Iδια γεύση

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2018 19:06
* ΠΟΙΚΙΛΕΣ εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος - Λαογραφικό Μουσείο Γόννων σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό του Δήμου Τεμπών.  Θερμά συγχαρητήρια για το ταλέντο και το μεράκι τους από τον δήμαρχο Τεμπών Κώστα Κολλάτο και ένα μεγάλο μπράβο στον ακούραστο πρόεδρο Βασίλη Καραβιδέ, στον δάσκαλο Γιώργο Αλεξανδρή και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ., τους χορευτές και τη χοροδιδάσκαλο Βάσω Κουκουθάκη γιατί παραμένουν ένα ενεργό, δυναμικό και ποιοτικό κομμάτι πολιτισμού αυτού του τόπου.  Τα καλά να λέγονται και να… γράφονται.  Κ.Τσ. * ΠΟΙΚΙΛΕΣ εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος - Λαογραφικό Μουσείο Γόννων σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό του Δήμου Τεμπών. Θερμά συγχαρητήρια για το ταλέντο και το μεράκι τους από τον δήμαρχο Τεμπών Κώστα Κολλάτο και ένα μεγάλο μπράβο στον ακούραστο πρόεδρο Βασίλη Καραβιδέ, στον δάσκαλο Γιώργο Αλεξανδρή και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ., τους χορευτές και τη χοροδιδάσκαλο Βάσω Κουκουθάκη γιατί παραμένουν ένα ενεργό, δυναμικό και ποιοτικό κομμάτι πολιτισμού αυτού του τόπου. Τα καλά να λέγονται και να… γράφονται. Κ.Τσ.

«ΑΔΕΙΑ η πόλη, πού πήγαν όλοι», αναρωτιέται ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, λες και δεν ξέρει ότι τέτοιες μέρες Λάρισα και λοιπή θεσσαλική ενδοχώρα πιάνουν τα παράλια, που αποτελούν πάντα την εύκολη και προσιτή λύση για ένα μπανάκι.

Το «τοπίο» στο παραλιακό μέτωπο του Ν. Λάρισας δεν παρουσιάζει καμιά αλλαγή και φέτος. Η γνωστή απέραντη παραλία Αγιοκάμπου- Βελίκας, η Κουτσουπιά, η Παλιουριά, το Στόμιο. Oι όποιες υποδομές είχαν αρχίσει να γίνονται, έχουν σταματήσει και φθίνουν ασυντήρητες. Από κει και πέρα, οι ιδιώτες, μην έχοντας και πολλά περιθώρια να ξανοιχτούν σε επενδύσεις, στήνουν «μπητσόμπαρα» στο άρπα κόλα, που προσφέρουν μεν δροσιά και ποτά, αλλά γενικότερα υποβαθμίζουν την περιοχή.

Εγκατάλειψη

ΝΑ φταίει μόνο η οικονομική κρίση και τα πενιχρά οικονομικά των Δήμων για την εικόνα υποβάθμισης που παρουσιάζουν φέτος τα παράλια του Δήμου Αγιάς;

Εν μέρει, μπορεί. Αλλά καμιά κρίση δεν φταίει για την άθλια εικόνα που εξακολουθεί να έχει εδώ και χρόνια η παραλία του Κόκκινου Νερού. Εκτός από φράγκα, θέλει διάθεση αλλά και μυαλό.

Αλήθεια, πόσα χρήματα απαιτούνται λ.χ. για να γίνει εκεί μια μικρή ασφαλτόστρωση, ένας καλύτερος καθαρισμός, να τοποθετηθούν δυο-τρία καλαίσθητα παγκάκια και άλλες μικρές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που θα άλλαζαν άρδην τον χώρο; Ελάχιστα χρήματα ασφαλώς. Κι όμως, δεκαετίες τώρα δεν ασχολείται κανείς, λες και θέλουν να... εκδικηθούν το συγκεκριμένο μέρος. Είναι ή δεν είναι λυπηρό;

Παρ’ όλα αυτά, το Κόκκινο Νερό «φυσάει». Έχει τουρισμό από Πολωνία και λοιπά Βαλκάνια όσο κανένα ίσως άλλο μέρος στην περιοχή.

Καπιταλισμός

ΜΑΣ αναβάθμισε και ο Οίκος Standard and Poors! Χαράς Ευαγγέλια! Σκοτώνονται πια οι διεθνείς Οίκοι ποιος να μας πρωτο-αναβαθμίσει. Και πότε σε αναβαθμίζει ο... Οίκος; Μα, όταν είναι σίγουρος ότι μπορείς να πληρώσεις, άρα θα πάρει τα λεφτά του πίσω. Και πώς πληρώνεις; Μα, με τεράστιους φόρους και υπερπλεονάσματα που υποβαθμίζουν την πραγματική ζωή. Κάπως έτσι συμβαίνει το -τρόπον τινά- παράδοξον να... αναβαθμίζεσαι δια της... υποβαθμίσεως συμπολίτη μου.

Τι γελάς; Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε. Κι εσύ μένεις... standardpoor (στάνταρ φτωχός σα να λέμε).

Για ένα πιάτο φαΐ

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ είναι γενικώς δύσκολη στην (καπιταλιστική) Ευρώπη. Με κάποιες εξαιρέσεις, οι ευρωπαϊκοί λαοί περνάνε κι αυτοί εξίσου δύσκολα με εμάς. Στέκομαι π.χ. στις πρόσφατες καταγγελίες των διεθνών της Εθνικής Κροατίας που κατήγγειλαν την Κυβέρνηση τους για τη δραματική φτώχεια του λαού. Μεταξύ άλλων, μας αποκάλυψαν ότι υπάρχουν εκεί πολλά παιδιά που πάνε το βράδυ νηστικά για ύπνο!

Ναι, για την Ευρώπη του 21ου αιώνα μιλάμε, όχι γι’ αυτήν της βιομηχανικής επανάστασης και του 19ου αιώνα με την ακραία φτώχεια…

Ναι, για ένα πιάτο φαγητό μιλάμε…

Πλήρεις τουριστών μεν...

ΟΠΟΤΕ, σα να έχουν βάση οι γκρίνιες των τουριστικών επιχειρηματιών στα νησιά μας.

Οτι αν και... βουλιάζουν από Ευρωπαίους τουρίστες, οι ίδιοι κινδυνεύουν να… βουλιάξουν οικονομικά. Τι να το κάνεις αν οι αφίξεις τουριστών «αυξάνονται θεαματικά», όπως παραδοσιακά καυχώνται οι ελληνικές Κυβερνήσεις με τις Κουντουράδες και τις Κεφαλογιάννηδες να ανακοινώνουν συνεχώς ποσοστά αύξησης των αφίξεων; Τι να το κάνεις αν σε προτιμά η φτωχολογιά της Ευρώπης (που τους κουβαλάνε με πάμφθηνες πτήσεις τσάρτερ) μόνο και μόνο επειδή είσαι φτηνός; Στον τουρισμό το ζήτημα είναι τι χρήμα αφήνουν οι επισκέπτες. Πλέον, λένε οι επιχειρηματίες, με το σύστημα φτηνού τουρισμού “all inclusive” οι Ευρωπαίοι τουρίστες «μαντρώνονται» σε μεγάλα συγκροτήματα και δεν αφήνουν τίποτε στην τοπική αγορά. Και καθώς το Airbnb εξελίσσεται πλέον σε μόδα, σε λίγο θα πληγούν ανεπανόρθωτα και τα μεγάλα ξενοδοχεία. Νέοι καιροί, νέα ήθη, νέα προβλήματα για την τουριστική βιομηχανία μας, που μόνο από νούμερα πάει καλά.

Φτωχο-ευρωπαίοι

ΤΙ άλλο λένε οι ίδιοι επιχειρηματίες που ακούσαμε να μιλάνε στην κάμερα; Ότι πλέον οι Ευρωπαίοι δεν λογίζονται στους «καλούς πελάτες», με βάση την κατανάλωση που κάνουν.

Ειδικά οι Γερμανοί είναι «σκέτη φύρα», καθώς όσο πάνε και πιο σφιχτοί γίνονται ως καταναλωτές (δούλεψε καλά ο... Σόιμπλε).

Αντιθέτως, πολύ καλά λεφτά αφήνουν οι... Ασιάτες (Κινέζοι κ.ά.). Όσοι από αυτούς μπορούν και ταξιδεύουν, έχουν χρήμα και θέλουν να το καταναλώσουν!

Αλλά πού να τους βρεις, με τέτοιον ανταγωνισμό;

Για μπάνιο

ΒΡΕ Κοτζιά; Δεν πας να κάνεις κανένα μπάνιο –όπως μας προέτρεψε προσφάτως ο Τσίπρας; Τι θες και μιλάς; Τι θες και τα ρίχνεις στους Ρώσους λέγοντας σαν άλλο... κοκοράκι πως «η διπλωματία της κότας τελείωσε»;

Αλήθεια ορέ καουμπόι, θα τολμούσες ποτέ να απελάσεις Αμερικανό διπλωμάτη (που από... προβοκάτσιες η αμερικανική Πρεσβεία άλλο τίποτε).

Κι επειδή η απάντηση είναι προφανής (κο-κο-κο με τους Αμερικάνους), άντε, σαγιονάρες, βατραχοπέδιλα, καπελάκι αμερικάνικο και βουρ για καμιά θάλασσα…

Ο σοφός λαός

ΚΑΙ ο ίδιος το αφήνει ανοιχτό, αλλά και το σύστημα που στηρίζει το μητσοτακέικο, (εφημερίδες, και λοιπά ΜΜΕ) προωθούν πια ανοιχτά τον Κώστα Μπακογιάννη (υιό Ντόρας) για δήμαρχο Αθηναίων (Αλα τις! Και η... Σία δημαρχίνα;).

Κατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανό του χρόνου ο... πάντα σοφός ελληνικός λαός να έχει φέρει τον θείο Κυριάκο στην πρωθυπουργία, και τον ανιψιό Κώστα στη δημαρχία που αποτελεί... προθάλαμο για μελλοντική πρωθυπουργία. (Κατακαημένε Πατούλη, σε πάτησε το... τρένο).

Είπαμε: ό,τι πει ο σοφός λαός… ο οποίος... ως σοφός που είναι, καταδικάζει σε κάθε ευκαιρία απολύτως το «κληρονομικό δικαίωμα» που συνήθως διαθέτουν τα μεγάλα πολιτικά τζάκια στην μπανανία μας.

Και στα Τρίκαλα;

ΚΟΥΓΙΑΣ στη Λάρισα, Κούγιας στο Παρίσι, σε λίγο και στα Τρίκαλα…

Οικογενειακή βιομηχανία πάει να κάνει ο πρόεδρος κ. Κούγιας το ποδοσφαιρικό παραγοντιλίκι κι εμείς καθόλου δεν διαφωνούμε. Η κίνηση να αγοράσει και τον Ιωνικό, μάλλον καλό θα κάνει στην ΑΕΛ… Πρώτα – πρώτα, ελλείψει χρόνου θα ασχολείται... λιγότερο.

Χαλαρότητα...

ΚΟΥΝΟΥΣΕ το κεφάλι της μια παλιά νεοδημοκρατική καραβάνα στη Λάρισα… Μόλις είχε διαβάσει ότι η τοπική ηγεσία της ΝΔ και τα σημερινά στελέχη πραγματοποίησαν κοσμική συνεστίαση σε κέντρο στον λόφο του Φρουρίου που την ονόμασαν –λέει- «Βραδιά επικοινωνίας». Πήγαν όλοι εκεί για δημόσιες σχέσεις, χειραψίες, μπλα –μπλα και χαλαρό ποτάκι, διότι... εξουσία έρχεται, καλό είναι να είσαι κοντά… Και θυμόταν τότε που έτρεχαν, όλοι αυτοί οι παλιοί πολιτευτές στα χωριά, να μαζέψουν ψήφο την ψήφο για το κόμμα…

- Αλήθεια, παρατήρησε, έχουν πάρει χαμπάρι τα στελέχια πώς περνάει ο κόσμος σήμερα και πώς εκλαμβάνει αυτές τις χαζοχαρούμενες εσωκομματικές εκδηλώσεις; Και έχουν την εντύπωση πως θα κερδίσουν εκλογές μόνο και μόνο επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε χάλια; Κούνια που τους κούναγε… (προειδοποίησε ο παλιός και πολύπειρος, αλλά ποιος να τον ακούσει;).

Μονόκεροι

ΑΛΛΟΣ με το (παλιομοδίτικο πλέον) ροζ φλαμίνγκο. Άλλος με τον λευκό μονόκερο. Πολλοί πάλι δίχως να φουσκώσουν τίποτα. Οι περισσότεροι όμως βρήκαν έναν τρόπο για να φτάσουν στα παράλια θέλοντας να ξεφύγουν από το 40άρι της πόλης, που σε συνδυασμό με την υγρασία γίνεται αφόρητο. Σε όποια παραλία και να βρέθηκαν, τους αποζημίωσε η θάλασσα και με το παραπάνω.

***

ΚΑΙ παράλληλα ξέφυγαν λίγο από προβλήματα και προβληματισμούς. Από ζητήματα που τους απασχολούν και τους ταλαιπωρούν. Άμεσα και έμμεσα. Άφησαν για λίγο στην άκρη τις σκέψεις γύρω από τη δουλειά και την ανεργία. Την εργασία με μπλοκάκι και τους μισθούς πείνας. Τις καθυστερήσεις και τις οφειλές. Την αγωνία για το «Μακεδονικό», τον προβληματισμό τους για τη συγχώνευση ΑΕΙ με ΤΕΙ, τις ανησυχίες τους για τις κινήσεις του Κούγια με την ΑΕΛ και τον Ιωνικό, τον αριθμό προσφυγικών ροών και το πόσο καθαρή θα είναι η έξοδος από τα μνημόνια.

Βρε, κάντε εκεί καμιά βουτιά και έχουμε έναν ολόκληρο χειμώνα να ασχοληθούμε μ’ αυτά.

Κ.Γ.

Λάρισα

ΑΛΛΟΙ πάλι, αν έμειναν στη Λάρισα, όλο και κάτι θα βρήκαν να κάνουν με την ησυχία τους. Όπως το να απολαύσουν έναν περιποιημένο καφέ σε οποιοδήποτε μαγαζί θέλουν, χωρίς να ψάχνουν για καρέκλα, αφού υπήρχαν αμέτρητες. Να διαβάσουν με ησυχία την εφημερίδα τους χωρίς τον παραμικρό θόρυβο. Να παρκάρουν σε όποιο κεντρικό σημείο επιθυμούν, αφού δεν κυκλοφορούσε αυτοκίνητο ούτε για δείγμα. Να πάρουν ένα παγωτό και να περπατήσουν (για λίγο είπαμε, δεν είναι για πολύ) στους πεζόδρομους χωρίς τα ενοχλητικά δίκυκλα να περνούνε από δίπλα τους. Σαν έπεσε και το βραδάκι μια βόλτα στο πάρκο φάνταζε ιδανική ενώ μια ταινία στη βεράντα με καρπουζάκι τέλεια… Απλά και κυριακάτικα.

Κ.Γ.

Κίνηση

ΤΕΤΟΙΕΣ ημέρες με τόσο πολύ κόσμο από Αγιόκαμπο μέχρι και Βελίκα παρατηρείται ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί κόσμο και κοσμάκη. Ο ένας και μοναδικός (παραλιακός) συνεχόμενος δρόμος καλείται να εξυπηρετήσει χιλιάδες κόσμου. Όμως το ζήτημα είναι πως υπάρχουν εκατοντάδες ξεχωριστές ανάγκες από τους οδηγούς. Πάνε αργά γιατί ψάχνουν για πάρκινγκ, σταματάνε να χαιρετήσουν έναν γνωστό, κάνουν στάση για να πάρουν κάτι από το περίπτερο ή από τα μαγαζιά, θυμούνται πως πρέπει να γυρίσουν πίσω γιατί κάτι ξέχασαν, αφήνουν τα ΙΧ σχεδόν στη μέση του δρόμου διότι εκεί τους βόλεψε. Με αυτά και με αυτά δηλαδή χρειάζεσαι τούτες τις ημέρες ιώβεια υπομονή και τουλάχιστον… μισή ώρα για να πας από το λιμάνι στα βραχάκια.

Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass