Η παράταξη

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2019 19:45
*Η παράταξη σε παράταξη. Επικαλούμενη τη Χάρη του Αγίου Ραφαήλ.  Ζ. *Η παράταξη σε παράταξη. Επικαλούμενη τη Χάρη του Αγίου Ραφαήλ. Ζ.

Σαν…

* - ΜΑΜΑ, τι είναι Πρωτομαγιά;

Η Λαρισαία μάνα δεν δυσκολεύτηκε να απαντήσει.

- Σαν Πρωταπριλιά και Τσικνοπέμπτη μαζί, Γιαννάκη.

-Δηλαδή;

- Να, λέμε ψέματα πως αγωνιζόμαστε για εργασιακά δικαιώματα και επίσης ψήνουμε.

Ζ.

 

Στις χελιδονο-

φωλιές

*- ΜΗ λέτε ότι παχύναμε τώρα το Πάσχα. Δεν παχύναμε. Απλώς αυξήσαμε την επιφάνεια για χάδια.

Οι Λαρισαίοι φοιτητές νιώθουν ακόμη μακριά από την επόμενη Εξεταστική, οπότε έχουν όρεξη.

***

*- ΔΥΣΚΟΛΑ φέτος βρε παιδιά και για τα χελιδόνια. Πρόβλημα λέει καθώς εισέβαλε το σύστημα ενοικιαστών Airbnb και στις χελιδονοφωλιές.

***

*- ΕΓΩ πάλι νομίζω πως είμαστε τόσο πολύ πίσω, που αν κοιτάξουμε μπροστά μας, βλέπουμε το παρελθόν μας.

Ζ.

 

Σαν το οφσάιντ

*ΕΙΧΕ απηυδήσει ο Λαρισαίος προσπαθώντας να εξηγήσει στη δικιά του το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα της απλής αναλογικής φέτος στις δημοτικές εκλογές. Αυτός ήταν εμπλεκόμενος και ήξερε.

-Άστο, άστο… Καλύτερα να σου εξηγήσω τι είναι το οφσάιντ στην μπάλα.

Ζ.

 

Καπάκι

*- ΠΡΙΝ λήξει ο καβγάς για το ποιος νίκησε στις εκλογές στην Ισπανία, διαπίστωνε χθες ο Λαρισαίος στην παρέα, εκεί πάνω που ηρεμούσαν τα πράγματα, ξεκίνησε άλλος καβγάς για το ποιος έχασε από το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα. Έγνοιες που βρήκε να ‘χει η Ελλαδίτσα…

Ζ.

 

Τάκα-τάκα

*ΚΥΡΙΑΚΗ του Θωμά, μεθαύριο, λήγει η προθεσμία κατάθεσης των συνδυασμών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και από τη Δευτέρα θα απομένουν ίσα-ίσα τρεις βδομαδούλες για τον επίσημο προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων. Καμπάνια που κατατάσσεται στα σπριντ.

Ζ.

 

Εν Λαρίση

*ΛΑΡΙΣΑΙΑ κονεύει να πολιτογραφηθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία βρέθηκε ξανά στην περιοχή. Για το Πάσχα, είχαν ψήσει με φίλους στους Γόννους φιλοξενούμενοι του Διαμαντή Καραναστάση. Ακολούθησε μεταπασχαλινή περιοδεία της προέδρου στη Λάρισα με τους υποψήφιους Θεσσαλούς ευρωβουλευτές του κόμματός της, τον Λάμπρο Καραγιώργο και τον Μαργαρίτη Πατσιαντά καθώς και τα κομματικά της στελέχη Γιάννη Κάιρα, Θωμά Κλημόπουλο, Σοφία Σωτηράκου. Αργότερα αναλόγως έπραξε στον Βόλο. Και την Πρωτομαγιά βρέθηκε στη Βρύση Τυρνάβου.

Ζ.

 

Ακριβολόγοι

*ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΕΣ Λαρισαίοι μαθητές εν δράσει.

- Έφαγα ένα σάντουιτς να ξεγελάσω την πείνα μου.

- Και; Εντάξει;

- Μπα… Με πήρε χαμπάρι και με υποχρέωσε να φάω άλλα τέσσερα.

***

*- ΣΤΗΝ ερώτηση με τι ταιριάζουν οι μπάμιες, η μόνη απάντηση είναι με τον κάδο σκουπιδιών.

***

*- ΝΟΜΙΖΩ αδυνάτισα.

- Έτσι ακριβώς.

- Τι; Αδυνάτισα;

- Όχι, νομίζεις.

Ζ.

 

Ο Κιγκινάτος

*ΑΦΟΥ ολοκλήρωσε την επαγγελματική του διαδρομή με το παραπάνω, σαράντα χρόνια λειτούργησε το θρυλικό βιβλιοπωλείο ‘’Γνώση’’, ο Στέλιος Τσιανίκας έχει αποσυρθεί και μονάζει, ούτως ειπείν, στο χωριό του, την αγαπημένη του Σελίτσιανη. Πάντοτε δραστήριος όμως, έχοντας ανέβει εκεί στα 1060 μέτρα υψόμετρο, δέχτηκε το κάλεσμα, ως νέος Κιγκινάτος είπαν οι φίλοι του και κατεβαίνει υποψήφιος πρόεδρος της Κοινότητας Ανατολής. Αυτόνομος, ανεξάρτητος, όπως είναι το σύστημα στις φετινές εκλογές. Με ισχυρή την πεποίθηση ότι θα εκλεγεί κοινοτάρχης και θα βοηθήσει τα μάλα τον τόπο του.

***

*ΜΕ την ευκαιρία, ο Κιγκινάτος, ο Ρωμαίος πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, θεωρείται το πρότυπο του πολίτη, μια προσωπικότητα που συγκέντρωνε τις αρχές του πατριωτισμού, της ολιγάρκειας και της εντιμότητας. Κάποια στιγμή αποσύρθηκε από τα αξιώματα και αποσύρθηκε στο κτήμα του όπου ζούσε σαν απλός αγρότης. Όταν όμως η Ρώμη κινδύνεψε, η Σύγκλητος αποφάσισε να του αναθέσει την ηγεσία για να σώσει την πατρίδα.

Αντιπροσωπεία συγκλητικών, φορώντας τις τηβέννους τους, πήγαν στον Κιγκινάτο να του αναγγείλουν ότι ανακηρύχθηκε απόλυτος ηγέτης. Εκείνος αφού τους υποδέχτηκε, τους ζήτησε να περιμένουν μέχρι να πάει να φορέσει την τήβεννό του και μετά να μιλήσουν όπως αρμόζει για τα κρατικά ζητήματα. Δέχτηκε την πρόταση, πήγε και πολέμησε και κατήγαγε σπουδαία και ταχεία νίκη. Επιστρέφοντας στη Ρώμη, παρέδωσε αμέσως την εξουσία κι έφυγε ξανά για το φτωχικό του κτήμα, σαν να μην είχε συγκεντρώσει την πιο μεγάλη δύναμη στα χέρια του. Πιστός στο κάλεσμα της πατρίδας, αλλά όχι της εξουσίας.

Ζ.

 

Λόγω ειδικότητας

*ΜΕ τον γνωστό, τον κλασικό τρόπο, ο Ν. Τσιλιμίγκας αξιοποίησε την επιστημονική του ειδικότητα ως υποψήφιος περιφερειάρχης. Ονομάζοντας την παράταξή του ‘’Θεσσαλία της καρδιάς μας’’, καθηγητής Καρδιοχειρουργικής γαρ.

Δεν κρατήθηκε όμως ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος που αναρωτήθηκε εξίσου κλασικά, με χιούμορ πάντα. «Δηλαδή αν ήταν ουρολόγος ο γιατρός πώς θα ονόμαζε την παράταξή του;»

Ζ.

 

Μαθηματικοί

*ΔΙΠΛΗ παρουσία της τοπικής Μαθηματικής Εταιρείας στις δημοτικές εκλογές της Λάρισας. Με τον πρωτοεμφανιζόμενο Σωτήρη Τερζόπουλο, υποψήφιο στον συνδυασμό του δημάρχου Καλογιάννη. Και τον εμπειρότερο Χρ. Αγορίτσα ο οποίος θα επιχειρήσει να επανεκλεγεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτή τη φορά με τον συνδυασμό Καραλαριώτου. Ένας κι ένας κάνουν δύο, κάνει την πρόσθεση ο πρόεδρος της ΕΜΕ Κ. Καραμπάτσας.

Ζ.

 

Αυτόφωτος

*ΣΤΟ πλευρό του Γιάννη Κόκκουρα, υποψήφιος με τον συνδυασμό του στον Δήμο Τυρνάβου και ο Λάσκος Μανδηλάς, αγρότης-επιχειρηματίας. Ναι, τον καμαρώνει ο πατέρας του, ο ισόβιος πρόεδρος του ΚΤΕΛ Βασίλης Μανδηλάς, που τον είχε αποκτήσει πολύ νέος, ωστόσο τον θεωρεί απολύτως ώριμο και ικανό να αντεπεξέλθει στην προεκλογική προσπάθεια. Και φυσικά να εκλεγεί.

Ζ.

 

Ρατσίστρια

*ΜΟΝΙΜΩΣ σε κλίμα εμπλοκής στην τριγωνοπλατειακή συντροφιά των Λαρισαίων μεσηλίκων.

- Καταγγέλλω τη γυναίκα μου για ρατσισμό και ξενοφοβία. Δεν θέλει να φιλοξενήσουμε δύο φουκαριάρες νεαρές Ρωσίδες.

***

*- Η χειρότερη στάση στο σεξ, να το ξέρετε, είναι όταν είσαι από πάνω κι από κάτω δεν είναι κανένας.

***

*- ΕΜΕΝΑ που με βλέπεις, τρεις γυναίκες με παρακαλούσαν χθες να βγω.

- Βρε μήπως είχες μπει πάλι σε λάθος τουαλέτες;

Ζ.

 

Πρώτη φορά

*ΚΑΙ να που κάνει πια το επιπλέον βήμα και κατέρχεται υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος. Η Εύη Παπανίκα, σύζυγος και μητέρα μηχανικών, συνταξιοδοτηθείσα πια από τη δημοτική υπηρεσία διεκδικεί εκλογή με τον συνδυασμό Τσιλιμίγκα. Πολλά χρόνια στην πολιτική και με ενδιαφέρον για τα κοινά, όμως πρώτη φορά υποψήφια σε μεγάλες εκλογές. Αν και στις εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε έθετε υποψηφιότητα, έβγαινε στις πρώτες θέσεις της Νομαρχιακής στη Λάρισα. Αισιοδοξεί ότι αναλόγως θα συμβεί και στην κοινωνία.

Ζ.

 

Κυρία διευθύντρια

*ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ στην ιδιαίτερη πατρίδα της η Ελένη Αναστασοπούλου, να βοηθήσει όσο μπορεί, όχι ότι είχε αποστασιοποιηθεί και ποτέ από την περιοχή του Τυρνάβου. Συστρατεύεται ως απλή υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον συνδυασμό του δημάρχου Σαρχώση, η μέχρι πρότινος περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης στη Θεσσαλία. Ευελπιστώντας ότι θα μπορεί μετά να προσφέρει με την εμπειρία της στο πλαίσιο της δημοτικής αρχής.

Ζ.

 

Αλληλοτροφοδοσία

*ΔΥΟ ακόμη Λαρισαίοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, κι αυτοί με μικρό κόμμα, τιμητική η συμμετοχή, δεν στοχεύουν να καταλάβουν έδρανο στο Στρασβούργο. Με τη ‘’Δημοκρατική Ευθύνη’’ και αρχηγό τον Θ. Παπαλιάγκα, ο Ν. Αντωνιάδης καταγόμενος από τους Χαλκιάδες, καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η εκ Συκουρίου ορμώμενη Κατερίνα Γαργάλα που δικηγορεί στον Βόλο.

***

*ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ που κουμπώνουν με τη δημοτική παράταξη του κόμματος της οποίας ηγείται ο Ν. Γαμβρούλας. Με την ελπίδα ότι η δημοτική και η ευρωπαϊκή κάλπη θα αλληλοτροφοδοτηθούν. Ο χώρος, φυσικός ηγέτης του οποίου είναι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος, υποστηρίζει και άλλους υποψήφιους δημάρχους, πρακτικά σε μεγάλους δήμους της χώρας. Τον Κων. Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη αλλά και τον γνωστό Γ. Καραμπελιά στην Αθήνα. Μόνο που στη Λάρισα, όπως λέει ο ‘’ιωνοδραγουμικός’’ Κ. Βαϊούλης οι ‘’καραμπελιάδες’’ υποστηρίζουν εκείνον για δήμαρχο. (Μιλάμε, καρά μπελάς.)

Ζ.

 

Υψηλό πρόσωπο

*ΕΜΠΕΙΡΟΣ ο Λαρισαίος δημοσιογράφος, αιφνιδιάστηκε τηλεφωνώντας σε άγνωστό του επικεφαλής συνδυασμού, μικρής παράταξης, πολύ μικρής. Ήθελε να τον ρωτήσει κάτι για τη δραστηριότητά του, να το διευκρινίσει ώστε να γράψει σχετικά. Τον πήρε όμως εκείνος απ’ τα μούτρα.

-Έχετε καταλάβει ότι τηλεφωνήσατε σε υποψήφιο περιφερειάρχη;

Τον αποπήρε διότι του έτρωγε τον πολύτιμό του χρόνο.

-Σημασία έχει να το πιστέψετε ο ίδιος. Είναι πολύ σημαντικό.

Ζ.

 

Βότκα στο νερό

*O καινούριος καθολικός παπάς της ενορίας ήταν τόσο νευρικός στην πρώτη του λειτουργία, που δεν μπορούσε να μιλήσει. Πριν από την επόμενη λειτουργία ρωτάει τον καρδινάλιο, τι θα μπορούσε να κάνει για να χαλαρώσει κι εκείνος τον συμβούλευσε: "Την επόμενη φορά ρίξε προηγουμένως λίγη βότκα στο νερό που θα πιεις και θα δεις πώς θα χαλαρώσεις".

Την Κυριακή ο παπάς ακολουθεί τη συμβουλή και πραγματικά νιώθει ότι θα μπορούσε να κάνει κήρυγμα χωρίς κανένα άγχος.

***

*ΤΟ μεσημεράκι έχει επιστρέψει στο σπίτι του, όπου μετά από λίγο εμφανίζεται απεσταλμένος και του παραδίδει ένα σημείωμα του καρδινάλιου:

Αγαπητέ πάτερ,

Την επόμενη φορά να ρίξετε λίγη βότκα στο νερό κι όχι λίγο νερό στη βότκα. Σας παραθέτω μερικές παρατηρήσεις, για να μην επαναληφθούν τα σημερινά.

- Δεν χρειάζεται να τοποθετείτε φέτα λεμονιού στο χείλος του δισκοπότηρου.

- Το κουβούκλιο είναι το εξομολογητήριο, όχι το μπάνιο.

- Ο Αρχάγγελος είπε στην Παρθένο: "Χαίρε κεχαριτωμένη", όχι "Γεια σου πιπίνι".

- Οι εντολές είναι 10 και όχι 12.

- Οι απόστολοι ήταν 12 και όχι 7. Κανείς τους δεν ήταν νάνος.

- Ο Ιούδας ήταν προδότης, όχι "ρουφιάνος του κερατά" που είπες εσύ στους χριστιανούς.

- Ο Χριστός μας είπε στον Πέτρο ότι "πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις, θα με αρνηθείς", δεν του είπε: "Μέχρι να λαλήσουν τα κοκόρια, θα μ' έχεις γράψει εκεί που δεν πιάνει μελάνι".

- Το καθαγιασμένο ύδωρ είναι για να ευλογούμε, όχι για να δροσίζουμε τον σβέρκο μας.

- Ποτέ δεν κηρύττουμε καθισμένοι στα σκαλιά του ιερού.

- Ο άρτος χρησιμεύει για τη Θεία Ευχαριστία όχι ως απεριτίφ που συνοδεύει το κρασί.

- Τις σκάλες του άμβωνα τις κατεβαίνουμε κανονικά, όχι τσουλήθρα στο κάγκελο.

- Και τέλος, τη λειτουργία την τελειώνουμε με "Αμήν", όχι με "Ολέ".

- Επιπλέον, αυτός που καθόταν στην άκρη του ιερού και τον οποίο αποκαλέσατε "τραβεστί με μάξι" ήμουν εγώ.

Ελπίζω αυτά τα λάθη να διορθωθούν την ερχόμενη Κυριακή.

Ζ.

 

Ενας Τζέντλεμαν

*ΕΝΑΣ Αμερικανός γράφει για τη Μόσχα του Μεσοπολέμου, την κομμουνιστική Μόσχα, υποδυόμενος έναν αντικομφορμιστή ευγενή του τσαρικού καθεστώτος. Με μια όσο γίνεται πιο αντικειμενική προσέγγιση, αλλά κυρίως κάνει λογοτεχνία. ‘’Ένας Τζέντλεμαν στη Μόσχα’’ του Αμόρ Τόουλς, ένα σπουδαίο μυθιστόρημα.

***

*ΣΑΝ να περίμεναν κάποιο σινιάλο, το τηλέφωνο στο γραφείο του άρχισε να χτυπά, το κουδούνι του χτύπησε τρεις φορές και κάποιος φώναξε «Σύντροφε! Σύντροφε!»

Α, σύντροφος, σκέφτηκε ο κόμης. Μια λέξη με διαχρονική αξία. Σωστό θαύμα της σημειολογικής χρηστικότητας, η λέξη σύντροφος μπορούσε να χρησιμέψει και ως χαιρετισμός και ως αποχαιρετισμός. Για συγχαρητήρια και για προειδοποίηση. Για παρακίνηση σε δράση και για αποδοκιμασία. Θα μπορούσε απλώς να είναι το μέσο που σου εξασφάλιζε την προσοχή κάποιου μέσα στο γεμάτο κόσμο λόμπι ενός μεγάλου ξενοδοχείου. Και χάρη στην πολυχρηστικότητά της, ο ρωσικός λαός είχε κατορθώσει επιτέλους να απαλλαγεί από τις παλιές τυπικότητες, τους απαρχαιωμένους τίτλους, τα ενοχλητικά ιδιώματα - ακόμα και από τα ονόματα. Σε ποιο άλλο μέρος της Ευρώπης μπορούσες φωνάζοντας μόνο μία λέξη να χαιρετίσεις κάθε συμπατριώτη σου, άνδρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους, φίλους κι εχθρούς;

***

*… και προχώρησαν στη μελέτη της Αμερικής μέσω του κινηματογράφου. Ο Όσιπ Ιβάνοβιτς ήδη από το 1939 υποστήριζε πως οι αμερικανικές ταινίες άξιζαν προσεκτική μελέτη, όχι απλώς ως παράθυρα στον δυτικό πολιτισμό, αλλά και ως πρωτοφανείς μηχανισμοί της ταξικής καταπίεσης. Γιατί με τον κινηματογράφο οι Γιάνκηδες προφανώς είχαν ανακαλύψει πώς να εξευμενίζουν ολόκληρη εργατική τάξη έναντι του ευτελούς αντιτίμου των πέντε σεντς την εβδομάδα.

«Σκέψου την Ύφεσή τους», είπε. «Από την αρχή μέχρι το τέλος διήρκεσε δέκα χρόνια. Μια ολόκληρη δεκαετία που το προλεταριάτο είχε αφεθεί στη μοίρα του να σκαλίζει τα σκουπίδια στα σοκάκια και να ζητιανεύει έξω από τις πόρτες των εκκλησιών. Αν υπήρξε ποτέ ευκαιρία να αποτινάξει ο Αμερικανός εργαζόμενος τον ζυγό από πάνω του ήταν αυτή. Αλλά τι έκαναν; Ένωσαν τις δυνάμεις τους με των συναδέλφων τους; Έβαλαν στον ώμο την αξίνα να πάνε να σπάσουν τις πόρτες στις επαύλεις; Ούτε μια φορά. Αντί γι' αυτό, έτρεχαν στον πιο κοντινό κινηματογράφο όπου τους κουνούσαν την τελευταία φαντασιοκοπία μπροστά στα μάτια τους σαν ρολόι τσέπης κρεμασμένο από αλυσίδα». (Κι όλα αυτά μόλις μια δεκαετία μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, όταν όλα ήταν ακόμη ζεστά).

Ζ.

 

----------

KI APO THN TRYPA THS BELONAS MPOREI KAI PERNAEI*ΚΙ από την τρύπα της βελόνας μπορεί και περνάει καταστάσεις και θέματα ο Κ. Αγοραστός.

Ζ.

 

----------

ME THN EIKONA STA EIA PROXORA O LAMPROS ZARRAS* ΜΕ την εικόνα στα χέρια προχωρά ο Λάμπρος Ζάρρας για τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Τεμπών. Άλλωστε πάντα κοντά ή δίπλα σε μια εικόνα υπάρχει και ο σταυρός …προτίμησης.

Κ.Τσ.

 

 

----------

AYTO EINAI PROTOMAGIATIKO STEFANI NA MH FOBASTE*ΑΥΤΟ είναι πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Να μην φοβάσαι κανέναν, να μην σε πλησιάζει κανείς.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass