

-Διατάξτε κύριε υπουργέ.

Κιτρίνισε ο χωροφύλακας, παρενέβη ο Φαρσαλινός αμέσως γελώντας.

-Να μην τιμωρηθεί το όργανο, τη δουλειά του έκανε. (Κατά τα άλλα λέει φρόντιζε τους ψηφοφόρους του, ιδίως τους αλογοκλέφτες που αφθονούσαν στην περιοχή. Ούτε τότε ήταν τόσο ρομαντικά τα πράγματα στην πολιτική.)

Ζ.

Αντίδοτο

*ΔΕΝ χρειάστηκε σοφία για να γίνει αντιληπτός ο βαθύτερος στόχος της επίσκεψης Νασιακόπουλου στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, που δημοσιοποιήθηκε χθες από την εφημερίδα. Ο δήμαρχος Κιλελέρ αξιοποίησε την από παλιά σχέση του συμβούλου του Στ. Καραφέρια με τον Φώτη Κουβέλη και συναντήθηκε μαζί του.

-Το πιάσατε το υπονοούμενο, ε; Ότι η συνάντηση στρεφόταν ευθέως κατά του αδερφέεε…

- Ε;

- Μα ο Γ. Ακριβούλης, ως παρακοιμώμενος του υπουργού Καμμένου, είναι που κάνει τα ρουσφέτια στον στρατό, τις μεταθέσεις. Είναι το μεγάλο του ατού ως αντίπαλος Νασιακόπουλου.

- Και λες ότι τώρα φάνηκε πως παρόμοιο κανάλι θα έχει κι ο Καραφέριας... Μα κάνουν και σ’ αυτή την κυβέρνηση τέτοια;

Ζ.

Περιπαικτικοί

*ΕΙΧΑΝ και κέφια και όρεξη για πειράγματα οι μεσήλικες Λαρισαίοι.

- Ο άλλος έχει κόψει το κάπνισμα και μας έχει ταράξει στην τράκα. Τρέμω τη στιγμή που θα πει ότι έκοψε το σεξ.

***

*- ΒΡΕ παιδιά… Πότε θα περάσει αυτή η μόδα με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα; Να κάνουμε τράκες σαν άνθρωποι…

***

*- ΚΑΙ 80 χρονών και να γίνω, ρε σεις, όταν με ρωτάνε «αυτό πού να το βάλω», πάντα θα σκέφτομαι την ίδια απάντηση...

Ζ.

Αποκλείεται

*ΕΓΡΑΨΕ ο A.Ψ.: Σε λίγο θα μας πουν οι Γάλλοι ότι μπορούν ανενόχλητα οι εισαγγελείς να απαγγέλλουν χωρίς συνέπειες διώξεις σε επιχειρηματίες και εφοπλιστές και να υποχρεώνονται από πάνω τα ΜΜΕ να δημοσιεύουν την είδηση. (Μα; Φράγκικες συνήθειες στα Βαλκάνια;)

Ζ.

Επισημάνσεις

*Ο Θανάσης Αγγέλης, άνθρωπος της αυτοδιοίκησης πολλά χρόνια, επισημαίνει μικρά αλλά κρίσιμα ζητήματα όπου επιβάλλονται παρεμβάσεις. Φυσικά θα μπορούσε να επανέλθει ο ίδιος στις επόμενες εκλογές και να επιληφθεί σχετικώς. Επικοινώνησε βέβαια με δημοτικό παράγοντα, που αναγνώρισε λέει την ανάγκη λύσεων, ήταν θετικός και υποσχέθηκε, όμως χρήσιμο εκτιμά να δημοσιοποιηθούν.

Λοιπόν, ο περιφερειακός Τρικάλων, από το φανάρι για το Πανεπιστημιακό μέχρι το φανάρι στο ΤΕΙ είναι επικίνδυνος. Τουλάχιστον από τη μια πλευρά πρέπει να κατασκευαστεί πεζοδρόμιο. Ο δρόμος είναι στενός, χωρίς φωτισμό, έχει μεγάλη κυκλοφορία και καθίσταται δρόμος καρμανιόλα για τους πεζούς, τη μέρα και τη νύχτα. Έτσι θα βοηθάει και τους σπουδαστές, από τις γειτονικές συνοικίες που πηγαίνουν καθημερινά με τα πόδια στο ΤΕΙ, να μετακινούνται με ασφάλεια.

***

*Η οδός Ι. Λάτσιου δίπλα από τις στρατιωτικές κατοικίες, δεν έχει επαρκή φωτισμό και επίσης δεν έχει πεζοδρόμιο από καμιά πλευρά της. Η κυκλοφορία είναι πυκνή, το πλάτος του δρόμου μικρό, οι πεζοί αρκετοί και περιπατητές ανάμεσά τους, κινδυνεύουν. Κάτι πρέπει να γίνει.

***

*Η Λάρισα χρειάζεται ποδηλατοδρόμους. Οι δρόμοι με μεγάλο πεζοδρόμιο ελάχιστοι. Σ’ αυτούς, όπως η οδός Χατζημιχάλη που ξεκινάει από την Ιωαννίνων και φτάνει μέχρι την Πινακοθήκη Κατσίγρα, μπορεί να σηματοδοτηθεί με πινακίδες και ως πεζόδρομος, ώστε να διευκολύνει τους πεζούς αλλά να βοηθάει και τους ποδηλάτες.

Ζ.

Ποδοσφαιροποιείται

*ΠΑΝΩ στη βιάση για αντιπολίτευση και την έμπνευση, μάλλον εκτέθηκαν χθες τα Νέα του Βαγγ. Μαρινάκη πια κι ανέλαβε ο μαθηματικός της παρέας των Λαρισαίων να τους επαναφέρει στην τάξη. Τίτλος «Το Θεώρημα του Ευκλείδη» για να καταδειχθούν σοβαρές διαφωνίες Τσίπρα –Τσακαλώτου.

-Μα μετεξεταστέοι ήταν στο γυμνάσιο; Υπάρχει το Πυθαγόρειο, που είναι το πιο γνωστό, το θεώρημα του Θαλή επίσης, από Ευκλείδη έχουμε μονάχα την ομώνυμη Γεωμετρία, με τα Ευκλείδεια Αξιώματα… (Και κάπου εκεί τους έπεισε καθώς άρχισαν να μπερδεύονται.)

***

*ΕΝ τω μεταξύ, ο «στρατός Μαρινάκη» είχε επιχειρήσει την προηγουμένη κατά Τσακαλώτου που ήθελε να μιλήσει στον Πειραιά, ποιος αυτός ένας παοκτσής. Αν είναι δυνατόν… Και την κίνηση των φανατικών, που συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ, την κάλυψε ο επίσημος Ολυμπιακός.

Την ίδια περίπου ώρα παοκτσήδες επιχειρούσαν κατά Τσίπρα που μιλούσε στη Θεσσαλονίκη. Και τράβα κορδόνι. Προ ημερών είχαν ματαιώσει ομιλία του Αδ. Γεωργιάδη στη Θεσσαλονίκη.

Και να που πολιτικοποιήθηκε ευθέως πλέον το ποδόσφαιρο. Και δεν ακούγεται μόνο για βορειοελλαδίτικο κόμμα Σαββίδη, μπορεί να προκύψει και κόμμα Μαρινάκη ώστε να υπάρχει αντίπαλο δέος.

***

*ΤΟΝ Σαββίδη τον προτρέπουν λέει οι σύμβουλοί του, «ούτε ένα ευρώ επενδύσεις κάτω από τα Τέμπη». Επομένως λογικά προβάλλει ως ευνοημένη η περιοχή του Δήμου Τεμπών: Αιγάνη, Πυργετός, Ραψάνη, Νυχτερέμ, Μεσάγγαλα, η παραμεθόριος ζώνη.

Ζ.

Σήκωσε χέρι

*ΔΕΝ είχε και την καλύτερη διάθεση ο Λαρισαίος, θα πρέπει και να πεινούσε κιόλας.

- Βλέπω τη σερβιτόρα στην ταβέρνα, σηκώνω το χέρι και ρωτάει.

- Θέλετε να παραγγείλετε;

- Όχι, να πω μάθημα μιας κι είμαι διαβασμένος σήμερα.

Ζ.

Ευχές από

το Δ.Α.Δ.

*ΜΕΛΗ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Δ.Α.Δ Λάρισας, επισκέφτηκαν χθες το πρωί τα γραφεία της «Ε». Τις ευχές για την Ανάσταση και το Πάσχα, συνόδεψαν όμορφα χειροποίητα δωράκια από τους μαθητές του σχολείου. Μια καρτούλα ζωγραφισμένη από τα παιδιά, ένα λαζαράκι, μια πασχαλινή προσευχή, τα κάλαντα του Λαζάρου και πολλές εγκάρδιες ευχές για τις Άγιες Ημέρες που έρχονται.

 

 

 STA GRAFEIA THS EFHMERIDAS

*ΣΤΑ γραφεία της εφημερίδας χθες ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης, μέρες γιορτινές έρχονται άλλωστε. Συζήτησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Μιχαλόπουλο και τον διευθυντή σύνταξης Δημ. Χατζηευθυμίου.

 

 

TO EIXE ENTOPISEI KI OA RMODIOS AFISES

* ΤΟ είχε εντοπίσει κι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Απ. Σουρλαντζής και επελήφθη. Χρειάστηκε να περάσουν λίγο παραπάνω από τρία χρόνια ώστε να απαλλαγεί η Λάρισα από τις συριζαϊκές προεκλογικές αφίσες του Ιανουαρίου 2015, αυτές με την ελπίδα που έρχεται. «Η ύπαρξή τους ήταν πλέον προκλητική, δημιουργώντας πικρά χαμόγελα» λέει ο Κ. Μ. «Το κατάλαβαν επιτέλους από τον Δήμο και άδειασαν τα διαφημιστικά πλαίσια». Περισσότερο μάλλον ενοχλούσαν τους συριζαίους, καθώς η εν λόγω ελπίδα «είχε ήδη και από πολύ καιρό αποχωρήσει.»

Ζ.

 

 

MHN FEYGEIS PERIMENE AGOR TZANAK

*- Μην φεύγεις, περίμενε…

- Μην ανησυχείς, εδώ θα είμαι.

Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass