Θάλασσα

Δημοσίευση: 15 Απρ 2018 20:09
* ΤΗΝ ώρα που κηδευόταν ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος, στην Καρδίτσα, την ίδια ώρα στην Ελεύθερνα Μυλοποτάμου, στο Ρέθυμνο, γινόταν το ετήσιο μνημόσυνο για ένα ακόμη θύμα της τραγωδίας που πέρυσι συγκλόνισε την Ελλάδα. Ήταν πρωί της 19ης Απριλίου 2017 όταν στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, συνετρίβη ελικόπτερο Χιούι της Αεροπορίας Στρατού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις επιβαίνοντες αξιωματικοί ενώ από θαύμα σώθηκε η αρχιλοχίας – μέλος του πληρώματος. Χθες λοιπόν – παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγ. Αποστολάκη, τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο και η τελετή αποκαλυπτηρίων Μνημείου-Προτομής του αντιστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη. Του 56χρονου υποδιοικητή της 1ης Στρατιάς, που επέβαινε στη μοιραία πτήση. Νεκροί σε περίοδο ειρήνης… Β.Κ. * ΤΗΝ ώρα που κηδευόταν ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος, στην Καρδίτσα, την ίδια ώρα στην Ελεύθερνα Μυλοποτάμου, στο Ρέθυμνο, γινόταν το ετήσιο μνημόσυνο για ένα ακόμη θύμα της τραγωδίας που πέρυσι συγκλόνισε την Ελλάδα. Ήταν πρωί της 19ης Απριλίου 2017 όταν στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, συνετρίβη ελικόπτερο Χιούι της Αεροπορίας Στρατού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις επιβαίνοντες αξιωματικοί ενώ από θαύμα σώθηκε η αρχιλοχίας – μέλος του πληρώματος. Χθες λοιπόν – παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγ. Αποστολάκη, τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο και η τελετή αποκαλυπτηρίων Μνημείου-Προτομής του αντιστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη. Του 56χρονου υποδιοικητή της 1ης Στρατιάς, που επέβαινε στη μοιραία πτήση. Νεκροί σε περίοδο ειρήνης… Β.Κ.

*ΠΗΡΕ τον ανήφορο η θερμοκρασία. Μύρισε καλοκαιράκι και γέμισαν τα καφέ. Φούλαραν οι πεζόδρομοι από κόσμο. Δεν υπήρχε ούτε σκαμπό στις «πιάτσες».

Ειδικά την Παρασκευή το βραδάκι τα στεναδάκια στο κέντρο αναστέναξαν. Ωραία βραδιά. Αλλά και χθες; Οι πιο θαρραλέοι πήραν τα αυτοκινητάκια τους, και τσουπ, βγήκαν στις παραλίες. Λίγοι μάλιστα βούτηξαν κιόλας. Για να δούμε σήμερα...

Κ.Γ.

Βούλιαξε

* ΔΕΝ βούλιαξε μόνο από κόσμο, αλλά και από τα «σπαστά» τραπεζάκια το κέντρο της πόλης. Οι καταστηματάρχες για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που πλημμύρισε χθες την πόλη, τοποθετούσαν τραπεζοκαθίσματα όπου μπορούσαν. Τι να κάνουν να αφήσουν τον πελάτη να φύγει; Όχι. Αλλά και ο πεζός; Οι μαμάδες με τα καρότσια; Κατά πού να κάνουν;

Π.Φ.

Σύνταξη

*ΕΝΑΣ Λαρισαίος επιχειρηματίας αποφάσισε να κοινοποιήσει μια απόφασή του (πού αλλού; στο Facebook) σχετικά με το ζήτημα της τραγωδίας του νεαρού πιλότου. Ο εν λόγω, λοιπόν, είπε πως η οικογένεια του αδικοχαμένου 34χρονου Θεσσαλού θα λαμβάνει από την εταιρεία 500 ευρώ ως σύνταξη. Παράλληλα δεσμεύτηκε να καλύψει τα έξοδα των σπουδών των παιδιών του. Αυτά τόνισε τα πράττει ως ελάχιστο φόρο τιμής αλλά και γιατί το «κράτος είναι ανάλγητο έως ανύπαρκτο και μάλιστα εχθρικό και ταυτόχρονα βλάσφημο σε κάθε τι ελληνικό και ορθόδοξο».

Μια απόφαση που «μοιράστηκε» από χιλιάδες στο διαδίκτυο και μάλιστα πήρε τα εύσημα. Έλα όμως που υπήρξαν και κάποιοι, ελάχιστοι αλλά υπήρξαν, οι οποίοι σημείωσαν πως μπορείς να το κάνεις χωρίς να το διατυμπανίζεις. Απόψεις είναι αυτές. Ωστόσο η πράξη, όταν υλοποιηθεί, θα είναι άξια συγχαρητηρίων. Πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση…

Κ.Γ.

Διαφήμιση

*ΔΕΝ έχασε την ευκαιρία ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τάχος και την άρπαξε από τα «μαλλιά». Τι; Μα να διαφημίσει τα αξιοθέατα της Λάρισας. Το έπραξε χθες κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, στην τελετή έναρξης του συμποσίου για τη Μαιευτική και την Ογκολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είπε για το Αρχαίο Θέατρο, είπε για το μουσείο. Σου λέει ήρθε τόσος κόσμος. Έλα όμως που ξέχασε το βασικότερο. Να μοιραστούν ανάλογα διαφημιστικά φυλλάδια. Το είπε και ο ίδιος πως το ξέχασε. Κρίμα ήταν ευκαιρία.

Κ.Γ.

Χημικά (1)

* ΗΤΑΝ ηλίου φαεινότερο πως η επίθεση με… χημικά θα εξυπηρετούσε τους σχεδιαζόμενους από καιρό, βομβαρδισμούς των συμμάχων κατά της Συρίας.

Ο τρόπος έχει δοκιμασθεί και στο παρελθόν με «επιτυχία» και για να προετοιμασθεί η κοινή γνώμη, να δικαιολογηθεί η στρατιωτική επέμβαση, στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ χρησιμοποιείται η εικόνα με θύματα παιδιά.

Β.Κ.

Χημικά (2)

* Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, μετά το νέο χτύπημα χθες τα ξημερώματα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, ανακοίνωσε ότι οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο «το κύριο κέντρο έρευνας» και «δύο κέντρα παραγωγής» του «παράνομου χημικού προγράμματος» του συριακού καθεστώτος.

«Επλήγη η δυνατότητα ανάπτυξης, τελειοποίησης και παραγωγής χημικών όπλων», πρόσθεσε στη δήλωση που έκανε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, δηλώνοντας επίσης ότι «ο στόχος είναι απλός: να εμποδιστεί το καθεστώς να χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά όπλα».

Στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ θα ακολουθήσουν εικόνες με θύματα πάλι παιδιά αλλά στις ευρωπαϊκές ή αμερικανικές πρωτεύουσες, που είχαν βγει για διασκέδαση, παρακολουθούσαν κάποια συναυλία, περπατούσαν σε κάποια κεντρική οδό.

Η Ευρώπη συγκινείται για τα δικά της παιδιά, για τα παιδιά στη Μέση Ανατολή, στη Συρία στην Παλαιστίνη, αποδέχεται το διάγγελμα της Τερέζας Μέι. Φαύλος κύκλος, βίας και αίματος.

Β.Κ.

Τι τρώμε

* ΔΟΘΕΙΣΗΣ ευκαιρίας αναζητήστε την είδηση που αφορά στη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Ποια είναι η ουσία ακρυλαμίδιο δεν είναι γνωστό στους περισσότερους, άρα είναι «αδιάφορο» και ποια είναι τα υψηλά επίπεδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λοιπόν, ενισχύει περαιτέρω τη νομοθεσία για την ασφάλεια τροφίμων, βάζοντας στο στόχαστρο τροφές αλλά και ροφήματα που καταναλώνονται από εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες καθημερινά, και που ενδέχεται να προκαλούν ακόμα και καρκίνο.

Η αιτία ανησυχίας είναι η ουσία ακρυλαμίδιο η οποία, μετά από μακροχρόνιες επιστημονικές έρευνες, χαρακτηρίζεται από την ΕΕ ως χημική πηγή κινδύνου. Το ακρυλαμίδιο «σχηματίζεται σε ορισμένα τρόφιμα όταν αυτά παρασκευάζονται σε θερμοκρασίες συνήθως υψηλότερες από 120 βαθμούς Κελσίου και υπό συνθήκες χαμηλής υγρασίας».

Σχηματίζεται κυρίως σε πλούσια σε υδατάνθρακες ψημένα ή τηγανισμένα τρόφιμα, όπως μεταξύ άλλων, πατάτες, τσιπς, δημητριακά, μπισκότα, φρυγανιές, καφές κ.α. Ο δε κανονισμός της ΕΕ θα ισχύει για κάθε εκμετάλλευση που παράγει, μεταποιεί ή εμπορεύεται προϊόντα πατάτας, ψωμί, ζαχαροπλαστικής, δημητριακών για πρωινό, παιδικές τροφές, προϊόντα καφέ ή υποκατάστατα καφέ.

Β.Κ.

 

Τράπεζες

* ΤΗ στάση πληρωμών, απέναντι στους φορείς του Δημοσίου αντιπροτείνει ο έμπορος και εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Δημ. Μητσιούλης, με αφορμή την οικονομική κατάσταση του εμπορικού κόσμου.

Προτείνοντας, τα Επιμελητήρια και οι Εμπορικοί Σύλλογοι να εισηγηθούν στάση πληρωμών απέναντι φορείς όπως η ΔΕΗ, το ΤΕΒΕ κλπ. Οι Τράπεζες είναι αυτές που κάνουν πραγματικό κουμάντο, ούτε η ΔΕΗ θα χάσει, ούτε το ΤΕΒΕ. Χθεσινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών επιβεβαιώνει ότι οι τράπεζες είναι αυτές που στην πραγματικότητα, υπονομεύουν τον νόμο που προστατεύει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, μπλοκάροντας τις αιτήσεις για ρυθμίσεις χρεών.

Η στάση πληρωμών ουδέποτε αποτέλεσε πολιτική πράξη όταν μάλιστα οι πρώτοι τιμωρήθηκαν παραδειγματικά. Με διακοπές ρεύματος για παράδειγμα, που τους ανάγκασαν στη συνέχεια σε ρυθμίσεις...

Β.Κ.

Εύηχη Σάλπιγγα

* ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ το 7ο τεύχος του εντύπου "Εύηχη Σάλπιγγα" από τους Νέους του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αχιλλίου. Το καινούργιο τεύχος (Μάιος 2018) περιέχει άρθρα για την Ανάσταση, την εορτή του Αγίου Γεωργίου, τον Αγιο Αχίλλιο, προσευχή για τις μητέρες, καθώς και το πρόγραμμα της πανηγύρεως του πολιούχου και προστάτη της Λάρισας, Αγίου Αχιλλίου του μυροβλύτου. Οι πιστοί μπορούν να το προμηθευτούν δωρεάν από το παγκάρι του Ναού.

Γ.Ρ.

Ελληνικό γάλα

* ΤΑ γαλακτοκομικά προϊόντα για να πάρουν το ελληνικό σήμα θα πρέπει να προέρχονται από γάλα το οποίο αρμέγεται, επεξεργάζεται και συσκευάζεται εντός Ελλάδας σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο Βαγγ. Αποστόλου. Αν και ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των κτηνοτρόφων, οι ίδιοι κρατούν μικρό καλάθι, ως προς τη συγκεκριμένη εξέλιξη κι αυτό γιατί η κίνηση αυτή πρέπει να συνδυαστεί με εξονυχιστικούς ελέγχους στην αγορά. «Τι να τα κάνουμε τα σήματα, αν συνεχίζονται οι αθρόες εισαγωγές και οποιαδήποτε στιγμή το εισαγόμενο γάλα μπορεί να βαφτιστεί ελληνικό. Αυτό δεν γίνεται με τα κρέατα, που έχουν επίσης σφραγίδα προέλευσης» αναρωτιούνται στελέχη της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Και αυτό το θέμα, μαζί με τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στην πανθεσσαλική σύσκεψη του Σαββάτου στον Τύρναβο.

Γ.Ρ.

Ζέστη

* ΕΦΤΑΣΕ η εποχή που τις μεσημεριανές ώρες στο κέντρο της πόλης φοράς μαγιό για να μείνεις στον ήλιο και στη σκιά μπουφανάκι. Άνοιξη, ωραία εποχή με τη ζέστη της, τη δροσιά της και τις αλλεργίες της.

Ζ.Π.

 

 

* ΒΑΡΥ το κλίμα στο Μορφοβούνι Καρδίτσας. Η πολιτική παραμέρισε μπροστά στην ανθρώπινη τραγωδία, οι συζητήσεις έπαψαν κάτω από τον βουβό πόνο. Λίγα λόγια, δύσκολες οι στιγμές ακόμη και για τους πολιτικούς.

BARY TO KLIMA STO MORFOBOYNI

Ο φακός της "Ε" "συνέλαβε" τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Κώστα Αγοραστό

 

KAI TON XRHSTO KAPETANO

και τον Χρήστο Καπετάνο, λίγο πριν ο αρχηγός της ΝΔ αναχωρήσει και τον Καρδιτσιώτη Παν. Νάνο να χαιρετά το δήμαρχο Αργιθέας Λάμπρο Τσιβόλα υπό το βλέμμα του Βασίλη Κόκκαλη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass