Μοιραία

Δημοσίευση: 13 Απρ 2018 19:45
* ΟΝΤΩΣ για κάποιους από τους πολιτικούς μας  χρειάζεται γερανός για …να αφήσουν τις καρέκλες!   * ΟΝΤΩΣ για κάποιους από τους πολιτικούς μας χρειάζεται γερανός για …να αφήσουν τις καρέκλες!

* ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο. Η ένταση στο Αιγαίο που δημιουργεί η προκλητικότητα των γειτόνων, αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος.

Η Ελλάδα έχει πληρώσει ξανά στο παρελθόν, με απώλειες πιλότων, την επιθετικότητα των γειτόνων. Χάνουμε ανθρώπους, νεαρούς στρατιωτικούς, που θυσιάζονται υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, σε καιρό ειρήνης. Η θυσία του ήρωα σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ας είναι η τελευταία.

Β.Κ.

 

Γραμμή

* ΜΕ αφορμή τον θάνατο του Καρδιτσιώτη σμηναγού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε χθες τηλεφώνημα από τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, για τον θάνατο του αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μάλιστα «οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον».

Μετά τον θάνατο του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη – κάτω από διαφορετικές συνθήκες βέβαια το 2006 που δεν συγκρίνονται με τη χθεσινή τραγωδία- είχε καθιερωθεί η λεγόμενη κόκκινη γραμμή, που συνέδεε απευθείας, τη Λάρισα με το Εσκί Σεχίρ.

Β.Κ.

 

Πόλεμος (Ι)

* ΗΤΑΝ Ιανουάριος του 1991, όταν η «συμμαχία των προθύμων» χωρών, υπό την ηγεσία του Μπους του πρεσβύτερου, επιτέθηκαν στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος λίγους μήνες νωρίτερα είχε καταλάβει το Κουβέιτ. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν όμως και ο πρώτος πόλεμος τον οποίο ο υπόλοιπος πλανήτης είδε από την τηλεόραση. Για πολλούς τηλεθεατές, η διάσημη «Καταιγίδα της ερήμου» δεν ήταν παρά ένας «βιντεογκέιμ-πόλεμος».

Μετά 27 χρόνια, ένας άλλος Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να επιτεθεί ξανά κατά μιας γειτονικής του Ιράκ χώρας, στην ίδια γωνιά της Υφηλίου. Η επικείμενη επίθεση κατά της Συρίας, μάλιστα θα είναι η πρώτη που θα αναγγελθεί μέσω των «σόσιαλ μίντια» και των 140 χαρακτήρων του «twitter»!

Ακόμη και ένας πόλεμος έχει πάρει διαστάσεις …καθημερινού γεγονότος.

 

Πόλεμος (ΙΙ)

* ΤΟΣΟ καθημερινού δυστυχώς όπως και ακήρυχτος, όσο κι ο δικός μας με τους γείτονες, πάνω από το Αιγαίο. Μολαταύτα, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε, η μέσω των κοινωνικών δικτύων, ανάρτηση του υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για τον θάνατο του πιλότου του Μιράζ-2000 που κατέπεσε βορειοανατολικά της Σκύρου. «Ένας Ελληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», έγραψε στο «twitter» ο υπουργός.

Οι λέξεις όμως δεν αντισταθμίζουν την προχειρότητα του τρόπου του υπουργού.

Και δυστυχώς δεν ήταν μόνο ο Καμμένος.

Δ. Χατζ.

 

Δίχρονη

* ΜΕΤΑ το Υπουργείο Παιδείας, τα έβαλε και με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, για το θέμα της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα για τη λειτουργία τάξεων προνηπίων στα νηπιαγωγεία.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου διατυπώνει την έντονη διαμαρτυρία της ΚΕΔΕ, «για μεθοδεύσεις από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης» οι οποίες, όπως τονίζει, «παρουσιάζουν αυθαίρετα στοιχεία για την επάρκεια υποδομών με στόχο την ένταξη των τετράχρονων νηπίων στα νηπιαγωγεία».

Ο Γ. Πατούλης σημειώνει ότι «η ΚΕΔΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να ανατραπεί ο προγραμματισμός χιλιάδων οικογενειών αλλά και η ομαλή ένταξη των τετράχρονων στις δομές των νηπιαγωγείων».

Το ότι η ΚΕΔΕ θα αναλάμβανε και συμβουλευτικό παιδαγωγικό ρόλο,  εκφράζοντας φόβους για την ομαλή ένταξη των παιδιών, είναι κάτι που μάλλον ξεπερνά τον ρόλο της!

Λ.Κ.

 

Απορία…

* ΙΔΟΥ λοιπόν η απορία… Θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές μαζί και τα αποτελέσματα των συμψηφισμών του 2017 για τους επαγγελματίες ή όχι;

Αναγνωρίζει ή όχι τη διαφαινόμενη απόφαση του     Συμβουλίου της Επικρατείας το Υπ. Εργασίας; Θα συνεχίζει δηλαδή να ζητά την εξόφληση των εισφορών παρά το γεγονός ότι αυτές φαίνεται πως έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ;

Γιατί αν αναγνωρίζει την απόφαση θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση των διορθώσεων πρώτα. Εκτός και αν είναι τόσο βέβαιη πως δεν θα αλλάξουν και πολλά…

Γ.Ν.

 

«Παρών»

από Πάσχο

* ΕΧΕΙ αυξήσει τελευταία τις δημόσιες εμφανίσεις του σε Λάρισα, αλλά και στη γενέτειρά του, την Καρδίτσα, όπως και τη δημοσιοποίηση των απόψεών του, μέσω άρθρων, ο Κώστας Πάσχος, με αποτέλεσμα να φουντώνουν οι φήμες για συμμετοχή του στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο στη γειτονική εκλογική περιφέρεια. Ο Κώστας Πάσχος επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή διετέλεσε πρόεδρος σε διάφορους Οργανισμούς, ενώ στις τελευταίες εκλογές, με λίστα ήταν υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο υπόλοιπο Αττικής.

Γ.Ρ.

 

Συμβούλιο

* «ΤΗ σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αποφασιστεί η εθνική θέση στα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής» ζήτησε ξανά, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Θα πρέπει να είναι η 30ή φορά που ο πρόεδρος Λεβέντης ζητά σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για κάποιο θέμα. Στο τέλος θα πάθει ό,τι και ο βοσκός με τον λύκο: θα συγκληθεί το συμβούλιο και δεν θα το πιστεύει…

Δ.Χ.

 

Στο παρά

πέντε…

 * ΕΣΤΩ και την τελευταία στιγμή, στο παρά πέντε της έναρξης της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων διορθώνεται η αδικία για άνεργους, φοιτητές και περιστασιακά εργαζόμενους…

Επεκτάθηκε όπως ήταν σωστό και για τα περσινά εισοδήματα η ισχύς της διάταξης η οποία ορίζει ότι όσοι έχουν περιστασιακά εισοδήματα έως 6.000 ευρώ και τεκμαρτά έως 9.500 ευρώ θα φορολογούνται ως μισθωτοί και όχι ως επαγγελματίες.

Αρκετοί φορολογούμενοι που δήλωναν μικρά ποσά είτε από μισθωτή εργασία, π.χ. 300 ευρώ ή από τόκους π.χ. 50 ευρώ, πλήρωναν μεγάλους φόρους λόγω των τεκμηρίων.

Οι φοροτεχνικοί ωστόσο εφιστούν την προσοχή στο εξής: Επειδή ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών θα πρέπει να καταχωρίσει στη δήλωση αποδείξεις από αγορές μέσω πλαστικού χρήματος που αντιστοιχούν σε ένα κατ’ ελάχιστο ποσό. Σε διαφορετική περίπτωση θα φορολογηθεί για την αξία των αποδείξεων ή δαπανών με πλαστικό χρήμα που του λείπουν με συντελεστή 22%. Δηλαδή μπορεί να γλίτωσε τα τεκμήρια αλλά η παγίδα των αποδείξεων παραμονεύει…

Γ.Ν.

 

Αγώνας

δρόμου

* ΑΓΩΝΑ δρόμου θα πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι για να προλάβουν να πάρουν τη β’ δόση για το επίδομα παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ και αυτό γιατί η βασική προϋπόθεση είναι η υποβολή του γνωστού εντύπου Α21 και της φετινής φορολογικής δήλωσης

Το χρονοδιάγραμμα της υποβολής των δηλώσεων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, αλλά ούτε και ο ΟΠΕΚΑ έχει κοινοποιήσει την ημερομηνία που θα γίνουν οι διασταυρώσεις, ώστε να ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση των χρημάτων...

Θυμίζουμε πως η δεύτερη δόση του επιδόματος παιδιού θα δοθεί τέλη Μαΐου αλλά μόνο για όσους προλάβουν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις. Οπότε αν αργήσει να ανοίξει η εφαρμογή και καθυστερήσουν και οι διασταυρώσεις, ελάχιστοι θα προλάβουν τη νέα εκκαθάριση. Συνεπώς αγώνας ταχύτητας και για τους μεν και τους δε…

Γ.Ν.

 

Χορτάρια

ΟΙ βροχές το προηγούμενο διάστημα και οι υψηλές θερμοκρασίες στη συνέχεια είχαν ως αποτέλεσμα να φουντώσει η βλάστηση στην πόλη. Τα χορτάρια στην κοίτη του Πηνειού άρχισαν να θεριεύουν και ο αγώνας της υπηρεσίας Πρασίνου για ακόμα μια χρονιά ξεκινά.

Ζ.Π.

 

ME TH LARISAIA1

ME TH LARISAIA2

ME TH LARISA3

* ΜΕ τη Λαρισαία Ολυμπιονίκη Φανή Χαλκιά συναντήθηκε –διακριτικά και μακριά από τα φλας των φωτογράφων- στο γραφείο του Κ. Αγοραστού ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, προκαλώντας αμηχανία σε κάποια τοπικά στελέχη, τα οποία και ευελπιστούν να μετέχουν στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον νομό. Για το τι ειπώθηκε δεν υπήρξαν διαρροές, αλλά σίγουρα η εξέλιξη αυτή φούντωσε τα σενάρια που θέλουν τη Φανή να κατεβαίνει υποψήφια βουλευτής.

Τι και αν δήλωσε ο Άδωνις ότι «δεν ήρθα για να μοιράσω χρίσματα». Η μάχη για μια φωτογραφία μαζί του από υποψήφιους μνηστήρες έδωσε και πήρε…

Στην ευχή συναδέλφου για «Χριστός Ανέστη» διότι είμαστε και …Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ο Άδωνις σχολίασε επιδεικτικά, υπονοώντας τους κυβερνώντες πως «τώρα τελευταία θυμήθηκαν και κάποιοι άλλοι να γίνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι και αυτό είναι πραγματικά καλό».

Δεν αποδέχτηκε τον τίτλο «Θεσσαλάρχης» ο υπεύθυνος για τη Θεσσαλία και έσπευσε να υπενθυμίσει την αγάπη του για την ιστορία. «Μακριά από εμένα τέτοιοι τίτλοι, δεν τους θέλω. Τον μόνο Θεσσαλάρχη που γνωρίζω από την ιστορία ήταν ο Φίλιππος Β’ μετά τη νίκη του επί των Θεσσαλών».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Τρίτης στο Βελιγράδι στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο Σέρβος ομόλογός του Ίβιτσα Ντάτσις και οι δυο τους τραγούδησαν. «Τραγούδαγε πολύ ωραία οφείλω να πω. Νομίζω ως τραγουδιστής είναι καλύτερος από υπουργός Εξωτερικών. Θα έπρεπε ν’ αλλάξει καριέρα».

Παρόντες στην επίσκεψη Άδωνι και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Νίκος Κατσαρός και το μέλος της Κ.Ε. Ελ. Αξιόγλου.

Γ.Ρ.

 * ΔΩΡΟ ένα σύμβολο με κλαδί ελιάς έκανε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας Χρήστος Καπετάνος στον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ απόδειξη της καλής σχέσης των δύο ανδρών αποτέλεσε η παρουσία του Φαρσαλινού σε όλες τις κατ’ ιδίαν επαφές του αντιπροέδρου με γαλάζια στελέχη. Μάλιστα ενώπιον των μελών της Δ.Ε. της ΝΟΔΕ ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τον Χρήστο Καπετάνο «σπουδαίο πρόεδρο που έχει παράξει σημαντικό έργο στη νομαρχιακή κομματική οργάνωση».

 

 

 

META APO POLY KAIRO* ΜΕΤΑ από πολύ καιρό είναι αλήθεια, βουλευτές του νομού, Δήμος Λάρισας και Περιφέρεια Θεσσαλίας κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για να βρούνε λύση στα προβλήματα της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου. Καθώς κάτοικοι της συνοικίας ανέδειξαν το πρόβλημα της επικίνδυνης οδού Βόλου, μετά τον άδικο χαμό της 28χρονης ποδηλάτισσας και με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής έγινε η χθεσινή σύσκεψη.

Οι διαφορές του πολιτικού κόσμου είναι υπαρκτές, ποιος αντιλέγει αλλά αυτές οι συναντήσεις με σαφή διεκδικητικό πλαίσιο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση με σκοπό την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της πόλης. Όπως για παράδειγμα των γραμμών του ΟΣΕ που έχει ανακινήσει ο Δήμος.

Για άλλες πόλεις – περιοχές ο ΟΣΕ έχει χρήματα για υπογείωση των γραμμών και ηχοπετάσματα, για τη Λάρισα όχι; Η οποία Λάρισα, όπως εξήγησε χθες ο κ. Καλογιάννης, αν δεν επιλύσει το πρόβλημα των γραμμών, πολύ σύντομα θα επιστρέψει σε εποχές του παρελθόντος με ατελείωτες ουρές αναμονής στις διαβάσεις.

Γιατί; Μα γιατί η Cosco (μεταξύ άλλων) κάνοντας πύλη εισόδου την Ελλάδα στην Ευρώπη θα πολλαπλασιάσει τις μεταφορές άρα και τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών…

Β.Κ.

 

 

 

HMERES EIXE NA* ΗΜΕΡΕΣ είχε να… «φανεί» ο πυρομανής της Λάρισας. Έδρασε τη Μεγάλη Εβδομάδα και «ξαναχτύπησε» χθες τα ξημερώματα στην οδό Μανδηλαρά. Κρυφτούλι του δράστη με την τοπική ΕΛ.ΑΣ., που συνήθως συλλαμβάνει τους δράστες, η Πυροσβεστική να τρέχει νυχτιάτικα επίσης και τον Δήμο Λαρισαίων δηλαδή οι συμπολίτες να πληρώνουν τα… καμένα.

Β.Κ.

 

 

 

AP PROXUES * ΑΠΟ προχθές βρίσκεται στο κεντρικό αυτό σημείο της Λάρισας (Ανθίμου Γαζή και Ηπείρου), εγκαταλελειμμένο και «ταλαιπωρημένο» το όχημα της φωτογραφίας, που μας στέλνει περίοικος. Το απαθανάτισε χθες το πρωί και το απόγευμα ήταν ακόμη εκεί, λίγα μέτρα από την ανακαινισμένη οδό Ηπείρου.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass