ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Προ Χριστουγέννων

Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2018 19:00
*ΚΟΝΤΡΑ σε κάθε κοινωνικό αποκλεισμό. Υπερασπιζόμενοι τη διαφορετικότητα. Ο Αχιλλέας Νταβέλης άνοιξε την πόρτα του γραφείου του για να ακούσει τις ιδέες δύο ανθρώπων. Της Λένας Χαϊδούτη και του Γιώργου Στεργιούλα. Με το που τους άκουσε, άνοιξε αμέσως η αγκαλιά του Animus και η ιδέα έγινε πράξη. «Η γειτονιά μας» άρχισε ήδη να ταξιδεύει από χθες βράδυ στις σκέψεις εκατοντάδων παιδιών που βρέθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη. Φεύγοντας μάλιστα ο κ. Νταβέλης τους έκανε και δώρο το βιβλίο. Παιχνίδι, χαμόγελο, βιβλία. Τι άλλο να θέλει ένα παιδί να νιώσει ασφάλεια και ευτυχισμένο. Εύγε…  Κ.Γ. *ΚΟΝΤΡΑ σε κάθε κοινωνικό αποκλεισμό. Υπερασπιζόμενοι τη διαφορετικότητα. Ο Αχιλλέας Νταβέλης άνοιξε την πόρτα του γραφείου του για να ακούσει τις ιδέες δύο ανθρώπων. Της Λένας Χαϊδούτη και του Γιώργου Στεργιούλα. Με το που τους άκουσε, άνοιξε αμέσως η αγκαλιά του Animus και η ιδέα έγινε πράξη. «Η γειτονιά μας» άρχισε ήδη να ταξιδεύει από χθες βράδυ στις σκέψεις εκατοντάδων παιδιών που βρέθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη. Φεύγοντας μάλιστα ο κ. Νταβέλης τους έκανε και δώρο το βιβλίο. Παιχνίδι, χαμόγελο, βιβλία. Τι άλλο να θέλει ένα παιδί να νιώσει ασφάλεια και ευτυχισμένο. Εύγε… Κ.Γ.

*ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ της Κεντρικής πλατείας άναψε, το «Πάρκο των Ευχών» ετοιμάζεται και ο καιρός – σύμφωνα με μεσοπρόθεσμες προγνώσεις θα κυλήσει ήπιος μέχρι τα Χριστούγεννα.

Στην αγορά της πόλης τα πράγματα γενικά θυμίζουν το «κάθε πέρσι και καλύτερα» και η ανάπτυξη που τάζει η Κυβέρνηση, για την ώρα, αφορά στατιστικές καταγραφές παρά την πραγματική οικονομία.

Η εβδομάδα θα κυλήσει μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών, όπου θα σπεύσουν όλοι ο δικαιούχοι κοινωνικού μερίσματος να απογραφούν. Κρατική ελεημοσύνη θα μου πεις, αλλά σε τέτοιους καιρούς, ποιος νοιάζεται για περηφάνιες; Τα φράγκα να πέφτουν, να μπαλώσουμε καμιά τρύπα. Όλα τ’ άλλα...

Κίτρινα Γιλέκα

*ΚΑΠΟΤΕ ήταν οι Ισπανοί Podemos, μετά οι δικοί μας «Αγανακτισμένοι», τώρα τα «Κίτρινα Γιλέκα» που κάνουν άνω – κάτω τη Γαλλία και «γκρεμίζουν» την εικόνα του Μακρόν – μεταρρυθμιστή.

Καλό είναι αυτό.

Όσο πιο... βόρεια μετακομίζει η αγανάκτηση, τόσο υπάρχει ελπίδα να καταλάβουν μερικοί ότι στην Ευρώπη… υπάρχει πρόβλημα.

Κι ότι το ζήτημα στη Γηραιά Ήπειρο δεν είναι μόνο οι «μεταρρυθμίσεις» όπως αρέσκονται να μας λένε οι Γερμανοί. Αλλά πρόβλημα κατανομής του πλούτου μεταξύ των λαών διότι έτσι σχεδιάστηκε και χτίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είμαστε όλοι «κίτρινα γιλέκα» λοιπόν.

Αν...

*Ο ΑΡΗΣ δείχνει να είναι ένας ακατοίκητος πλανήτης, σύμφωνα με τις πρώτες φωτογραφίες που έστειλε στη γη το InSigh, το επιστημονικό σκάφος που έστειλε στον λεγόμενο και «Κόκκινο Πλανήτη» η NASA.

Είναι τρομακτικό πάντως αν σκεφτείς πως έτσι και εμφανιστεί σε καμιά φωτο κανένας... «αριανός» θα αλλάξει μια για πάντα η ζωή στη γη… Θα αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα, τα σχέδια και οι προτεραιότητές μας, με δύο λόγια «ο ρους της ιστορίας» (Ο ρους της ιστορίας είπαμε όχι ο νους του μητροπολίτη Άνθιμου).

Λειψανδρία

*«ΕΠΙΛΟΓΕΣ ήττας» (ίσα που να βγάλουμε την υποχρέωση») χαρακτηρίζονται γενικά οι μέχρι τώρα επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ σε υποψήφιους δημάρχους. Και πράγματι η πολιτική «λειψανδρία» είναι φανερή στο κυβερνόν κόμμα.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα ένα κλειστό αριστερό κλαμπ του 3-4% και στην ουσία έτσι παρέμεινε. Δεν είναι σαν το ΠΑΣΟΚ που είχε εμφανιστεί κάποτε σαν συνέχεια του Κέντρου απορροφώντας άνετα την «προοδευτική» μεσαία τάξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο μυαλό του πολύ κόσμου είναι μια αριστερή παρέα που ναι μεν την ψηφίσαμε αλλά δεν θα ενταχτούμε κιόλας. Εξάλλου – όπως πιστεύουν ακόμη πολλοί- κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουν στα αρχικά ποσοστά τους. Οπότε, γιατί να εκτεθούν οι όποιες προβεβλημένες προσωπικότητες;

Το επικίνδυνο τμήμα

*ΑΜΕΣΩΣ απάντησε ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός σε σχόλιο της στήλης, με το οποίο επισημαίναμε την επικινδυνότητα του κομματιού εκείνου της παλιάς εθνικής οδού στο ύψος του «Ζαχάρεως». Στενό κομμάτι, χωρίς επαρκή σήμανση, και θεοσκότεινο τα βράδια.

-Το συγκεκριμένο Τμήμα, λέει, ανήκει πλέον στην αρμοδιότητα του Δήμου Λαρισαίων. Ωστόσο η Περιφέρεια θα δείξει το ενδιαφέρον της και θα συνεργαστεί με τον Δήμο στο θέμα αυτό.

Μακάρι. Διότι σεβαστές οι «αρμοδιότητες», αλλά κοστίζουν σε ζωές.

Κορακοζώητοι

*ΣΤΑ 94 χρόνια του έφυγε από τη ζωή ο «Πρέζιντεν Μπους».

Γενικά τείνει να γίνει παράδοση πια η μακροζωία των Αμερικανών πολιτικών. Ο Τζίμι Κάρτερ ζει και είναι 94. Ο Ρήγκαν έφυγε στα 93 ενώ ζει και ο περιβόητος πρώην ΥΠΕΞ Κίσσινκερ που στα 95 του εκπονεί ακόμη μελέτες και αναλύσεις.

(Πάλι καλά που τους αποστρατεύουν μετά από δύο θητείες. Γιατί θα έβλεπες κι εκεί κάτι... Μητσοτάκηδες άλλο πράμα).

Ενα έγκλημα

*«ΠΟΥ χάθηκαν τα παιδιά στην Ελλάδα;»

Όταν η Ουάσιγκτον Ποστ, κορυφαία αμερικανική εφημερίδα, χρησιμοποιεί τον πιο πάνω τίτλο για να αναδείξει το πραγματικό πρόβλημα της χώρας μας που είναι το δημογραφικό και όχι το οικονομικό, τότε καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ό,τι φαίνονται.

Η μείωση του πληθυσμού θεωρείται από τους Αμερικανούς δημοσιογράφους ως μεγάλος κίνδυνος για την αποδυνάμωση και συρρίκνωση της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Και τις διαπιστώσεις μεν τις έχουμε κάνει εδώ και καιρό. Αλλά η πολιτική μας ποια είναι; Από πότε έχουμε να δούμε μια Κυβέρνηση να χαράσσει πολιτική αύξησης των γεννήσεων με παροχή κινήτρων; Από αμνημονεύτων χρόνων. Και εδώ δεν μιλάμε για αμέλεια ή τη συνήθη αβελτηρία. Μιλάμε για εθνικό έγκλημα κανονικό.

Φαβορί

*ΠΡΩΤΗ δημοσκόπηση εμφανίστηκε χτες για την Περιφέρεια Αττικής, όπου... υποχρεώθηκε να μετακομίσει ο Πατούλης, που ήθελε μεν να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, αλλά τον παραγκώνισαν διότι εκρίθη πως ο ανεψιός Μπακογιάννης έχει περισσότερα... προσόντα.

Λοιπόν, δεν θα του πέσει άσχημα του Πατούλη. Δημοσκοπικά είναι το φαβορί. Αν και με αντίπαλο τη Δούρου – που αποδοκιμάζει το 75% των ψηφοφόρων- είναι σαν να κλέβεις... εκκλησία...

Το πάθος

*ΞΕΠΕΡΑΣΕ ακόμη και τον εαυτό του ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ κ. Αλέξης Κούγιας με τις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά το νικηφόρο ματς της ΑΕΛ.

Ο άνθρωπος που τη μια μέρα μιλούσε πολύ σοβαρά στα κανάλια, με τον γνωστό μεστό νομικό του λόγο υπέρ του πελάτη του Ριχάρδου, ο ίδιος άνθρωπος έβριζε σαν λιμανίσιος κάποιους «φιλάθλους» που τον έβριζαν.

Δεν θα σχολιάσουμε το γεγονός - ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις και τα λόγια του- απλά σκεφτόμαστε πόσο πολύ μπορεί να βλάψει έναν σοβαρό άνθρωπο – και δη δικηγόρο- το πάθος του ποδοσφαίρου…

Δικηγόροι

*ΕΙΜΑΣΤΕ πραγματικά για γέλια…

Χτες ανακοινώθηκε και επίσημα ότι τελικά θα ιδρυθεί καινούργια Νομική Σχολή στη χώρα, αυτή τη φορά στην Πάτρα. Διότι βλέπεις, αυτό που έλειπε από την Ελλάδα είναι να παράγουμε και νέους δικηγόρους. (Σημειώνω ότι με βάση τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών η Ελλάδα έχει τόσους δικηγόρους όσους η Αυστρία, η Ελβετία και η Ουγγαρλία μαζί!)

Τι ανευθυνότητα… Τι επιπόλαιες αποφάσεις.

 

----------------------------------------

 

ENTYPVSIAKH KAI FETOS H EKUESH

*ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ και φέτος η έκθεση φωτογραφίας στη Γιορτή Ελιάς Γόννων από τον Μορφωτικό Σύλλογο - Λαογραφικό Μουσείο. Πάνω από 200 φωτογραφίες που προσέφεραν οι Γοννιώτες από το 1940 μέχρι και σήμερα, καταγράφουν τις δραστηριότητες για την καλλιέργεια της ελιάς, το μάζεμα, το λιοτρίβι κ.α.. Ένας θησαυρός που με χαρά ο πρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Καραβιδές ξενάγησε σε ντόπιους και επισκέπτες. Μια συλλογή που οι επισκέπτες μπορούν να δουν όλο τον χρόνο και στο Λαογραφικό Μουσείο Γόννων.

Κ.Τσ.

 

 

 OKTV NEES MANOLIES UA FYTECOYN

*ΟΚΤΩ νέες μανόλιες θα φυτέψουν σήμερα μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο. Εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Πρασίνου Λάρισας, αφαίρεσαν χθες, τα πρέμνα από τις σάπιες κουτσουπιές που κόπηκαν πριν από καιρό. Οι μανόλιες θα ομορφύνουν και αυτή την πλευρά της Κεντρικής πλατείας….

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass