Τέλος;

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2018 19:35
* ΟΧΙ, δεν είναι κάποιος επαρχιακός δρόμος που τον διασχίζουν καθημερινά αγροτικά μηχανήματα, είναι η οδός Μανδηλαρά στη διασταύρωση με την 28η Οκτωβρίου στο κέντρο της Λάρισας. Δείχνει κατανόηση ο Λαρισαίος ότι δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα τα έργα, αλλά μέχρι τότε η κίνηση διεξάγεται κανονικά. Επικίνδυνο σημείο, ειδικά για ποδήλατα και μηχανάκια.  Ζ.Π. * ΟΧΙ, δεν είναι κάποιος επαρχιακός δρόμος που τον διασχίζουν καθημερινά αγροτικά μηχανήματα, είναι η οδός Μανδηλαρά στη διασταύρωση με την 28η Οκτωβρίου στο κέντρο της Λάρισας. Δείχνει κατανόηση ο Λαρισαίος ότι δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα τα έργα, αλλά μέχρι τότε η κίνηση διεξάγεται κανονικά. Επικίνδυνο σημείο, ειδικά για ποδήλατα και μηχανάκια. Ζ.Π.

* ΔΙΑΚΟΠΕΣ τέλος; Δεν φαίνεται να συμφωνούν με αυτό οι Λαρισαίοι και συνεχίζουν να φεύγουν για τα νησιά.

Ανάλογη η εικόνα και στα παράλια, που μπορεί να πέρασε ο Δεκαπενταύγουστος αλλά συνεχίζουν να δέχονται τους λουόμενους. Λίγο ακόμα σκέφτονται οι περισσότεροι, αφού ο Ιούλιος ήταν βροχερός ας δοθεί μια παράταση στον Αύγουστο.

Ποιος δεν θέλει λίγο καλοκαίρι ακόμα;

Ζ.Π.

 

Πλαταμώνας

*ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ πραγματικά τούτες τις ημέρες ο Πλαταμώνας. Ειδικά τα βράδια η «περατζάδα» στον παραλιακό δρόμο είναι κάτι το εκπληκτικό. Διαφήμιση για την περιοχή και ψυχοθεραπεία για τους επισκέπτες. Ώσπου να ακουστεί όμως το... ντιτ. Από μια κόρνα ενός οδηγού που δεν έχει συνειδητοποιήσει πως απαγορεύεται η διέλευση των οχημάτων από κάποια ώρα και έπειτα από την εκκλησία και μετά. Το δυσάρεστο όμως είναι πως δεν είναι μόνο ένας ο ενοχλητικός αλλά πολλοί.

Κ.Γ.

 

Άνθρωπος

* ΗΤΑΝ προχθές το μεσημέρι που συμπολίτης, ενώ περπατούσε στον Άγιο Κωνσταντίνο, έχασε τις αισθήσεις του και κατέρρευσε μπροστά στην πιάτσα των ταξί.

Ο διερχόμενος συμπολίτης που έτυχε να περνά ήταν γιατρός και του προσέφερε τις πρώτες βοήθειες (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση) μέχρι που έφθασε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Οι διασώστες του οποίου συνέχισαν καταφέρνοντας να ανατάξουν τον 62χρονο άνδρα, και όταν το ασθενοφόρο έφθασε στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο, είχε επανέλθει. Όλα πήγαν καλά…

Β.Κ.

 

Ιθάκη

* ΣΤΟΝ πηγαιμό για την Ιθάκη, το ταξίδι δεν είχε τις ίδιες δυσκολίες για όλους. Τυπικά όντως η Ελλάδα βγαίνει σήμερα από τα Μνημόνια αλλά το τίμημα ήταν βαρύ γι’ αυτούς που έχασαν τη δουλειά τους, και φτωχοί πλέον έχασαν την αξιοπρέπειά τους, τη ζωή τους. Δεν μπορούν να ζήσουν, δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, να τα φέρουν βόλτα. Στην πλάτη των μισθωτών βασίσθηκε το απάνθρωπο πείραμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Αυτά τα χρόνια των μνημονίων λοιπόν, από εκείνους που δεν έχασαν ήταν το - με γυάλινα πόδια - τραπεζικό σύστημα της χώρας που με τις ανακεφαλαιοποιήσεις έλαβε 64 δισ. ευρώ για να διασωθεί.

Είναι οι τράπεζες που σήμερα καλούν τηλεφωνικά - ανά διήμερο - τους δανειολήπτες και παριστάνουν πως δεν έχει προηγηθεί η χρεωκοπία των μισθωτών. Ζητάνε τα λεφτά τους σαν τον καλό καιρό. Οι Τράπεζες απομένει να απολύσουν προσωπικό -γιατί θέλουν να εξοικονομήσουν περισσότερα- για να φθάσουν στην Ιθάκη. Τους μισθωτούς τούς δέρνουν ακόμη τα κύματα…

Β.Κ.

 

Καθυστέρηση

*ΜΕΤΑ την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι αλλαγές στο Λύκειο για το νέο σύστημα πρόσβασης των υποψηφίων στα ΑΕΙ, όπως ακούγεται από το περιβάλλον του Υπουργείου Παιδείας. Έχει ένα ενδιαφέρον πάντως καθώς όλοι περιμένουν να δουν αν καταργούνται τελικά ή όχι οι πανελλαδικές όπως τις ξέρουμε σήμερα. Πάντως ο υπουργός όταν προ ημερών βρέθηκε στη Λάρισα, απέφυγε να απαντήσει ευθέως και αρκέστηκε στο να πει ότι «Οι πανελλαδικές ένα μόνο καλό έχουν, ότι είναι αδιάβλητες». Για να δούμε λοιπόν τι θα δούμε.

Ν.Π.

 

Αναμονή

* ΣΤΗΝ αναμονή για εργασία έχουν σερβιτόρους, καταστήματα εστίασης. Μπορεί με βάση το πρόγραμμα να πρέπει ο εργαζόμενος να πάει στις 8 μ.μ. στο μαγαζί. Πάει, αν δεν έχει κόσμο δεν πιάνει δουλειά. Μένει και περιμένει στο μαγαζί μέχρι να του δώσει το «OK» ο υπεύθυνος και φυσικά η αμοιβή «τρέχει» από την ώρα που θα πιάσει τον δίσκο στο χέρι. Ο χρόνος που χάνει περιμένοντας δεν πληρώνεται. Νέες εργασιακές καταστάσεις.

Ζ.Π.

 

Πόσο;

* ΓΙΑ το ποιοι θα φορέσουν πλερέζα και ποιοι θα μας καλούσαν σε γλέντια (σ.σ. αν δεν προηγούνταν η τραγωδία στην Ανατ. Αττική) είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Υποκειμενική η κρίση θα πείτε, οπότε για να αποφευχθούν σχόλια περί αντικυβερνητικής διάθεσης ή φιλοκυβερνητικής συμπεριφορές, ας μας μιλήσουν με αριθμούς. Τελείωσε λοιπόν η κρίση χρέους της Ελλάδας; Όχι φυσικά. Αν κυβέρνηση και αντιπολίτευση θέλουν να πούνε την αλήθεια, ας μας πούνε πόσο ήταν το Δημόσιο Χρέος όταν μπήκαμε στην κρίση και πόσο έφθασε σήμερα, μετά από τόσες θυσίες.

Ας δημοσιοποιήσουν τα οικονομικά μεγέθη. Το βέβαιο είναι πως η Ελλάδα είναι σήμερα πιο βαθιά χρεωμένη από ό,τι στην αρχή της κρίσης…

Β.Κ.

 

Προσκλητήριο

* ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ των εκλογών, συνήθως, ήταν που το ΠΑΣΟΚ θυμόταν την κεντροαριστερά. Κυβερνούσε, έκανε, έρανε και παραμονές των εκλογών πετούσε και ένα Λαλιωτικής εμπνεύσεως πυροτέχνημα περί κεντροαριστεράς. Ε, όταν κέρδιζε τις εκλογές ξεχνούσε τα περί συνεργασίας, πυροτέχνημα ήταν και έσβηνε.

Τώρα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, «επ' ευκαιρία της εξόδου από τα μνημόνια» ζητούν «τη δημιουργία μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων ως ανάχωμα στη συντήρηση και την Ακροδεξιά με στόχο να επιτευχθούν οι αναγκαίες μεγάλες αλλαγές και να αποτύχουν τα σχέδια όσων θέλουν πισωγύρισμα».

Οι πολιτικές εξαθλίωσης των φτωχότερων στρωμάτων, είναι που ενισχύουν την ακροδεξιά, η οποία πατάει πόδι σε όλη την Ευρώπη. Τι τους εμποδίζει λοιπόν να αλλάξουν πολιτικές;

Β.Κ.

 

Πάρκινγκ

* ΟΣΟ αυξάνονται τα έργα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και όσο δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στάθμευσης τόσο θα γεμίζουν με παρκαρισμένα αυτοκίνητα, δρόμοι και στενά κοντά στο κέντρο. Για παράδειγμα η Λορέντζου Μαβίλη, λίγο πριν ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα χθες το απόγευμα, ξεχείλιζε από Ι.Χ. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα και από τις δύο πλευρές του δρόμου και μάλιστα από τη δεξιά πλευρά ήταν σταθμευμένα πάνω στο πεζοδρόμιο. Ο πεζός; Από τον δρόμο.

Ζ.Π.

 

Μνημόνια

*ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ από τα μνημόνια; Ε, ας το γιορτάσουμε με μια βουτιά… Κάπως έτσι υποδέχθηκε τα νέα το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων που την τελευταία 8ετία ζει υπό τον ασφυκτικό κλοιό των οικονομικών μέτρων. Ξέρουν οι περισσότεροι πως η είδηση αυτή κρύβει πολλούς αστερίσκους και αμέτρητες σειρές από «μικρά γράμματα» και ως γνωστόν εκεί βρίσκεται η ουσία. Γι’ αυτό επιλέγουν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του καλοκαιριού απλά να περιοριστούν σε μια δροσερή βουτιά στις ελληνικές θάλασσες. Καλύτερο πάντως είναι από ένα σκοτσέζικο ντουζ.

Κ.Γ.

 

Νέο βιβλίο

*ΑΠΟ το νέο σχολικό έτος 2018-19, οι μαθητές της Ε’ τάξης του Δημοτικού θα έχουν ένα νέο βιβλίο Μαθηματικών που φιλοδοξεί να τους διευκολύνει, ώστε να βιώσουν μία πλούσια, ουσιαστική και ενδιαφέρουσα μαθηματική εμπειρία. Το αίτημα για αντικατάσταση του βιβλίου των μαθηματικών που διδάσκονταν για μια δεκαετία ήταν γνωστό, φέτος όμως η διαδικασία προχώρησε. Το νέο βιβλίο και το περιεχόμενό του είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του ψηφιακού σχολείου.

Ν.Π.

 

Βέλος

*ΤΟ πρώτο του ταξίδι αναμένεται να κάνει το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου το «ασημένιο βέλος». Επρόκειτο για το τρένο Frecciargento ETR 485 που είναι το μεγάλο στοίχημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το άνοιγμα στη νέα της εποχή. Βέβαια το πρώτο ταξίδι θα έχει τη μορφή της επίδειξης και θα φτάσει μέχρι την Κατερίνη ενώ θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από τις 27-28 Αυγούστου. Ο λόγος άλλωστε του πρώτου ταξιδιού θα είναι για να συμπέσει με τα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ.

***

* ΤΟ τρένο μετά το παρθενικό του ταξίδι βέβαια δεν θα μείνει στην Ελλάδα αλλά θα επιστρέψει προσωρινά στην Ιταλία, καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Για όσους τώρα αναρωτιούνται αν θα περάσει από τη Λάρισα, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση αφού το κομμάτι Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκός ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί έτσι ώστε να φιλοξενήσει το συγκεκριμένο τρένο.

Κ.Γ.

 

Απαράδεκτο

* ΣΤΗ Λεπτοκαρυά Πιερίας δίπλα από τα ΚΑΑΥ του Στρατού λειτουργεί η κατασκήνωση Νηρηίδες από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας, ανάμεσα στα παιδιά που φιλοξενεί είναι και Άτομα με Αναπηρία. Πολλά από τα παιδιά αυτά έχουν συνοδούς και μετακινούνται μόνο με καροτσάκι. Όταν, λοιπόν, κάποια από αυτά πήγαν βόλτα στο χωριό, πλανόδιος πωλητής αρνήθηκε να μετακινήσει το αυτοκίνητό του μιας και αυτό έκλεινε τη ράμπα για να ανεβούν στο πεζοδρόμιο. Παιδιά και συνοδοί χρειάστηκε να κινηθούν από τον δρόμο, μέχρι να βρεθεί ένα άλλο σημείο πρόσβασης.

Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να στηλιτεύονται.

Ζ.Π.

 

Αραδοσίβια

* ΟΙ εκδηλώσεις του 24ου διεθνούς μουσικού πανηγυριού «Αραδοσίβια 2018», που θα πραγματοποιηθεί στην Ελασσόνα, 25 και 26 Αυγούστου, είναι αφιερωμένες -σύμφωνα με τους οργανωτές- στην «πολύπαθη Μακεδονία». Όπως ανακοίνωσαν οι οργανωτές, στο πλαίσιό τους θα εμφανιστούν ελληνικά και αλβανικά χορευτικά συγκροτήματα.

Ερώτημα: Τα Αλβανικά συγκροτήματα θα παρουσιάσουν Μακεδονικούς χορούς;

Επίσης, ο βασικός εμπνευστής και επί χρόνια συντονιστής των εκδηλώσεων «Αραδοσίβια», ο Σύλλογος «Αγροτικό Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων Ελασσόνας», δεν έχασε ευκαιρία να αναδείξει και πάλι την κόντρα του με τον δήμαρχο Ελασσόνας, στο δελτίο Τύπου, για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ανακοινώνοντας μαζί με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και τα εξής: «Οι εκδηλώσεις αυτές τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και γίνονται με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και χωρίς καμιά ενίσχυση από τον Δήμο Ελασσόνας, με ευθύνη του δημάρχου, ο οποίος εξακολουθεί σταθερά να παρανομεί κάνοντας διακρίσεις μεταξύ των Συλλόγων και να μην εξοφλεί τις υποχρεώσεις του που έχουν σχέση με την πληρωμή του επιβλέποντα μηχανικού του κτιρίου του Μουσείου και την ηλεκτροδότησή του, παρά το ενυπόγραφο αίτημα 300 δημοτών».

Λ.Κ.

 

Χαρά

*Η ΕΛΛΑΔΑ βγαίνει από τα μνημόνια, λέει ο Τσίπρας. Η ΑΕΛ βγαίνει Ευρώπη, λέει ο Κούγιας. Πόση χαρά να αντέξει ο Λαρισαίος πια καλοκαιριάτικα…; Πού να πιάσει και ο χειμώνας.

Κ.Γ.

 

ΚΟΚ

*ΑΚΟΥ λέει δεν ξέρεις ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αλλάζει από μέρος σε μέρος, ισχυριζόταν ο Λαρισαίος και επέμενε. Να, για παράδειγμα στο θκο μ’ του χωριό προτεραιότητα ιέχι ι ντόπιος, μιτά αυτός που έχει πάρει νύφη απ’ εκεί, μιτά αυτοί από τα διπλανά χουριά και τελευταίοι οι Αθηναίοι… Άιντε έτσι, δηλαδή;

Κ.Γ.

 

Ανθρώπινη

ηλιθιότητα

*ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ καθότι αυτονόητες επισημάνσεις από τον Μπομπ Φένστερ στο σπουδαίο πόνημά του «Η ιστορία της ανθρώπινης ηλιθιότητας».

Μικρό δείγμα στο κοινωνικοοικονομικό πεδίο: Ο εργαζόμενος δίνει στην εταιρεία στην οποία δουλεύει πάντα περισσότερα από όσα παίρνει. Αν έπαιρνε περισσότερα απ’ όσα έδινε, δεν θα ήταν εργαζόμενος. Θα ήταν αφεντικό.

***

*Ο ζητιάνος έχει ένα και μοναδικό πράγμα που δεν έχουν οι εργαζόμενοι. Είναι ασφαλής με τη δουλειά του. Δεν πρόκειται να χάσει τη θέση του από κάποιον άλλο ζητιάνο που έχει τα μισά του χρόνια και είναι πρόθυμος να δουλέψει με μειωμένες αποδοχές.

***

*ΟΤΑΝ το αφεντικό απουσιάζει από το γραφείο του, μια γραμματέας θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση του και να κάνει τη δουλειά ίσως και καλύτερα απ’ αυτόν. Αντιθέτως, το αφεντικό δεν είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά της γραμματέα.

***

*ΘΕΛΟΝΤΑΣ να εκμεταλλευτούν κάθε πλουτοπαραγωγική πηγή της Αμερικής κι αφού εξάντλησαν τους φτωχούς της Ευρώπης, στράφηκαν προς την Αφρική. Από κει απήγαγαν νέο εργατικό δυναμικό και τους έφεραν στην Αμερική με τον κατώτατο μισθό: ένα πιάτο φαΐ την ημέρα, κι αυτό χάλια. Σήμερα που η δουλεία έχει καταργηθεί, ο κατώτατος μισθός για τις χειρότερες δουλειές αντιστοιχεί πάλι σε ένα πιάτο φαΐ την ημέρα, κι αυτό χάλια.

***

*ΜΙΑ κοινωνία που απαξιώνει την τελειότητα στα υδραυλικά, επειδή η τέχνη του υδραυλικού θεωρείται ταπεινή, και ανέχεται την κακή ποιότητα στη φιλοσοφία, επειδή η φιλοσοφία είναι μια τιμημένη δραστηριότητα, θα έχει πρόβλημα. Κι οι βρύσες και οι θεωρίες θα μπάζουν νερά.

Ζ.

 

 

 

OI ANURVPOI THS PERIFREIAS*«ΟΙ άνθρωποι της Περιφέρειας εργαζόμαστε και τις Κυριακές», σημειώνει η Χριστίνα Κοντογιάννη. Επισυνάπτοντας ως απόδειξη και το στιγμιότυπο από τον αεροψεκασμό κωνωποκτονίας σε Στόμιο και Κουλούρα, εκεί κοντά στα ξημερώματα.

Ζ.

 

 

 

SYMBOLIKH HMERA 20 AYGOYSTOY* ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ημέρα, 20 Αυγούστου χθες. Στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στη Λάρισα φωτογραφήθηκαν με κόκκινα μπλουζάκια συμπωματικά. «Έξοδος ... Λευτεριά... Με χαμόγελα... Χωρίς πανηγύρια...», η ανάρτησή τους.

Ζ.

 

 

 

PROBATOTROFOS PROEDROS* ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΣ πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα και διοικητικός του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Ζήσης Παρλίτσης, γνωρίζει καλά από πρόβατα, αλλά όπως φαίνεται και στη φωτογραφία γνωρίζει να είναι γητευτής και να τιθασεύει και τα… βοοειδή.

Κ.Τσ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass