Πυροσβεστική

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2018 19:14
* ΑΡΟΝ–άρον μάζευαν χθες οι καταστηματάρχες στα παράλια του Δήμου Αγιάς, καρέκλες, τραπέζια και ομπρέλες, μέσα στο μπουρίνι.  Στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου και εκεί που είπαν να «στρώσουν» οικονομικά μετά τις πλημμύρες του Ιουνίου, ήρθε η ανεμοθύελλα του Ιουλίου…  Λ.Κ.   * ΑΡΟΝ–άρον μάζευαν χθες οι καταστηματάρχες στα παράλια του Δήμου Αγιάς, καρέκλες, τραπέζια και ομπρέλες, μέσα στο μπουρίνι. Στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου και εκεί που είπαν να «στρώσουν» οικονομικά μετά τις πλημμύρες του Ιουνίου, ήρθε η ανεμοθύελλα του Ιουλίου… Λ.Κ.

*ΔΕΝ το γλιτώνουμε ούτε και φέτος. Οι πυρκαγιές χτυπούν άλλη μια φορά την Ελλάδα.

Αυτή τη φορά στην καρδιά της, στην Αθήνα που τόσο ταλαιπωρήθηκε τον χειμώνα από τις πλημμύρες. Η μεγάλη πυρκαγιά μαινόταν από χθες ανεξέλεγκτη στην Κινέτα Αττικής, νότια της Αθήνας και κοντά στα Μέγαρα, με τις Αρχές να διατάσσουν την απομάκρυνση κατοίκων. Ζητήθηκε μάλιστα και η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας και μέχρι χθες, αργά το βράδυ, είχαν φύγει 13 οχήματα για την αντιμετώπιση των δύσκολων αυτών φαινομένων.

Κ.Γ.

Παράλια

*ΤΗΝ ίδια ώρα στα παράλια του νομού Λάρισας το μπουρίνι, που ξέσπασε, έκανε τους λουόμενους να μαζευτούν στα σπίτια τους και τους επαγγελματίες να μετρούν τις υλικές ζημιές. «Για μια ακόμα φορά μέσα στη σεζόν» έλεγαν και ξαναέλεγαν και δεν έχουν και άδικο. Μέχρι πριν από μερικές ημέρες είχαν να διαχειριστούν τις απώλειες από τις έντονες βροχοπτώσεις. Το νερό που κατέβηκε από το βουνό ήταν σε μεγάλη ποσότητα, τα ρέματα έκλεισαν τους δρόμους και οι παραθεριστές τα μάζεψαν άρον – άρον.

***

*Η καλοκαιρινή σεζόν σε λίγο θα μπει στην τελική ευθεία, καθώς οδεύουμε προς τον Αύγουστο. Οι ζημιές στους δρόμους ακόμα διορθώνονται. Δύο τέτοιες αναποδιές ακόμα από τον καιρό και η χρονιά αν μη τι άλλο θα πάει χαμένη για τους περισσότερους επαγγελματίες στην περιοχή των παραλιών.

Και ιδού το ερώτημα: Να επενδύσει κανείς στα παράλια ή να μην επενδύσει; Μάλλον το δεύτερο κερδίζει…

Κ.Γ.

Αλληλογραφία

με το… Παιδείας

* ΣΕ απάντηση του αιτήματος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για συνάντηση αναφορικά με την επιδιωκόμενη συγχώνευση του ΑΕΙ με το ΤΕΙ, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου τού μήνυσε ότι είναι θετικός, αλλά προτιμά να συναντηθεί μαζί του, αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών του με τους ακαδημαϊκούς φορείς. Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι το θέμα της συγχώνευσης των Σχολών αποτελεί αρμοδιότητά του και τόνισε ότι στηρίζει πολλά, για τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην αγαστή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε από τον κ. Αγοραστό να τον ενημερώσει για τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας στις υποδομές της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Έτσι, προ ημερών ο Θεσσαλός πολιτικός απέστειλε στον υπουργό ενημερωτικό έγγραφο, στο οποίο αποτυπώνονται όλες οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Γ.Ρ.

Σπόντα

* ΠΑΝΤΩΣ σε πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο Κ. Αγοραστός είχε κατηγορήσει το Υπουργείο Παιδείας ότι «απουσιάζει παντελώς τα τελευταία χρόνια στο θέμα των σχολικών κτιρίων και της αναβάθμισης των σχολών του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ και πως αν η Περιφέρεια δεν εξασφάλιζε τα απαιτούμενα κονδύλια, πολλά σχολεία και σχολές θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα λειτουργικότητας». Αιχμή που σύμφωνα με πληροφορίες, αν χρειαστεί στη συνάντησή του με τον κ. Γαβρόγλου θα επαναλάβει.

Γ.Ρ.

Καμπάνα…

* «ΚΑΜΠΑΝΑ», όχι απλά καμπανάκι. Το ότι τα φορολογικά έσοδα και δη οι εισπράξεις του ΦΠΑ ήταν μειωμένα τον Μάιο δεν είναι και ενθαρρυντικό σημάδι για τη συνέχεια… Τα σημάδια κόπωσης και οι χαμηλές πτήσεις των εισπράξεων από τον συγκεκριμένο φόρο, είναι εμφανή στα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, αλλά έχουν την εξήγησή τους… Όταν η κατανάλωση μειώνεται εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων και της υπερφορολόγησης, θα έχει αντίκτυπο στις εισπράξεις. Αλλά αυτός δεν είναι και ο μοναδικός λόγος.

Η χρήση του POS ειδικά σε κλάδους του λιανεμπορίου αρχίζει και ξεφτίζει… Κοινό μυστικό στην αγορά της Λάρισας έχει γίνει. Πολλοί καταστηματάρχες «αποφεύγουν» τη χρήση του και κάνουν «παζάρια» με τους πελάτες. Συμφωνούν να πληρώσει με μετρητά και σε χαμηλότερη τιμή, αντί να πληρώσει με κάρτα. Έτσι έχουν διπλούς καταλόγους τιμών. Άλλη τιμή με απόδειξη και άλλη τιμή χωρίς ΦΠΑ, με τις δύο να απέχουν σημαντικά. Ειδικά για όσους έχουν χτίσει το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα από τους πρώτους μήνες του έτους, η πρόκληση είναι σημαντική. Οπότε… Αλλά αυτό είναι βολικό και για τους επαγγελματίες. Λιγότερα έσοδα, μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές… Όλα αλληλένδετα είναι.

Γ.Ν.

Laboremus

* ΤΙΣ προάλλες με Καβάφη, χθες με Σεπτίμιο Σεβήρο, ο Κων. Αγοραστός συνεχώς μας εκπλήσσει. Φαίνεται ότι ο περιφερειάρχης έχει περάσει σε άλλο επίπεδο…

Πριν μερικές μέρες, ενώπιον βουλευτών της αρμόδιας επιτροπής, επικαλέστηκε τη «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων», για να υπερασπιστεί την άποψή του για τον «Κλεισθένη Ι» και κυρίως την αντίθεσή του στην απλή αναλογική. Χθες ανέτρεξε στον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Σεβήρο, ο οποίος προέτρεπε με τη φράση: laboremus, ας εργαζόμαστε δηλαδή.

Παρότι του παλιού «πρακτικού» ο περιφερειάρχης, χρησιμοποίησε τη λατινική αυτή λέξη για να απευθυνθεί ξανά προς το κεντρικό κράτος, ζητώντας του να δουλέψει και μάλιστα με ταχύτητα ώστε να ολοκληρωθεί ο κόμβος του Πυργετού.

Σωστά και σημαντικά όλα αυτά, αν και εξ’ όσων γνωρίζουμε αυτή που «σφυρίζει αδιάφορα», είναι η κοινοπραξία που κατασκεύασε το έργο, στην οποία το Υπ. Υποδομών ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης για πλήρη κόμβο (από τον Ιανουάριο του 2017). Και παρότι αυτή έπρεπε να παραδοθεί τον περασμένο Αύγουστο, αυτό δεν έχει συμβεί. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία πιέζει για επαναφορά των διοδίων στα Τέμπη.

Κάποιοι λοιπόν όντως δεν εργάζονται…

Δ. Χατζ.

Κενά ακίνητα…

 * ΑN μη τι άλλο «παγιώθηκε» και νομοθετικά η απαλλαγή των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού… Είναι μια σημαντική εξέλιξη, κατάκτηση των ιδιοκτητών ακινήτων.

Μόνο που χρειάζεται δήλωση στον δήμο. Το τελευταίο διάστημα έχει διαπιστωθεί ότι σε αρκετά κενά ακίνητα δεν προκύπτει απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν γνώριζαν ότι, εκτός από τη βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ ότι το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείται, όφειλαν να υποβάλουν και υπεύθυνη δήλωση στον οικείο δήμο. Η «Ε» είχε ενημερώσει από νωρίς για τα νέα δεδομένα και πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν στον Δήμο Λαρισαίων υποβάλλοντας τις σχετικές δηλώσεις, για να απαλλαγούν από κάθε χρέωση, γνωρίζοντας ότι υπάρχει εξάμηνη προθεσμία. Τώρα αυτό που πρέπει να ξέρουν είναι ότι, αν παρά τη δήλωση γίνει χρήση του μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, τα πρόστιμα θα είναι αναπόφευκτα… Ξέχωρα που ειδικά για επαγγελματικά ακίνητα θα είναι και δυσβάσταχτα…

Γ.Ν.

Φωτιά

* ΕΛΛΕΙΨΕΙ ειδήσεων το καλοκαίρι, ένα προσφιλές θέμα για την ελληνική δημοσιογραφία ανέκαθεν ήταν η ανακίνηση σεναρίων πρόωρων εκλογών ή, όταν αυτά δεν «έστεκαν», ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού. Στη δημοσιογραφική «ανομβρία» του καλοκαιριού αυτό συνέβαινε πάντα, άρα δεν θα μπορούσε το φετινό καλοκαίρι να αποτελεί εξαίρεση.

Μέχρι βεβαίως να προκύψει κάποιο σοβαρό γεγονός για να εξοβελίσει την εκλογολογία ή τις περί κυβερνητικής αναδόμησης πληροφορίες. Αυτή τη φορά είναι η φωτιά στην Αττική, που «έσβησε» τα εκλογικά πρωτοσέλιδα.

Μέχρι βεβαίως να τα ξαναφέρει η αυγουστιάτικη ένδεια ειδήσεων, όπως έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο.

Δ. Χατζ.

Υπάρχουν

και τα καλά

*ΕΧΟΥΝ και τα καλά τους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πληροφόρηση για ό,τι συμβαίνει άμεση και διαρκής. Το μπουρίνι που έπληξε τα παράλια κυριάρχησε και πολλοί ήταν εκείνοι που άμεσα ανέβασαν φωτογραφίες από καταστροφές π.χ. πού έπεσαν δέντρα. Το ίδιο και με τις φωτιές στην Κινέτα. Διερχόμενοι οδηγοί ανεβάζουν βίντεο και φωτογραφίες ώστε ο κόσμος να γνωρίζει τις συνθήκες που επικρατούν και ποια σημεία να αποφύγει. Αντί κάποιος να περιμένει επίσημες ενημερώσεις, απλά ανοίγει το facebook και όλα τα βρίσκει μπροστά του. Δεν είναι κακό και βοηθά σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Ν.Π.

Αναγκαίες

οι συνεργασίες

* ΜΕ τίτλο «Οι τέσσερις προκλήσεις της επόμενης ημέρας για την ελληνική οικονομία» ο πρώην υπουργός Φίλλιπος Σαχινίδης αρθρογράφησε στην εφημερίδα «Tα NEA Σαββατοκύριακο», δίνοντας το στίγμα του για τις προσεχείς εκλογές. Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη «η λήξη του τρίτου Μνημονίου δεν σηματοδοτεί την ασφαλή υπέρβαση της κρίσης, όπως θέλει η κυβερνητική αφήγηση περί «καθαρής» εξόδου που παραβλέπει τις μακροχρόνιες δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας. Η πιο σημαντική πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η δημιουργία νέου πλούτου να αφορά στο σύνολο των πολιτών και όχι στους λίγους. Διαφορετικά η έλλειψη κοινωνικής συνοχής μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια που θα εμποδίσει την προσέλκυση των αναγκαίων επενδύσεων. Οι παραπάνω προκλήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από μια μονοκομματική ή δικομματική κυβέρνηση. Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει ότι μετά τις εκλογές είναι αναγκαίες ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, ώστε να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές σε θεσμούς, πολιτικό σύστημα και οικονομία».

Γ.Ρ.

Οζίλ

*ΤΙ έγινε βρε παιδιά στη Γερμανία; Όταν κερδίζουν είναι Γερμανός και όταν χάνει είναι μετανάστης; Ο λόγος για τον ποδοσφαιριστή Οζίλ που φωτογραφήθηκε με τον Ερντογάν και ξέσπασε σάλος στη Γερμανία. Άκουσε πολλά… γαλλικά και την ίδια ώρα η Γερμανική Ομοσπονδία «σφύριζε» αδιάφορα προς τα εδώ και προς τα εκεί. Γι’ αυτό και ο ποδοσφαιριστής πήρε την απόφαση να ανακοινώσει πως δεν θα ξαναπαίξει με την Εθνική Γερμανίας. Πώς το λένε; Η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, μα η ήττα παραμένει πάντα ορφανή… Πόσο μάλιστα αν δεν έχει και γνήσιο γερμανικό «αίμα». Αν κέρδιζαν όμως ξανά το Μουντιάλ, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Ίσως…

Κ.Γ.

Αιτήματα…

* «ΒΡΟΧΗ» τα αιτήματα για νέα παράταση των δηλώσεων. Από λογιστές, από φοροτεχνικούς, από το οικονομικό επιμελητήριο, από συνδικαλιστικούς φορείς επιχειρηματιών, απ’ όλους… Δεν προλαβαίνουν μέχρι την Πέμπτη. Τρεις εργάσιμες ημέρες έμειναν. Αρχικά ζητούσαν παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου. Το υπουργείο συνηγόρησε στο αίτημα και έδωσε παράταση έως τις 26 Ιουλίου. Τώρα όλοι ζητούν διορία μέχρι τις 16 Αυγούστου…

Σου λένε, καλοκαίρι δεν κάνει φέτος, εδώ θα μείνουμε για τις δηλώσεις…

Γ.Ν.

Καΐκι

* ΚΑΤΑ τη διάρκεια του χθεσινού μπουρινιού στα παράλια Αγιάς, κάποιοι είδαν μέσα στη θάλασσα ένα καΐκι και τρομοκρατήθηκαν φοβούμενοι για την τύχη του.

Άρχισαν λοιπόν τα σενάρια: Άλλοι υποστήριζαν ότι έμεινε ακυβέρνητο, άλλοι ότι κινδύνευε μέσα στη φουρτούνα, άλλοι ότι δεν μπορούσε να βγει στη στεριά, άλλοι ότι εξέπεμπε SOS, άλλοι έκαναν και εκτιμήσεις για την απόστασή του από τη στεριά και παρακολουθούσαν αν προσπαθεί να «πιάσει» λιμάνι.

Τελικά αποδείχθηκε ότι περισσότερο τρομοκρατήθηκαν αυτοί που το έβλεπαν από τη στεριά παρά αυτοί που ήταν μέσα στο καΐκι και απλά το οδηγούσαν στη στεριά.

Σύμφωνα με τον λιμενάρχη κ. Αντωνίου, το καΐκι ούτε εξέπεμψε SOS, ούτε είχε δυσκολία στο να βγει στη στεριά.

Όλοι οι κίνδυνοι γεννήθηκαν μόνο στο μυαλό των στεριανών λουομένων.

Λ.Κ.

Ψιλά γράμματα

*ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ οδηγοί δεν θέλουν να χαλάσουν τη ρουτίνα τους με τίποτα. Τα απαγορευτικά διέλευσης για το χρονικό διάστημα που καθαρίζεται ο δρόμος εκεί που γίνεται η λαϊκή δεν φαίνεται να τους απασχολούν. Χθες το μεσημέρι οδηγός κατέβηκε από το όχημά του, απομάκρυνε την απαγορευτική μπάρα και απλά διέσχισε τον δρόμο ανάμεσα από τους υπαλλήλους καθαριότητας που εκείνη την ώρα σκούπιζαν. Φυσικά ούτε λόγος να ξανακατέβει αφού έκανε τη δουλειά του, για να ξαναβάλει το απαγορευτικό. Απλά άφησε ανοιχτό τον δρόμο και για τους υπόλοιπους. Τώρα για το αν έβαλε σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, ψιλά γράμματα.

Ν.Π.

Κόκκινο Νερό

* ΑΠΟ τον περασμένο Φεβρουάριο χάσκει ως «ανοικτή πληγή» η ζημιά στο οδόστρωμα. Περίπου ενάμισι χιλιόμετρο από το Κόκκινο Νερό πηγαίνοντας για Καρίτσα, η λακκούβα διαστάσεων 8 – 10 τετραγωνικών, γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους οδηγούς. Οι οποίοι επιχειρούν την παράκαμψή της, θέτοντας όμως σε κίνδυνο, τη δική τους αλλά και τη σωματική ακεραιότητα άλλων, καθώς, βγαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα, σε μικρή απόσταση ακολουθεί στροφή με μικρή ορατότητα και ο κίνδυνος ατυχήματος είναι σοβαρός.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει τον λόγο…

Ενώ ο Δήμος Αγιάς ίσως πρέπει να δει τον μισοκατεστραμμένο δρόμο που οδηγεί από την Καρίτσα στο Πηγάδι.

Κουνούπια

και μυρωδιές

* ΠΟΛΛΑ τα παράπονα για κουνούπια τόσο στη Λάρισα όσο και στα παράλια. Πολίτες τηλεφωνούν στην «Ε» για να διαμαρτυρηθούν και αναρωτιούνται αν έγιναν εγκαίρως οι ψεκασμοί. Μέσα σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και τα παραπόνα για τους κάδους απορριμμάτων. Κάτοικος της συνοικίας Νεάπολης διαμαρτύρεται για τη δυσωδία, τονίζοντας ότι η ζέστη κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. «Ο δήμος τώρα το καλοκαίρι πρέπει να τους πλένει πιο τακτικά» λέει χαρακτηριστικά.

Ν.Π.

Ιάσονος…

* ΟΙ ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά, είχε γράψει ο Γιώργος Σεφέρης στον «Τελευταίο σταθμό». Ήρωες θα πρέπει να αισθάνονται και οι κάτοικοι της οδού Ιάσονος -ανάμεσα από Μανδηλαρά και Ηπείρου- αφού εδώ και κάμποσο καιρό κι αυτοί περπατούν στα σκοτεινά. Οι στύλοι της ΔΕΗ δεν λειτουργούν και όσοι κινούνται τα βράδια εκεί, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί… Όχι μόνο από τα τυχόν κρυμμένα στα σκοτάδια εμπόδια, αλλά και από άλλους κινδύνους που ελλοχεύουν. Θέμα χρόνου είναι να το φροντίσει η Δημοτική Αρχή, αλλά ας το πράξει όσο γρηγορότερα γίνεται. («Οδός Ιάσονος, 24 Ιουλίου ’18».)

ΘΑ.

 

 KAI APO TO PVS XAIRETAI

*…ΚΑΙ από το πώς χαίρεται και πανηγυρίζει κάποιος μπορείς να καταλάβεις αρκετά. Ιδίως αν είναι πολιτικός ηγέτης. Όπως για παράδειγμα για το πόσο άνετος και απλός ήταν ή παραμένει ως άνθρωπος, πόσο προσιτός είναι στον απλό κόσμο, πόσο «γήινος» θα λέγαμε στα μάτια του λαού.

Πράγματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που μεγαλώνει και ανατρέφεται κανείς. Έτσι αλλιώς πανηγυρίζει ο «στρατιωτικός» Πούτιν, αλλιώς ο «θεοσεβούμενος» Μακρόν και διαφορετικά η «λαϊκή» Κιτάροβιτς.

Φαντάζομαι δεν χρειάζεται να τεθεί ως ερώτημα ποιον προτιμάμε…

 

 

 ATROMHTOS EINAI O EYZVNAS

* ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ είναι ο εύζωνας. Όχι όμως άτρωτος…

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass