Η βουλευτίνα Α. Βαγενά

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2019 19:45
*Η βουλευτίνα Α. Βαγενά έχει καλές σχέσεις και με τον Τύπο και με το Στράτευμα.  Ζ. *Η βουλευτίνα Α. Βαγενά έχει καλές σχέσεις και με τον Τύπο και με το Στράτευμα. Ζ.

Βροχερή

*ΜΙΑ χαρά καιρός, ανοιξιάτικος. Οι θερμοκρασίες ψηλά, συννεφιάζει κιόλας, ρίχνει και βροχές. Πού το παράξενο. Απλώς είναι βροχερή η άνοιξη φέτος.

Ζ.

 

Εκλογή κοινοταρχών

*Ο ΤΡΟΠΟΣ ανάδειξης των προέδρων Κοινοτήτων διαφέρει σε τούτες τις εκλογές εν σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει σε προηγούμενες. Έτσι λοιπόν:

Η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων, θα γίνει με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονωμένων υποψηφίων. Στις κοινότητες όμως άνω των 300 κατοίκων δεν θα εκλεγεί απευθείας πρόεδρος, καθώς δεν υφίσταται υποψηφιότητα για το αξίωμα του «προέδρου του συμβουλίου κοινότητας». Αυτός ή αυτή θα εκλεγούν έμμεσα από τους συμβούλους της οικείας κοινότητας, μεταξύ των πρώτων συμβούλων σε σταυρούς προτίμησης των δύο πρώτων σε δύναμη συνδυασμών της κοινότητας.

 

Αμετροέπεια

*ΑΝΗΣΥΧΟΣ, βασικό στέλεχος του συνδυασμού, όταν ακούει από τα αρχηγικά χείλη να ξεχειλίζει η αυτοπεποίθηση. «Βγαίνω από την πρώτη Κυριακή», διατυμπανίζει σε συναντήσεις στον δρόμο και σε περιοδείες. Δεν είναι η έπαρση που φοβάται, άλλωστε με τέτοιες τοποθετήσεις επιχειρείται να δημιουργηθεί κλίμα νίκης στην κοινωνία, αυτός είναι ο στόχος. Το λεπτό σημείο είναι ότι υπάρχει πάντα κάμποσος κόσμος που ψηφίζει αλλιώς στην πρώτη κι αλλιώς στη δεύτερη Κυριακή. Διαλέγει δήμαρχο στον δεύτερο γύρο ενώ στον πρώτο ψηφίζει τον συνδυασμό επειδή οφείλει να υποστηρίξει κάποιον σταυρώνοντάς τον. Κι άμα η δημαρχιακή υποψηφιότητα δεν εμπνέει και τόσο πολύ, φοβάται ο άλλος, ‘’λες να βγει απ’ την πρώτη, χάρη και στη δική μου ψήφο;’’. Επιφύλαξη και χάνει ο σύμβουλος τον σταυρό. Άρα; Μετρημένα λόγια.

Ζ.

 

Παντού;

*ΤΟ λένε και το ξαναλένε από το ΚΙΝΑΛ, με πάθος και αποφασιστικότητα, ξεκάθαρα. Και τα στελέχη του κόμματος της Φ. Γεννηματά το διατυμπανίζουν με κάθε ευκαιρία. Πως πρωταρχικός τους στόχος είναι ‘’να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ παντού’’.

Το ξανασκέφτηκε ο Λαρισαίος, το έφερε από δω το πήγε από κει, μπερδεύτηκε.

- Όταν λένε να ηττηθεί παντού, το εννοούν;

- Φυσικά, σε όλες τις κάλπες, όπου τον βρουν κι όπου τον απαντήσουν…

- Σοβαρά; Δηλαδή να ηττηθεί κι ο Τσιλιμίγκας;

- Ε;

- Μα τον Τσιλιμίγκα τον υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για περιφερειάρχη, τα στελέχη του είναι στον συνδυασμό του. Αν κερδίσει θα πανηγυρίσουν.

- Ναι αλλά είναι ΠΑΣΟΚ ο άνθρωπος. Τον υποστηρίζει και το ΚΙΝΑΛ εξαρχής. (Αντίφαση το δίχως άλλο. Όχι για τον υποψήφιο περιφερειάρχη.)

Ζ.

 

Λαμπρό όνομα

*ΕΙΝΑΙ από κείνες τις λίγες περιπτώσεις που φέρνουν ψήφους στον συνδυασμό όπου μετέχουν, δεν ψαρεύουν απλώς σταυρούς στην υφιστάμενη δεξαμενή του. Ο Απόστολος Κομνός, άνθρωπος που χαίρει εκτίμησης στην τοπική κοινωνία, με ποικίλη προσφορά στα κοινά αλλά και ειδικά στον άνθρωπο σε πολύ δύσκολες στιγμές, έχει χτίσει με τα χρόνια λαμπρό όνομα στην περιοχή ο διευθυντής της Εντατικής. Κι η εμπλοκή του με τα κοινά πάντα δεδομένη, κατάφερνε και έβρισκε τον χρόνο. Θεωρήθηκε πολύ μεγάλη επιτυχία για τον Κ. Αγοραστό που κατέφερε να τον εντάξει στον συνδυασμό του.

Ζ.

 

Δεν ενέδωσαν

*ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ να κατευναστούν τα πράγματα περνώντας ο καιρός, όχι ότι άλλαξε κάποιος γνώμη για το Μακεδονικό, όλοι παραμένουν σταθεροί στις απόψεις τους για τις Πρέσπες, τα πάθη όμως μαλάκωσαν, οι δυναμικές κινήσεις σταμάτησαν. Είχε αρχίσει να κουράζεται κι ο κόσμος που ακολουθούσε, λιγόστεψε βλέποντας κιόλας και κάποιους ακραίους να ξεφεύγουν. Στη Λάρισα πάντως έπαιξε ρόλο και η νουνεχής στάση της Μακεδονικής Επιτροπής. Η οποία ακούστηκε πως είχε δεχτεί πιέσεις να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις. Άνθρωποι όμως νηφάλιοι, σαν τον Σωτ. Μουντζούρη, τον Απ. Παπαπαρίση και άλλους, δεν ενέδωσαν. Ώστε να μην υπάρξει εκμετάλλευση των πατριωτικών αισθημάτων από τους σκληρούς.

Ζ.

 

Επι-δια-εκ-λέγεις

*ΤΡΙΑ ζητήματα φυσικά προβάλλει στην προεκλογική του καμπάνια ο Γ. Λαδόπουλος, πάντα τρία, το έχει μελετήσει ενδελεχώς το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης: Επιλέγεις υπευθυνότητα-Διαλέγεις αποφασιστικότητα- Εκλέγεις αγωνιστικότητα. Επιλέγεις, Διαλέγεις, Εκλέγεις. Επι-δια-εκ-λέγεις. Διότι ο λαός είναι που λέγει στις εκλογές, ομιλεί στην κάλπη.

Ζ.

 

Πονοκέφαλος

*ΛΙΓΟ πριν επιστρέψουν στις τάξεις οι Λαρισαίοι μαθητές συνέχιζαν κεφάτοι.

- Η Λαρισαία ξανθιά επέμενε ότι τις μοσχαρίσιες μπριζόλες τις λένε έτσι γιατί τις φέρνουν απ’ τη Μόσχα.

***

*- ΟΤΑΝ κάποιος μου λέει ‘’Κάπου σε ξέρω αλλά δεν θυμάμαι από πού…’’, τον ρωτάω για να τον τρελάνω ‘’Βλέπεις τσόντες;’’

***

* Ο τσιγκούνης Λαρισαίος στο φαρμακείο.

-Έχω πονοκέφαλο, τι θα μου δώσετε;

-Αυτό το ισχυρό παυσίπονο 6 ευρώ.

-Κάτι πιο φθηνό;

-Τούτο το κλασικό παυσίπονο, 3 ευρώ.

-Κάτι πιο φθηνό.

-Μισό λεπτό, να πάρω τη μάνα μου να σε ξεματιάσει.

Ζ.

 

Πολλοί πολύ νέοι

*ΕΙΝΑΙ και λιγάκι αχαρτογράφητα νερά οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Πέραν όλων των άλλων είναι και που θα προσέλθει στις κάλπες πολύ νέο αίμα. Περισσότερο από άλλες φορές. Ήταν πενταετής αυτή τη φορά η θητεία των δημάρχων άρα είναι πέντε οι φουρνιές των δεκαοχτάρηδων που θα προσέλθουν πρώτη φορά στις τοπικές κάλπες. Και μάλιστα οι 4 στους 5 δεν έχουν ψηφίσει ποτέ ξανά, καθώς δεν μεσολάβησαν ούτε βουλευτικές εκλογές.

***

*ΠΡΩΤΑΡΗΔΕΣ εντελώς, άντε να ψυχολογήσει κάποιος και να προβλέψει τη συμπεριφορά τους. Είναι κι η ορμή της νιότης…

Αν και, πέρασαν οι καιροί που οι γονείς στο χωριό ψήφιζαν αυτό που έλεγε ο νεαρός φοιτητής που επέστρεφε από τη μεγαλούπολη. Τώρα, με την αδιαφορία να κυριαρχεί, πολλοί νέοι ψηφίζουν ό,τι πει ο πατέρας. Πρόοδο δεν το λες…

***

*ΣΤΙΣ πέντε γενιές νέων ψηφοφόρων, προστίθενται φέτος και οι 17άρηδες που δικαιούνται να ψηφίσουν, συνολικά έξι οι καινούργιες φουρνιές. Περίπου καμιά δεκαπενταριά χιλιάδες κόσμος στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Δεν είναι και λίγοι…

***

*ΨΗΦΟ στα 17 και σωστό, δεν είναι πιο ώριμος ο 87χρονος, κατά κανόνα δεν είναι πιο πηγμένο το μυαλό του απ’ τους πιτσιρικάδες. Που άλλωστε το δικό τους μέλλον κρίνεται κάθε φορά. Εκλέγουν αλλά δεν εκλέγονται οι 17άρηδες. Ψηφίζουν όσοι γεννήθηκαν μέχρι τις 31/12/2002. Δικαίωμα υποψηφιότητας για δημοτικός σύμβουλος αποκτά κάποιος στα 18, πρέπει να έχει γεννηθεί μέχρι τις 25/5/2001. Και για δήμαρχος να έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του. (Αν και στην περιοχή της Λάρισας τουλάχιστον δεν υπήρξαν τέτοιες υποψηφιότητες νεοσσών.)

Ζ.

 

Φύλακες

* ΤΗΝ ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού των σχολικών φυλάκων και μάλιστα με νυχτερινές βάρδιες, επισήμανε η διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Λάρισας κ. Αγγελική Χατζηαβραάμ, μετά το πρόσφατο κρούσμα βανδαλισμού που σημειώθηκε στο σχολείο.

Καθώς, όπως μαρτυρά το γεγονός της κλοπής των καγκελόπορτων του σχολείου, τα κρούσματα βανδαλισμών γίνονται όλο και πιο έντονα.

Ανεμπόδιστα και χωρίς ενδοιασμούς, κάποιοι επιμένουν με μεγάλο μένος, να καταστρέφουν τις εστίες παιδείας της Λάρισας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες και αψηφώντας την επικινδυνότητα της παράνομης πράξης τους, να συλληφθούν και να τιμωρηθούν γι’ αυτή.

Και τονίζει η κ. Χατζηαβραάμ πως οι φύλακες είναι απαραίτητοι τις απογευματινές και βραδινές στα σχολεία, για προφανείς λόγους. Φυσικά, καλό θα ήταν να μην χρειαζόταν να μιλάμε σήμερα για ανάγκη φύλαξης σχολείων, όμως η πραγματικότητα το επιβάλλει.

Λ.Κ.

 

«Γκάφα»

* ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Ελληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Χρ. Χριστοδούλου, έγινε προχθές στο Βέλγιο, η τελετή αλλαγής του Ανωτάτου Διοικητού Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) όπου ανέλαβε και επισήμως καθήκοντα ο Αμερικανός πτέραρχος, Τοντ Γουόλτερς.

Τελετή στην οποία δεν παρευρέθηκαν οι Τούρκοι χαρακτηρίζοντας «γκάφα» την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Οι οποίοι Τούρκοι έχουν «απασφαλίσει» στο Αιγαίο, επιδεικνύοντας προκλητική συμπεριφορά που ημέρα με την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος.

Προς το παρόν θυμηθείτε πως ο Τ. Γουόλτερς, Νο1 πλέον στην ιεραρχία του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, πραγματοποίησε ταξίδι – αστραπή στη Λάρισα και στην 110 ΠΜ, την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, όταν ακόμη ήταν διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής και διοικητής των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Απλά σημειώστε το για το (εγγύς) μέλλον…

Β.Κ.

 

«Αληθώς»

ΣΤΟΝ ALPHA η πρόσφατη συνέντευξη της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά. Όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως «είμαστε αισιόδοξοι, πιστεύω θα δοθεί το μήνυμα στις ευρωεκλογές. Και για να μιλήσω στο πνεύμα των ημερών, το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι η πρώτη Ανάσταση. Θα είναι το πρώτο βήμα που θα δείξει ότι το Κίνημα Αλλαγής παίρνει τη δύναμη για να κάνει τη μεγάλη ανατροπή στις εθνικές εκλογές». Είναι φυσιολογικό η αρχηγός του κόμματος να θέλει να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας, αλίμονο, τι να έλεγε δηλαδή. Το ΚΙΝΑΛ, ό,τι απέμεινε δηλαδή ως πολιτική σύμπραξη, επί Φώφης με αντιδεξιά ρητορική ελπίζει να σώσει ό,τι μπορεί να σώσει προεκλογικά. Μετεκλογικά τίποτα δεν θα τους εμποδίσει να συνεργαστούν ξανά με τη ΝΔ αν θα κερδίσει ο Μητσοτάκης τις εθνικές εκλογές ή ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ αν ξανακερδίσει ο Τσίπρας, στο όνομα μάλιστα του αντιφασιστικού μετώπου. Δεν θα βρούνε αυτοί οι πολιτικοί, επιχειρήματα λέτε; Τα περί πολιτικής ανάστασης μένει να αποδειχθούν…

Β.Κ.

 

---------

NTABELHS AGORASTOS EXOYN BREI EDV KAI XRONIA ARISTO KODIKA*ΝΤΑΒΕΛΗΣ-Αγοραστός έχουν βρει εδώ και χρόνια, άριστο κώδικα επικοινωνίας.

Ζ.

 

---------

O MEGALYTEROS AGROTIKOS DHMOS THS XORAS

*Ο μεγαλύτερος αγροτικός δήμος της χώρας, δεν μπορεί να μην έχει καλή σχέση με το Υπουργείο Γεωργίας.

Ζ.

 

---------

PERPATONTAS STHN POLH O GNVSTOS LARISAIOS KM ANAKALYCE LEEI

*Περπατώντας στην πόλη, ο γνωστός Λαρισαίος Κ. Μ. ανακάλυψε λέει ένα αόρατο έργο. Στην οδό Γιάγκου σε ολόκληρο το μήκος της, περίπου 500 μέτρα, στην πλευρά που βρίσκεται η Υπηρεσία Πρασίνου με το Δημοτικό Φυτώριο, έχουν τοποθετηθεί στο πεζοδρόμιο εδώ και πολλά-πολλά χρόνια τέσσερις πινακίδες ενδεικτικές ποδηλατόδρομου. Ποδηλατόδρομος όμως δεν υπάρχει. Ποτέ δεν υπήρξε. Το πεζοδρόμιο παραμένει χορταριασμένο και στενό για τέτοιο έργο, ωστόσο υπάρχει κι ο ποδηλατόδρομος του ενός μέτρου που έγινε επί Τζανακούλη στο πεζοδρόμιο της Παπαναστασίου. Κάποιοι δημοτικοί εγκέφαλοι είχαν τοποθετήσει τις πινακίδες από πριν, θεωρώντας τες σημαντικότερες από το έργο, που δεν έγινε ποτέ. Ήλθαν και παρήλθαν από τότε δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, διευθυντές και προϊστάμενοι, ουδείς μερίμνησε να τις αποσύρει μέχρι να…

Ζ.

 

---------

KYKLOFORYHSAN STH LARISA ME THN EKGIRHS OPLOFORIAS

*ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ στη Λάρισα μετά την έγκριση οπλοφορίας καθηγητών στα σχολεία των ΗΠΑ. Το πάνω μοντέλο για τους διδάσκοντες και το κάτω για τους βιβλιοθηκάριους των σχολείων. Σσσσουτ, ησυχία.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass