Ανόστεος

Δημοσίευση: 06 Απρ 2018 19:45
* ΛΙΤΟ άλλα και νηστίσιμο το τραπέζι στο «Αστόρια» στην Κεντρική πλατεία του Τυρνάβου όπου φιλοξενούμενος ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας, μετά την επίσκεψή του στο Οινοποιείο.  Κ.Τσ. * ΛΙΤΟ άλλα και νηστίσιμο το τραπέζι στο «Αστόρια» στην Κεντρική πλατεία του Τυρνάβου όπου φιλοξενούμενος ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας, μετά την επίσκεψή του στο Οινοποιείο. Κ.Τσ.

*ΚΙ όταν ο μέγας ποιητής Ησίοδος, 800 χρόνια π. Χ. εκεί στη σιτοδότρα γη της Βοιωτίας στις πλαγιές του Ελικώνα, ονοματίζει ανόστεο τον οκτάποδα, δεν χαρακτηρίζει το χταπόδι άνοστο.

Αλλά χωρίς οστά, ως ασπόνδυλο που είναι. Πρώτο συμπέρασμα ότι το πολυσυζητημένο τούτες τις μέρες της νηστείας χταποδάκι, οι Έλληνες το ήξεραν καλά κι από τότε. Όσο για τους περιγραφικούς όρους, την ποικιλία λέξεων του Ησίοδου, λίγους στίχους παρακάτω, τον κοχλία τον αποκαλεί φερέοικο. Προφανής ο λόγος για να λέγεται έτσι το σαλιγκάρι.

Ζ.

 

Επιβεβαίωση

*- ΔΕΝ είμαι κοντή, φώναξε η Λαρισαία. Κι ύστερα πέρασε όρθια κάτω από τον Επιτάφιο.

Ζ.

 

Το φόλι

*Ο Ψηλός πάλι, ανάμεσα στις ψαλμωδίες της Μεγάλης Εβδομάδας βρίσκει χρόνο και για αυγά. Όχι να βάψει κόκκινα αλλά να βάλει φόλι στον Δήμο Κιλελέρ. Θα πρέπει να θωρείται δεδομένη η σύμπραξη των παρατάξεων του Ρίζου Κομήτσα και του συριζαίου Βασίλη Μακατού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μαζί και ο ανελίστα αδερφέεε-Γ. Ακριβούλης αλλά κι ο Δημ. Μάνδαλος με άλλους νεοδημοκράτες. Το σχήμα διευρύνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, ενδεικτική η σύνθεση της μεγάλης συντροφιάς, μέρα μεσημέρι στην πλατεία της Νίκαιας. Εκεί και ο παρ’ ολίγον υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Ακριβούλης, ο παλιός Θαν. Μπαντούλης, ο ισχυρός Γιώργος Πασχούδης κι ένα σωρό παράγοντες από διάφορα χωριά. Το φόλι δείχνει να έπιασε, η νέα διευρυμένη δημοτική παράταξη συστήνεται. (Κι ο αρχηγός; Ποιος θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος; Κανένας λέει από τους προαναφερθέντες.)

Ζ.

 

Βρέθηκε

*ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ μέσω των ‘’Ψ’’ από την Α. Κ. στη Λαρισαία που αναφερόταν σε σχόλιο ότι αναζητούσε ριζάρι για να βάψει με παλιακό τρόπο κόκκινα αυγά και δεν έβρισκε πουθενά. Λοιπόν το συγκεκριμένο φυτικό είδος λέει, πωλείται εδώ και πολλά χρόνια από το κατάστημα «Αγγελικούλα ζάχαρη Αγγελικούλα μέλι» στην οδό Βενιζέλου. Οπότε, στον ουρανό το γύρευα αλλά στη γη το βρήκα. (Βάφουν και το Μ. Σάββατο αυγά οι νοικοκυρές, σωστά;)

Ζ.

 

Εσωτερικής

κατανάλωσης

*ΠΟΛΛΕΣ και βαριές κουβέντες εκατέρωθεν. Από τη μια πλευρά του Αιγαίου ο υπουργός Καμμένος, από την άλλη ο πρωθυπουργός Γκιλντιρίμ. Φυσικά κανένας τους δεν κάνει του κεφαλιού του.

Και τα ΜΜΕ της κάθε χώρας να αναδεικνύουν, απαξιωτικά εννοείται, τις δηλώσεις του αντιπάλου, εντείνοντας την ανησυχία στο εσωτερικό της κάθε χώρας.

- Μυστήρια πράματα… Αξιοποιούνται και στο εξωτερικό ενώ κάνει μπαμ ότι πρόκειται για δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης.

- Καλά, μπαμ να μην γίνει κι ας λένε ό, τι θέλουν.

- Και βέβαια, μην ξεχνάς ότι στην Τουρκία έχει και εκλογές φέτος.

- Γιατί, στην Ελλάδα δεν θα έχει;

Ζ.

 

Εγκαίρως

*ΣΙΓΗ ασυρμάτου στην τοπική ΝΔ παρότι οι εσωκομματικές διεξάγονται σε πέντε μόλις εβδομάδες. Είναι που το Πάσχα τους καθυστερεί, είναι και που αν κάποιος θίξει την ενότητα θα τιμωρηθεί διά γαλάζιου ροπάλου. Οπότε αθόρυβα.

Μέχρι την Τρίτη του Πάσχα, θα γίνονται δεκτές στα γραφεία του κόμματος οι αιτήσεις εγγραφής όσων θέλουν να ψηφίσουν. Μαζί και η καταβολή της συνδρομής των 12 ευρώ. Ωχ… Κάποιοι λέει θα ξηλωθούν μερικά χιλιαρικάκια, διευκολύνοντας τους τσιγκούνηδες. Πώς θα εξασφαλιστούν ψήφοι.

***

*ΤΟ κόμμα δεν διαθέτει POS για τα δωδεκάευρα, μετρητά οι συνδρομές. Ωστόσο οι εγγραφές μπορούν να συνεχιστούν λέει και μέχρι δέκα μέρες πριν τις κάλπες, ως τις 4 Μαΐου, ηλεκτρονικά όμως, οπότε εκεί πληρώνεις αναλόγως. Λεφτά που θα πάνε κατευθείαν στα κεντρικά του κόμματος.

Ζ.

 

Λεκτικά

*ΚΟΥΒΕΝΤΑ την κουβέντα, έμπλεξαν τις λέξεις στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.

- Εσείς βρε παιδιά που βαράτε υπερωρίες, για πείτε μου τι σας έχουν κάνει;

***

*- ΚΑΛΗΜΕΡΑ, φίλε. Τι κάνεις;

- Τι να κάνω, τα 'χω πάρει.

- Και πού σκέφτεσαι να τα πας;

***

*- ΕΙΝΑΙ ωραίο πάντως να ξέρεις ότι λείπεις σε κάποιους ανθρώπους. Πολλές φορές όταν πάω κάπου μου λένε, ‘’τώρα εσύ μας έλειπες’’.

Ζ.

 

Δύο

*ΘΑ πρέπει να θεωρείται οριστικό πως οι υποψηφιότητες για την προεδρία της ΝΟΔΕ θα είναι δύο. Ο Χρ. Καπετάνος κι ο Ηρ. Γερογιώκας. Ο καθείς έχει τα ατού του. Άγνωστο παραμένει ακόμα το πώς θα τοποθετηθούν τα δύο βουλευτικά γραφεία, αν Χαρακόπουλος-Κέλλας θα υποστηρίξουν κάποιον και ποιον. Αν και το παρελθόν προϊδεάζει κάπως. Ό, τι γίνει θα γίνει διακριτικά πάντως και το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα συνταχθούν με τον ίδιο υποψήφιο.

***

*Η Λένα Αξιόγλου, τον αξιότερο θα υποστηρίξει, οπωσδήποτε. Κι εκείνος είναι που θα κερδίσει φυσικά, καθώς εκείνη μεταφέρει τη φωνή Μητσοτάκη, καθαρή χωρίς παράσιτα. Όσο για τον ρόλο που επιφυλάσσεται στην ίδια και τι θα διεκδικήσει τελικά για τον εαυτό της, λιγάκι υπομονή.

Ζ.

 

Εργαλείο

*ΜΕ το που διάβασαν στην εφημερίδα ότι ο Αχ. Χατζούλης ορίστηκε αντιδήμαρχος Κιλελέρ μέχρι το τέλος της θητείας, οι περισσότεροι θεώρησαν ότι ο Θαν. Νασιακόπουλος τον επιβράβευσε μετά την πρόσφατη δημόσια αναμέτρησή του με τον Ρίζο Κομήτσα. Ποιος ξέχασε τα σκληρά λόγια τα πρωτοσέλιδα, όπου είχαν αναβαθμιστεί από τα αρχικά ‘’ψιθυριστά’’. Σου λέει, να ο δήμαρχος φτιάχνει ανάχωμα απέναντι στον πρώην, διανοίγει και αγωγό προς το ΠΑΣΟΚ, εκλογές έρχονται.

Αυτοί όμως που γνωρίζουν, λένε ότι δεν έχει σχέση. Διότι εκλογές πλησιάζουν όντως, επομένως πρόσω ολοταχώς από τον δήμαρχο Κιλελέρ, ο οποίος αξιοποιεί τα δυνατά χαρτιά του. Άλλωστε τον εκ Νικαίας εφοριακό, που τον θεωρεί πολυεργαλείο, τον είχε αντιδήμαρχο και σχεδόν τρία χρόνια στην αρχή της θητείας, πάντοτε στους εξ απορρήτων του.

Ζ.

 

Πινακίδες

*ΓΙΑ την κατάσταση του οδοστρώματος και για τη σήμανση διαμαρτύρονται διερχόμενοι οδηγοί από Νίκαια προς Αγ. Αναργύρους και Αγ. Γεώργιο. Ο δρόμος όπως λένε είναι γεμάτος λακκούβες με αποτέλεσμα τη συχνή αλλαγή των ελαστικών στα αυτοκίνητά τους. Στη στροφή δε από Αγ. Γεώργιο προς Νίκαια οι οδηγοί αναρωτιούνται για το όριο ταχύτητας που πρέπει να ακολουθήσουν. Η πρώτη γράφει 40 και σχεδόν από πίσω της είναι άλλη μια και έχει ως όριο ταχύτητας τα 50 χλμ.

Παράξενα πράγματα.

Ζ.Π.

 

Ανατροπή

*-ΑΝΤΕ βρε Απολλωνάααρα… Θρίαμβος ξανά για την ομάδα της Φιλιππουπόλεως, διπλό ημίχρονο-άσος τελικό, με εφτά γκολ σύνολο. Ματσάρα. Αλλά να βγαίνει κι ο αρχηγός της Καλλιθέας να δηλώνει επίσημα ότι «το συγκεκριμένο ματς δεν έπρεπε να γίνει Μεγάλη Βδομάδα αλλά Απόκριες»; Και πως «οι παίκτες του Απόλλωνα μας άφησαν να προηγηθούμε αλλά στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξαν στα ίσια και νίκησαν», μπορούν να αποδοθούν σε πικρία; (Γιατί; Δεν τα κάνει η Λίβερπουλ αυτά; Η Μπάγερν κι η Μπαρτσελόνα; Λέει κανείς τίποτε;)

Ζ.

 

Μέτρα

και Σταθμά

*ΠΟΙΚΙΛΙΑ μέτρων και σταθμών παρέθεταν Λαρισαίοι μαθητές ασκούμενοι στη νεοελληνική.

Μονάδα Μέτρησης Ταχύτητας Μπουκαρίσματος: Σφαιράτος.

Μονάδα Μέτρησης Αδιαφορίας: Ζαμανφού.

Ελληνικός Δείκτης Επιχειρηματικότητας: Κατά διαόλου.

Επίπεδο Αγυμνασίας: Τρίβω καρότο και λαχανιάζω.

Ζ.

 

6 στους 7;

*«ΣΤΟΥΣ έξι από τους εφτά δήμους του νομού ήδη έχουν διαμορφωθεί προϋποθέσεις Συμπαράταξης». Ο Μάνθος Σαρρής έριξε χθες την τροχιοδεικτική. (Κι άσε τους έβδομους ν' αναρωτιούνται. Και να βιάζονται μη μείνουν έξω απ' τη μόδα. )

***

«ΤΟ ίδιο ισχύει», συμπλήρωσε, «συνολικά για 13 από τους 25 δήμους της Θεσσαλίας». Και κάπως έτσι διαμορφώνεται το κλίμα υπέρ της σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ‘’και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων’’ κατά το κοινώς λεγόμενο.

***

*ΟΣΟ για την εκκρεμότητα, μπορεί να ποντάρει κάποιος χαλαρά στην Ελασσόνα. Ή και στον Τύρναβο αλλά με μικρότερες πιθανότητες. Μπορεί να υφίσταται σε αμφότερους τους Δήμους, οπότε το ευκολότερο να συμβεί είναι καταφανές. (Πάρε-δώσε.)

Ζ.

 

Επικίνδυνη

*ΑΛΛΗ μια διαμαρτυρία για την υπόγεια των πεζών στη Φαρσάλων. Αφού ουδεμία μέριμνα λαμβάνεται από τους αρμόδιους, ο Δήμος δεν αναλαμβάνει κάποια πρωτοβουλία.

-Τα μηχανάκια περνούν γκαζώνοντας στην ανηφόρα, μετατρέποντας την υπόγεια σε θάλαμο αερίων. Τα ποδήλατα ακόμη πιο επικίνδυνα στην κατηφόρα, με μεγάλες ταχύτητες και δίχως φρένα. Γι' αυτό την αποφεύγουν οι πεζοί για τους οποίους έχει φτιαχτεί.

Ζ.

 

Φιλότιμος

*Η Λαρισαία είχε παντρευτεί Αθηναίο ο οποίος είχε ένα ελάττωμα. Δεν ήθελε να έχει σχέση με τη θρησκεία, δεν πήγαινε εκκλησία. Προσπαθούσε εκείνη να τον φέρει στα ίσα του, του μιλούσε, του εξηγούσε, κάποια στιγμή μάλλον τον είχε πείσει ότι πρέπει να συμπεριφέρεται όπως όλος ο κόσμος. Κι έτσι πέρυσι που ήταν να έρθουν στο χωριό της για Πάσχα, είχαν συμφωνήσει να πάνε εκκλησία τη Μ. Παρασκευή στον Επιτάφιο.

Να όμως που το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής εκείνη έκανε πυρετό 40 και δεν μπορούσε να πάει εκκλησία.

– Πήγαινε εσύ, τον παρακάλεσε, όπως είχαμε συμφωνήσει.

– Και πού θα πάω; Δεν ξέρω τι να κάνω…

– Θα κάνεις ό, τι κάνουν οι άλλοι. Θα κάνουν εκείνοι τον σταυρό τους θα τον κάνεις και εσύ, θα σηκώνονται οι άλλοι θα σηκώνεσαι και εσύ. Θα κάθονται το ίδιο, θ' ανάβουν κερί θ' ανάβεις κι εσύ.

***

*ΤΙ να κάνει αυτός, δεν ήθελε να της χαλάει το χατίρι, ήταν και αρρωστούλα, ξεκίνησε να πάει στην εκκλησία. Όπου και έκανε ό, τι και οι υπόλοιποι, εύκολο ήταν τελικά. Μετά όμως ήταν να γίνει η περιφορά, οπότε βλέπει να παίρνουν τον Επιτάφιο, το ευαγγέλιο, άλλα βιβλία, τον σταυρό, τις λαμπάδες, τα φαναράκια, τα εξαπτέρυγα και να βγαίνουν από την εκκλησία. Σκέφτεται τι να κάνει, κοιτάζει βλέπει δίπλα του μια κολυμβήθρα, τη σηκώνει και τη βγάζει έξω, ακολουθώντας την πομπή. Βαριά η κολυμβήθρα, υπέφερε. Καθώς περνούσαν έξω από το σπίτι τους με τον Επιτάφιο η γυναίκα του είχε βγει στο μπαλκόνι. Τον κοίταξε έκπληκτη, αυτός της έκανε τοκ-τοκ με τον δείκτη στο πλάι του κεφαλιού.

–Μα σήμερα, της ψιθύρισε, σήμερα που έχουν μετακόμιση, με έστειλες στην εκκλησία;

Ζ.

 

Το «μήνυμα»

του Κ. Αγοραστού

*ΤΗΝ κατά κοινή εκτίμηση ομορφότερη εικόνα της Βυζαντινής Αγιογραφίας επέλεξε φέτος ο Κώστας Αγοραστός για το πασχαλινό μήνυμά του. Πρόκειται για την εικόνα της Αναστάσεως, η οποία βρίσκεται στην περίφημη Μονή του Χριστού της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη (η εικόνα είναι των αρχών των 14ου αιώνα και βρίσκεται στο παρεκκλήσιο του κυρίως ναού). Στη συγκεκριμένη εικόνα ο Κύριος εικονίζεται σε γαλανόλευκη «δόξα» διακοσμημένη με χρυσοκίτρινα αστέρια, όπερ δηλώνει ότι είναι ο «Κύριος της Δόξης», ο Θεός! Αν ληφθούν υπ’ όψιν οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα αλλά και η κράτηση στις τουρκικές φυλακές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στους οποίους ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είχε αναφερθεί και στη δήλωσή του την 25η Μαρτίου, τότε είναι προφανή τα μηνύματα που επιθυμεί να εκπέμψει ο Κ. Αγοραστός με τη συγκεκριμένη επιλογή.

Γ.Ρ.

 

Δώρο

*ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ οι καταγγελίες για τη μη καταβολή του δώρου του Πάσχα στο Εργατικό Κέντρο. Συνολικά δέκα καταγγελίες δέχτηκε το ΕΚΛ για εργοδότες που «ξέχασαν» να καταβάλουν το δώρο στους εργαζόμενους. Καλύτερα από τα Χριστούγεννα, σχολίασαν.

Ζ.Π.

 

EKTEUHKE TELIKA H YPHRESIA*ΕΚΤΕΘΗΚΕ τελικά η υπηρεσία Καθαριότητας, αφού οι προσλήψεις προσωπικού έγιναν στις 12.01'. Με ρυθμό ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς οδοκαθαριστές, με τους μαθητές σε διακοπές, ξεχείλισαν τα σκουπίδια στις συνοικιακές πλατείες. (Θα δουλέψουν τώρα πασχαλιάτικα; Πώς αλλιώς…)

Ζ.

 

LARISA MEN ENTAJEI *ΛΑΡΙΣΑ μεν, εντάξει, υποτίθεται κοινή προσπάθεια, αλλού όμως κοιτάει η Βαγενά αλλού ο Χαρακόπουλος, αποκλίνουσες απόψεις. Εκτός κι αν είναι διασταυρούμενες.

Ζ.

 

GNVSTH MEGALH EPIXEIRHSTHN STON KLADO *ΓΝΩΣΤΗ μεγάλη επιχείρηση στον κλάδο της ελιάς και των τροφίμων η ‘’Bretas olives’’, η έδρα της στην περιοχή Πλατυκάμπου. Με τον ιδιοκτήτη της, καθώς φαίνεται, να ενώνει Ρ. Κομήτσα και Β. Μακατό. Απέναντι, δεν φαίνεται, και Ακριβούλης-Μάνδαλος συναινούν. Όσο να' ναι μια ελίτσα θα την τσίμπησαν μαζί με τα υπόλοιπα προχθές στη Νίκαια. Σημειωτέον ότι ο Νίκος Μπρέτας κατάγεται από τα Μύρα, σύνορο με το Δίλοφο το χωριό του Θαν. Νασιακόπουλου.

Ζ.

 

KANONTAS PERISSOTERA GIA OSOYS *«ΚΑΝΟΝΤΑΣ περισσότερα για όσους έχουν λιγότερα», τιτλοφορείται το κεφάλαιο στο οποίο είχε φτάσει χθες ο Κ. Αγοραστός μελετώντας το βιβλίο του Γάλλου προέδρου. Όντως μελετάει Μακρόν κάθε που βρίσκει ευκαιρία ο περιφερειάρχης, οι υπογραμμίσεις πυκνές σε διάφορες σελίδες.

Ζ.

 

GIA UEMATA POY AFOROYN APOFASEIS *ΓΙΑ θέματα που αφορούν αποφάσεις της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα ενημέρωσε χθες τον δήμαρχο Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση ο διοικητικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ζήσης Παρλίτσης. Ο κ. Παρλίτσης έκανε αναφορά στις «ξεχασμένες» πληρωμές των εξισωτικών 2013 -14 οι οποίες θα πληρωθούν μέσα στο 2018. Επίσης ενημέρωσε για τις συνδεδεμένες για αγρότες, κτηνοτρόφους στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο οι οποίες ήδη πληρώνονται και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Σαρχώσης ευχήθηκε στον κ. Παρλίτση καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που ανέλαβε στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σ’ έναν από τους μεγαλύτερους Οργανισμούς της χώρας.

Κ.Τσ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass