Το πιο φτηνό

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2018 19:00
*NA και τμήμα της δημοτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μετέπειτα ΚΙΝΑΛ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή δήμαρχο Γ. Σούλτη αλλά και τον ιστορικό τους ηγέτη, τον παλιό δήμαρχο Χρ. Καφφέ.  Ζ. *NA και τμήμα της δημοτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μετέπειτα ΚΙΝΑΛ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή δήμαρχο Γ. Σούλτη αλλά και τον ιστορικό τους ηγέτη, τον παλιό δήμαρχο Χρ. Καφφέ. Ζ.

*ΤΟ μέρισμα ναι, εντάξει, όμως τα πράγματα παραμένουν σφιχτά. Επιφυλακτική η Λαρισαία.

- Πόσο έχει το δέντρο;

- Αυτό; Ογδόντα ευρώ.

- Αυτό εδώ;

- Σαρανταπέντε.

- Αυτό, το πιο μικρό;

- Είκοσι ευρώ...

- Κάτι πιο φτηνό;

- Με ένα ευρώ,

-Ποιο, τι;

- Ένα μεγάλο ματσάκι μαϊντανό.

Ζ.

Οι πολύ πλούσιοι

*ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ φορολογία, είπαν στις ειδήσεις, Σκάι κ.λπ. Διότι το 19% των Ελλήνων είναι που πληρώνει το 90% του συνολικά εισπραττόμενου φόρου εισοδήματος. Κανείς δεν ερεύνησε πόσο % του πληθυσμού κατέχει το 90% των συνολικών εισοδημάτων στη χώρα.

Ζ.

Πράσινη τετράς

*ΗΤΑΝ 41 οι παρόντες στη δημοτική ολομέλεια του ΚΙΝΑΛ, από όσους είχαν δικαίωμα, αιρετούς και κομματικά στελέχη. Μόλις 4 διαφώνησαν στην προοπτική για υποστήριξη της Συμπαράταξης με τον Απ. Καλογιάννη. Οι συνήθεις δύο αντιδρώντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η Αγγελική του Έκτορα, η οποία εξέφρασε την κυρίαρχη άποψη στην παράταξή τους, στάνταρ κι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ναι υπάρχει ο τίτλος ακόμη, ο οποίος δεν έχει διαψεύσει ποτέ ότι τον εμπνέει το ‘’Γιαννούλας πάει για δήμαρχος’’.

***

*ΟΣΟ κι αν την επομένη το πρωί, χθες, επέμεναν στην άποψή τους, τώρα είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν την άποψη του οργάνου στο οποίο μετείχαν. Δεν γίνεται να μην πειθαρχήσουν στην πλειοψηφία. Πόσο μάλλον που αυτή αποδείχθηκε συντριπτική.

- Και να υποστηρίξουν δηλαδή Καλογιάννη;

- Πώς αλλιώς να κάνουν, δεν γίνεται. Εντάξει μπορεί να μην είναι και υποψήφιοι στον συνδυασμό αλλά ό,τι ήταν να πουν το είπαν, τελείωσε… (Και μετά προστέθηκε κι ο Γ. Δαούλας, της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, ο μόνος αιρετός που διαφώνησε, υποστηρίζοντας ότι εκπροσωπεί τους νέους, η μοναδική ανορθογραφία-κυριολεκτικά, η επιστολή του έβγαζε μάτια.)

***

*ΥΠΕΡ Καλογιάννη και ο Φ. Σαχινίδης και ο Β. Έξαρχος που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση αλλά κι ο Κ. Μπαργιώτας που απουσίαζε στην Αθήνα. Άλλωστε και οι τρεις τους είχαν τοποθετηθεί ξεκάθαρα στις κομματικές συναντήσεις που είχαν προηγηθεί στην πρωτεύουσα.

Ζ.

Μπιζέρσι;

*ΤΙ είπε ο Θαν. Μπιζαϊντές εγκαταλείποντας τη θέση του γραμματέα της Νομαρχιακής του ΚΚΕ;

-Μπιζέρσα βρε παιδιά…

***

*ΣΟΒΑΡΑ τώρα από το ΚΚΕ συνέχισαν και χθες την τακτική ‘’σιγή ασυρμάτου’’. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση για το αν διαγράφτηκε ο επικεφαλής της οργάνωσης της Λάρισας, που διαγράφτηκε δηλαδή, αν ο γραμματέας εγκατέλειψε ή βιαίως απομακρύνθηκε, ποια ήταν η αιτία, έστω γενικόλογα. Τώρα βέβαια είχαν να αντιμετωπίσουν την ανακατωσούρα στις οργανώσεις που είχαν μείνει επίσης απληροφόρητες. Ευκολάκι πια, αφού γράφτηκε η είδηση στην εφημερίδα, η καθοδήγηση θα έχει να λέει πια για «μεθοδευμένο χτύπημα στο κόμμα, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περίοδο…».

***

*ΟΥΤΕ όμως κι Θαν. Μπιζαϊντές έδωσε κάποιες εξηγήσεις προς την τοπική κοινωνία. Παρότι πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής. Και να πει κανείς ότι δεν ξέρει να μιλάει και να γράφει; Πτυχίο Νομικής έχει ο άνθρωπος αλλά και δεύτερο πτυχίο, Φιλοσοφικής. Ψαγμένο άτομο.

Ζ.

Ιατρούπολη

*Ο Αλέξανδρος Φιλαδελφεύς έγραψε στα 1897 βιβλίο για τη Λάρισα. Αυτός δεν ήταν γιατρός, όπως ο σύγχρονος συνάδελφός του ιστοριοδίφης Ν. Παπαθεοδώρου που αναπαράγοντας χθες στην εφημερίδα τις εντυπώσεις του αναφέρει μεταξύ άλλων: Μαζί με έναν φίλο μου ιατρό περιέτρεξα ολόκληρη τη Λάρισα και περιεργασθήκαμε όλα τα αξιοθέατα, αν και είναι πολλά. Η συνοδεία ιατρού μη σας παραξενεύει, διότι έχει τόσους ιατρούς η Λάρισα, όσα φύκια η θάλασσα και όσες τρύπες το Ταμείο του Κράτους. Φαίνεται δε ότι και από πολύ παλιά η Λάρισα ήταν ιατρούπολη, καθώς εκεί έζησε το πλείστον του βίου του και πέθανε ο μέγιστος των Ασκληπιάδων της αρχαιότητος, ο Ιπποκράτης. Εάν πάλι οι πολλοί ιατροί δεν σας προσφέρουν υγεία και μακροβιότητα, το νερό του Πηνειού, χωνευτικό και διαυγές, οπωσδήποτε θα σας την εξασφαλίσει. (Αυτά τον 19ο αιώνα, τώρα η Λάρισα έχει τουλάχιστον ένα γιατρό σε κάθε πολυκατοικία.)

Ζ.

Δύσκολοι καιροί

*ΜΕΣΑ σ’ όλα τα υπόλοιπα, οι Λαρισαίες έχουν και τα διατροφικά τους άγχη.

- Λόγω Χριστουγέννων κορίτσια, η ζυγαριά θα παραμείνει κλειστή.

***

*- ΔΕΝ θα φάω μελομακάρονα στις γιορτές. Έφτασα 51 κιλά και πρέπει να προσέχω.

- Αϊ μωρή χτικιάρα, εγώ 51 κιλά ήμουν στην έκτη δημοτικού.

***

*- ΜΩΡΟ μου χθες κάναμε σεξ και σήμερα μαγείρεψες μπάμιες;

- Έτσι είναι αγόρι μου, ό,τι δίνεις παίρνεις.

Ζ.

Οι ''αρχαίοι''

*ΓΡΑΜΜΑΤΑΚΙ από τον Κώστα Γκούμα επί του χθεσινού σχολίου για την «παλαιών αρχών» και προσώπων Επιτροπή του Αχελώου.

«Φίλε Σωτήρη,

Έχεις δίκιο ότι είμαστε απομεινάρι μιας άλλης εποχής, αλλά δυστυχώς μόνο αυτή η επιτροπή υπάρχει και όσο υπάρχει, και με όποια δύναμη αντλεί από το παρελθόν και από τα όσα πιστεύει για τα έργα αυτά, θα συνεχίσει να αγωνίζεται. Άλλωστε δεν μας πήραν και τα χρόνια, πού να φθάσουμε τον Λάζαρο...

Έχω όμως και μια δικαιολογία για τους νέους, που θα έπρεπε να την πλαισιώνουν. Είναι δύσκολη εποχή για τους νέους επιστήμονες και τους φορείς, που τους απασχολεί η καθημερινότητα της επαγγελματικής επιβίωσης».

5-5;

*ΓΕΓΟΝΟΣ ότι εμφανίζονται μοιρασμένοι, διαφωνώντας τώρα μεταξύ τους, εκείνοι που στη δεκαετία του ‘80 και μετά συγκροτούσαν την ‘’ομάδα των 10’’ στο τοπικό ΠΑΣΟΚ. Εβδομηντάρηδες πια, αλλά ζωηροί.

Κι ο Στέλιος Παπανίκος τοποθετείται δημοσίως: «Τελικά η υποψηφιότητα Καλογιάννη διέλυσε την ομάδα των δέκα μετά από 33 χρόνια μαζί στο ΠΑΣΟΚ. Ας αναλογιστούν κάποιοι γιατί και προς τι το όφελος της παράταξης ή τα προσωπικά τους συμφέροντα…».

Ζ.

Αστοχίες

*ΔΕΝ φαίνεται να κατάφερε κάτι επιπλέον ο Μ. Ξηρομερίτης, με κοτζάμ συγκέντρωση που οργάνωσε για την προσχώρηση στην παράταξη Καραλαριώτου. Οι 16+2 που είχαν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από την παράταξη Διαμάντου, αυτοί περίπου μετείχαν. Το ότι θα προσέρχονταν κι άλλοι 28, όπως είχε ανακοινώσει, δεν αποδείχθηκε εν τη αιθούση.

***

*Ο εγκαταλειφθείς αρχηγός είχε πει εξαρχής ότι οι αποχωρήσαντες ήταν του κλίματος ‘’Ξηρομερίτη’’. Άγνωστο τι θα πράξουν όλοι οι υπόλοιποι από τους 160 υποψηφίους στον συνδυασμό Διαμάντου. Αν θα προσχωρήσουν και κάποιοι άλλοι στην ενιαία γαλάζια παράταξη, αν θα τον ακολουθήσουν πάλι εφόσον εκείνος ξανακατέβει ή αν συμμαχήσει τελικά με το σχήμα Καλογιάννη. Ε ναι, κάποιοι θα αποσυρθούν σπίτι τους.

***

*Ο Λαρισαίος που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη γαλάζια πολυκατοικία έλεγε χθες για γκάφα Διαμάντου. Ο οποίος αναφέρθηκε στον Οδυσσέα, λέγοντας ότι κι αυτός έχασε κάποιους από το πλήρωμα ταξιδεύοντας προς την Ιθάκη.

-Μα τι λέει; Οι σύντροφοι του Οδυσσέα χαθήκαν όλοι. Ούτε ένας δεν του απέμεινε στο τέλος. Μόνος του έφτασε μισοπνιγμένος στο νησί των Φαιάκων, όπου ο βασιλιάς ανέλαβε να τον στείλει εκείνος δίπλα στην Ιθάκη.

Ζ.

Τον χαβά τους

*ΣΤΟΝ δικό τους τον χαβά οι νεαροί Λαρισαίοι.

- Ποτέ μου βρε παιδιά δεν κατάλαβα τη ρήση Πύργοι, Νι και Θάλασσα.

***

*- ΝΑ το ξέρετε όσοι σκοπεύετε να παντρευτείτε τις επόμενες μέρες, ότι τα Χριστούγεννα θα φάτε μαζί με τη μάνα της.

***

*- ΑΝ σήμερα έπρεπε να επιλέξετε, ρε σεις, ανάμεσα σε ένα ρομαντικό δείπνο με την κοπέλα σας ή να πάτε σε ένα ύποπτο μπαρ με τα φιλαράκια, τι θα διαλέγατε; Ρωσίδα ή Μολδαβή;

Ζ.

Μια μέρα πριν

*ΔΙΑΚΟΠΕΣ νερού από τη ΔΕΥΑΛ, επιβαλλόμενες λόγω έργων, αποδεκτές από τον κόσμο αφού δεν γίνεται διαφορετικά, όμως χρειάζεται προσοχή. «Να ανακοινώνουν τις διακοπές από την προηγούμενη μέρα στην εφημερίδα», παραπονιόταν Λαρισαία που έμεινε χθες στεγνή. Άμα η ανακοίνωση γίνεται την ίδια μέρα ποιος προλαβαίνει να έχει διαβάσει την εφημερίδα πριν τις 9 το πρωί ώστε να μαζέψει νερό; Παράδειγμα χθες, που στη δημοσιευθείσα προχθές ανακοίνωση διακοπών προστέθηκαν αίφνης κι άλλοι δρόμοι.

Ζ.

Αυτόνομα

*ΑΛΛΟ Λάρισα, άλλο αλλού… Από την πλευρά των Κιναλίστας του Τυρνάβου παρέχεται η διαβεβαίωση πως ό,τι έχουν πει ισχύει και ότι θα κατέβουν αυτόνομα στις δημοτικές εκλογές. ‘’Αϊ μαρή, δεν σταματάει τώρα…’’, που έλεγε κι ο τυρναβίτης πασοκτζής.

Ζ.

Ουδέν μεμπτόν

*ΜΟΝΟ κακό σκοπό δεν είχε ο Κ. Ανεστίδης όταν χαρακτήρισε ‘’αλεπού’’ τον Γ. Νταφούλη, μιλώντας στη σύσκεψη της Νίκαιας. Υπό την έννοια των ιδιαίτερων ικανοτήτων χρησιμοποίησε τον όρο ο βορειοελλαδίτης αγροτοσυνδικαλιστής για τον ρόλο του Λαρισαίου, στελέχους του ΚΚΕ, στα μεγάλα μπλόκα της δεκαετίας του ‘90, αδίκως αναστατώθηκαν κάποιοι, αυτοί τότε, δεξιοί και κομμουνιστές, είχαν φάει μαζί ψωμί κι αλάτι. Αλλά κι ο δημοσιογράφος όταν σχολιογραφικά τον ονόμασε ‘’καταγραφέα’’, δεν είχε κάτι κακό στον νου του, κάτι σαν πρακτικογράφο εννοούσε, που έβαζε μια σειρά, σημειώνοντας τι έλεγαν στις συσκέψεις οι αγροτοσυνδικαλιστές και τι αποφάσιζαν. (Και σιγά μην χρειάζεται ο Γ. Νταφούλης υπεράσπιση. Άλλωστε καθόλου δεν ντρέπεται για το κόμμα που ανήκει, ίσα-ίσα.)

Ζ.

Κοινωνικό μέρισμα

* ΧΙΛΙΑΔΕΣ άνεργοι αλλά και συνταξιούχοι όχι μόνο είναι «ανύπαρκτοι» στις λίστες των δικαιούχων του Κοινωνικού μερίσματος, αλλά ταυτόχρονα το σύστημα τούς «πετάει» έξω με τη δικαιολογία ότι δεν είναι δικαιούχοι. Οι υπεύθυνοι για το σύστημα υποβολής αιτήσεων για το Κοινωνικό Μέρισμα, αποδίδουν αυτές τις περιπτώσεις σε «τεχνικό λάθος» που πρόκειται να διορθωθεί άμεσα. Δικαίως λοιπόν σχολίαζε χθες ο μεσήλικας Λαρισαίος «Όταν το κράτος είναι να δώσει κάτι, πρέπει να περάσουμε γολγοθά για να το πάρουμε και αν το πάρουμε. Οταν όμως έχει σκοπό να επιβάλει κανένα καινούριο φόρο ή χαράτσι όλα γίνονται απλά και γρήγορα. Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί πάντα λειτουργούν άψογα». Σήριαλ έχει γίνει πια και αυτό το κοινωνικό μέρισμα.

Ν.Π.

Κίτρινο γιλέκο

* ΣΤΗ Μαδρίτη του 17ου αιώνα, με ήρωα φυσικά τον θρυλικό λοχαγό Διέγο Αλατρίστε, επαγγελματία στρατιώτη των καιρών και τον νεαρό μονίμως βοηθό του Ίνιγο Μπαλμπόα να καταγράφει και να μάχεται επίσης. Η πραγματικότητα της εποχής αναμιγνύεται με τη φαντασία του σύγχρονου συγγραφέα, αποδίδοντας το ‘’El caballero del jubon Amarillo’’, ήτοι ‘’Το κίτρινο γιλέκο’’. Ένα ακόμη μυθιστόρημα εποχής του Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, του διάσημου Ισπανού από την Καρθαγένη. Αριστοτεχνικά γραμμένο και συναρπαστικό, περιγράφοντας μια συνωμοσία κατά του βασιλιά των δύο κόσμων, της πανίσχυρης τότε Ισπανίας, με ίντριγκες της Αυλής και της Εκκλησίας, με ωραίες γυναίκες επίσης στο προσκήνιο. (Αυτά πριν λίγα χρόνια στη Μαδρίτη. Φέτος, τα κίτρινα γιλέκα στο Παρίσι. Μια διαφορετική, συναρπαστική όμως, αναμέτρηση με την εξουσία.)

Ζ.

Με λεωφορείο

*Ο Λαρισαίος συμβούλευε τους υπόλοιπους της παρέας καθώς πλησιάζουν και γιορτές ο κόσμος πίνει λίγο παραπάνω. Είπε λοιπόν να μοιραστεί την προσωπική του εμπειρία και διηγιόταν πως είχαν πάει για φαγητό τον περασμένο μήνα κι επειδή είχε πιεί αρκετά, αποφάσισε να κάνει κάτι που δεν είχε ξανακάνει στο παρελθόν. Άφησε το αυτοκίνητο εκεί που είχε παρκάρει και πήρε λεωφορείο.

-Προς μεγάλη μου έκπληξη βρε παιδιά, έφτασα σώος και αβλαβής. Δεν είχα οδηγήσει ξανά λεωφορείο. Υπάρχει ένα πρόβλημα όμως. Δεν θυμάμαι από πού το πήρα και το έχω ακόμη παρκαρισμένο στην αυλή.

Ζ.

 

 

ENTAJEI NA DVSEI LYSH STO PROBLHMA TVN AGROTVN 

*ΕΝΤΑΞΕΙ, να δώσει λύση στο πρόβλημα των αγροτών μικρών αποσταγματοποιών για φέτος ο δήμαρχος Παν. Σαρχώσης, αλλά όχι και να ξεκαζανιάζει κιόλας στα καζαναριά που τον καλούν…

Κ.Τσ.

 

 KORYFAIA STIGMH STO SYNEDRIO THSMAUHMATIKHS

*ΚΟΡΥΦΑΙΑ στιγμή στο συνέδριο της Μαθηματικής Εταιρείας στην Αθήνα η βράβευση του μεγάλου συνθέτη αλλά και μαθηματικού Θάνου Μικρούτσικου. Εκεί όπου ο πρόεδρος Κ. Καραμπάτσας είχε την ευκαιρία να τα πει και με την παιδική του φίλη, τη Λαρισαία σύζυγο του σπουδαίου δημιουργού Μαρία Παπαγιάννη. Παρόντες και τα στελέχη της ΕΜΕ Λάρισας Χ. Αγορίτσας, Σ. Κοφίνας, Β. Πατσιούρα και Κ. Μπακογιάννης.

Ζ.

 

 

O NEOS MHTROPOLITHS LARISAS IERVNYMOS ANTAP

*Ο νέος Μητροπολίτης Λάρισας και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και τέλεσε τα εγκαίνια του Διοικητικού και Πολιτιστικού Κέντρου στην Κοιλάδα, προσφέροντας μάλιστα και ένα δώρο, μια εικόνα για να τοποθετηθεί στον χώρο του.

Όπως φάνηκε από την ανταπόκριση του κόσμου, το μεγαλύτερο δώρο που έκανε τελικά ήταν η παρουσία του. Οι κάτοικοι της Κοιλάδας ήξεραν ότι θα πάει στο χωριό, το θεώρησαν τιμή τους και τον περίμεναν με αγωνία στην είσοδο του κτιρίου.

Κανείς δεν μπήκε στην αίθουσα, όπου θα γινόταν η εκδήλωση των εγκαινίων, πριν μπει πρώτα ο Μητροπολίτης.

«Ήρθε, ήρθε…», ακούστηκε ένα σούσουρο, όταν τον είδαν να φτάνει και πήραν θέσεις…

Εδωσαν την εντύπωση ότι όλοι πήγαν στην εκδήλωση για να δουν τον νέο Μητροπολίτη. Λογικό. Δεν πάει Μητροπολίτης κάθε μέρα στο χωριό!

Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass