Δεκατεσσερσήμισι

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2018 19:45
*ΦΡΟΝΙΜΟ παιδί, εφευρετικός μπαμπάς, άνετη μετακίνηση και συνάμα παιχνιδιάρικη εντόπισε ο Γ. Γ. εκεί στην Ηρ. Πολυτεχνείου.  Ζ. *ΦΡΟΝΙΜΟ παιδί, εφευρετικός μπαμπάς, άνετη μετακίνηση και συνάμα παιχνιδιάρικη εντόπισε ο Γ. Γ. εκεί στην Ηρ. Πολυτεχνείου. Ζ.

*Κι έφτασε η μέρα να μετράει δεκατεσσερσήμισι ώρες και πάει ολοταχώς για δεκαπέντε…

Η καλύτερη περίοδος της ελλειπτικής περιστροφής της γης γύρω από τον ήλιο. Η καλύτερη εποχή, ιδίως στην ευνοημένη Μεσογειακή περιοχή. Μάη μου καλέ μου μήνα, να’ σουν δυο φορές τον χρόνο. Και Αύγουστε και Αύγουστε, φυσικά…

Ζ.

 

- Οι «ενδιάμεσοι»

*ΤΙ τραβάει τα Σαββατοκύριακα κι αυτός ο Μάνθος Σαρρής του ΣΥΡΙΖΑ… Τα θέλει όμως κι αυτός, ο ίδιος είναι που λανσάρει ότι μεθοδεύει ‘’συμπαρατάξεις’’ με το ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, καμαρώνει ότι προετοιμάζει υποψήφιο περιφερειάρχη συνεργασίας.

Εμπλοκή όμως. «Τα θέματα της Τ. Α. θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο διαδικασιών και προβληματισμού των μελών των παρατάξεων και των τοπικών κοινωνιών παρά να αποτελούν αντικείμενο αποκλειστικής διαχείρισης από πρόσωπα σε γραφεία με κλειστές πόρτες. Τα κόμματα δεν θα πρέπει να ορίζουν δημάρχους, περιφερειάρχες, συμβούλους, αλλά να στηρίζουν παρατάξεις με των οποίων το πρόγραμμα να συμφωνούν».

Και τώρα δεν μπορεί να πει και τίποτε. Είναι δικοί του σύντροφοι, μέσα από το κόμμα, που τα λένε δημοσίως και επωνύμως. Δικαιούνται απολύτως να πουν τη γνώμη τους. Ιδίως όταν διεκδικούν δημοκρατία σ’ ένα κόμμα κατεξοχήν δημοκρατικό.

***

*ΤΟ άλλο πολύ σκληρό που εκτόξευσαν οι «5», με τους «ενδιάμεσους» που καπηλεύονται την κομματική εξουσία, προφανώς αφορά και άλλους στην κομματική πυραμίδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα. Ακούς εκεί; «Η αντίληψη για τη σχέση κόμματος - κυβέρνησης σε μερίδα στελεχών φάνηκε σαν ευκαιρία για ρόλους «ενδιάμεσης εξουσίας». Η κατάσταση περιγράφεται τραγική: «Τα φαινόμενα ταύτισης κόμματος και βουλευτών με την κυβέρνηση έχουν πολλαπλασιαστεί. Ένας πυρήνας στελεχών εμφανίζει πολιτική συμπεριφορά ιδιοκτησίας, παραγοντισμού, ίντριγκας, ιδιοτέλειας, αριβισμού, αλαζονείας και προσωπικής στρατηγικής.» (Θα έφτασε και τα 5 Ρίχτερ ο σεισμός που προκάλεσαν οι «5» στο κόμμα τους στη Λάρισα.)

Ζ.

 

- Απόλυτη επιτυχία…

*ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ από κόσμο η αίθουσα στο «Divani» στην προχθεσινή ημερίδα της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού. Απόλυτη η επιτυχία της, αφού γέμισε και μια διπλανή δεύτερη αίθουσα, στην οποία οι διοργανωτές άνοιξαν τα μεγάφωνα για να ακούγονται οι ομιλητές. Δικαιολογημένη η χαρά της επίκουρης καθηγήτριας Αντιγόνης Πουλτσίδη - είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση της εκδήλωσης- που οι Λαρισαίοι τείνουν ευήκοον ους στην προσπάθεια ανοίγματος της Ιατρικής προς την κοινωνία. Η χειρουργός στην ομιλία της εισήγαγε το κοινό στο πνεύμα της εκδήλωσης, ενώ η φυσική της παρουσία έπεισε και τον πιο δύσπιστο για τα οφέλη της άσκησης και της σωστής διατροφής…

Θ.Α.

 

- Παρωχημένο;

*- ΤΗΝ πεπατημένη ακολούθησαν, την κλασική συνταγή και ο σεναριογράφος και ο μοντέρ, ακολουθώντας φυσικά τις οδηγίες του παραγωγού…

Ο Λαρισαίος σχολίαζε το πεντάλεπτο βιντεάκι με το έργο της δημοτικής αρχής που παρουσιάστηκε στον απολογισμό του Απ. Καλογιάννη.

- Κοινωνική πολιτική, ιδίως με τα παιδιά, πολιτισμός, αθλητισμός και μπόλικο από έργα, ήτοι άσφαλτος να ρέει αχνιστή μπροστά στην κάμερα. Λες και της λείπει άσφαλτος της τσιμεντούπολης, σαν να είμαστε στη λασπούπολη του ‘70…

***

*ΚΙ αφού ολοκλήρωσε με την παρωχημένη, όπως τη χαρακτήρισε, αντίληψη περί έργων, συνέχισε εξίσου δηλητηριωδώς.

- Ένταση ζουμ και ήχος, πρόσωπα, λόγος και Καλογιάννης ομιλών μόνο σε θέματα με ανθρώπους εκτός πόλης. Άγχος αναγνώρισης μήπως; Μόνο σε στιγμιότυπα με Unesco, με Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο εκ Τιράνων, με Greenpeace και με Σκάι εξ Αθηνών.

Ζ.

 

- Των καιρών

*ΕΙΧΑΝ τα θεματάκια τους οι Λαρισαίοι φοιτητές.

- Παράγω ρε παιδιά, πιο πολλά άπλυτα πιάτα από όσα μπορώ να διαχειριστώ.

***

*- ΣΤΑΜΑΤΗΜΕΝΟΣ χθες στο φανάρι, πατάω κόρνα να με προσέξει η κουκλάρα που περνάει, ξεκινάει ο άλλος ο βλάκας… Έτσι γίνονται τα ατυχήματα.

***

*- ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΑ ένα κρεβάτι από το ΙΚΕΑ και μου έστειλαν ρε σεις συσκευασία με ένα κορμό δέντρου κι ένα πριόνι.

Ζ.

 

- Θρίαμβος αλλά…

*Η Λένα Ξυνοπούλου επεδίωξε να διαδεχθεί τον Ηρακλή Γερογιώκα και απέτυχε. Είπε να βάλει υποψηφιότητα όταν εκείνος αποφάσισε να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Νομαρχιακής. Η επικρατήσασα Σοφία Ζαχαρή συνεργαζόταν με την ομάδα του νικητή Χρ. Καπετάνου. Άρα η ατυχήσασα ήταν με τους Ηρακλειδείς;

***

*ΕΧΕΙ σίγουρα ενδιαφέρον το αν θα τηρηθεί η συμφωνία. Ο Ηρ. Γερογιώκας πιέστηκε από τους συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη, οι οποίοι τον έπεισαν όταν τον είχαν καλέσει στην Αθήνα να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Για το καλό της ενότητας του κόμματος. Και του είχαν υποσχεθεί πως όταν ο Χρ. Καπετάνος παραιτηθεί για να πάει για δήμαρχος στα Φάρσαλα, τότε θα διοριστεί εκείνος πρόεδρος της ΝΟΔΕ. Kι αυτός υποχώρησε.

***

*ΟΣΟ για τον θριαμβευτή, κάποιοι μίλησαν για πύρρειο νίκη. Διότι καθάρισε άνετα στη ΝΟΔΕ ο Χρ. Καπετάνος, καθάρισε και στην περιοχή Φαρσάλων. Αναζωπυρώνοντας όμως εκεί τις αντιθέσεις στο πρόσωπό του και διευρύνοντας το εσωκομματικό μέτωπο εναντίον του. Δεν θα τους βρει τώρα μπροστά του όλους αυτούς στις δημοτικές εκλογές; Ιδίως στον δεύτερο γύρο…

Ζ.

 

- Διαφοροποίηση

*Κι έφτασε ο Κ. Αγοραστός αλλά και άλλοι γαλάζιων αποχρώσεων να σπεύδουν να γίνουν αναγνώστες του left.gr και άλλων κομμουνιστογενών ΜΜΕ. Αφού ήθελαν να δουν πώς «διαφοροποιείται η Ρένα Δούρου επί του Κλεισθένη». Πήγε να γίνει σούσουρο. Οι συριζαίοι είχαν αναρτήσει προδημοσίευση της ομιλίας που θα κάνει η περιφερειάρχης Αττικής στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση. Και η οποία περιφερειάρχης έκανε σειρά παρατηρήσεων ζητώντας διορθώσεις. (Αυτό όμως που εν τέλει κατάλαβαν οι νεοδημοκράτες είναι ότι η συζήτηση και οι διαφωνίες, μέχρι ενός σημείου, τους θρέφουν εκεί στην Αριστερά.)

Ζ.

 

- Στο Κτήμα

*ΤΟΥ Αγίου Κωνσταντίνου αύριο, μεγάλη γιορτή. Και της Ελένης μαζί, ακόμη πολυπληθέστερη. Μεταξύ των εορταζόντων κι ο μακροβιότερος δήμαρχος Κ. Τζανακούλης, σε χρονιά πριν από αυτή των εκλογών, ο οποίος θα δέχεται από τις 12 το μεσημέρι και μετά στο Κτήμα τους στη Μεσοράχη. Για κρασάκι, κυριολεκτικά.

Ζ.

 

- Για βουλευτής;

*- ΚΙΝΑ με το ΚΙΝΑΛ… Έτσι ακούγεται ότι του λένε φίλοι και σύντροφοι. Οπότε θεωρείται πιθανό «να τα ζώσει» ο αντιδήμαρχος Γ. Ζαούτσος. Και να κατέβει για βουλευτής, να μετάσχει δηλαδή στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στις επόμενες εκλογές. Εκπροσωπώντας φυσικά την τάση του ΓΑΠ, μαζί με τον οποίο επανήλθε στο ενιαίο πια κόμμα. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Φ. Σαχινίδη, τον κατεξοχήν γιωργοπαπανδρεϊκό παράγοντα με εμβέλεια και πέραν της Λαρίσης.

Ζ.

 

- 12 Τεοί

*Ο νεαρός μετανάστης ήθελε να εμφανίζεται ως Λαρισαίος. Και είχε προετοιμαστεί και για το κλασικό τεστ. Να όμως που στράβωσε λιγάκι.

- Πόσα ΤΕΙ έχει η Ελλάδα;

- Ντώντεκα και ζουν στο Όλυμπο.

Ζ.

 

- Ανατροπή σχεδίων

*ΜΑΛΛΟΝ στενοχωρήθηκε ο Παν. Σαρχώσης από την εξέλιξη στη ΝΔ του Τυρνάβου. Μια χαρά τα είχε μοντάρει ο δήμαρχος στο μυαλό του για τις επόμενες εκλογές, είχε ετοιμάσει με τους συνεργάτες του και τα απλά βήματα του σχεδίου επανεκλογής. Είχε διαλέξει αντίπαλο, όσο μπορούσε τουλάχιστον, στον βαθμό που του έπεφτε λόγος, στο επίπεδο των επιθυμιών έστω, αν και σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί κάποιος να βάλει το χέρι του, αριστοτεχνικά, αναδεικνύοντας κάποιον, το έχουν κάνει κι άλλοι αλλού στο παρελθόν. Φυσικά είχε διαλέξει περίπτωση ασυναγώνιστη, αδιαφιλονίκητο φαβορί στον β’ γύρο. Στο να χάσει. Με το που ενεπλάκη κι ο Αδ. Γεωργιάδης στην υπόθεση, ο Παν. Σαρχώσης αναθάρρησε. Μετά όμως ήρθαν οι εκλογές στη ΝΟΔΕ…

Ζ.

 

- Ο εκ των 100

*ΤΟ παρατήρησαν κάποιοι και στη Δοξολογία του Αγίου Αχιλλίου, όμως και σε άλλες δημόσιες εκδηλώσεις, σε όλες δηλαδή από όσες πηγαίνει. Για νεοδημοκράτη που πιάνει πάντα μπροστά-μπροστά, μαζί με τους επίσημους αξιωματούχους, βαριά στη δεύτερη σειρά, αλλά κι από κει ξεχωρίζει ως ψηλός που είναι.

- Και ποιος είναι δηλαδή αυτός και καταλαμβάνει θέση επισήμου;

- Μα, άμα βρει άδεια θέση, τότε την πιάνει.

-Μην το λες, ορμάει κιόλας…

- Κι ύστερα ήταν αντιδήμαρχος επί Τζανακούλη.

- Ήταν… Τότε. Κι μην ξεχνάς επί Τζανακούλη θήτευσαν συνολικά καμιά εκατοστή αντιδήμαρχοι.

-Πάντως αυτό θέλει κι ο εν λόγω, να συζητούν για κείνον. Έτσι το πετυχαίνει. (Αν γραφόταν και τ’ όνομά του θα το θεωρούσε ακόμη σπουδαιότερο)

Ζ.

 

- Βοδιστής

*ΜΕ τα συνήθη σκαμπανεβάσματα Λαρισαίοι φοιτητές προσπαθούσαν να χτίσουν σώμα. Δεν τους το επέτρεπε κι η Πολεοδομία…

-Σούπερ σου λέω το πρόγραμμα στο γυμναστήριο.

-Έλα ρε, τι κάνατε;

-Διατάσεις στην αρχή…

-Και μετά;

-Δεν ξέρω, λιποθύμησα απ’ την προσπάθεια.

***

*-ΓΙΑΤΙ ρε συ τρως τόσο πολύ;

-Μου το επιβάλλει η θρησκεία μου.

-Ποια θρησκεία;

-Ο Βοδισμός.

***

*-ΕΧΕΙΣ φάει στη ζωή σου μπάμιες;

-Αμέ, δύο φορές.

-Δύο;

-Ναι, την πρώτη για να δω πώς είναι.

-Και τη δεύτερη;

-Για να σιγουρευτώ ότι δεν θέλω να το ξανακάνω.

Ζ.

 

- «Προέλευση»

*ΑΝΑΜΕΣΑ στα τόσα άλλα, ο Αλέξης Ζορμπάς είχε ρωτήσει και το βασικό στον Νίκο Καζαντζάκη.

- Εγώ θέλω αφεντικό, να μου πεις από πού ερχόμαστε και πού πάμε. Του λόγου σου τόσα χρόνια μαράζωσες απάνω στις Σολομωνικές, θα έχει στύψει δυο τρεις χιλιάδες οκάδες χαρτί, τι ζουμί έβγαλες;

Το ίδιο υπόσχεται να απαντήσει κι ο Νταν Μπράουν στο νέο του μυθιστόρημα, το ‘’Origin’’. Ο Αμερικανός συγγραφέας που με τον ‘’Κώδικα Ντα Βίντσι’’ έχει βρει τη χρυσοτόκο όρνιθα και, επαναλαμβάνοντας την ίδια συνταγή, έφτασε να έχουν πουλήσει τα βιβλία του 200 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

***

*ΑΥΤΗ τη φορά ο γνωστός πολυτάλαντος καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκτον κινείται στο Μπιλμπάο και εν συνεχεία στη Βαρκελώνη, με όλα της τα τουριστικά αξιοθέατα, από την Κάζα Μιλά έως τη Σαγράδα Φαμίλια. Και πραγματεύεται το ‘’Από πού ερχόμαστε; Πού πηγαίνουμε;’’, αναζητά την ‘’Προέλευση’’, αντιπαλεύοντας τα θρησκευτικά στερεότυπα και όχι μόνο εκείνα των χριστιανών. Προχωρημένες απόψεις και πολλή μοντέρνα τέχνη.

- Επιπλέον ο Ιβ Κλάιν συνέθεσε το μουσικό έργο Μονότονο-Σιωπή, όπου μια συμφωνική ορχήστρα παίζει μία και μόνη νότα, Ρε ματζόρε, επί είκοσι ολόκληρα λεπτά. Αυτή η μία νότα είναι η πρώτη κίνηση. Στη δεύτερη κίνηση, η ορχήστρα κάθεται ακίνητη και εκτελεί την ‘’ατόφια σιωπή’’ επί είκοσι λεπτά.

- Οφείλω να ομολογήσω ότι συχνά δυσκολεύομαι να καταλάβω πότε κάτι είναι σύγχρονη τέχνη και πότε απλά αλλόκοτο.

- Σωστά. Στον δικό σας κόσμο, της κλασικής τέχνης τα έργα εκτιμώνται ανάλογα με την ικανότητα του καλλιτέχνη στην εκτέλεσή τους, δηλαδή με πόση επιδεξιότητα φέρνει τον χρωστήρα πάνω στον καμβά ή τη σμίλη πάνω στην πέτρα. Στη σύγχρονη τέχνη, όμως, τα αριστουργήματα συχνά έχουν να κάνουν περισσότερο με την ιδέα παρά με την εκτέλεση. Για παράδειγμα, ο καθένας θα μπορούσε να συνθέσει εύκολα ένα συμφωνικό έργο διάρκειας σαράντα λεπτών που θ’ αποτελούνταν μονάχα από μία νότα και σιωπή, όμως ο Ιβ Κλάιν ήταν που είχε την ιδέα.

Ζ.

 

- Γιος ξυλουργού

*ΤΟ χιούμορ είναι ένα δώρο, για κάποιους ένα δώρο Θεού. Έχει όμως ο Θεός αίσθηση του χιούμορ; Κάποιοι θεολόγοι το πιστεύουν, περισσότεροι είναι όσοι το ελπίζουν.

Αυτά συζητούσαν στην παρέα των Λαρισαίων όταν ο Σ. ξεκίνησε το ανέκδοτο.

Ο Άγιος Πέτρος ετοιμάστηκε για δεκαπενθήμερη άδεια, μετά από τόοοοσα χρόνια. Κι ο Ιησούς προσφέρθηκε να τον αντικαταστήσει στην Πύλη του Παραδείσου, για όσον καιρό θα έλειπε.

«Είναι στ’ αλήθεια πολύ εύκολη δουλειά», του εξηγούσε ο Πέτρος. «Κάθεσαι στη ρεσεψιόν και μόλις φτάσει κάποιος, τον ρωτάς για τη ζωή του. Χαμογέλα, κάνε τον να νιώσει άνετα και ύστερα στείλ’ τον στην αποθήκη να παραλάβει τις φτερούγες του».

***

*ΠΕΡΑΣΑΝ δυό μέρες χαλαρά, η συνηθισμένη κίνηση, την τρίτη μέρα, νωρίς το πρωί, ο Ιησούς είδε να καταφθάνει ένα σαστισμένο γεροντάκι.

«Είμαι ένας απλός ξυλουργός», είπε το γεροντάκι. «Και κάποτε είχα ένα γιο. Γεννήθηκε μ’ έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο και δεν υπήρξε κανένας άλλος όμοιός του σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Πέρασε μια μεγάλη μεταμόρφωση, παρ’ όλες τις τρύπες που είχε στα χέρια και στα πόδια του. Τον πήραν από κοντά μου για ένα μεγάλο διάστημα, αλλά το πνεύμα του ζει για πάντα. Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι διηγούνται την ιστορία του”. Ο γέροντας σταμάτησε να μιλάει και ένα δάκρυ κύλησε στα μάγουλά του.

Ο Ιησούς σηκώθηκε με τα χέρια απλωμένα. Δακρυσμένος από τη συγκίνηση, τον έσφιξε στην αγκαλιά του. «Πατέρα», φώναξε. «Πέρασε τόσος καιρός…» Το γεροντάκι έριξε μια ματιά πάνω από τα χοντρά του γυαλιά, απορημένος τον κοίταξε εξεταστικά και ρώτησε. «Πινόκιο;»

Ζ.

 

O LARISAIOS RVAIOS* Ο Λαρισαίος Ρωμαίος του πεζοδρομίου έδρασε ξανά, κάτω απ’ το μπαλκόνι της Ιουλιέτας του στην Παπαναστασίου.

Ζ.

 

DE S EIPA A PALIOYZAGAR *ΔΕ σείπα, α; Παλιουζαγάρ’ι…

Ζ.

 

EFTASE KOYBALVNTAS TO KABOYKI THS*ΕΦΤΑΣΕ κουβαλώντας το καβούκι της ως την πλατεία του ΑΤΑ. Κάτι είχε ακούσει για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ κι ανησυχούσε για το σπίτι της.

Ζ.

 

MPEOS ME ZETA *ΜΠΕΟΣ με Ζέτα αντάμα; Βουνό με βουνό δεν σμίγει, στη Λάρισα όμως δεν τους βλέπουν οι Βολιώτες…

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass