Στο τιμόνι

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2019 19:14
*ΒΑΖΑΚΙΑ με γλυκό του κουταλιού, από γυναίκες του Αγ. Γεωργίου, στον Απ. Καλογιάννη, στον εφημέριό τους π. Νικηφόρο και στον Ντίνο Τσιαούση, σταθερή αξία της περιοχής και επί σειρά πολλών ετών δημοτικό σύμβουλο, ευχαριστώντας τους για τα εγκαίνια της πλατείας της συνοικίας. Ο δήμαρχος το καταχάρηκε. Αισθάνθηκε για άλλη μια φορά το θετικό κλίμα που υπάρχει τόσο για το πώς στάθηκε ο ίδιος στο αξίωμά του όσο και για το έργο που έχει επιτελεστεί.  Ζ. *ΒΑΖΑΚΙΑ με γλυκό του κουταλιού, από γυναίκες του Αγ. Γεωργίου, στον Απ. Καλογιάννη, στον εφημέριό τους π. Νικηφόρο και στον Ντίνο Τσιαούση, σταθερή αξία της περιοχής και επί σειρά πολλών ετών δημοτικό σύμβουλο, ευχαριστώντας τους για τα εγκαίνια της πλατείας της συνοικίας. Ο δήμαρχος το καταχάρηκε. Αισθάνθηκε για άλλη μια φορά το θετικό κλίμα που υπάρχει τόσο για το πώς στάθηκε ο ίδιος στο αξίωμά του όσο και για το έργο που έχει επιτελεστεί. Ζ.

*ΠΟΛΛΗ ώρα στο αυτοκίνητο για τη δουλειά ο νεαρός Λαρισαίος, κάνει τις διαπιστώσεις του.

- Έφτασε η εποχή ‘’μαυρισμένο το αριστερό χέρι, κάτασπρο το δεξί’’.

Ζ.

 

Πιο πολλές

*ΠΟΛΥ πιο όμορφα, σίγουρα πιο κομψά συνολικά τα ψηφοδέλτια τούτη τη φορά. Η ποσόστωση των γυναικών ανέβηκε στο 40%, μπορεί οι κυβερνώντες να δυσκόλεψαν έτσι τους επικεφαλής στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να επιστρατεύτηκαν οικογένειες για να συμπληρώσουν, όμως βελτιώνεται η εικόνα.

Βέβαια δημιουργούνται προβλήματα, το ανδροκρατούμενο ως τώρα καθεστώς μπερδεύει ορισμένες. Όπως η άλλη, από κάποιο ψηφοδέλτιο κάπου στη Λάρισα, που έγραφε προχθές «δηλώνω παρών ως υποψήφια». (Στο σχολείο της, μικρή, δεν φώναζε άραγε παρούσα;)

Ζ.

 

Γιαγιά στην κάλπη

*«Η γιαγιά στις εκλογές» είναι το στιχούργημα που σκάρωσε ο Δ. Ντ.

Τι γρήγορα που πέρασε και η Πρωτομαγιά.

Διπλώστε ψηφοδέλτιο, να δώστε στη γιαγιά

για να το έχει έτοιμο, από νωρίς στην τσέπη,

βάλτε εσείς και τον σταυρό, αφού η γιαγιά δε βλέπει.

***

*ΑΠ’ τον αγκώνα πιάστε την, πάρτε τη σηκωτή,

κρίνεται τ’ αποτέλεσμα, η ώρα τ’ απαιτεί,

να πάρει και τα φάρμακα, μη νιώσει καμιά ζάλη

κι αντί για ψηφοδέλτιο, τη συνταγή μη βγάλει.

Ζ.

 

Χαλαρή ψήφος

*ΣΤΙΣ βουλευτικές εκλογές, η επέλαση του δικομματισμού συνθλίβει τις φιλοδοξίες των μικρότερων αλλά και των πολύ μικρών κομμάτων. Που στριμώχνονται στη μέγγενη των διλημμάτων για το ποιος θα πάρει την κυβέρνηση, κυρίως ποιος δεν πρέπει να γίνει πρωθυπουργός. Και εξαϋλώνεται η συμπάθεια που μπορεί να διαθέτουν στο εκλογικό σώμα. Στις ευρωεκλογές όμως…

Στην ευρωπαϊκή κάλπη ο λαός πάντοτε φρόντιζε να στέλνει μηνύματα στους ισχυρούς. Οι οποίοι κάθε φορά πολεμούσαν με πάθος τη ‘’χαλαρή ψήφο’’. Όπως ακριβώς και φέτος. Οι ευρωεκλογές πάντοτε επέτρεπαν σ΄ όλα τα λουλούδια ν΄ ανθίσουν. Άλλο που μετά καταφθάνει ο οδοστρωτήρας των βουλευτικών, που θα διεξαχθούν χωρίς απλή αναλογική και αυτή τη φορά.

Επομένως, στην ευρωκάλπη τα μικρότερα κόμματα πρέπει να δουν τα ποσοστά τους να φτάνουν ή να πλησιάζουν διψήφια νούμερα. Αλλιώς το μέλλον τους θα προδιαγράφεται δύσκολο. Ενώ τα πολύ μικρά κόμματα οφείλουν να ξεπεράσουν το όριο του 3% αλλιώς δεν θα έχουν καμιά, μα καμιά ελπίδα. Κακά τα ψέματα…

Ζ.

 

Μεσήλικες

*- ΕΙΔΑ σε σχολείο να παίζουν χόκεϊ τα παιδάκια. Που εμάς αν μας μοίραζες στο Δημοτικό δέκα μπαστούνια, θα έμενε μόνο ένας στο τέλος.

***

*ΣΤΗ συντροφιά των Λαρισαίων μεσηλίκων, έλεγαν τα δικά τους.

- Εκατομμυριούχος αγόρασε, διάβασα, οικόπεδο στον Άρη. Σας το λέω απλά για να μη νομίζετε ότι μόνο εγώ χαλάω τα λεφτά μου σε βλακείες.

***

*- ΕΓΩ πάντως, έτσι και ξαναδώ λεφτά στον ύπνο μου, πρώτα θα πάω για ψώνια να τα ξοδέψω και μετά θα ξυπνήσω.

Ζ.

 

Κλάδεμα

*ΟΠΩΣ κάθε χρόνο τέτοιο καιρό οι Λαρισαίοι στην πόλη και τα χωριά αρχίζουν να γκρινιάζουν για χόρτα που θεριεύουν και δέντρα που δεν κλαδεύουν. Πόσο μάλλον φέτος που είναι η άνοιξη βροχερή και η πρασινάδα έχει φουντώσει. Πόσο μάλλον φέτος που έχει εκλογές και ορισμένοι θεωρούν ότι στη Δημαρχία είναι πιο ευάλωτοι σε πιέσεις. Τι να πρωτοπρολάβουν όμως και τα δημοτικά συνεργεία… (Η επισήμανση έφτασε χθες από την οδό Καραϊσκάκη για τα δέντρα που έχουν ξεπεράσει λέει τον πρώτο όροφο, διώροφα πια…)

Ζ.

 

Ευγενή άμυλα

*ΟΙ Λαρισαίοι μαθητές επιδίδονταν σε παιχνίδια με τις λέξεις.

- Τι διαφορά έχω από το σταυρόλεξο; Αυτό είναι για λύσιμο κι εγώ για δέσιμο.

***

*- ΠΕΡΝΑ καλό μου μακαρόνι…

- Όχι αγαπητή μου πατάτα, προηγείσαι. (Ευγενή άμυλα.)

***

*- ΕΜΕΝΑ όταν σου μιλάω δεν θα με γράφεις. Κι εκείνος μ΄ έγραψε, ο τροχονόμος.

Ζ.

 

Ο bill

*ΚΙ αφού έφαγαν κι ήπιαν η παρέα μια χαρά, ο Λαρισαίος φώναξε τον σερβιτόρο.

-Φέρε τον Βασίλη σε παρακαλώ;

-Ε; Ποιον Βασίλη…

-Τον Μπιλ ρε συ…

-Δεν έχουμε Βασίλη ή Μπιλ εδώ…

-Ε και τι, θα φύγουμε χωρίς να πληρώσουμε; Τον bill βρε, πώς το λέτε στ΄ αγγλικά, τον λογαριασμό, τη λυπητερή… (Αν και στα ελληνικά φτάνει η χειρονομία στον σερβιτόρο, με τον αντίχειρα να τρίβει τον δείκτη.)

Ζ.

 

Ικλογιές

*«ΙΓΩ δα σώσω την Ιλλάδα», τιτλοφορεί το πόνημά του ο εκ Νικαίας δάσκαλος, ο Κ. Π., περιγράφοντας με τον μονα-δικό του τρόπο το προεκλογικό κλίμα των ημερών:

Αγάλια, αγάλια, σαν τη πάπια, έφτασε στον καφενέ ο κυρ Μήτσιους ο υπέρβαρος νεοδημοκράτης. Μπράφ, σουριάσ’κι σ’ν καρέκλα. Θα λα την τσακ’ζι. Έλα του είπε η παρέα κι πες μας ποιον δα ψηφίσουμι; «Άρε ριμάλια. Κι αρουτάτι ακόμα; Ου Κυριάκους θα βγει. Να τελειώνουμι μ’ αυτό του αποσπόρ’ τουν αχαίριφτουν. Μιντέτ’ντε. Δεν τουν ανέχιτι ου λαός ντιπ».

Άι καλά λέει ου Τσιπρανέλ ου Τακ’ ς. Αρέ δε μουλουγάτι απ’ ήρθη του πιδί ου Αλέξ’ς κι μας έσουσι. Αχάριστ. Τι μας λείπ; Ούλα δεν τα ‘χουμι; Κι μιστά κι συντάξεις κι κάθι τόσο μπουναμάδις; Κι στου τιμόν’ αίμα απού βράζ όχι χλιμουνιάρδις. Αρέ χρόνια γκιουρντούσατι, σαν ασλάνια. Τίποτα δεν αφ’κατι όρθιο. Έφαγάτι τουν αγλέουρα. Μουτουρίνις κι’ ζντρουβόλια μας άφ’σατι. Νισάφ’ ντέ. Χόρτασάμι απού μπασκίνις, ματσούκια, πρόγκις κι μπλιχουζούρια. Κι τουρισμό στα νησιά. Ματσαραγκιές τώρα σι τα μας τα λέτι; Δα πιάσ’ η αργατιά του λούρτιμου κι δα φέρουμι την ισιότ’.

***

*ΆΝΤΙ ρε Τάκ’. Τι μουλουγάς τώρα; Σφήνουσι σαν καβίλια ου Νίκους, του ΚΙΝΑΛ. Αρε ξαστόισις, πώς άρπαξάτι την κουτάλα; Μι τσι θ’κές μας τσι πλάτις, έγινάτι κόμμα. Ούλα τα λαμόγια, γυρουλόοι τσι ντρουπίς, ψουμουζήτουλις του κουρβανά, σας πλάκουσαν ανάθιμά τους. Μας γιόμ’σατι ψιματούρις. Δα καταργήστι τα μνημόνια με ένα άρθρο, τέρμα τα έμφια, δα τουμπάρτι την Ιβρώπ, δα μας φέρ’τι τουν παράδεισου του Τσάβις, δα δείτι, πώς ζάει ου κόσμους. Κουλουτούμπις, κουλουγλύφτις ικεί απού φτήνατι. Αρέ ξαστόισατι τι έκανάτι. Κλαμπάτσις του κερατά. Ένα απού δεν μας έβανάτι αμπέχουνου κι σφυρουδρέπανου. Αρέ πού ζάτι; Ιδώ είνι Ιλλάδα, όχι Κουρέα.

Σ’κώθ’κι κι ου Χρυσαυγίτ’ς. Ου, ου ακουσ’κι απ’ ούλους. Κάτ’σι κάτ’ ρε τζερεμέ και καπαντάη. Δε μιλάμε μ’ ανθρώπ’ απέχουν ματουμένα χέρια. Ούστ απού δω.

Κι παν, απού άναψαν τα αίματα να’ σου κι ου Κίτσιους ου μιξαφέν’ς (χρόνιος ρινικός κατάρρους) ου καμπούρ’ς, μι το’να πουδάρ’ τσακ’σμένου. Άρα πού ζάτι; Δεν χόρτασάτι καμ’τσικές απ’ ούλους; Ακου τι δα ψηφίστι. Ιμένα να ψηφίστι μουνουκούκ΄. Σ’ ένα μήνα δ’ αλλάξου την Ιλλάδα. (Κι έφυγε προς θυμηδίαν όλων.)

Ζ.

 

Οι δημοσιογράφοι

*- ΑΠΟ τον Μανώλη Μαυρομάτη στον Γ. Κύρτσο και τη Μαρία Σπυράκη. Από κει η Εύα Καϊλή, αλλά και αριστερά ο Στέλιος Κούλογλου, πιθανόν τώρα κι ο Κώστας Αρβανίτης…

Ο έμπειρος Λαρισαίος θύμιζε ότι οι δημοσιογράφοι έχουν πλεονέκτημα στις ευρωεκλογές, εκλέγονται. Και στις βουλευτικές δηλαδή, το ίδιο συμβαίνει συνήθως. Είναι η αναγνωρισιμότητα που βοηθάει πολύ.

Ζ.

 

Ζάλη

* Ο ταξικός εχθρός του προλεταριάτου, το κεφάλαιο, παραχωρεί κότερο για την ολιγοήμερη ανάπαυση του «αριστερού» πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του νεοφιλελεύθερου κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται ναυπηγεία για να τονίσει τη στήριξή του στην εργατική τάξη.

Μπα, έτσι χωρίς βοηθήματα στεγνά αποκλείεται να βγάλουμε εκλογές. Γιατρέ….

Β.Κ.

 

Συμπτώσεις

* ΚΟΙΤΑΞΕ να δεις κάτι συμπτώσεις. Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές η κυβέρνηση ανακοινώνει φιλολαϊκά μέτρα. Δηλαδή δημιουργεί την αίσθηση ότι τελείωσαν τα βάσανα και επιστρέφουν συντάξεις από το ματωμένα πλεόνασμα, μειώνουν τον ΦΠΑ κ.λπ. Δεύτερη σύμπτωση, μία εβδομάδα πριν τις κάλπες, οι συνταξιούχοι θα λάβουν τη 13η σύνταξη. Λες και συνωμοτεί το σύμπαν δηλαδή να βγούμε από την κρίση. Μόνο ο πρόεδρος της ΝΔ έμεινε να γκρινιάζει, λέγοντας πως είναι ψίχουλα τα 500 ευρώ της σύνταξης. Ενδεχομένως για τα δικά τους οικονομικά μεγέθη, ψιχία είναι τα 500 ευρώ. Γι’ αυτόν που τα μετράει ευρώ το ευρώ στο μάρκετ, είναι αρκετά. Τέλος πάντων η αντιπολίτευση και σοκολάτα να της πάρεις, πάλι θα γκρινιάζει. Οι συμπτώσεις είναι το θέμα, παραμονές των εκλογών…

Β.Κ.

 

Αμνησία

* ΤΟ καλύτερο πάντως όσων ελέχθησαν στη Βουλή το εκστόμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Η οποία με αφορμή τα τελευταία οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Τσίπρας υπογράφει ακάλυπτες επιταγές... Οι πολίτες είναι προφανές ότι έχουν ανάγκη από κάθε ευρώ. Δέκα τους πήρε, ένα τους δίνει.. Τους αφαίρεσε τη 12η σύνταξη με τις αυξήσεις στα φάρμακα, την κατάργηση του ΕΚΑΣ». Τέτοια λέει η κ. Γεννηματά και εμπνέει τα πλήθη, με το αγνό και αμόλυντο ΚΙΝΑΛ, το καμουφλαρισμένο ΠΑΣΟΚ…

Β.Κ.

 

 

-----------------------------

 2ME ENUOYSIASMO

*ΜΕ ενθουσιασμό υποδέχεται ο κόσμος τη Ρ. Καραλαριώτου.

Ζ.

 

 

3ESPEYSE NA PAREI THN EYXH

*ΕΣΠΕΥΣΕ να πάρει την ευχή του μητροπολίτη Ιερώνυμου, στα εγκαίνια του Πολυιατρείου Αnimus, η Τάνια Δόκου, ως νομική σύμβουλος του Ομίλου. Η Λαρισαία δικηγόρος, υποψήφια για την Περιφέρεια τώρα με τον συνδυασμό Αγοραστού.

Ζ.

 

SYNANTHSH ME TON BOYLEYTH SYRIZA

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Νίκο Παπαδόπουλο, είχε χθες στα γραφεία της Ν.Ε. του κόμματος, η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαρία Τζαμπάζη. Η συζήτησή τους εστιάστηκε στις πολλές και καίριες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τους Ρομά, το εξαιρετικό έργο που έχει επιτελέσει η Ειδική Γραμματεία για τους Ρομά, η οποία δημιουργήθηκε το 2016, καθώς και τη μέριμνα που έχει επιδείξει για το οικιστικό πρόγραμμα και την εκπαίδευση των Ρομά. Δεν παρέλειψε δε να επαναλάβει τη συγκίνησή της για το γεγονός ότι φιλοξένησε τον Αλέξη Τσίπρα στο σπίτι της, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εύμοιρο Ξάνθης.

 

 AP OLA EIXE KAI FETOS

*ΑΠ’ όλα είχε και φέτος το Κούμ Παζάρ Τυρνάβου και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές και με δελεαστικές προσφορές.

Κ.Τσ.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass