Καλοκαιριάτικα

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2018 20:00
*ΣΤΙΣ… καθυστερήσεις των εγκαινίων της Βιοαέριο Τεμπών στην Ελιά των Γόννων, έφτασε χθες ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Εκεί βέβαια βρισκόταν από πολύ νωρίς ο πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος που πρόσφατα διεγράφη από το κόμμα για τις απόψεις του. Θα είχε ενδιαφέρον μια τέτοια συνάντηση, έλεγαν και ξαναέλεγαν οι παρευρισκόμενοι, όμως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως «δεν πρόλαβα να τον χαιρετήσω. Τον είδα αλλά δεν τον πρόλαβα»…  Κ.Γ. *ΣΤΙΣ… καθυστερήσεις των εγκαινίων της Βιοαέριο Τεμπών στην Ελιά των Γόννων, έφτασε χθες ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Εκεί βέβαια βρισκόταν από πολύ νωρίς ο πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος που πρόσφατα διεγράφη από το κόμμα για τις απόψεις του. Θα είχε ενδιαφέρον μια τέτοια συνάντηση, έλεγαν και ξαναέλεγαν οι παρευρισκόμενοι, όμως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως «δεν πρόλαβα να τον χαιρετήσω. Τον είδα αλλά δεν τον πρόλαβα»… Κ.Γ.

*ΔΕΝ θα τη χάριζε στους γκρινιάρηδες ο Τ. Ζ.

- Ξυπνήσαμε με ήλιο και ζέστη… Άντε να δω τι άλλο θα μας βρει καλοκαιριάτικα σ΄ αυτή τη χώρα…

Ζ.

Υποψηφιότητες

* ΜΠΟΡΕΙ να μην έχει ξεκινήσει ακόμη το προεκλογικό παιχνίδι για τους υποψήφιους δημάρχους στον νομό, ωστόσο η ονοματολογία καλά κρατεί. Εξάλλου από το φθινόπωρο η κατάσταση με τους υποψήφιους μνηστήρες θα πρέπει να έχει ξεδιαλύνει, ώστε να υπάρχει χρόνος απορρόφησης των όποιων κραδασμών από δυσαρεστημένους.

Για να κρατήσει ισορροπίες και με αφορμή φημολογία που έχει αναπτυχθεί στον Δήμο Αγιάς με τους γαλάζιους υποψήφιους δημάρχους, η ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας εξέδωσε για μία ακόμη φορά ανακοίνωση, με την οποία υπενθυμίζει ότι «καμία υποψηφιότητα δεν ισχύει και πολύ περισσότερο δεν έχει «κλειδώσει», παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, γεγονός για το οποίο είναι ενήμερη και σύμφωνη και η ΔΗΜ.Τ.Ο. Αγιάς.

Υπάρχουν συγκεκριμένες θεσμικές και καταστατικές διαδικασίες οι οποίες και θα τηρηθούν πιστά, με απόλυτο σεβασμό στα όργανα του κόμματος και στο πλαίσιο που ο ίδιος ο πρόεδρός μας έχει θέσει.

Στον νόμο Λάρισας οι διαδικασίες αυτές θα τηρηθούν απόλυτα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Γ.Ρ.

Τροχονόμος

*ΕΙΝΑΙ απλό, χρειάζεται μια τροχονομική βοήθεια. Το επισημαίνει παλιός Λαρισαίος. Ο παράδρομος της εθνικής οδού για Λάρισα μπλοκάρει τα απογεύματα της Κυριακής, με την επιστροφή απ΄ τη θάλασσα, στο ύψος της γέφυρας Γυρτώνης. Εκεί δημιουργείται ουρά χιλιομέτρων καθώς οι οδηγοί σταματούν να ελέγξουν στη διασταύρωση προς Τύρναβο-Κοζάνη, έναν δρόμο με ελάχιστη έως ανύπαρκτη κίνηση. Γι’ αυτό λέει, αν σταθεί εκεί μερικές ώρες ένα τροχονόμος… (Το ίδιο πρόβλημα και στο φανάρι προς Μακρυχώρι, πάλι στον παράδρομο.)

Ζ.

Εν αναμονή

*- ΤΙ γίνεται κύριε διευθυντά, πώς πάει;

Είχε μια ανησυχία στο βλέμμα ο ηλικιωμένος Λαρισαίος, παλιό στέλεχος του Δημοσίου.

- Καλά μωρέ, καλά. Τις συντάξεις όμως να μην μας κόψουν.

- Πάλι; Σας τις είχαν πετσοκόψει οι άλλοι τα προηγούμενα χρόνια, θα κόψουν κι αυτοί τώρα;

- Αυτό λέω κι εγώ, παράγινε…

- Δεν σας έκοψαν όμως ακόμα οι τωρινοί, σωστά;

- Όχι, τι να λέμε… Σε σχέση μ΄ αυτά που είχαμε πάθει; Θα δούμε τώρα λένε για το ΄19. Θα δούμε όμως, λένε κι άλλα…

Ζ.

Νοτίως βόρεια

*- ΜΕ το ΠΑΣΟΚ, τώρα θα ήμασταν ήδη σε διακοπές…

Είχαν πολιτικοποιήσει πάλι τη συζήτηση στην παρέα των Λαρισαίων μεσηλίκων.

***

*- ΕΔΩ που τα λέμε πάντως, οι μόνοι που συνεχίζουν να κάνουν εξαγωγές σ' αυτή τη χώρα είναι οι οδοντίατροι.

***

*- ΔΙΑΒΑΣΑ βρε σεις ‘’Πωλούνται πρόβατα με τα δικαιώματά τους’’ και ανησύχησα. Σκέφτηκα ότι μας πουλάνε. Μετά θυμήθηκα ότι εμείς δεν έχουμε δικαιώματα.

***

*- ΠΟΥ θα πάτε διακοπές;

- Νότια φέτος…

- Δηλαδή;

- Χαλκιδική.

- Μα η Χαλκιδική είναι βόρεια…

- Α, δεν τα 'μαθες ε;

Ζ.

Μετανάστης

* ΕΝΑΣ ακόμη Λαρισαίος στο νέο κύμα μεταναστών, στη Γερμανία, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Νέοι άνθρωποι που δεν καταγράφονται σε στατιστικές καθώς πρόκειται για ανειδίκευτο εργατικό προσωπικό και όχι για μορφωμένους επιστήμονες (brain drain), που υποτίθεται εξαγγέλθηκαν προγράμματα για την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Ανειδίκευτοι εργάτες που μέσω μικρών αγγελιών, πείθονται και ξεκινούν δουλεύοντας λάντζα σε εστιατόρια Ελλήνων καταρχήν. «Μεγάλο πράγμα να βρεις έναν Έλληνα στην ξενιτιά», περιγράφει Λαρισαίος μετανάστης.

Που τονίζει ωστόσο την ανάγκη αυτός που ψάχνει δουλειά, προτού πάρει την απόφαση να ρωτήσει πρώτα, να μάθει τι θα κάνει, πού θα μένει, τι μισθό θα έχει, αν θα έχει ασφάλιση κλπ. Άλλο πράγμα οι αγγελίες και άλλο η πραγματικότητα…

Προϋπόθεση να γνωρίζει τους στίχους του τραγουδιού «στον σταθμό του Μονάχου»…

 Β.Κ.

Ούτε ένα κιλό

*- ΤΟΝ ζηλεύω τον Κυριάκο, έλεγε στην παρέα ο Σ. Κ.

- Δείπνο με Φρουζή, διαβάζω, γεύμα με Μαρινάκη είχαμε δει, δείπνο με Χριστοφοράκο παλιότερα και τα λοιπά και τα λοιπά.

-Τι; Πεινάς, θες να φας κι εσύ;

- Όχι, τον ζηλεύω που όλο δείπνα και γεύματα και ούτε ένα κιλό δεν βάζει. Θα έχει καλό μεταβολισμό μάλλον…

Ζ.

Πίσω

*- ΚΙ όμως συνέβη το αντίθετο από το κοινώς λεγόμενο, πάει η κλασική ρήση, ανατράπηκε. Το Ποτάμι γύρισε πίσω. Στην αυτονομία του. (Ο Λαρισαίος ποταμίσιος ήθελε να είναι ακριβής.)

Ζ.

Φενάκη;

*- «ΚΥΡΙΕ Χαρακόπουλε, έχετε πολύ βαθιά γνώση αυτών των θεμάτων και λόγω της ευθύνης που είχατε στο κόμμα σας και στη Βουλή». Με αβάντες ξεκίνησε την απάντησή του στον Λαρισαίο βουλευτή για τις Πανελλήνιες εξετάσεις ο υπουργός Παιδείας. Ευτυχώς που δεν άκουγε ο νυν αρμόδιος τομεάρχης Χρ. Κέλλας.

Η συζήτηση, που όπως είπε ο προεδρεύων Σπύρος Λυκούδης ξεπέρασε τον υπερδιπλάσιο χρόνο που προβλέπεται για τις επίκαιρες έβγαλε και την είδηση, που έπαιξε πανελληνίως, για τις Πανελλήνιες.

 ***

*ΝΩΡΙΤΕΡΑ, ο Λαρισαίος άσκησε αυστηρή κριτική στις υποσχέσεις για «ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, που είναι δημοφιλείς και ευχάριστες σε παιδιά και μαθητές». Επικαλούμενος την κατάσταση σε ορισμένα ΤΕΙ, που όταν καταργήθηκε η βάση του «10» έμπαιναν μεν περισσότεροι με ευκολία αλλά κατέληγαν πολλοί να είναι «αιώνιοι φοιτητές», αφού οι γνώσεις τους δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις των σπουδών.

«Τώρα», επισήμανε στον υπουργό, «με την ελεύθερη πρόσβαση που εσείς υπόσχεστε γι’ αυτές τις σχολές χαμηλής ζήτησης, το πράγμα θα χειροτερεύσει και θα έχουμε αυτή τη φενάκη, την αυταπάτη, οι γονείς να πιστεύουν ότι τα παιδιά τους πέτυχαν στα Πανεπιστήμια και να δαπανούν για χρόνια οικονομικούς πόρους και τα παιδιά να μην παίρνουν ποτέ πτυχίο. Ας δούμε κατάματα το πρόβλημα».

Ζ.

Παντρεμένοι

*ΑΚΡΗ με τις γυναίκες δεν έβγαζαν οι νεαροί Λαρισαίοι.

- Αλλά θέλω κι άλλα κάνω...

- Μάλαμας;

- Παντρεμένος.

***

*-ΜΑΡΙΑ πόσων ετών είσαι τελικά;

-Μμμ… Είπαμε 32.

-Μα τόσο μου είχες πει και πριν δυό χρόνια.

-Ναι, γιατί εγώ δεν είμαι απ΄ αυτές που άλλα λένε σήμερα κι άλλα αύριο…

***

*-ΣΤΑΜΑΤΑ να πίνεις Γιώργο, έχεις πιεί 4 ποτά. Τέσσερα επί 7, κοντά τριάντα ευρώ.

-Και εσύ πήρες κρέμα προσώπου με εξήντα ευρώ.

-Μα για να με βλέπεις όμορφη.

-Και με τα τριάντα ευρώ όμορφη σε βλέπω.

Ζ.

Πειστική δοκιμή

*ΕΙΧΕ ξαναγραφεί αυτό, ότι θα μπορούσε να γίνει δοκιμή, η Λαρισαία όμως το επαναφέρει απευθυνόμενη στον δήμαρχο. Επισημαίνοντας ότι με το κλείσιμο της Μ. Αλεξάνδρου για τα έργα φάνηκε ότι δεν δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα. Άρα γιατί να μη γίνει πεζόδρομος; Αυτό λέει είχαν προτείνει και οι συγκοινωνιολόγοι, όμως όταν προέκυψαν αντιδράσεις η δημοτική αρχή έκανε πίσω. «Κρίμα για κάποιες συντεχνίες να μην επωφελούνται οι πολίτες», καταλήγει στο γραμματάκι της.

Ζ.

Καταπολέμηση

*Ο Λαρισαίος μετέφερε την πληροφορία του Αρκά.

- Ο υπουργός δήλωσε ότι ήδη συγκροτήθηκαν τρεις επιτροπές που θα ασχοληθούν με τη σύσταση ενός νέου οργανισμού ο οποίος θα μελετήσει τη δημιουργία κέντρων με αντικείμενο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Ζ.

Αρβανίτες

*- ΚΑΙ τώρα τι θα γίνει αν ο Κοτζιάς προχωρήσει, όπως ακούγεται σε συμβιβαστική συμφωνία και με την Αλβανία;

-Είδες; Μπλέξιμο. Εδώ δεν θέλουν αυτοί την ονομασία Βόρεια Ήπειρος, εμείς είναι που τη θέλουμε…

-Άσε τ΄ αστεία, αυτοί θα πουν για την Τσαμουριά… (Κι η συζήτηση συνεχιζόταν στη συντροφιά των Λαρισαίων.)

***

*- ΕΓΩ λέω μη μας βγει άλλο φασούλι. Διότι ελάχιστοι Έλληνες αυτοπροσδιορίζονται ως σλαβομακεδόνες. Αρβανίτες όμως είναι πάμπολλοι…

- Σωστά. Και στη Βοιωτία και τη Φωκίδα, στην Αττική και στην Εύβοια, στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Έλληνες που καμαρώνουν για την αρβανίτικη καταγωγή τους.

- Και κατά κανόνα ξεροκέφαλοι, ‘’αρβανίτκου κεφάλι’’ δε λέμε; Πώς θα αντιδράσουν αυτοί σε τυχόν συμφωνία;

- Γι’ αυτό σου λέω. Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε.

Ζ.

 

Εξομολόγηση

*ΠΑΡΟΤΙ δεν είναι παπάς, ο Λαρισαίος Μ. Λ. άκουσε την εξομολόγηση του καφετζή και την κατέγραψε.

Τους φτιάχνω βαρύ γλυκό, λένε: Βαρύ γλυκός είν' αυτός;

- Βαρύ γλυκός .

- Αυτός είναι φαρμάκι. Δεν έβαλες ζάχαρη.

- Έβαλα.

Τους φτιάχνω σκέτο, λένε: Σκέτος είναι αυτός;

- Σκέτος.

- Αυτός είναι πετιμέζι. Έβαλες ζάχαρη.

 - Σκέτο δε ζήτησες;

- Σκέτο όχι πετιμέζι.

-Σκέτο τον έκανα.

Τους φτιάχνω γλυκύ βραστό, λένε: Γλυκύ βραστός είν' αυτός;

Ε, φτιάχνω έναν καφέ για όλους και δε μιλάει κανένας.

-Δε μιλάει;

 -Δε μιλάει. Το πήραν απόφαση. Ό, τι και να ζητήσουν τον ίδιο θα πιουν. Έχασα την υπομονή κι εγώ και φτιάχνω έναν καφέ για όλους. (Σε μια καζανιά κι όλα καλά.)

Ζ.

Μυρωδιές

*ΟΙ Λαρισαίες έλεγαν πάλι τον πόνο τους.

- Το ήξερα καλέ ότι ο ύπνος αδυνατίζει, αλλά δεν το πίστευα. Μέχρι που φόρεσα το μαγιό και διαπίστωσα ότι είμαι πάρα πολύ άυπνη.

***

*-ΠΑΝΤΩΣ, το κατάλαβα τώρα με τις καταιγίδες, τίποτα δεν συγκρίνεται με τη μυρωδιά της βροχής και του λουκάνικου που σιγοτηγανίζεται…

***

*- ΕΓΩ λέω ότι είμαι μια θεά. Η ζυγαριά μου ότι είμαι δύο θεές.

Ζ.

Αναμνήσεις

*ΕΦΕΡΕ ο άλλος στο γραφείο κορόμηλα. Δροσερά, απ΄ το ψυγείο, τραγανά.

- Α, δεν είναι καλά, δεν μου αρέσουν…

- Γιατί βρε στραβόξυλο;

- Γιατί βρε συ, τα κορόμηλα τρώγονται ζεστά. Ναι, τι με κοιτάς… Κλεμμένα απ΄ το δέντρο, μεσημεράκι, την ώρα που οι τρανοί κοιμούνται… (Είχε ισχυρές γευστικές αναμνήσεις ο μεσήλικος Λαρισαίος.)

Ζ.

Χωρίς κατσίκα

*- ΤΙ θα γίνει μ΄ αυτόν τον χαφιεδισμό;

Έξαλλος ο Λαρισαίος που έφαγε το τροχονομικό πρόστιμο, κατόπιν καταγγελίας του είπαν, δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς το όργανο ακόμη κι αν εκείνος αποκαθιστούσε τα πράγματα. Τι είχε κάνει;

Απελπισμένος που του απέκλειαν συχνά την είσοδο του πάρκινγκ στην οικοδομή, τοποθέτησε εμπόδια, πράγμα που απαγορεύεται. Και μερίμνησε ο γείτονας, ώστε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. (Γιατί να έχει πάρκινγκ αυτός…)

Ζ.

 

Ο πανεπιστημιακός

*ΤΟ διηγούνταν παλιός αλλά ενεργός αγρότης, ηλιοκαμένος άνθρωπος του κάμπου Λαρίσης. Που είχε φτάσει στο χωράφι ένας πανεπιστημιακός, πριν τον θερισμό στο πλαίσιο αγροτικού προγράμματος, ερευνητής της γεωπονικής επιστήμης, να δει και να δώσει οδηγίες. Κατέβηκε λέει απ΄ το αυτοκίνητο και φόρεσε αμέσως μια καπελαδούρα σαν Μεξικάνος για τον ήλιο. Έβγαλε μετά απ΄ το πορτμπαγκάζ μπότες και τις φόρεσε για να μη λερώσει τα παπούτσια χώματα. Έβγαλε από την τσάντα γάντια μιας χρήσης, τα φόρεσε κι αυτά και μετά μπήκε να δει το στάρι.

-Κι εσύ τι έκανες;

-Τι να κάνω, κούνησα το κεφάλι, «α καλάαα…» κι έφυγα σιαπέρα. (Πώς να προοδεύσει η Γεωργία έτσι…)

Ζ.

Αναγνώριση

*ΠΑΕΙ το διέψευσαν οι Βερδικουσιώτες το ‘’ουδείς προφήτης στον τόπο του’’. Δίνοντας εν ζωή μάλιστα, πράγμα πολύ σπάνιο, το όνομα του Νίκου Μηλιώνη στο γήπεδο του χωριού, στο ‘’Καραούλι’’. Αναγνωρίζοντας την προσφορά του γνωστού δικηγόρου και στενού συνεργάτη του Αριστείδη Λαμπρούλη, το πάλαι ποτέ στη δημαρχία.

Προσφορά στο χωριό και την ομάδα. Δεν έπαιζε δα και σεντερφόρ ο Ν. Μηλιώνης, ήταν όμως ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Προοδευτικής Βερδικούσιας. Σε χρόνια δύσκολα κι εποχές ζόρικες.

Ζ.

Ομιλών

*ΜΑΖΕΥΤΕΙΤΕ, θ΄ απαγγείλω ανέκδοτο, κεφάτος ο Λαρισαίος χθες.

- Αστυνομία εκεί; Ελάτε μπήκε ένας γάτος στο σπίτι.

- Ολόκληρος άντρας και φοβάστε ένα γάτο;

- Ο παπαγάλος είμαι.

Ζ.

 

KI EBGALE EPITELOYS HLIO

 *Κι έβγαλε επιτέλους ήλιο, πολύ ήλιο. Ο Β. Α. το επιβεβαιώνει φωτίζοντας με τον φακό του.

Ζ.

 

 

TA FOITHTIKA TOYS XRONIA STHN IATRIKH kellas

*TA φοιτητικά τους χρόνια στην Ιατρική Αθηνών θυμήθηκαν ο Χρήστος Κέλλας και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θάνος Δημόπουλος, στο περιθώριο Συνεδρίου. Και φυσικά συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης

για θέματα Παιδείας αλλά και Υγείας.

Ζ.

 

 

STH SYNELEYSH THS AUHNAS majimos

*ΣΤΗ Συνέλευση της Αθήνας υπήρξαν επαινετικές αναφορές στην πρωτοβουλία του Μ. Χαρακόπουλου για τη συγκρότηση Παρατηρητηρίου Παραβιάσεων των Δικαιωμάτων των Χριστιανών όπου γης. Στη Διακοινοβουλευτική της Ορθοδοξίας μετέχουν βουλευτές από 25 χώρες. Ανάμεσά τους ο Βορειοηπειρώτης Βαγγέλης Ντούλε κι ο Κύπριος Ηλίας Μυριάνθους.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass