Στολίστηκε

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2018 19:17

* ΜΠΗΚΕ ο Δεκέμβριος, στολίστηκε η πόλη και το άρωμα των Χριστουγέννων πλανάται έντονα στην ατμόσφαιρα. Πιο πλούσιος και εντυπωσιακός φέτος ο εορταστικός διάκοσμος που μπήκε σε όλους τους κεντρικούς δρόμους και τις συνοικίες. Όμορφη, μαγική και λαμπερή η εικόνα στην αγορά που παρά το τσουχτερό κρύο ευελπιστεί να «ζεσταθεί» ενόψει εορτών.

Ν.Π.

Εμφανής

* ΟΣΟ περνάει ο καιρός, όπως είναι φυσιολογικό άλλωστε, ένας – ένας οι υποψήφιοι ξεδιπλώνουν τα σχέδιά τους κάνοντας γνωστές τις προθέσεις τους. Είτε θα κατέλθουν ως υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές – είτε στις εθνικές εκλογές.

Για τις εκλογές στην Τ.Α. έφθασε ουσιαστικά ο καιρός να κλείσουν τα ψηφοδέλτια και η έλευση του νέου έτους θα σημάνει και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τους συμβούλους, που αυτή τη φορά θα διεκδικήσουν την εκλογή τους κάτω από νέες συνθήκες.

Στις εθνικές εκλογές, το καλλιεργούμενο από τη ΝΔ «ρεύμα επανόδου» έχει φουντώσει το ενδιαφέρον των υποψηφίων που σπεύδουν να κάνουν δημόσιες εμφανίσεις, δίνοντας προτεραιότητα στις «μαζικές» εκδηλώσεις. Τρέχουν και αυτοί του ΚΙΝΑΛ αλλά της ΝΔ είναι… άπιαστοι. Μόνο που ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνουν (και εθνικές) εκλογές τον Μάιο, όπως δεν έχουν ανακοινωθεί και τα ψηφοδέλτια. Ενδεχομένως, κάποιοι τρέχουν αδίκως από χωρίον εις χωρίον…

Β.Κ.

Δασικοί χάρτες

* ΜΠΟΡΕΙ να δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Στ. Αραχωβίτης ότι οι περιπτώσεις των αγροτών που δεν πληρώθηκαν τη νιτρορύπανση και τη βιολογική -λόγω εκκρεμοτήτων με τους δασικούς χάρτες- να είναι περίπου 4.000, όμως οι λαρισαίοι αγρότες, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος έσπευσαν χθες να τον διαψεύσουν, αφού δεν είδαν ακόμη το χρώμα του χρήματος. Η ανησυχία τους όσο περνούν οι μέρες αυξάνεται, αφού κινδυνεύουν να μην πληρωθούν ούτε την εκκαθάριση της ενιαίας ενίσχυσης. Τουλάχιστον στον νομό Λάρισας οι εκκρεμείς υποθέσεις λόγω δασικών χαρτών ξεπερνούν τις 15.000.

Γ.Ρ.

Σκούπα

*ΟΥΤΕ μία μέρα από την ασφαλιστική περίοδο που εργάστηκε δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από την καθαρίστρια, δήλωσε χθες στην ΕΡΤ-1 ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος. Διευκρίνισε πως με δική του γνωμοδότηση-απόφαση και με ορθή ερμηνεία της κοινωνικής ασφάλισης, η οποία οφείλει να προστατεύει, κυρίως τους αδύναμους, η καθαρίστρια θα έχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Δύο πράγματα έχουν μείνει πλέον. Η απόφαση του Αρείου Πάγου και οι διορθωτικές αλλαγές στον νόμο του 1950. Επιχείρηση… σκούπα

Κ.Γ.

Ομιλία

* Η απόφαση του δημάρχου Μουζακίου και προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Γ. Κωτσού να κατέλθει στις εθνικές εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας με τη ΝΔ, εκτός από ειλημμένη είναι και γνωστή.

Από την ΠΕΔ Θεσσαλίας ανακοινώθηκε λοιπόν χθες ότι ο κ. Κωτσός μίλησε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στην Αθήνα, εκπροσωπώντας παράλληλα την αυτοδιοικητική παράταξη της ΝΔ, «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση».

Για να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθώς η απλή αναλογική (που καθιερώνει ο «Κλεισθένης Ι») αποτελεί νόμο - «όχημα για ριζική αλλαγή της πολιτικής φυσιογνωμίας της Τ.Α., μέσα από την εφαρμογή ενός κομματικής έμπνευσης εκλογικού συστήματος που ευνοεί εντέχνως δημοτικές παρατάξεις μειοψηφικής και όχι πλειοψηφικής δυναμικής».

Κανονική προεκλογική περίοδος…

Β.Κ.

Θησαυρός

*ΜΟΝΕΣ και εκκλησίες άνοιξαν τα σκευοφυλάκιά τους και δάνεισαν κειμήλια στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας για την έκθεση «Ελπίδα και πίστη». Έργα τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς και καλλιτεχνικής αξίας θα εκτίθενται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Διαχρονικού, που πολλά απ’ αυτά βγαίνουν για πρώτη φορά εκτός του χώρου μόνιμης φιλοξενίας τους δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να τα θαυμάσει χωρίς να πρέπει να διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα… Μάλιστα καθώς ορισμένα φυλάσσονται σε ανδρικές μονές -όπως για παράδειγμα η Δουσίκου- είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία οι γυναίκες να επισκεφθούν την έκθεση και να δούνε από κοντά καλλιτεχνήματα που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν ξανά την ευκαιρία να αντικρίσουν…

***

*ΤΑ έργα τέχνης αυτά δημιουργήθηκαν σε μια περίοδο έντονης οικονομικής άνθησης του υπόδουλου ελληνισμού. Οι σκλαβωμένοι Έλληνες επειδή δεν μπορούσαν να χτίσουν σπίτια -για ευνόητους λόγους- αλλά… ούτε και να αγοράσουν ακριβό αυτοκίνητο, για να δείξουν την ευμάρειά τους δώριζαν σε μονές και εκκλησίες εκκλησιαστικά είδη και αντικείμενα… Και πού ξέρεις -θα σκέφτονταν τότε οι Θεσσαλοί- τόσο όμορφα αντικείμενα ίσως και να τους εξασφάλιζαν και μια θεσούλα στον Παράδεισο.

ΘΑ.

Σύντροφοι

* ΤΗΝ αυτόνομη κάθοδο στις περιφερειακές εκλογές, αποφάσισε η «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή», μετά την πανθεσσαλική συνέλευση που είχαν προχθές στη Λάρισα.

Η οποία παράταξη απευθύνει «κάλεσμα ενότητας και ένταξης στην προσπάθεια της Αριστερής Παρέμβασης, στους αγωνιστές και τα ρεύματα με τα οποία παλεύουμε πλάι – πλάι στον δόμο και στους αγώνες, με βάση το κεκτημένο της παρέμβασής μας και τη θετική ενίσχυση των πολιτικών και προγραμματικών μας επεξεργασιών».

Για να επιρρίψει ευθύνες στις ηγεσίες του ΚΚΕ και της ΛΑΕ καθώς «δεν δημιουργούν προϋποθέσεις για πολιτική συνεργασία». Την ώρα που οι ηγεσίες της αριστεράς καλούν σε ενότητα τους πολίτες, την ίδια ώρα οι ηγεσίες τους αλληλοκατηγορούνται δημοσίως. «Εμφύλιος» δίχως τέλος στην αριστερά, ούτε στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορούνε να τα βρούνε. Την περίοδο μάλιστα που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βιώνει τα δικά της στο εσωτερικό της…

Β.Κ.

Αυτόνομα

* ΕΙΔΕ και απόειδε με το Κίνημα Αλλαγής και τη δυσκολία να προωθήσει τις διαδικασίες για την επιλογή του υποψήφιου δημάρχου Λάρισας ο Γιάννης Δαούλας και αποφάσισε να δράσει. Πάντα προς τα όργανα του Κινήματος γιατί ο «σύντροφος» παραμένει «σύντροφος» και δεν παρεκκλίνει από τις κομματικές διαδικασίες.

Με επιστολή του λοιπόν καλεί τα αρμόδια όργανα να δράσουν επιτέλους: Τι περιμένετε σύντροφοι, τους λέει, να έρθει η άνοιξη για να λαλήσει ο κούκος; Τότε θα αποφασίσετε για την Αυτόνομη κάθοδο σε Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές όπως είναι η Απόφαση του Συνεδρίου του Μάρτη του 2018; Γιατί φρενάρουμε τη Δυναμική του Κινήματος Αλλαγής;

Θιασώτης της αυτόνομης καθόδου του Κινήματος ο πρώην συνδικαλιστής του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, υποστηρίζει με πάθος, όπως έκανε χρόνια τώρα, την άποψή του. Και με πολιτική τεκμηρίωση που δεν χωρά αμφιβολία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί όχι μόνο στις ευρωεκλογές αλλά και στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση. Το 2014 ή το 2015 ήταν με τη Συμπαράταξη ήταν άλλη συγκυρία, τότε έπρεπε να πέσει ο Κώστας Τζανακούλης, σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Θα ακούσει κανείς;

Ο Γιάννης Δαούλας περιμένει απάντηση…

Δ.Κ.

Καθόλου

*ΣΤΟ μεταξύ ο γραμματέας της Νομαρχιακής Λάρισας και συντονιστής Θεσσαλίας του ΚΙΝΑΛ διαβεβαιώνει κατηγορηματικά:

«Αγαπητέ Ζ,

Σχετικά με το σχόλιό σου στα ‘’Ψιθυριστά’’ της Κυριακής με τίτλο «Συντονίζονται», επιθυμώ να σε ενημερώσω ότι τα περί επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ για τις Περιφερειακές εκλογές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Με εκτίμηση, Στέλιος Τσιάκαλος».

Θεομηνίες

* Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Θεσσαλίας έδωσε το πράσινο φως σε τεύχη δημοπράτησης και αποτελέσματα διαγωνισμών, για να προχωρήσουν έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.225.800 ευρώ στον Δήμο Αγιάς, που αφορούν αποκαταστάσεις από τις θεομηνίες, που έπληξαν φέτος τους οικισμούς του Δήμου.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται έργα σε δρόμους (παραλιακό άξονα, επαρχιακή οδός Λάρισας-Αγιάς και Αγιάς-Αγιοκάμπου κ.ά.) και σε ρέματα.

Μάλλον θα πρέπει να «τρέξουν» γρήγορα τις εργασίες αποκατάστασης στον Δήμο Αγιάς, πριν τους προλάβουν νέες θεομηνίες μέσα στον χειμώνα και χρειαστούν άλλες μελέτες.

Λ.Κ.

Φύλλα

* ΤΗΝ ανάγκη να καθαρίσουν τις σχάρες φρεατίων από τα φύλλα δέντρων σημειώνει κάτοικος της περιοχής των Έξι Δρόμων. «Προτού πιάσουν οι βροχές» όπως επισημαίνει.

Αλλά δεν γνωρίζει πως από σήμερα η Διεύθυνση Καθαριότητας δεν θα έχει οδοκαθαριστές μετά και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την καθυστέρηση του ΑΣΕΠ να εκδώσει τα οριστικά αποτελέσματα προκήρυξης.

Όπως και του Υπουργείου Εσωτερικών που έβλεπε την καθυστέρηση και παρενέβη στο «και πέντε» για περιπτώσεις Δήμων όπως της Λάρισας. Λίγη υπομονή μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά οι άνθρωποι και θα καθαρίσουν τα φύλλα.

Β.Κ.

 

Βόλτα

* ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ οι Λαρισαίοι τη βόλτα τους στο νέο πεζοδρομημένο κέντρο και αυτό φαίνεται καθημερινά από την αυξημένη κίνηση. Μαζί με τους πεζούς όμως αυξήθηκαν τα μηχανάκια και τα ποδήλατα, που δυστυχώς κινούνται με υψηλές ταχύτητες. Δεν θα έβλαπτε να κινούνται πιο προσεκτικά. Χθες μαμά με καρότσι λαχτάρησε από μηχανάκι ντελίβερι που διέσχιζε τον δρόμο ανάποδα από Μ. Αλεξάνδρου προς Κύπρου. Προσοχή από όλους χρειάζεται.

Ν.Π.

Ποδηλατόδρομος

* ΟΛΟΕΝΑ και περισσότεροι ποδηλάτες δεν χρησιμοποιούν πλέον τον ποδηλατόδρομο της οδού Ιωαννίνων (κατά μήκος της 1ης Στρατιάς), καθώς αυτός είναι επικίνδυνος. Κομμάτια τσιμέντου έχουν φύγει και γενικότερα ο τάπητας είναι σε κακά χάλια. Τρέμεις ολόκληρος κάθε φορά που τον διαβαίνεις. Έτσι οι ποδηλάτες επιλέγουν τον δρόμο της οδού Ιωαννίνων, θεωρώντας τον λιγότερο επικίνδυνο!

Γ.Ρ.

Στη φόρα

* ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες η χθεσινή. Ακόμη όμως συζητάμε για τα αυτονόητα, όπως για την προσβασιμότητα. Τι και αν ο Δήμος φτιάχνει πεζοδρόμιο με οδηγούς για άτομα με προβλήματα όρασης, τι και αν κατασκευάζει ράμπες όταν σε καθημερινή βάση κάποιοι επιλέγουν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους πάνω εμποδίζοντας τη διέλευσή τους. Και δυστυχώς δεν είναι λίγοι αλλά πολλοί. Όμως πλέον πολλοί γίνανε και εκείνοι που τα εντοπίζουν και τα βγάζουν όλα στη φόρα. Η ομάδα Street panthers Larissa στο facebook καθημερινά αναρτά φωτογραφίες οχημάτων που παρκάρουν παράνομα εμποδίζοντας τη διέλευση όχι μόνο των ατόμων με αναπηρίες αλλά και γενικά των πεζών και άλλων οχημάτων. Ίσως έτσι το σκεφτούν λίγο περισσότερο πριν παρανομήσουν.

Ν.Π.

Αβέρωφ

* ΧΑΛΑΣΑΝ τα αυτοκίνητά τους, καταγγέλλουν κάτοικοι της συνοικίας Αβέρωφ, από ημιτελές έργο σύνδεσης φυσικού αερίου στην οδό Μέμνονος. «Έχουν περάσει μήνες από τις εργασίες και ακόμη δεν αποκαταστάθηκε το οδόστρωμα» λέει κάτοικος της οδού, που ισχυρίζεται ότι έχει «ενοχλήσει» την εταιρεία ουκ ολίγες φορές.

Αγανάκτησαν οι άνθρωποι.

Λ.Κ.

Μόνιτς

*ΡΟΝΑΛΝΤΟ, Μέσι, Μέσι, Μέσι, Μέσι, Ρονάλντο, Ρονάλντο, Μέσι, Ρονάλντο, Ρονάλντο.

Ένα παιδί δέκα ετών δεν είχε γνωρίσει άλλον παίκτη στην απονομή της Χρυσής Μπάλας. Να όμως που χθες έγινε η έκπληξη. Έκπληξη; Ε όχι δα. Τόσα πράγματα, μικρά θάματα έκανε ο Κροάτης παίκτης. Έβλεπαν οι Λαρισαίοι χθες βράδυ την απονομή και σηκώθηκε να το πανηγυρίσει ο πιο εκδηλωτικός της ποδοσφαιροπαρέας.

«Εμ, τόσα χρόνια το έπαιρναν μόνιτς. Τώρα το πήρε Μόντριτς».

Κ.Γ.

Μετά την

11η Σεπτεμβρίου

*ΣΤΟ κλασικό μοτίβο του ο Τζον Βέρντον και στη «Λίμνη των Λύκων». Με τον σερλοκικό ντετέκτιβ του, τον Γκάρνεϊ, να κινείται μεταξύ πλουσίων κληρονόμων και υπηρεσιών μυστικών και μη, στα βουνά Αντιρόντακ, σε πολυτελείς εγκαταστάσεις.

«Στον τοίχο, δεξιά του, δέσποζε ένα πορτρέτο του Γουόρεν Χάρντινγκ, του ανθρώπου που ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ όταν η χώρα ολίσθησε στην ανομία της εποχής της Ποτοαπαγόρευσης. Το πορτρέτο κρεμόταν πάνω από ένα πλήρως εξοπλισμένο μπαρ».

***

*ΜΕ το υποδόριο χιούμορ του ο Αμερικανός μπεστσελερίστας και με παρεκβάσεις ψυχολογίας. «Όσο για τον Πέιτον, ο Πέιτον θέλει να νιώθει πάντα καλά, ανεξάρτητα από το κόστος για τον εαυτό του και τους άλλους. Όπως και οι περισσότεροι ναρκομανείς, έχει βρεφικές αντιλήψεις περί ευτυχίας. Θέλει να κάνει ό,τι έχει διάθεση να κάνει, όποτε έχει διάθεση να το κάνει. Είναι παγιδευμένος από την ίδια του την αντίληψη περί ελευθερίας».

***

*ΑΛΛΑ και πολιτικοκοινωνικές επισημάνσεις αιχμής, μετά την 11η Σεπτεμβρίου: Από όσα άκουσε για τη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών, θα ήταν εύκολο να επινοηθούν παρανοϊκά σενάρια. Από την άλλη, με δεδομένη την απεριόριστη εισβολή του κράτους στην προσωπική ζωή των πολιτών, τι θα μπορούσε να απορριφθεί ως παρανοϊκό; Η πρόοδος στην εξέλιξη και τον χειρισμό πληροφοριών προπορευόταν κατά πολύ της οποιασδήποτε ηθικής συναίνεσης σχετικά με τη χρήση τους. Το να βάζεις τόσο ισχυρά εργαλεία στα χέρια φιλόδοξων υπεροπτικών γραφειοκρατών ήταν σαν να δίνεις όπλα μαζικής καταστροφής σε τραμπούκους. (Αστυνομικό, ωστόσο, μυθιστόρημα. Με όλους τους κανόνες του είδους.)

Ζ.

Άσπρες τρίχες

*ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΑΝ στο οικογενειακό τραπέζι κάπου στη Λάρισα.

 - Μπαμπά, γιατί έχεις άσπρες τρίχες στο κεφάλι σου;

- Γιατί παιδί μου, για κάθε βλακεία που κάνει ο γιος βγαίνει μια άσπρη τρίχα στο κεφάλι του πατέρα.

- Ααα, τώρα κατάλαβα γιατί το κεφάλι του παππού είναι κάτασπρο.

Ζ

 

TO FVTOGRAFIKO STIGMIOTYPO EINAI APO THN 

* ΤΟ φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι από την έναρξη, χθες, των τριήμερων εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, στη φωτογραφία, με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό.

Ο οποίος φέρεται ειπών, εκεί που ήσουν “ήμουνα” και εδώ που είμαι, (προσπάθησε) να έρθεις. Καθότι ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, μετά την υποψηφιότητα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων, θα κατέλθει στις εκλογές ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής. Εύχεται ο κ. Πατούλης, όλα να του πάνε… δεξιά.

Β.Κ.

 

 AYUHMERON UESSALONIKH GIA DYO

*ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ Θεσσαλονίκη για δύο ομιλίες σε εκδηλώσεις της ΝΔ ο Μ. Χαρακόπουλος, που δεν λέει όχι όταν τον καλεί το κόμμα. Στην Πυλαία, μεταξύ αυτών που έσπευσαν να ακούσουν και μετά να συγχαρούν τον γαλάζιο σκιώδη υπουργό, ήταν και δύο Λαρισαίοι, ο Χάρης Κουκουβίτης από τον Κοκκινοπηλό κι ο Γιάννης Ντελής από τα Γιαννωτά Ελασσόνας. «Χαλάλι η κούραση» είπε ο βουλευτής Λαρίσης.

Ζ.

 

 

 SABBATO KI OI LARISAIOI EMPOROI

*ΣΑΒΒΑΤΟ κι οι Λαρισαίοι έμποροι του κέντρου στολίζουν ενόψει Χριστουγέννων και τους κάδους απορριμμάτων.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass