Ρίζες

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2018 19:45
* ΟΜΟΡΦΟ το στιγμιότυπο που έπιασε ο φακός της «Ε», την περασμένη Τετάρτη στην Ελασσόνα.  Χορευτές και μουσικοί από τα συγκροτήματα της Κίνας και της Μαλαισίας, που πήραν μέρος στο φεστιβάλ «…στου Ολύμπου την αυλή», βλέπουν το σχετικό ρεπορτάζ στην «Ε», χαρούμενοι και ξαφνιασμένοι. Αμέσως μετά έτρεξαν να προμηθευτούν εφημερίδες για το αρχείο τους. Πάλι καλά που βρήκαν 2 φύλλα, αφού εκείνη τη μέρα η εφημερίδα είχε εξαντληθεί λόγω αποτελεσμάτων…  Ι.Μ.  * ΟΜΟΡΦΟ το στιγμιότυπο που έπιασε ο φακός της «Ε», την περασμένη Τετάρτη στην Ελασσόνα. Χορευτές και μουσικοί από τα συγκροτήματα της Κίνας και της Μαλαισίας, που πήραν μέρος στο φεστιβάλ «…στου Ολύμπου την αυλή», βλέπουν το σχετικό ρεπορτάζ στην «Ε», χαρούμενοι και ξαφνιασμένοι. Αμέσως μετά έτρεξαν να προμηθευτούν εφημερίδες για το αρχείο τους. Πάλι καλά που βρήκαν 2 φύλλα, αφού εκείνη τη μέρα η εφημερίδα είχε εξαντληθεί λόγω αποτελεσμάτων… Ι.Μ.

*ΔΕΝ είναι μεμονωμένο, ούτε πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο το επεισόδιο του αντιπεριφερειάρχη Λάρισας εναντίον αλλοδαπών εργατών.

Ρατσιστικές αντιλήψεις και ξενοφοβικές στάσεις, ούτε άγνωστες, ούτε σπάνιες είναι στη συμπεριφορά τού κατά τα άλλα φιλόξενου Έλληνα.

Αντιθέτως θα έλεγα: Πλάι στα παραδείγματα αλληλεγγύης που βεβαίως δεν λείπουν, βρίθουν οι περιπτώσεις ρατσιστικών επιθέσεων, που τελικά χαρακτηρίζουν μια νοοτροπία με βαθιά θεμέλια, είτε στο συνειδητό, είτε στο υποσυνείδητό μας.

Είναι ριζωμένες στην ελληνική κοινωνία, εγωισμοί και μεγαλοϊδεατισμοί που, επί δεκαετίες, γαλούχησε το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Ας μην εκπλησσόμεθα λοιπόν.

Δ. Χατζ.

 

Παπαδημόπουλος

*ΣΕ ό,τι αφορά τώρα στον αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Δημ. Παπαδημόπουλο: Χθες προσπάθησε με διάφορες δικαιολογίες να εξηγήσει τη στάση του.

Υπενθυμίζουμε ότι και την Παρασκευή, όταν η «Ε» του ζήτησε την άποψή του για το περιστατικό, ψέλλισε κάποιες φράσεις, με μοναδικό στόχο να υποβαθμίσει το περιστατικό. Το Σάββατο, όταν πια το θέμα είχε λάβει διαστάσεις και του ζητήθηκε η παραίτησή του, με την ιδιότητα του νομικού πια πέρασε στην αντεπίθεση: εγκάλεσε τον περιφερειάρχη γιατί πήγε αναπολόγητος και θυμήθηκε ότι αντέδρασε γιατί τον έβρισαν, ενώ πήγαινε να περάσει από δρόμο που ήξερε ότι είναι κλειστός. Ακόμη κι έτσι να έχουν τα πράγματα (που δεν έχουν…), η δική του θέση δεν του επιτρέπει να αντιδρά με τον τρόπο που το έκανε.

Ο Παπαδημόπουλος επιλέχθηκε από τον Κων. Αγοραστό για τη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη στις εκλογές του 2014 για συγκεκριμένους λόγους. Είναι η εποχή κατά την οποία η εκλογική δεξαμενή της Νέας Δημοκρατίας συρρικνώνεται, όχι μόνο γιατί επελαύνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και διότι φυλλορροεί στα δεξιά της λόγω της Χ.Α..

Σε αντίθεση με τις ιδέες, το μειλίχιο ύφος του υποψηφίου είναι ένα καλό προκάλυμμα που λειτουργεί. Επιλέγεται λοιπόν σχεδόν την τελευταία στιγμή και ως λύση ανάγκης.

Άλλωστε, όπως φάνηκε και στη συνέχεια, ήταν μίας χρήσης. Συνετέλεσε σ’ αυτό και περιστατικό της προεκλογικής περιόδου…

Ο αντιπεριφερειάρχης παροπλίστηκε και έκτοτε πέρασε στην αφάνεια. Ίσως βολεύτηκε και ο ίδιος, χωρίς αντικείμενο εργασίας (παρότι με εκ του νόμου αρμοδιότητες και φυσικά αμοιβή), με ελάχιστες φορές να παρεμβαίνει στο περιφερειακό συμβούλιο.

Όταν δε ο πολιτικός του προϊστάμενος δηλώνει ότι το «ποτήρι ξεχείλισε», είναι φανερό ότι υπάρχουν και άλλα θέματα και περιστατικά που αμαυρώνουν το «pay book» του κ. Παπαδημόπουλου.

Όσον αφορά στους «αγώνες» που δηλώνει ότι «δίνει με βάση μόνο γνώμονα την Αλήθεια, την Πίστη και τη Συνείδησή μου», όπως γράφει στη δήλωσή του, είναι προφανές ότι μιλά για κάτι που βλέπει μόνο εκείνος…

Αυτό που εμείς δεν βλέπουμε είναι η λεβεντιά.

Δ. Χατζ.

 

Συνεργασίες

*ΜΕΙΟΝ ένα ήταν τα στεφάνια στη χθεσινή εκδήλωση για την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Αυτό που έλειπε ήταν του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη. Τη λύση έδωσε με γρήγορα αντανακλαστικά ο Απόστολος Καλογιάννης με μια κίνηση που δεν έχει προηγούμενο: δήμαρχος και υφυπουργός κατέθεσαν μαζί το στεφάνι! Αγαστή συνεργασία των δύο ανδρών. (Εμπεδωμένη η νοοτροπία συνεργασιών σ’ αμφότερους.)

ΘΑ.

 

Στεφάνια

* ΕΝΤΥΠΩΣΗ προκάλεσε το στεφάνι που κατέθεσε ο προσχωρήσας στη ΝΔ βουλευτής Γιώργος Κατσιαντώνης. Ενώ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε στεφάνι η ΝΟΔΕ Λάρισας της ΝΔ, μέσω του αντιπροέδρου Ιωάννη Κουρδή, ο πρώην βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κατέθεσε κι αυτός στεφάνι εκπροσωπώντας προφανώς τον εαυτό του. Θα μπορούσε να καταθέσει κι ο παρόντας Μάξιμος Χαρακόπουλος, ή ο Χρήστος Κέλλας που δεν ήταν παρών αντί για τον χαιρετισμό που απέστειλε θα μπορούσε να στείλει κι αυτός ένα στεφάνι. Χέρια πρόθυμα να το καταθέσουν προφανώς υπήρχαν…

ΘΑ.

 

Πολυθεματικός…

*ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ ο αντιπεριφερειάρχης Λαδόπουλος. Μετά το πέρας της αρδευτικής περιόδου κι αφού όλα κύλησαν νεράκι, ο Λαδόπουλος είναι πανταχού παρών. Πολυθεματικός ο… θεματικός αφού οι εκδηλώσεις στις οποίες παρευρίσκεται είναι ποικίλου περιεχομένου: ιστορικού, πολιτιστικού, αθλητικού. Ενέργεια παίρνει από την επαφή του με τον κόσμο, κι όπως λέει «αγαπάμε τον τόπο μας, αγαπάμε τον διπλανό μας. Μόνο έτσι μπορούμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά και δημιουργικά, μέσα από υγιή άμιλλα  και δημιουργικό ανταγωνισμό».

ΘΑ.

 

Οραματιστής

* ΓΙΑ την πολυετή προσφορά τους στο έργο της αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας θα τιμηθούν από τον Δήμο Λαρισαίων ο αρχαιολόγος – επιγραφολόγος Μπρούνο Ελί αλλά και ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων Αθαν. Τζαφάλιας.

Σε επόμενη φάση, όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων, θα τιμηθεί και ο πρώτος έφορος Αρχαιοτήτων Λάρισας, Κώστας Γαλλής. Ο άνθρωπος που οραματίσθηκε την αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου. Που εισηγήθηκε επίσης το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας να κατασκευασθεί εκτός της πόλης.

Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια η νεότερη Λάρισα καμαρώνει για το εξαιρετικό Διαχρονικό, υπερηφανεύεται για το (Α’) Αρχαίο Θέατρο. Το τι τράβηξε ο άνθρωπος για να πείσει ότι πρέπει να γκρεμίσουν μαγαζιά στη Βενιζέλου, να ξηλώσουν το ανηφορικό κομμάτι της Παπαναστασίου, να γκρεμίσουν το ρολόι στον λόφο.

Επί Μελίνας Μερκούρη. Τι τράβηξε τότε ο άνθρωπος για να θαυμάζουν οι επόμενες γενιές αυτό το σπουδαίο μνημείο…

Β.Κ.

 

Ωρα

*ΠΑΡΕΛΘΟΝ θα γίνει η χειμερινή ώρα. Ούτε αλλάξτε τα ρολόγια, ούτε κοιμηθείτε παραπάνω, ούτε μεγαλώνει η μέρα, ούτε μεγαλώνει η νύχτα. Μια ώρα για όλες στις εποχές του χρόνου, συζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από διαβούλευση με πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες και στόχος είναι να παραμείνει σε ισχύ μόνιμα η θερινή ώρα.

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας, με το επιχείρημα ότι «πλήττει, εκτός της ανθρώπινης υγείας, τη γεωργία, αλλά και την οδική ασφάλεια». Για την ιστορία: Ήταν το 1976, όταν με αφορμή την πετρελαϊκή κρίση, αποφασίστηκε στην Ευρώπη η καθιέρωση της θερινής ώρας, με στόχο την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός για τις ώρες εργασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Λ.Κ.

 

Καταστροφές

*ΜΕ τα -κυνηγετικά- όπλα παρά πόδας περιμένουν οι κυνηγοί, όσοι τουλάχιστον κυνηγούν αγριογούρουνα, και μαζί τους χιλιάδες αγρότες, που μπορεί να μην κυνηγούν όμως επιθυμούν μείωση του πληθυσμού τους μήπως και λιγοστέψουν οι καταστροφές στις καλλιέργειες από τις νυχτερινές κυρίως επιδρομές των ζώων.

Οι καταστροφές παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση και είναι ευθέως ανάλογες με τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην Ελλάδα με τον ΕΛΓΑ να κατακλύζεται από αιτήματα για καταστροφές σε ολόκληρη την Ελλάδα και φυσικά από υποχρεώσεις για αποζημιώσεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι με την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που υπογράφτηκε από τις αρχές Αυγούστου και επιτρέπει τη θήρευση μεγαλύτερου αριθμού αγριόχοιρων κατά την κυνηγητική περίοδο από τις 15 Σεπτεμβρίου, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί. Εκτιμήσεις που πολύ δύσκολα θα επιβεβαιωθούν αν υπολογίσει κανείς ότι η αύξηση του πληθυσμού έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις – τα αγριογούρουνα έχουν φθάσει μέχρι και στις αυλές των σπιτιών σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων!

Δ.Κ.

 

Θετικά…

*ΚΑΙ ένα από τα θετικά των φραχτών, στο κέντρο της Λάρισας: Επιτέλους διασχίζουμε την Κύπρου από τις διαβάσεις των διασταυρώσεων και τους φωτεινούς σηματοδότες και όχι απ’ όπου του καπνίσει του καθενός. Σαν τα πρόβατα…

 

Νταηλίκι

*ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ εικόνες της πόλης που προκαλούν αγανάκτηση και θυμό. Τις οποίες όμως έχουμε αφομοιώσει, δυστυχώς ως αναγκαίο κακό.

Η περιγραφή-εμπειρία ανήκει σε συμπολίτη:

«Ξεκίνησα το πρωινό μου με το αυτοκίνητο στο κέντρο της Λάρισας για κάποιες δουλειές. Αυτό που έβλεπα σε όλη τη διαδρομή με ενοχλούσε απίστευτα και φυσικά με δυσκόλευε και σκεφτόμουν πόσο καταδικάζουμε με τη συμπεριφορά μας τον κάθε συνάνθρωπο που θα χρειαστεί να μεταβεί γρήγορα σε κάποια παροχή υγείας ή κάτι τέτοιο.

Παντού διπλοπαρκαρισμένα, παρατημένα σε κάθε γωνία, στη μέση του δρόμου, με alarm ο ένας να πάρει ψωμί, ο άλλος να πει τη βλακεία του στον γνωστό που μόλις είδε… Κατάσταση χαοτική.

Και κάπου εδώ το σοβαρό του θέματος. Πού είναι η αστυνομία;

Γιατί επιτρέπεται αυτό το χωριάτικο ψευτονταϊλίκι;

Μπορεί ο καθένας να ενοχλεί τους συμπολίτες του επειδή είναι αναίσθητος;

Φυσικά δεν μιλώ για εξάντληση της αυστηρότητας. Πάντα θα υπάρχει μια σοβαρή περίπτωση που χρήζει ανοχής και επιείκειας, αλλά στην καθημερινότητα αυτά που βλέπω αμφιβάλω αν είναι το 5%. Ας γίνουν άνθρωποι λοιπόν και το υπόλοιπο 95%».

 

Κύκλος

*Ο Λαρισαίος κατέγραφε την πορεία του ανθρώπινου βίου:

Στην ηλικία των 3, επιτυχία είναι να μην τα κάνεις πάνω σου.

Στην ηλικία των 12, επιτυχία είναι να έχεις φίλους.

Στην ηλικία των 18, επιτυχία είναι να έχεις δίπλωμα οδήγησης.

Στην ηλικία των 20, επιτυχία είναι να κάνεις σεξ.

Στην ηλικία των 35, επιτυχία είναι να έχεις λεφτά.

***

*ΚΑΙ κάπου εκεί άρχισε την αντίστροφη μέτρηση:

Στην ηλικία των 50, επιτυχία είναι να έχεις λεφτά.

Στην ηλικία των 60, επιτυχία είναι να κάνεις σεξ.

Στην ηλικία των 70, επιτυχία είναι να έχεις δίπλωμα οδήγησης.

Στην ηλικία των 75, επιτυχία είναι να έχεις φίλους.

Στην ηλικία των 80, επιτυχία είναι να μην τα κάνεις πάνω σου. (Συμπέρασμα; Κύκλος είναι τελικά η ζωή.)

Ζ.

 

 

 

KOSMOS POLYS STHN YPODOXH TOY KYRIAKOY*ΚΟΣΜΟΣ πολύς στην υποδοχή του Κυριάκου στη Σαμαρίνα. Παρόντες, αγέρωχοι και περήφανοι, οι σοφοί του χωριού, τον περίμεναν εκεί στην Κεντρική πλατεία. Αγνοί άνθρωποι, αγκάλιασαν και την Ελένη Αξιόγλου, που συνόδευε τον πρόεδρο. Φωτογραφήθηκαν μαζί της θυμίζοντάς της ότι αυτοί είναι «τα τείχη της Σαμαρίνας».

Τους αντάμειψε με το χαμόγελό της και την υπόσχεση ότι θα έχει την έγνοια τους.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass