Όχι επάγγελμα

Δημοσίευση: 28 Νοε 2018 19:45
*ΠΑΝΤΟΤΕ είχαν καλές σχέσεις χριστιανοί και εβραίοι Λαρισαίοι. Στους καλούς μα και στους δύσκολους καιρούς. Το ξέρει αυτό ο νέος μητροπολίτης Ιερώνυμος, ο οποίος δέχτηκε με χαρά χθες στο Επισκοπείο τους εκπροσώπους της Ισραηλιτικής Κοινότητας, τον ραβίνο Ηλία Σαμπετάι μαζί με τον πρόεδρο Μώρις Μαγρίζο και τον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης της Κοινότητας Μωυσή Μανουάχ.  Ζ. *ΠΑΝΤΟΤΕ είχαν καλές σχέσεις χριστιανοί και εβραίοι Λαρισαίοι. Στους καλούς μα και στους δύσκολους καιρούς. Το ξέρει αυτό ο νέος μητροπολίτης Ιερώνυμος, ο οποίος δέχτηκε με χαρά χθες στο Επισκοπείο τους εκπροσώπους της Ισραηλιτικής Κοινότητας, τον ραβίνο Ηλία Σαμπετάι μαζί με τον πρόεδρο Μώρις Μαγρίζο και τον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης της Κοινότητας Μωυσή Μανουάχ. Ζ.

*ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΣ ότι σταματάει, ο Γιάννης Μπουτάρης εξήγησε: «Ασχολούμαι 16 χρόνια με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οκτώ ως αντιπολίτευση και οκτώ στη δημαρχία. Το "δημαρχιλίκι" δεν είναι επάγγελμα...». Ωστόσο η Λάρισα απέχει 150 χιλιόμετρα. Έχει διαφορετικό κλίμα. Δεν είναι επάγγελμα; Η αυτοδιοίκηση, τα κοινά γενικώς;

Ζ.

 

Πάρτι στο Πάρκο

* «ΠΡΟΦΑΝΩΣ και αναφέρομαι σε υψηλά ποσά εξόδων. Τα οποία οφείλετε να αναλύσετε και να εξηγήσετε». Τους ‘’τη λέει’’ ευθέως η επικεφαλής της αντιπολίτευσης για το Πάρκο των Ευχών, είναι και προεκλογική περίοδος άλλωστε, σκληραίνουν τα πράγματα. Εδώ και πέρυσι η Ρ. Καραλαριώτου τους είχε ‘’κάνει υγρασία’’, φέτος θα τους άφηνε; Αυτό δα έλειπε να τους επιτρέψει να απολαύσουν θρίαμβο. (Πολύ προσεκτικά βέβαια. Στοιχεία δεν υπάρχουν, ενώ έχει τον νου της μην της ανταποδώσουν και τη μήνυση.)

***

*ΔΙΟΤΙ το Πάρκο πέτυχε, ενθουσίασε, έφερε και κίνηση στην πόλη. Ωστόσο οικονομικό απολογισμό, άγνωστο γιατί, δεν έκαναν στο Δημαρχείο. Για την περσινή διοργάνωση. Θα κάνουν τώρα διπλό και για φέτος λέει ο δήμαρχος, επικρίνοντας τη στάση της αντιπολίτευσης, στην οποία όμως έδωσαν πάτημα.

***

*ΚΙ αύριο στο δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να γίνει πάρτι. Και για όσες φιλοφρονήσεις ανταλλάχθηκαν δημοσίως αυτές τις μέρες αλλά κι επειδή υπάρχει θέμα συζήτησης για εκμίσθωση χώρων του Πάρκου των Ευχών με απευθείας συμφωνία. Με διαφάνεια αφού θα συζητήσει και θα εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο, όμως αυτό το ‘’απευθείας’’ πάντοτε ενοχλούσε την αντιπολίτευση. Και τον Απ. Καλογιάννη όταν ήταν σ’ αυτή.

Ζ.

 

Ολοι εκεί

*ΤΟΥΣ είχε καλέσει όλους ο Κ. Μπαργιώτας στην εκδήλωσή του για την Υγεία. Και πήγαν, καιρός γαρ εγγύς. Κοντά στις κάλπες. Και ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης και η Ρ. Καραλαριώτου και άλλοι. Όπως ο Δημ. Γεωργάκης, που κάθισε μπροστά και δεξιά, έπιασε την είσοδο, χαιρέτισε τους πάντες, «αρμόδιος επί της υποδοχής;» αναρωτήθηκε κάποιος πασοκτζής.

***

*ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ εκεί όλες οι φυλές του ΠΑΣΟΚ, δίπλα στον πρώην ποταμίσιο βουλευτή, τον μόσχο τον σιτευτό τού ετοίμασαν για την επιστροφή. Βέβαια, παρότι για την Υγεία, παρότι οι εκλογές κοντά, απουσίασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Τσιλιμίγκας.

-Αυτόν δεν έχουν καταφέρει ακόμα να τον βρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ που τον ψάχνουν να τον υποστηρίξουν, παρηγορήθηκε πράσινος σύντροφος.

***

*ΠΑΡΩΝ κι ο Β. Έξαρχος.

-Άρα δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής, αντίπαλος του Μπαργιώτα;

-Μα ίσα-ίσα, η παρουσία τον βοηθάει ποικιλοτρόπως. Ο Σαχινίδης όμως δεν φάνηκε.

-Είναι που ετοιμάζει τη δική του εκδήλωση στη Λάρισα. Σε κάνα δεκαήμερο ίσως. Έχει τρεχάματα.

Ζ.

 

Τρέχουν

*ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ λέει μια ανακατωσούρα τελευταία στη Λάρισα. Παπάδες τρέχουν σε λογιστές και εφορίες. Ψάχνουν ΑΦΜ και φορολογικά στοιχεία των ενοριών και των τυχόν οργανισμών τους.

-Τους έβαλε να τρέχουν ο Τσίπρας με την εκκλησιαστική περιουσία;

-Όχι, εξήγησε ο λογιστής που είχε ακούσει. Ο καινούργιος δεσπότης ζήτησε να είναι όλα τακτοποιημένα κι όμορφα, τα πάντα νόμιμα.

Ζ.

 

Προσπαθούν

*ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΙ Λαρισαίοι αντάλλασσαν εμπειρίες.

- Πάλι σ’ αυτόν τον απατεώνα τον γιατρό πήγες; Τι βλακείες σου είπε πάλι;

-Να κάνω αφωνία τρεις μέρες.

-Εξαιρετικός επιστήμονας…

***

*- ΤΗΣ πήρα βρε σεις παγωτό Δεκέμβρη μήνα, μέσα στο καταχείμωνο. Να το φάει να κλείσει ο λαιμός της, να πάψει να μιλάει, να κάνω Χριστούγεννα σαν άνθρωπος.

***

*-ΕΓΩ πάλι, έχω να μιλήσω στη γυναίκα μου 18 μήνες. Δεν θέλω να τη διακόψω.

Ζ.

 

Οχι τα παιδιά

ΓΙΑ το πόσο αγνές είναι οι προθέσεις αυτών που κινητοποιούν τους μαθητές είναι δηλωτικό το σύνθημα «Η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία», που γράφηκε σε μαθητική «κατάληψη » σε σχολείο της Θεσσαλονίκης.

Καθαρόαιμες απόψεις της Χρυσής Αυγής. Δεν λένε -ας πούμε, για παράδειγμα- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, κάποιο κόμμα τέλος πάντων, πούλησε τη Μακεδονία, αλλά η Δημοκρατία. Οπότε να… ξεμπλέξουν με τη δημοκρατία και να αναλάβουν οι υποστηρικτές των Ναζί που μπορούν να δολοφονούν τον Φύσσα, να επιτίθενται σε μέλη του ΚΚΕ, να δέρνουν αλλοδαπούς.

Προοδευτικοί, δημοκράτες, εθνικιστές και φασίστες γνωρίζουν πώς θα επιλύσουν τις ιδεολογικές τους διαφορές. Αν οι εθνικιστές και οι ακροδεξιοί θέλουν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση να το πράξουν, δεν τους εμποδίζει κάποιος. Αλλά σε καμιά περίπτωση οι εθνικιστές και πίσω τους οι Χρυσαυγίτες, να μην βάλουν στο μέσον τα παιδιά, όπως επιχειρούν με τις καταλήψεις αύριο. Όχι μέσω των μαθητών…

Β.Κ.

 

Για τους μαθητές

*ΔΙΑΦΩΝΩΝΤΑΣ με τη χθεσινή σχολιογραφία για το θέμα, ο Ηρακλής Γερογιώκας της ΝΔ αποστέλλει την άποψή του. Δικαιούται όπως όλοι και φιλοξενείται: «Ιστορικά ευτυχώς οι νέοι διαψεύδουν όλους αυτούς που δεν τους πιστεύουν και τους θεωρούν καθοδηγούμενους. Μεγάλο λάθος διαπράττουν όσοι χρεώνουν οποιαδήποτε αναφορά στην εθνική μας υπόσταση στο φασιστικό μόρφωμα της Χ.Α. Καλό θα ήταν, όμως, εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι να ενημερώνονται για τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο διεθνισμός της νιότης μας δυστυχώς πτώχευσε και η θωράκιση της εθνικής μας ταυτότητας αποτελεί μέσο επιβίωσης σε μια άκρως επικίνδυνη μεριά του πλανήτη». (Όλοι γνωρίζουν πως η ΝΔ κάνει κι αυτή το δικό της παιχνίδι στο μακεδονικό. Χωρίς ίσως να συνυπολογίζει το ρίσκο με τη λίμνη που δημιουργεί για ψάρεμα πρωί-πρωί, με την αυγούλα τη χρυσή.)

Ζ.

 

Εμπλουτίζεται

*ΤΩΡΑ που το αναγνωρίζουν ως χρήσιμο και οι φιλόλογοι; Το Ελληνολαρισαϊκό Λεξικό εμπλουτίζεται διαρκώς.

-Ισιδώρα είναι γυναικείο όνομα αλλά και αυτό που φωνάζει ένας Λαρισαίος όταν γυρνάει στο σπίτι και δεν βλέπει τη γυναίκα του.

***

*- ΕΠΙΣΗΣ, Αμαρυλλίς είναι όνομα αρχαιοελληνικό και στη Λάρισα αυτό που λέει ο Λαρισινός όταν γυρνάει σπίτι και βλέπει τη γυναίκα του δεμένη στο κρεβάτι.

***

*- ΣΥΣΚΕΠΤΕΤΑΙ σημαίνει ότι κάποιος κάνει διαβουλεύσεις. Στη Λάρισα πάλι, ότι σ’ έχει στο μυαλό του.

Ζ.

 

Τυχαίο;

*ΚΙ όμως, ενοχλούν ακόμη κι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που ανακοινώνει η κυβέρνηση. Τα αναδρομικά στις συντάξεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση του κατώτατου μισθού, το στεγαστικό επίδομα, το κοινωνικό μέρισμα. Λογικό να τρελαίνεται η αντιπολίτευση, τα βαφτίζει προεκλογικές παροχές και ξεμπλέκει. Το ότι προκύπτουν μετά που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια μάλλον σύμπτωση θα είναι. Που η κυβέρνηση, η συγκεκριμένη ή όποια άλλη τυχόν βρισκόταν στα πράγματα, έχει πλέον τη δυνατότητα να κάνει κάποιες κινήσεις, τώρα που έπαψε να είναι δεμένη πισθάγκωνα στο μεσιανό κατάρτι, είναι μάλλον άσχετο που δεν κουμαντάρει το καράβι το ΔΝΤ.

***

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου έχει άλλη γνώμη. «Θα υπάρξουν και άλλες θετικές ρυθμίσεις, όπως για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα σπίτια τους ή διευκολύνσεις για όσους χρωστούν στο δημόσιο... Αυτές οι παροχές δεν είναι προεκλογικές αλλά είναι δυνατές επειδή βγήκαμε από τα μνημόνια και έχουμε πλεόνασμα, το οποίο μπορούμε να διαθέσουμε σε όσους έχουν ανάγκη ώστε να αναθερμανθεί η οικονομία». (Α, αυτός κάνει κυβερνητική προπαγάνδα.)

***

*ΟΜΩΣ μέχρι κι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μίλησε χθες για την υπερβολική λιτότητα στα δύο πρώτα προγράμματα, πράγμα για το οποίο ευθύνεται το ΔΝΤ, και κυρίως ο Πολ Τόμσεν, πριν «γίνει "πιο ρεαλιστικός" στα φορολογικά θέματα». Ναι, ο Γιάννης Στουρνάρας, που ωστόσο επιμένει σε επιπλέον μεταρρυθμίσεις. Κι ο καθείς αντιλαμβάνεται τι εννοεί. Κι ο ίδιος ξέρει πόσο αρνητικά φορτισμένη είναι αυτή η λέξη στην τωρινή Ελλάδα.

Ζ.

 

Δικός του

*ΦΥΣΙΚΑ και δεν θα έμενε πίσω ο Μελισσανίδης. Η ΑΕΚ, λέει, που ο ιδιοκτήτης της έχει σε εξέλιξη κι αυτή τη μεγάλη μπίζνα με το γήπεδο, οπότε χρειάζεται λυμένα χέρια στον τοπικό Δήμο, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει για δήμαρχο στη Νέα Φιλαδέλφεια τον ηθοποιό Γιάννη Βούρο. Ο οποίος δεν χρειάζεται να υποκριθεί ότι ανησυχεί μην και δεν εκλεγεί. Τι, μόνο Μαρινάκης και Ιβάν; (Στη Λάρισα όμως τίποτε σχετικό. Ακόμη.)

Ζ.

 

Νερό με ούζον

*ΠΕΡΙ ανέμων, υδάτων και συναφών η κουβεντούλα των Λαρισαίων μεσηλίκων.

- Το νερό με όζον βοηθάει λέει.

-Ναι; Στην Ελλάδα το καλύτερο είναι το νερό με ούζον.

***

*- ΒΡΕ Γιάννη, βάλε κάτι να πιούμε.

- Ό,τι γουστάρει το φιλαράκι μου, λέγε…

- Βάλε ό,τι έχεις μωρέ…

- Έγινε, παγωμένο ή της βρύσης;

***

*- ΠΑΩ να βάλω βενζίνη και με ρωτάει ο νεαρός αν θέλω να μου ελέγξει τα λάδια. Από πού το είδε ρε σεις ότι χάνω;

Ζ.

 

Ο δρ.

*«Αρχισαν οι πρώτες ελπιδοφόρες προεκλογικές δράσεις και επαφές στα χωριά», όπως ανακοινώνεται από τον υποψήφιο δήμαρχο Ελασσόνας δρα Κώστα Σαχινίδη, έτσι υπογράφει ως δρ. Από την εποχή του δόκτορα Ζ. Λυγούρα είχε να δοξαστεί ο τίτλος στην αυτοδιοίκηση της περιοχής.

Εναντίον του «σκληρού κομματικού σκηνικού» ο δρ. Σαχινίδης. Ενημερώνει ότι επεδίωξε συνάντηση «με τον επίσης υποψήφιο δήμαρχο Νίκο Γάτσα προκειμένου να συζητήσουν πιθανή συνεργασία αλλά η συνάντηση κατέληξε σε αποτυχία, λόγω των αντίθετων απόψεων των δύο πλευρών. Ιδιαίτερα, κατά τη συζήτηση αυτή, ο κ. Σαχινίδης έθεσε το ζήτημα ότι η όποια συνεργασία θα πρέπει να είναι επί ίσοις όροις και να αναδειχθεί εκ νέου ο κοινός υποψήφιος δήμαρχος…» κλπ. κλπ. (Αποτυχία άρα αυτονομία.)

Ζ.

 

3 σε 1

* ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, άλλοι στον Τύρναβο τα βρίσκουν. Ομονοούν, λένε. Ουδείς εξεπλάγη βέβαια. Απολύτως προβλέψιμη η κίνηση των τριών, ούτε η ομώνυμη απλή μέθοδος τόσο. Πριν από πολλούς μήνες είχε γραφεί ότι έτσι ακριβώς θα εξελισσόταν και δεν ήταν κάποιο μέντιουμ που έγραφε.

Γι’ αυτό ίσως και προέκυψαν τυρναβίτικα αστειάκια.

-Black Friday για τη Δημαρχία; Τρεις υποψήφιοι σε ένα; (Ήταν Παρασκευή που ανακοινώθηκε.)

***

*Ο άλλος θυμήθηκε τους λαγούς και το Λουσφάκι.

-Δεν άφηναν τουλάχιστον τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου…

Ζ.

 

Βrain drain;

*ΕΚΑΝΕ ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα την ενδιαφέρουσα ιστορικοπολιτιστική εκδήλωση ‘’Ματαρόα’’. Για την κίνηση με το αλληλέγγυο καράβι που μετέφερε το 1945 στο Παρίσι τον ανθό της ελληνικής νεολαίας, 200 επιστήμονες, καλλιτέχνες, διανοούμενους. Διασώζοντάς τους από τον Εμφύλιο και αναδεικνύοντας τις ικανότητες και το ταλέντο τους με υποτροφίες στη Γαλλία. Θρύλος.

***

*ΩΣΤΟΣΟ ο επιφυλακτικός το είδε κι από άλλη σκοπιά.

- Αυτό ήταν δηλαδή το πρώτο brain drain δηλαδή, ε; Έφυγαν οι έξυπνοι, οι ικανοί από τη χώρα, τους πήραν οι ξένοι…

-Σιγά μην ήταν και παιδομάζωμα…

Ζ.

 

Οργάνωση

*ΚΑΘΕ βδομάδα ανεβαίνει επίπεδο ο Απόλλωνας. Κι εκεί στη Φιλιππούπολη δεν ξέρουν τι άλλο έχουν να δουν. Προς το παρόν η ομάδα πρώτη, καλπάζει. Και στο γήπεδο Φιλιππουπόλεως είδαν για πρώτη φορά ασθενοφόρο, αραγμένο δίπλα στον αγωνιστικό χώρο, δια παν ενδεχόμενο, οργανωμένα πράγματα. Ασθενοφόρο του ‘’Animus’’, που πάντα βοηθάει τον Απόλλωνα ποικιλοτρόπως.

Ζ.

 

Δυστρόπησε

- ΤΙ έγινε ρε Μήτσο; Έμαθα χάσατε την πεθερά σου. Από τι;

Ο Λαρισαίος είχε συναντήσει παλιό του φίλο στον δρόμο.

- Άσε… Από δηλητηριώδη μανιτάρια.

- Άκουσα όμως ότι είχε και κάτι μελανιές στο πρόσωπο.

- Ναι, δεν ήθελε να τα φάει.

Ζ.

 

 

 

EXONTAS AGKALIASEI THN UESH TOY GRAMMATEA THS NOMAR*ΕΧΟΝΤΑΣ αγκαλιάσει τη θέση του γραμματέα της Νομαρχιακής του ΚΙΝΑΛ, ήτοι γραμμή Φώφης, ο Απ. Καλογιάννης διατηρεί ανοιχτή γραμμή και με Ν. Ανδρουλάκη, Κ. Σάββα δηλαδή.

Ζ.

 

 

 

TO ZEYGOS GKOLFINOPOYLOY ADIALEIPTVS*ΤΟ ζεύγος Γκολφινοπούλου αδιαλείπτως στον αγώνα. Λίτσα και Νώντας σταθερά με το ΚΙΝΑΛ, ανταπόκριση στο κάλεσμα του Κ. Μπαργιώτα.

Ζ.

 

 

 

NA METAFEREI THN EYGNOMOSYNH TOY STON LAO*NA μεταφέρει την ευγνωμοσύνη του «στον λαό της Λάρισας που στηρίζει έμπρακτα το έργο της ιεραποστολής, χτίζοντας σχολεία», ζήτησε από τον Μ. Χαρακόπουλο ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, που γνωρίζει τον Λαρισαίο βουλευτή από την ενθρόνισή του το 2004, μνημονεύοντας και το σημαντικό έργο που επιτέλεσε ο αείμνηστος μητροπολίτης Πενταπόλεως Ιγνάτιος Μαδενλίδης. Ο Λαρισαίος, πάλι, ζήτησε από τον πατριάρχη να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του στον άλλοτε ηγούμενο της Μονής Βαλέτσικο Τσαριτσάνης π. Ισαάκ, που τώρα διακονεί στην εκκλησία της Αλεξάνδρειας.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass