«Δ» κεφαλαίο

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2019 19:00
*ΔΙΔΥΜΟ πυροβόλο, με συνεργαζόμενες τις κάννες Περιφέρειας και Δημαρχίας. Πολιτισμός-Αθλητισμός-Πολιτισμός, πολυπολιτισμός, διπλό πολυεργαλείο.  Ζ. *ΔΙΔΥΜΟ πυροβόλο, με συνεργαζόμενες τις κάννες Περιφέρειας και Δημαρχίας. Πολιτισμός-Αθλητισμός-Πολιτισμός, πολυπολιτισμός, διπλό πολυεργαλείο. Ζ.

*Η χθεσινή μέρα άρχισε με μία πολύ δυσάρεστη είδηση: Τον χαμό του σκαπανέα του ελεύθερου ρεπορτάζ στη Λάρισα Δημήτρη Βάλλα.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και συμμαθητής του Δημήτρη, Πάνος Σάπκας, στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για το 7ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης καταθέτοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια αποχαιρέτησε τον συμμαθητή του από το νηπιαγωγείο με τα εξής λόγια: «Η μέρα δεν άρχισε καλά, μάθαμε για τον θάνατο ενός πολύ καλού φίλου και προσωπικά ήμασταν συμμαθητές από τα νήπια, μεγαλώσαμε μαζί, στο γυμνάσιο μαζί. Έναν καταπληκτικό άνθρωπο πάνω απ’ όλα, με την τρέλα του, τα πάθη του, και δημοσιογράφο με το «Δ» κεφαλαίο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, φυσικά μιλάω για τον Δημήτρη τον Βάλλα. Έναν άνθρωπο που αφήνει ένα πολύ μεγάλο κενό πίσω του… Είναι πολύ δύσκολο να εκφράσω όλο αυτό με λόγια. Μακάρι να ακολουθήσουν τα βήματά του όλοι αυτοί που είναι νέοι στη δημοσιογραφία, υπήρξε ό,τι καλύτερο έχω συναντήσει… Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

ΘΑ.

 

Άλλαξε

*ΚΙ ήρθε ο Μάρτιος στα ίσα του… Ήταν θερμοκρασίες Απριλίου οι χαμηλές των προηγούμενων ημερών. Οι δε μέγιστες τα μεσημέρια θύμιζαν ακόμη και Μάιο. Μάρτης ξανά από χθες, όχι δα και γδάρτης, ανοιξούλα προβάλλει στη γωνία.

***

*ΕΝΤΑΞΕΙ έβρεξε. Άρα καλό… Καθόλου τυχαία δεν βγήκε η παροιμία, σαν ρίξει ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλο ένα, χαράς σ' εκείνο τον ζευγά πούχει πολλά σπαρμένα. (Αν και σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο ουρανός δάκρυσε για τον Δημήτρη Βάλλα που αναχώρησε πρόωρα.)

Ζ.

 

Όλα κάτω

*ΚΑΙ χάλασαν, η χθεσινή βροχή κι αέρας, και τις ζωντανές ροζ ανθοστήλες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Γέμισαν τα πεζοδρόμια ροδοπέταλα κι αραίωσαν τα κλαδιά στις μουσκεμένες μανόλιες, πριν της ώρας τους.

Ζ.

 

Ως συνήθως

*ΟΙ απόκριες με τα καρναβάλια έφυγαν, όπως κάθε χρόνο όμως οι μασκαράδες έμειναν. Και στη Λάρισα και παντού δηλαδή.

Ζ.

 

Αποτελεσματικότητα

*ΔΕΝ είναι μονάχα οι δικαστικές παραπομπές για την τραγωδία στο Μάτι, σχετικά με όσα δεν έγιναν εκείνη τη νύχτα. Είναι κι όσα έγιναν μετά, μονάχα κουβέντες. Από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου μέχρι και σήμερα, το κράτος κατάφερε να πραγματοποιήσει μόλις 30 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική, από τις 3.200 που είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση. Στην καταμέτρηση χθες ο ‘’Ελεύθερος Τύπος’’. Ποια δάση και τι ζώνη αιγιαλού…

***

 *ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ απλώς, η εφημερίδα: «Η κυβέρνηση θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, στην κατεδάφιση 3.200 αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με ευθύνη της αποκεντρωμένης διοίκησης», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 7 Αυγούστου, την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι 20 άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Οκτώ μήνες μετά, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, μέσω απευθείας αναθέσεων έχει κατεδαφίσει 20 αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές και το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει σε δέκα κατεδαφίσεις. Τα υπόλοιπα; Σε εξέλιξη, κλασικά. Όσο για την πέραν της Αττικής επικράτεια, μηδέν εις το πηλίκον…

Ζ.

 

Υπέρ

*ΕΜΜΕΣΩΣ πλην σαφέστατα υπέρ Καλογιάννη και ο Βασ. Κόκκαλης. Αναμενόμενο από κάποιους, ο Λαρισαίος υφυπουργός το είπε δημοσίως και μεγαλοφώνως. Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Δήμου την Καθαρά Δευτέρα στη Νεάπολη, είπε ότι «στη Λάρισα θα έχουμε πάλι δήμαρχο τον Απόστολο Καλογιάννη». (Προφανώς θα υπάρχουν και υποψήφιοι του χώρου που εκφράζει στον συνδυασμό.)

Ζ.

 

Ρουτευμένους

Κώτσιους

*ΑΠ΄ ΤΟ μακρινό Οντάριο γράφει ο Δ. Κ. για τον ρουτευμένου Κώτσιου. Ο Ατλαντικός δεν επηρεάζει την ντοπιολαλιά, ίσα-ίσα η ξενιτιά την ενισχύει: Λιένιμ ιγώ σιαγαπάου, τί δέν καταλαβέντς… Σι κοιτάου καθι μέρα στου λόγκου πανιβέντσ. Τοτ΄ η καρδγιάμ χτυπάει σαν ντπασχαλιάτκ ντκαμπάνα. Το οτ' σαγαπάου πουλύ τούπα κι στ΄ θκιάμ τ΄μάνα .

Ρίξιμι κι μένα μιά ματχιά για να χαρή καρδγιάμ. Νάρθου να σι ζητίξου απ τουν πατέρασ΄, να σπάρου λίγου σναγκαλιάμ. Του βλεπς ότι τριλάθκα δεν είμι στα καλάμ ...

Ρίξιμι ένα βλιέμμα νάρθου στά συνγκαλάμ . (Κάνι κάτ΄ι για του παιδί, Λιένιμ. Του ζούρλανις του έρμου.)

***

*ΚΑΙ η ανακοίνωση για το ματς, ηχητικά εννοείται: Ντκυριακή ταπόγιμα η ‘’Ιλπιδάρα’’ μας θα παίξ΄ει φιλικό μι τς Λουκουβίτεις. Παρακαλούντι οι φιλάθλ΄οι τς ουμάδας να σμαζουχτούν σιαπάν στου γήπιδου κι να την ινισχύσν.

Ζ.

 

Με σφοδρότητα

*«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Καραμανλικής Δεξιάς - Ακροδεξιάς τροφοδοτεί με τις επιλογές της, το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας». Σκληρός ο Φιλ. Σαχινίδης, ως γραμματέας του Τομέα Οικονομικών, συντεταγμένος πλήρως σε γραμμή Φώφης, ανέλαβε να επικρίνει με σφοδρότητα την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της «στα μείζονα ζητήματα όπως το θέμα της επίλυσης των ''κόκκινων'' δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών που έπληξε η κρίση». Ο Λαρισαίος πρώην τσάρος της Οικονομίας ενημερώνει ότι «η κυβέρνηση αυτή βλάπτει σοβαρά τη χώρα και τους πολίτες». (Αυτή η κυβέρνηση. Την έβαλε στη γωνία και σφυροκοπά.)

Ζ.

 

Τέλος χρόνου

*ΚΑΙ καθώς κοντεύουμε στην 25η Μαρτίου και άρα στο χρονικό ορόσημο της απόστασης δύο μηνών από τις κάλπες, ολοκληρώνεται η διαδικασία των υποψηφιοτήτων στην πόλη, τις κωμοπόλεις και τα χωριά. Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, ακόμη και σε επίπεδο υποψήφιων δημάρχων. Οι πάντες υποχρεωμένοι να επισπεύσουν. Τα ψηφοδέλτια να συγκροτηθούν. Τι σοβαρός υποψήφιος να είναι κάποιος άμα δεν έχει καιρό μπροστά του να τρέξει. Και πολύ άργησαν δηλαδή.

Ζ.

 

Του γλυκού νερού

*ΞΕΘΑΡΡΕΨΕ η Ελλάδα και να που τους ψαλίδισε ο Ψαλιδόπουλος στο ΔΝΤ. Είπε πολλά ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος και για τους δημοσιονομικούς κινδύνους από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά και για τις επιπτώσεις από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού. Τους εξήγησε, έφτασε και να τους περιπαίξει λέει. Αναφέροντας με δηκτικό τρόπο και με μια δόση ειρωνείας πως στο ζήτημα των αγορών εργασίας, οι ελληνικές αρχές θα εργαστούν ώστε να πείσουν το προσωπικό του ΔΝΤ «να στηρίζεται στο μέλλον περισσότερο στις απόψεις των οικονομολόγων του αλμυρού νερού, αντί των οικονομολόγων του γλυκού νερού».

***

*ΚAI δεν ήταν απλώς λογοπαίγνιο ελληνικής κοπής. Ο Έλληνας άφησε αιχμές για την εμμονή κάποιων οικονομολόγων του ΔΝΤ με τον οικονομικό φιλελευθερισμό που εκφράζεται από τη Σχολή Οικονομικών του Σικάγου, που λέγονται οικονομικά του γλυκού νερού λόγω του ότι το Σικάγο γειτνιάζει με τη λίμνη Μίσιγκαν. Και τάχθηκε υπέρ της προσέγγισης οικονομικών σχολών όπως του Χάρβαρντ, του Γέιλ και του ΜΙΤ , τα λεγόμενα οικονομικά του αλμυρού νερού, καθώς οι περιοχές που βρίσκονται τα πανεπιστήμια βρέχονται από τον Ατλαντικό ωκεανό και τα οποία υποστηρίζουν το ρυθμιστικό ρόλο του κράτους στην οικονομία.

***

*ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, πέραν της κυβέρνησης, για δικαίωση της θέσης του κατά της προληπτικής πιστωτικής γραμμής μιλά και ο Ν. Καραμούζης. Και δεν δείχνει κάνας άσχετος συριζαίος ο πρόεδρος της Eurobank, και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. «Πέρυσι στη Wall Street Journal τοποθετήθηκα κατά της Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής», θυμίζει. «Μιας αχρείαστης ’’ασπιρίνης’’, που θα διαιώνιζε την πολιτική και χρηματοδοτική εξάρτηση της χώρας».

Αξίζει φυσικά να επισημανθεί ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης για προληπτική γραμμή στήριξης της ελληνικής οικονομίας, μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο. (Κι άλλος του γλυκού νερού;)

Ζ.

 

Η δημοσιογράφος

*ΜΕΤΑΞΥ των νέων υποψηφιοτήτων στον συνδυασμό του δημάρχου Απ. Καλογιάννη ξεχωρίζει εκείνη της Στέλλας Μπάσδρα. Πρώτη φορά υποψήφια σε εκλογές η παλιά δημοσιογράφος. Άνθρωπος με ενδιαφέροντα και ικανότητες, με συγκρότηση και δυναμισμό. Ξέρει καλά τη Λάρισα αλλά και τη Δημαρχία. Έκανε και δημοτικό ρεπορτάζ άλλωστε, τότε που δούλευε.

Ζ.

 

Γκάφα;

*ΣΤΙΣ 28 Φεβρουαρίου είχε ανακοινωθεί λέει ότι το ματς της εθνικής Ελλάδας με την Ιταλία, τον Ιούνιο, θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ στην Αθήνα. Και το επόμενο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες βελτιωτικές εργασίες στο Παγκρήτιο.

Μόλις δέκα μέρες μετά, στις 8 Μαρτίου, πετάχτηκαν οι Λαρισαίοι παράγοντες, με πάθος και σχεδιασμό, προτείνοντας το γήπεδο Πηλαδάκη στη Νεάπολη για έδρα της Εθνικής. Βιάστηκαν τόσο; Αδιάβαστοι; Οι αθλητικοί ρεπόρτερ το έβλεπαν και δεν το πίστευαν.

Ζ.

 

Αλλιώς

*ΚΑΙ να είχε σωθεί η ομάδα, ποιος τόσκαγε… Τώρα όμως off ο πολυτιμότερος ίσως παίκτης της, έξω ο Ντέλετιτς επειδή συμφώνησε λέει με άλλη ομάδα. Αντί να ειπωθεί ότι δεν ‘’τα έφερε’’ στον μεγαλομέτοχο ο νεαρός ταλαντούχος Σέρβος.

Λες και δεν συμφώνησε ο Ντε Γιονγκ με την Μπαρτσελόνα και συνεχίζει να παίζει στον Άγιαξ. Ή ο Πούλισιτς που πάει Τσέλσι αλλά ως το τέλος της σεζόν θα εξακολουθεί να παίζει στην Ντόρτμουντ. Ενώ στην ΑΕΛ, γαλέρα;

Ζ.

 

Και ο Νασιώκας

*ΑΠΟΨΕ το πρώτο μέρος του συνδυασμού του Παν. Γούλα. Θα ανακοινωθούν λέει περισσότερα από 50 ονόματα, ουσιαστικά έτοιμο δηλαδή το ψηφοδέλτιο, καλυμμένο απολύτως το επιβεβλημένο κατώτερο όριο. Τα υπόλοιπα ονόματα θα δημοσιοποιηθούν στη μεγάλη εκδήλωση της παράταξης που προγραμματίζεται για τις 27 Μαρτίου.

***

*ΜΕΤΑΞΥ των υποψηφίων θα είναι και ο Νασιώκας. Ναι ο γιος του υπουργού, ο Άκης ο δικηγόρος. Θα μετέχει και η κεντρική επιτροπή, όπως αναμενόταν παρών ο Κ. Σάββας αλλά και ο γραμματέας της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Βαγγ. Γιαννούλας, ο οποίος υπέστειλε τη σημαία του υποψήφιου δημάρχου. Παρά τις κομματικές αποφάσεις, αντάρτες. Από κούνια; Θα έχει λέει και πολλούς γιατρούς. (Χρειάζονται, στις εκλογές.)

Ζ.

 

Κουνούπια

ΤΗΝ εμφάνιση κουνουπιών ευνόησε η ζέστη και η υγρασία των προηγούμενων ημερών, με κατοίκους της περιοχής του Γενικού Νοσοκομείου να ζητούν την παρέμβαση των υπηρεσιών.

Για να μη ταλαιπωρούνται οι πολίτες από υπηρεσία σε υπηρεσία, να διευκρινιστεί πως οι Δήμοι Λάρισας και Φαρσάλων εφαρμόζουν μόνοι τους πρόγραμμα κωνωποκτονίας ενώ για τους υπόλοιπους δήμους, το πρόγραμμα το εφαρμόζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επίσης η διαδικασία που θα σημάνει την έναρξη των ψεκασμών συνήθως κινείται τον μήνα Απρίλιο οπότε νωρίτερα μάλλον δεν θα γίνει ψεκασμός.

Να διευκρινιστεί τέλος ότι αρμόδια Υπηρεσία για να εφαρμόσει το πρόγραμμα στον Δήμο Λαρισαίων είναι η ΔΕΥΑΛ. Οπότε σωστά οι δημότες Λάρισας απευθύνονται στον Δήμο Λαρισαίων…

Β.Κ.

 

Στου Προφητηλία…

*ΟΙ διαμαρτυρίες από τη Νεράιδα. Τα παράπονα, πού αλλού, στον δήμαρχο. Για την ακαταστασία στην πλατεία του Μικρού Προφήτη. Στοιβαγμένα τραπεζοκαθίσματα κλειστών πια μαγαζιών, συν σκουπίδια εξ αυτού. Περνάει κι ο Απ. Καλογιάννης, τα βλέπει πηγαινοερχόμενος σπίτι του. Αλλά και επισημάνσεις για το πράσινο στη Μεγάλη πλατεία. Φυτεύουν λέει δέντρα τον Μάρτιο, χωρίς προστατευτικές σιδεριές όμως. Βγαίνουν εκδρομή οι πιτσιρικάδες, κρεμιούνται πάνω τους, τα σπάζουν.

Ζ.

 

Τυρναβίτισσα

*ΝΑΙ η Καλλιόπη Μαλλιωτάκη, είναι η Πόπη η γνωστή τραγουδίστρια, που κατά καιρούς έπαιξε πρώτο όνομα στα αθηναϊκά μίντια. Σωστά διάβασαν οι Λαρισαίοι προχθές στην εφημερίδα την αγγελία του γάμου της. Με τον Τυρναβίτη επιχειρηματία Θόδωρο Σαλτζίδη. Νύφη Τυρνάβου η Κρητικιά, εδώ και καιρό άλλωστε ζουν με τον καλό της στη θεσσαλική κωμόπολη.

Ζ.

 

Αλμυρό αστικό

*ΑΝΟΙΞΕ πάλι η συζήτηση στη Λάρισα για το εισιτήριο της Αστικής. Που είναι αλμυρό, πανάκριβο δηλαδή, ίσως το πιο ακριβό στη χώρα. Και το τι πρέπει να γίνει, αν ο Δήμος πρέπει και αν μπορεί να επιδοτήσει το ΚΤΕΛ ώστε να φθηνύνει, αν υπάρχει άλλος τρόπος να πέσει η τιμή του. Έθεσε το ζήτημα η Ρ. Καραλαριώτου, απάντησε ο Απ. Καλογιάννης, επανήλθε η αντίπαλός του. Όμως το θέμα συζητήθηκε ξανά και μεταξύ των Λαρισαίων. Οι οποίοι δυσφορούν με την κατάσταση. Συγκρίνοντας με άλλες επαρχιακές πόλεις.

***

*ΚΑΙ να το εντυπωσιακό. Στην Ξάνθη λέει, οι φοιτητές πηγαινοέρχονται δωρεάν στο Πανεπιστήμιο, που βρίσκεται επίσης έξω από την πόλη. Τζάμπα ανεβαίνουν στη συγκεκριμένη γραμμή της Αστικής, μηδέν εισιτήριο. Εκεί πώς γίνεται, τι τρόπος έχει βρεθεί; Ποιος μπορεί να το διανοηθεί αυτό για τη Λάρισα στη χρυσοφόρα γραμμή του ΤΕΙ.

Ζ.

 

 

------------------------------------------

 


ENAS XAMOYLHS STO FARSALINO KARNABALI 

*ΕΝΑΣ χαμούλης στο Φαρσαλινό καρναβάλι με τον μουστακαλή τσολιά, τον δικό μας Γιώργο Γκαντέλο, να δίνει ενέργεια. Στο στιγμιότυπο με τους μασκοφόρους του "Casa de papel" έξω από το Δημαρχείο. Άντε μη φτιάξουν καμιά δημοτική παράταξη και πετύχουν την τέλεια ληστεία…

Ζ.

 

 PRVTA HNTA DYO YSTERA TREIS

* ΠΡΩΤΑ ήταν δύο, ύστερα τρεις, σε λίγο γίναν δεκατρείς… Αποκριάτικη τσιπουροσύναξη στη Νομαρχία του Θανάση, δώδεκα κι ο Μ. Χαρακόπουλος.

 

 THN PAREMBASH THS BOYLEYTOY ANNAS BAGENA

* ΤΗΝ παρέμβαση της βουλευτού Άννας Βαγενά για τις αυξήσεις εισφορών προς τον ΓΟΕΒ και τις αναδρομικές εισφορές σε βάθος δεκαετίας, τις οποίες καλούνται να καταβάλουν οι αγρότες, ζήτησαν οι πρόεδροι των Τ.Κ. Κιλελέρ και Μελισσοχωρίου Απ. Κοντογιάννης και Δ. Ροϊδούλης. Θα της στείλουν και σχετική επιστολή με τα αιτήματά τους και θα περιμένουν…

Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass