Πρόλογος θέρους

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2018 20:00
* O Αγοραστός κι ο Δούρειος Ίππος, με ρόδες, με τα όλα του. Διαχρονικό. Το Μουσείο.  Ζ. * O Αγοραστός κι ο Δούρειος Ίππος, με ρόδες, με τα όλα του. Διαχρονικό. Το Μουσείο. Ζ.

*ΙΟΥΝΙΟΣ ο ταπεινός, ολιγαρκής κι αθόρυβος, είναι ένας μήνας «ημι-», συμπεραίνει ο ‘’iRun’’.

Ακριβώς στη μέση του χρόνου, είναι μεν ο πρώτος του θέρους αλλά θεωρείται μισοκαλοκαιρινός, μισός σε προτιμήσεις για διακοπές, μισός στη λειτουργία των σχολείων, μισός άνοιξη κλιματολογικά, μισός κατακαλόκαιρο, ακόμα ’’μισό’’ και σε μεγάλες, σημαντικές ή μοδάτες γιορτές, αντίθετα με τους πέντε που έχουν προηγηθεί. Τιμά όμως μερικά ταπεινά ονόματα του εορτολογίου. Την Αγία Γερακίνα λόγου χάρη και τον Αγιο Θεσπέσιο, την 1η Ιουνίου ή τον Άγιο Αφροδίσιο στις 21 του μήνα.

***

*Ο Ιούνιος είναι ο μήνας της προπαρασκευής και της αναμονής για το ‘’βαθύ καλοκαίρι’’ που έρχεται με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ένας μήνας με σχέδια και διαδρομές στους χάρτες για τις διακοπές που ακολουθούν. Γι’ αυτό είναι γοητευτικός, γιατί διαθέτει την προσδοκία σε αφθονία. Ο Ιούνιος είναι ο πρόλογος του καλοκαιριού. Αυτός που πρωτοφέρνει τον πιο καλοκαιρινό ήχο, τη φωνή του τζιτζικιού, γιατί όπως λέει η παροιμία «Μη σε γελάσει ο βάτραχος και το χελιδονάκι, αν δε λαλήσει ο τζίτζικας, δεν είν΄ καλοκαιράκι».

Ζ.

Προσωρινά

*ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΕΙ τους Λαρισαίους η Μ. Αλεξάνδρου με τη νέα της μορφή. Κλειστή, άδεια από αυτοκίνητα, αν κι ο κόσμος δεν το συνήθισε ακόμη και δεν κατεβαίνει από τα πεζοδρόμια στο ελεύθερο οδόστρωμα. Και τα αστικά βρήκαν τρόπο να κινηθούν χωρίς αυτό τον κεντρικό δρόμο και τα ταξί να σταθμεύουν. Κι οι μόνιμοι παραβάτες γιωταχήδες να μπαινοβγαίνουν από τους κάθετους πεζόδρομους. 

Δυστυχώς όμως, μονάχα προσωρινή θα είναι η ωραία χαλαρή κατάσταση. Με την ολοκλήρωση των έργων ανακατασκευής ο Δήμος θα μετατρέψει τη Μ. Αλεξάνδρου σε οδό ήπιας κυκλοφορίας. Θα βάλει μέσα λεωφορεία, ταξί και ό, τι άλλο. Δεν τόλμησε ο δήμαρχος να την πεζοδρομήσει, έκανε πίσω από το αρχικό σχέδιο.

Ζ.

Από πού κι ως πού

*ΕΞΕΠΛΑΓΗΣΑΝ οι πασοκτζήδες, πόσο μάλλον οι άλλης προελεύσεως, ακούγοντας τον νεαρό γραμματέα του ΚΙΝΑΛ να ξεκινάει την ομιλία του στη συνέλευση της Λάρισας, μνημονεύοντας τον αποβιώσαντα προ διετίας Γ. Παναγιωτακόπουλο. Ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ήταν, της ομάδας που έγιναν γνωστοί και τον θυρωρό τους λόγω του Ανδρέα, Λαρισαίος δεν ήταν ώστε να ταιριάζει η αναφορά, από πού κι ως πού, πώς του ήρθε του Μαν. Χριστοδουλάκη. Ρωτήθηκε μετά, αν είχε κάποια ιδιαίτερη σχέση με τον λεγόμενο ‘’συγκεντρωσιάρχη’’ του ΠΑΣΟΚ, δεν τον γνώριζε είπε καν. Και είπε ό,τι είπε επειδή του το ζήτησε κάποιος εδώ στη Λάρισα. Κι επειδή η πρώην διορισμένη περιφερειάρχης Πόπη Γερακούδη δεν ήταν παρούσα, όλοι κατάλαβαν ποιος θεωρεί τον αείμνηστο τόσο πολύ σπουδαίο.

Ζ.

 

Και εκεί

*ΟΧΙ, δεν θα ανταλλάξουν εκπροσώπους μεταξύ τους τα μακεδονικά συλλαλητήρια. Άλλωστε έχουν αντιδιαμετρικά αντίθετους στόχους. Άλλα ζητούν οι Έλληνες κι άλλα οι Σκοπιανοί, οι οποίοι επίσης πιέζουν τον διαπραγματευόμενο πρωθυπουργό τους. Έχει κι ο Ζάεφ να ξεπεράσει αντιθέσεις, ίσως ακόμα πιο σκληρές.

Ζ.

«Δίπορτο»

*- ΜΙΑ ο σύλλογος, μία το Συνδικάτο; Όπως βολέψει;

- Μόνο μην μπερδευτούν καμιά φορά. Πρόεδρος ο Ζήσης Γκαραλιάκος εδώ, πρόεδρος ο Ζήσης Γκαραλιάκος εκεί…

Στη συντροφιά των Λαρισαίων σχολίαζαν το συνδικαλιστικό ‘’δίπορτο’’. Με αφορμή τη σκληρή ανακοίνωση για θέματα των παιδικών σταθμών της Λάρισας. Από τη μια λοιπόν υπάρχει ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους του ν. Λάρισας, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων και πιο ισχυρή αλλά όχι αυτοδύναμη τη ΔΑΣ που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Δημιουργήθηκε όμως στον ίδιο χώρο και το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας, νόμιμο σωματείο το αναφέρουν και στην προμετωπίδα των ανακοινώσεών του «Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου Λάρισας 736/24-11-2010». Εκεί οι δυνάμεις του ΚΚΕ απολαμβάνουν, λέει, την ησυχία τους. Μόνοι τους κι ωραίοι οι του ΠΑΜΕ.

- Οπότε άμα δεν βγαίνει πλειοψηφία στον σύλλογο για κάποιο θέμα, αν δεν συμφωνούν οι άλλοι, τότε αναλαμβάνει το Συνδικάτο.

Ζ.

Έχει «κόψιμο»

*ΑΝ μη τι άλλο φαίνεται ότι έχει ένα ‘’κόψιμο’’ γνωστό στέλεχος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Και καούρα μεγάλη μάλλον. Δεν μιλούσαν στην τύχη οι ‘’5’’ που διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στο κόμμα έκαναν λόγο για ‘’ενδιάμεσους’’ της εξουσίας. Να, προ ημερών, ο συγκεκριμένος, όνομα και μη χωριό για να μην καμαρώνει κιόλας ότι υπάρχει κάτι προσωπικό εναντίον του, τηλεφωνούσε λοιπόν σε μεγάλη επιχείρηση της περιοχής ‘’εκ μέρους του υπουργού τάδε…’’ Εις επήκοον μάλιστα συντρόφων του, ώστε να ανεβαίνει και το εσωκομματικό πρεστίζ. Την ατυχία του μέσα, στην άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής ήταν Λαρισαίος παλιός φίλος του συγκεκριμένου υπουργού, που ήξερε ότι αν εκείνος ήθελε κάτι θα τηλεφωνούσε ο ίδιος, θα ήταν ευκαιρία να πουν και τα δικά τους.

Ζ.

 

Μουσικές καρέκλες

*ΕΚΕΙ στο Νότο… Που λέει και το τραγουδάκι, εκεί που οι κυβερνήσεις κάνουν κρότο. Φύγε εσύ, έλα συ, κάτι σαν μουσικές καρέκλες έπαιξαν σε Ιταλία και Ισπανία με τις κυβερνητικές καρέκλες. Επηρεάζοντας φυσικά και την Ελλάδα, όχι τόσο επειδή γειτονεύει, η ασταθής ισορροπία της είναι η αιτία.

- Μα δεν περίμεναν κι αυτοί καναδυό μηνάκια να ξετσακωθεί ο Τσίπρας απ΄ τη μέγγενη…

***

*ΟΙ Ιταλοί πάντως έστειλαν το μήνυμα στα ελληνικά. Σε ρόλο Βαρουφάκη έβαλαν υπουργό τον Τρία. Είναι προφανές που θα θελήσει να τους γράψει τους Γερμανούς. Εκτός κι αυτοί τον κάνουν Δύο.

***

*ΑΛΛΟΙ πάλι παραλληλίζουν την ισπανική εξέλιξη. Κάτι συριζαίοι δηλαδή που πρεσάρουν τους πασοκτζήδες για συνεργασία. Είναι και που τελειώνει το ‘’καμμένο’’ συμβόλαιο, καθώς βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια, σε ποια βάση να συνεχίσει ο κυβερνητικός συνεταιρισμός μετά τον Αύγουστο;

***

*ΚΑΠΟΙΟΣ όμως ερμήνευε αλλιώς την ισπανική.

-Έπεσε ο Ραχόι επειδή καταδικάστηκαν πρώην υπουργοί του κόμματός του για χρηματισμό. Ο Σημίτης ακόμα γελάει.

Ζ.

Άγριο στριμωξίδι

*ΑΥΡΙΟ θα είναι άλλη μια πολυπληθής και επιτυχημένη εκδήλωση στο Κηποθέατρο, η ετήσια αποχαιρετιστήρια των δημοτικών παιδικών σταθμών. Προχθές το βραδάκι όμως, στην πρόβα, τα πράγματα εξελίχθηκαν δύσκολα, ευτυχώς δίχως δυσάρεστα επακόλουθα.

Πολλές εκατοντάδες νηπίων στην πρόβα, ισάριθμοι γονείς απ’ έξω, κρατώντας οι περισσότεροι κι άλλο παιδάκι απ΄ το χέρι, αδελφάκι. Τέλειωσε η πρόβα. Κι από μια στενή πόρτα, πλάτους ενός μέτρου μόλις, έπρεπε να μπουν να πάρουν τα παιδιά τους και να βγουν απ΄ το Κηποθέατρο. Στριμωξίδι και των γονέων. Και των τέκνων. Απίστευτες σκηνές, έως επικίνδυνες. Αφού όλοι ήθελαν να μπουν, την ώρα που άλλοι επεδίωκαν να βγουν. Θα μπορούσαν να ανοίξουν και τη δεύτερη πόρτα απέναντι ως έξοδο, θα μπορούσε να είχε τοποθετηθεί κάποιος στην είσοδο να καθοδηγεί τον κόσμο.

Ζ.

Στρατιώτες

*ΕΚΤΟΣ από τη Μητρόπολη, σημειωτέον πρώτος ομιλητής θα είναι ο π. Νικόδημος Γαλιάτσος που θα διαβάσει μήνυμα του κ. Ιγνατίου από τις ΗΠΑ, πέραν των στάνταρ θρησκευτικών σωματείων και των ενώσεων των αποστράτων, στο συλλαλητήριο της Λάρισας καλούν επίσης και τοπικοί φορείς. Ήτοι ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Κυνηγετικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών, οι Σύλλογοι Κυπρίων, Κρητών και Σαρακατσαναίων, ο Σύλλογος Φροντιστηριούχων Ξένων Γλωσσών, η Συντεχνία Αρτοποιών. Αυτοί προς το παρόν. Με τους οργανωτές ενοχλημένους από τη στάση σιωπής των βασικών φορέων της πόλης. «Τι περιμένουν, ιδιαίτερη πρόσκληση;» (Ούτε τα κόμματα βγήκαν στο ξέφωτο, η ΝΔ δηλαδή.)

***

*ΕΠΕΙΔΗ υπάρχουν και ζηλιάρηδες, καλό είναι να διευκρινιστεί ότι ο Απ. Παπαπαρίσης δεν αποδέχεται ότι ισχύει το αναγραφέν χθες ότι αυτός οδήγησε συντάγματα αποστράτων στα συλλαλητήρια. Πήγε λέει ως απλός στρατιώτης, τα λεωφορεία ναυλώθηκαν από τις ενώσεις αποστράτων και μάλιστα εκείνο για Αθήνα πληρώθηκε από απόστρατο προερχόμενο από ΣΜΥ που δεν ήθελε να γίνει γνωστό το όνομά του. Επίσης για το συλλαλητήριο της Λάρισας είναι ένα απλό μέλος της Συντονιστικής.

***

*«ΕΙΣ απάντησιν του σχολίου ότι “ο Στέλιος Σούρλας, γνωστός όχι μόνο για το βιβλίο και τις δηλώσεις για τον συγγενή του Γρηγόρη Σούρλα αλλά και που δεν είχε γίνει δεκτός στο ψηφοδέλτιο Αγοραστού λόγω των απόψεών του” και προς αποκατάσταση της πραγματικότητος σας αναφέρω ότι εγώ παραιτήθηκα από το ψηφοδέλτιο Αγοραστού διότι δεν συμφωνούσα με τις απόψεις του και όχι ότι δεν έγινα δεκτός για τις απόψεις μου. Και για του λόγου το αληθές παραπέμπω στο από 10-4-2014 φύλλο της έγκριτης εφημερίδος σας όπου δημοσιεύτηκε η παραίτησή μου και οι λόγοι της και έκτοτε ουδέποτε και ουδείς ισχυρίστηκε το αντίθετο». (Γεγονός, ο Κ. Αγοραστός δεν είχε απόψεις υπέρ του Παττακού).

***

*ΚΑΙ συνεχίζει ο θιγείς δικηγόρος. «Όσο για τον χαρακτηρισμό “πρώτο βιολί” δεν τυγχάνω βιρτουόζος μουσικός, οπότε ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο βιολί είμαι και στο Συλλαλητήριο προσέρχομαι ως απλός στρατιώτης». (Έχουν μια έφεση στα στρατιωτικά, άλλοι ως απόστρατοι κι άλλοι ως φίλοι του στρατεύματος γενικώς.)

Ζ.

 

GIA MPALA PHGAN ASKOYMENOI

*ΓΙΑ μπάλα πήγαν, ασκούμενοι εν τω μεταξύ στην ποδηλασία. Πριν παρκάρουν κάτω από τις κερκίδες του γηπέδου στη Γιάννουλη. Πάντοτε θα υπάρχουν ανέμελα χρόνια.

Ζ.

 

 

BRE TON PERIFEREIARXH

*- ΒΡΕ, τον περιφερειάρχη δεν τον φοβάμαι, από βουλευτικό συντροφικό αγκώνα μην πάω… (Ο δήμαρχος Σαρχώσης φυλάγεται όσο μπορεί.)

Ζ.

 

O SVSTSO O PAOKTSHS

*Ο σωστός ο παοκτσής όλα τα συνταιριάζει, ντεμέκ. Χαλλλαρά…

 

 

 

ESKACAN THN ODO AUHNASEΣΚΑΨΑΝ την οδό Αθηνάς για να περάσουν καλώδια, βρήκαν όμως στη γέφυρα. Και τα άφησαν έτσι, εδώ και δύο βδομάδες. Ούτε μια σήμανση να προσέχει ο κόσμος, ούτε ποιος είναι υπεύθυνος, ούτε αν είναι επικίνδυνα τα καλώδια. Η φωτογραφία είναι από τη συμβολή των οδών Αθηνάς και Καλλιθέας, στη γέφυρα Ναϊάδων νυμφών.

 

 

 

PLHSIAZOYN EKLOGES

 *ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ εκλογές, θ’ αρχίσουν τα ταξίματα πάλι.

Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass