Κόσμος, κόσμος...

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2019 19:16
ΗΡΕΜΑ, χαλαρά και μάλλον με σιγουριά, αν και ήταν νωρίς ακόμα, ο Κ. Αγοραστός παρακολουθούσε το μέγεθος της νίκης του, πλαισιωμένος από συνεργάτες του.  Ζ. ΗΡΕΜΑ, χαλαρά και μάλλον με σιγουριά, αν και ήταν νωρίς ακόμα, ο Κ. Αγοραστός παρακολουθούσε το μέγεθος της νίκης του, πλαισιωμένος από συνεργάτες του. Ζ.

* ΜΕΛΙΣΣΙ χθες ο κόσμος γύρω απ’ τα σχολεία, λες και ήταν εκλογές. Δημοτικές, απ’ αυτές με τους πολλούς ντόπιους υποψηφίους. Από μετά την εκκλησία το πρωί μέχρι και αργά το μεσημέρι, ανάλογα με τις συνήθειες του καθενός.

* * *

* Η Λάρισα απλωμένη στις γειτονιές και τα χωριά της. Όλοι στο δημοκρατικό τους καθήκον. Αρκετοί βρήκαν τρόπο να το συνδυάσουν και με θάλασσα, ευνοούσε κι ο καιρός.

Λίγοι άνθρωποι στο κέντρο μέχρι το μεσημέρι. Στα καφεμπάρ υποτονική κίνηση. Αλλά και το απόγευμα λίγα πράγματα, σαν καθημερινή με την αγορά κλειστή. Ωστόσο η κυκλοφορία στους δρόμους ήταν ασυνήθιστα έντονη, τα ΙΧ χρειάστηκαν χθες πολύ.

* * *

* ΤΟ κέντρο της πόλης άρχισε να φορτώνει καθώς βράδιαζε. Οι Λαρισαίοι είδαν από το σπίτι τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα και κατόπιν βγήκαν. Βασικά εκείνοι που θεωρούσαν ότι νίκησαν.

Ζ.

 

Και τώρα χωρίς

* ΟΠΩΣ αναμενόταν, εφορευτικές επιτροπές γιοκ. Ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν να σηκώσουν το βάρος της Δημοκρατίας ανιδιοτελώς. Να ξημερωθούν στα εκλογικά τμήματα και να ξενυχτήσουνε μετά εκεί. Ελάχιστοι έως κανένας. Λαρισαίοι που δεν ψήφισαν καν, αφού αν πήγαιναν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα τους κρατούσε. Όπως και συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις. Ήταν κυρίως άνθρωποι που δεν έλαβαν ποτέ τη δικαστική ειδοποίηση επειδή είχε πάει σε παλιά τους διεύθυνση, πήγαν αμέριμνοι να ψηφίσουν και βρέθηκαν με καθήκον. Ή κάποιοι που είχαν οριστεί αναπληρωματικοί εφορευτικής και πίστευαν αφελώς ότι θα πήγαιναν οι τακτικοί.

* * *

* ΟΙ δικηγόροι λοιπόν επιστράτευσαν και παραταξιακούς εκπροσώπους κι ό,τι βρήκαν. Ορισμένοι πιο προνοητικοί φρόντισαν να στηριχτούν στην οικογένειά τους. Κάμποσοι είχαν ως γραμματείς, αμειβόμενη θέση, τα παιδιά ή τα ανίψια τους, αυτό συμβαίνει πάντα. Επειδή όμως ήταν και διπλές οι κάλπες, ελήφθη μέριμνα. Νεαρή δικηγόρος είχε μαζί της αμισθί τον μεσήλικο πατέρα της επίσης δικηγόρο, συνταξιούχο, έμπειρο σε εκλογές, να βοηθήσει. Αλλού είχε βρεθεί για συνδρομή η Λαρισαία μάνα. Λογικά θα είχε φέρει και φαγητό μαζί της.

Ζ.

 

Συνοπτικές

διαδικασίες

* AKOMH και με δύο άτομα λειτουργούσαν εφορευτικές επιτροπές στις χθεσινές εκλογές. Ούτε λόγος βέβαια για να δίδονται όλα τα ψηφοδέλτια στους εκλογείς από τα χέρια τους. Απλά συστηνόταν στους ψηφοφόρους να περνούν και να παίρνουν από ένα... Και φυσικά οι περισσότεροι «έκοψαν δρόμο». Πήραν μόνο εκείνο της επιλογής τους και απλά το έβαλαν στον φάκελο...

Κατά τον ίδιο τρόπο αρκετοί ψηφοφόροι δεν στάθηκαν στους τύπους: ψήφισαν πρώτα εκεί που συναντούσαν τον λιγότερο κόσμο, ξεκινώντας έτσι από τα τμήματα «Β» των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών και μετά από εκείνα των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών.

Δ. Χατζ.

 

Ούτε εκπρόσωποι

* ΚΑΙ οι κομματικοί αντιπρόσωποι, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων απόντες, ελάχιστες παρουσίες στα εκλογικά τμήματα. Πλην εκείνων του ΚΚΕ, που όπως πάντα απέδειξε την οργανωτική του επάρκεια και τη συνέπεια των δικών του.

Φάνηκε ότι σύμπας ο μηχανισμός των κομμάτων, τα μέλη που ανταποκρίνονται σε τέτοιες αποστολές, ήταν αυτοί τη φορά υποψήφιοι σύμβουλοι, βρίσκονταν απ’ έξω να υποδεχτούν τους ψηφοφόρους, δεν μπορούσαν να είναι και μέσα στα εκλογικά τμήματα. Στις βουλευτικές εκλογές, θα επανέλθουν όλοι τους στο καθήκον, δεν θα υπάρχουν ελλείψεις.

Ζ.

 

Ευρω-κάλπη

* «ΤΟΣΑ πολλά; Γιατί παιδάκι μου, ποιοι είναι όλοι αυτοί;» ρωτούσε η ηλικιωμένη, λαμβάνοντας το «πακέτο» των ψηφοδελτίων των ευρωεκλογών.

Περίμεναν να βγει από το παραβάν και περίμεναν και περίμεναν...

- «Γιαγιά είσαι καλά;», τη ρωτούν.

- «Τι να σου πω παιδάκι μου. Πότε να τα διαβάσω όλα αυτά;» απαντούσε.

Και δεν ήταν μόνο μια ηλικιωμένη, που καθυστέρησε στο παραβάν, στον δρόμο για την κάλπη...

* * *

* ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ πολίτης, βγαίνοντας από το παραβάν:

-«Να σας πω! Γιατί δεν βάζετε τα ψηφοδέλτια των γνωστών κομμάτων πάνω –πάνω. Μια ώρα ψάχνω εκεί μέσα!».

* * *

* ΣΕ εκλογικό τμήμα της Λάρισας, έλειπαν ευρω-ψηφοδέλτια των εξής τριών κομμάτων: «Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» (τουρκόφρονο), «Δημήτρης Κολλάτος» και το «Ελληνικό Όραμα» (αντιμνημονιακό κίνημα).

Δεν τα αναζήτησε κανένας ψηφοφόρος!

Λ.Κ.

 

Σύνθετο

* ΚΑΛΗ αυτή η χορογραφία με τα δύο εκλογικά τμήματα και τις τέσσερις κάλπες.

- Αν δείτε «Α» στο εκλογικό τμήμα είστε στις ευρωεκλογές, εξηγούσε η Λαρισαία. Αν δείτε «Β» είστε στις δημοτικές. Αν δείτε ΑΒ τότε είστε στον Βασιλόπουλο.

* * *

* ΣΥΝΘΕΤΟ ωστόσο το δημοκρατικό καθήκον. Οι ηλικιωμένοι χρειάζονταν οπωσδήποτε βοηθό, να τους εφοδιάζει ενδιάμεσα με καινούρια ψηφοδέλτια. Τέσσερα σταυρωμένα εξαρχής, είναι δύσκολο να θυμάται κάποιος, ποιο έχει βάλει πού, σε ποια τσέπη.

-Αυτό δεν είναι εκλογές, έλεγε Λαρισαίος. Αυτό είναι άσκηση για γεροντική άνοια.

* * *

* ΟΙ νεότεροι είχαν άλλα θέματα.

- Ψηφίζουν για πρώτη φορά οι 17χρονοι. Ελπίζω να έχουν ενημερωθεί τα παιδιά ότι στον υποψήφιο που μας αρέσει βάζουμε σταυρό κι όχι like και καρδούλες.

 Ζ.

 

Δύσκολη μέρα

* ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ σύμβουλοι των μεγάλων συνδυασμών, των ίδιων ψηφοδελτίων, αγαπημένοι μέχρι το Σαββατόβραδο, αγκαλιασμένοι ή περίπου στον κοινό αγώνα, απ’ το πρωί της Κυριακής να κοιτιένται σαν τα γατιά, έξω από τα σχολεία χαμογελαστοί αλλά αγχωμένοι, αντίπαλοι στη διεκδίκηση των σταυρών.

* * *

* ΜΠΗΚΑΝ κι άλλα σχολικά συγκροτήματα στον χορό σ’ αυτές τις πολλαπλές εκλογές, νέα τοπία, αχαρτογράφητα για τους δραστήριους υποψηφίους. Ένας εξ αυτών διαμαρτυρόταν χθες διότι το σχολείο, όπου παραφύλαγε, είχε δύο εισόδους ανοιχτές. Κι έτσι στο καρτέρι έχανε τους μισούς ψηφοφόρους. (Καλά που δεν ζήτησε να μπουν και τουρνικέ...)

Ζ.

 

Στο κυλικείο

* ΚΑΛΠΕΣ σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, που βρίσκονταν σε ορόφους σχολείων και όπου δεν υπήρχε ασανσέρ, μεταφέρθηκαν σε ισόγειους χώρους –γραφεία και κυλικεία- προκειμένου να εξυπηρετηθούν άτομα με κινητικά προβλήματα.

Φυσικά δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα, αλλά φάνηκε γι’ άλλη μια φορά η ελλιπής υποδομή πρόσβασης ΑμεΑ, σε πολλά σχολεία.

Λ.Κ.

 

Γάμοι-βαφτίσεις

* ΟΙ χθεσινές εκλογές δεν φάνηκε να πτόησαν τους Λαρισαίους που είχαν προγραμματίσει τον γάμο ή τη βάφτισή τους. Έτσι λοιπόν πολλοί έφτασαν στα εκλογικά κέντρα καλοντυμένοι καθώς στη συνέχεια είχαν προγραμματίσει να παρευρίσκονται σε γάμο ή βάφτιση. Και οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης της Λάρισας, σημείωσαν ότι αναβολές και ακυρώσεις γάμων δεν υπήρξαν. Μονάχα κανά δύο ζευγάρια που μετέφεραν τον Κυριακάτικο γάμο τους, Σαββατόβραδο, γιατί είχαν καλεσμένους από μακριά ώστε να τους δώσουν τον χρόνο να φύγουν και να μπορέσουν να ψηφίσουν. Με ένα καλό σχέδιο όλα γίνονται.

Ν.Π.

 

Μετά την κάλπη

* ΒΟΥΙΞΕ χθες η Λάρισα με το αστειάκι.

- Ψήφιζε βρε παιδιά ένας γιατρός πριν από εμένα και από συνήθεια, έβαλε τον φάκελο στην τσέπη.

* * *

* Ο άλλος λάμβανε από χθες τα μέτρα του.

- Από αύριο Δευτέρα θα είμαι ο ‘’κρίμα που δεν βγήκες, εγώ πάντως σε ψήφισα’’.

***

* ΕΝΩ κάποιος είχε ήδη μελαγχολήσει.

- Τέλειωσαν οι εκλογές, θα βγαίνουμε έξω βόλτα και δεν θα μας χαιρετάει πια κανείς. Δεν θα μας δίνει πλέον κάρτες κανένας.

Ζ.

 

Τους πρόλαβε

* ΤΖΑΜΠΑ κόπος... Ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου υπέγραψε τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών παραμονές εκλογών. Κι έτσι αρκετοί που είχαν βάλει υποψηφιότητα στα τοπικά, στις κοινότητες, ώστε εκλεγόμενοι να εξασφαλίσουν απόσπαση στην πατρίδα για όλη την τετραετία είδαν την προσπάθειά τους να ακυρώνεται. Ευχάριστη έκπληξη. Άλλοι πάλι που δεν συμπεριλαμβάνοντα στη λίστα, ενέτειναν την προεκλογική τους προσπάθεια, μαζί με ολόκληρη την οικογένεια συνήθως.

Ζ.

 

Οι τρεις

* ΕΚΕΙ κρίθηκε και το αποτέλεσμα. Με το τριπλό χτύπημα παραμονή των εκλογών. Ακριβέστερα την κοινή δήλωση της τριπλέτας των κεντροεπιτρόπων. Η γαλάζια τριάδα και ομοούσιος, οι Ηρ. Γερογιώκας- Κ. Νινίκας- Χ. Τσιλιάκος τοποθετήθηκαν δημοσίως υπέρ της ανάγκης υπερψήφισης της ΝΔ. Οι τρεις Λαρισαίοι της πολιτικής επιτροπής του κόμματος, τα στελέχη με το υψηλότερο κομματικό αξίωμα στην περιοχή.

Ζ.

 

Ενωμένοι

* - ΟΙ Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα, σχολίαζε χθες ο Λαρισαίος αφού είχε ψηφίσει.

- Εμείς, για παράδειγμα, μαζευτήκαμε μια φορά 12 άτομα και παραγγείλαμε 9 κιλά προβατίνα.

Ζ.

 

Τα πρώτα

* ΚΙ ύστερα άρχισε η ροή των αποτελεσμάτων.

Πρώτο στις δημοτικές το εκλογικό τμήμα Αγ. Αναργύρων του Δήμου Κιλελέρ, με τον Θαν. Νασιακόπουλο στο 56%. Ακολούθησε τμήμα από το Μακρυχώρι με 64% για τον Γ. Μανώλη. Και τρίτο εκλογικό τμήμα από τον Τύρναβο με 23% πρώτο τον Αμάρι Σάμερ.

* * *

* ΓΙΑ τις περιφερειακές εκλογές πρώτο ανακοινώθηκε το εκλογικό τμήμα Καναλίων, στη Μαγνησία, με 49,4% για τον Κ. Αγοραστό και 41,4% για τον Ν. Τσιλιμίγκα.

* * *

* ΣΤΙΣ ευρωεκλογές, στα πρώτα 3 εκλογικά τμήματα, από Ελασσόνα, Γόννους και Αγιά, η ΝΔ πρώτη με 28%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18%, όσο σχεδόν και το ΚΚΕ που είχε 18%.

Κι ακολουθούσε τέταρτη η «Πλεύση Ελευθερίας», ναι η Ζωή Κωνταντοπούλου που πήρε στους Γόννους 11%, ο στενός της συνεργάτης Διαμαντής Καραναστάσης δηλαδή στο χωριό του.

Ζ.

 

Σχολεία

* ΚΛΕΙΣΤΑ τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σήμερα Δευτέρα, να προλάβουν να καθαριστούν οι αίθουσες και να μπουν τα θρανία στη θέση τους. Τετραημεράκι οι μαθητές και το απόλαυσαν, αν και κάποιοι θα φανούν και πάλι τυχεροί. Οι μαθητές γυμνασίου θα κάνουν μάθημα μέχρι και μεθαύριο Τετάρτη, ημέρα λήξης του διδακτικού έτους, ενώ σε όποιο δήμο υπάρξει Β’ γύρος εκλογών και αυτή την Κυριακή 2 Ιουνίου τα σχολεία θα κλείσουν από την Παρασκευή 31 Μαΐου και θα ανοίξουν στις 4 Ιουνίου.

Ν.Π.

 

Όπως βολεύει

* ΚΑΙ μετά άρχισαν οι εκτιμήσεις. Ακόμη και με 8,5% διαφορά, στη ΝΔ ευχαριστημένοι φυσικά αλλά όχι πανηγυρισμοί. Ευρωεκλογές είναι, συγκρατημένοι, να μην προκαλέσουν ίσως να υπήρχε και σχετική κατεύθυνση. Φάνηκε κι από τη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη αυτό. Στον ΣΥΡΙΖΑ μαγκωμένοι, είχαν πάρει και αέρα τις τελευταίες μέρες αφού ήλπιζαν ακόμη και σε νίκη, παρ’ όλα αυτά δεν ήθελαν και πολύ να το γυρίσουν «ε, δεν είναι και διψήφια η διαφορά που μας έλεγαν...». Ενώ η Φώφη Γεννηματά βγήκε με ένταση αμέσως, θεωρώντας ότι νίκησε τον Αλ. Τσίπρα. Ο καθένας όπως τον βόλευε, να δημιουργήσει κλίμα.

Ζ.

 

Διαφορά ώρας

* ΣΤΗΝ ιστοσελίδα της Περιφέρειας που γενικά ανταποκρινόταν ικανοποιητικά στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων από όλες τις κάλπες για όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας, ο παρατηρητικός είδε ότι το ρολόι της προηγούνταν μερικά λεπτά, έδειχνε ώρα 9.32 ενώ ταυτόχρονα το ρολόι του υπολογιστή έμενε πίσω δείχνοντας ώρα 9.29. Δόθηκε η εξήγηση από τον διπλανό του.

-Βρε παιδιά, δεν τα λέγαμε; Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μπροστά...

Ζ.

 

Αντιδιαμετρικά

* ΜΕ τη διαφορά στο 9%, από ανακοίνωση επίσημων αποτελεσμάτων από το Υπουργείο, πλερέζες στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική πλατεία, μεγάλη απογοήτευση. Την ίδια στιγμή χαρούμενοι οι γαλάζιοι στο εκλογικό κέντρο της ΝΔ, χαμόγελα πλατιά, κάποια λίγα σημαιάκια, όχι φωνές, ούτε συνθήματα, άλλαξαν οι καιροί.

* * *

*ΛΙΓΟΣ σχετικά κόσμος και ήρεμο κλίμα στα εκλογικά κέντρα των δύο μονομάχων για τον Δήμο. Χαμόγελα στον ένα, συννεφιές στην άλλη, χωρίς ωστόσο και μεγάλες διαφορές στην εικόνα. Εν αναμονή διατελούντες, καθώς είχε δρόμο ακόμη για το τελικό αποτέλεσμα. Του πρώτου γύρου.

* * *

* ΒΡΑΔΥ πια, ο πολύς κόσμος στο κέντρο της Λάρισας βρισκόταν στα καφεμπάρ. Οι εκλογές είχαν τελειώσει, οι Λαρισαίοι μαζεύτηκαν στα στέκια τους, να συζητήσουν γι’ αυτές. Ενώ με τα κινητά μάθαιναν για τα αποτελέσματα.

Ζ.

 

Παντού ενωμένοι

* «ΟΙ Θεσσαλοί ενωμένοι» και «δεν ξεχωρίσαμε κανέναν», ο Κ. Αγοραστός κυρίαρχος του παιχνιδιού σε κάμπο, βουνά και θάλασσες, με ποσοστό άνω του 50% και στους τέσσερις νομούς. Θα έχει ένα ενδιαφέρον, μικρό πάντως, αν υπάρχουν κάποιοι από τους 25 θεσσαλικούς δήμους που μπορεί να μην τυγχάνει της απόλυτης επιδοκιμασίας. Το δίχως άλλο έγραψε ιστορία. Δεν υπήρξε ως τώρα άλλος Θεσσαλός που να είχε ανάλογη αποδοχή.

Ζ.

 

Καθάρισε

* Ο πρώτος δήμαρχος της περιοχής που καθάρισε ήταν ο Θαν. Νασιακόπουλος. Πήρε κεφάλι απ’ την αρχή και διατήρησε καθαρή διαφορά επικράτησης. Πολύ σύντομα φάνηκε ότι όχι μόνο δεν ανατρεπόταν το αποτέλεσμα αλλά κι ότι θα έβγαινε αεράτα από την πρώτη Κυριακή. Ό, τι ζήτησε ο δήμαρχος για τη νέα θητεία του το έδωσαν οι δημότες Κιλελέρ.

Ζ.

 

Αίμα και άμμος

* ΕΝΤΕΛΩΣ αντίθετη εικόνα στον Δήμο Τυρνάβου. Αίμα και άμμος, κυριολεκτικά. Πολύ σκληρή αναμέτρηση, όπως άλλωστε αναμενόταν. Και οι πέντε υποψήφιοι από την αρχή και για πολύ ώρα στο συν πλην 20%, όλοι τους. Κάποια στιγμή θα έπρεπε να ξεχωρίσουν οι δύο. Είχαν να προετοιμαστούν και για τον δεύτερο γύρο.

Στα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων μόνο τα στελέχη και ήρεμα. Εν τω μεταξύ καφε-μπάρ και ουζερί βογκούσαν από κόσμο. Που περίμενε.

Ζ.

 

Ηττηθήκαμε, φίλε

* ΚΑΠΟΙΟΙ σκυθρωποί, κάποιοι παγωμένοι, κι άλλοι γελαστοί και ευτυχισμένοι. Μα όλοι ηττημένοι. Ολοι; Ολοι... Με 13,3% διείσδυση της Ναζιστικής Χρυσής Αυγής στις ηλικίες από 17 έως 24, ηττημένοι είμαστε όλοι μας, με την ήττα μάλιστα να είναι συντριπτική. Η ανύπαρκτη ιστορική γνώση και η ελάχιστη πολιτική συνείδηση βγάζουν τέρατα. Εύλογα προκύπτει η ερώτηση ποιος φταίει γι’ αυτό, με την απάντηση να έρχεται αβίαστα: Ολοι μας. Κι εσύ αναγνώστη, κι εγώ ακόμη πιο πολύ...

Είναι πολύ εύκολο το αφήγημα πως «η άτιμη κοινωνία φταίει», λες και είμαστε σε ταινία του Νίκου του Ξανθόπουλου, και λες και την κοινωνία την αποτελούν κάποιοι άλλοι, «κάποιοι από το χωριό που δεν τους ξέρουμε». Η νύχτα που ξεκίνησε το 2012 με την είσοδο της ναζιστικής οργάνωσης στο Εθνικό Κοινοβούλιο, φαίνεται ότι δεν έφτασε στο βαθύτερό της σκοτάδι.

ΥΓ. Το ακόμη χειρότερο πως την ίδια ανάγνωση έχουν και τα αποτελέσματα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πρώτη η Λεπέν με τον Ορμπαν να σαρώνει... Αλίμονο λοιπόν. Αλίμονο στους νέους.

ΥΓ1. Μπέος και Μώραλης από την πρώτη Κυριακή...

ΥΓ2. Εξελέγη άνθρωπος που πουλούσε «χειρόγραφα του Ιησού», και μετά έλεγε ζώα αυτούς που τον κατηγορούσαν ότι πουλούσε «χειρόγραφα του Ιησού», ενώ υπάρχουν βίντεο απ’ όταν πουλούσε «χειρόγραφα του Ιησού». Δεν βγαίνει νόημα ε; Κι αφού δεν βγαίνει νόημα, πώς μπήκε ρε παιδιά ο Κυριάκος ο Βελόπουλος στην Ευρωβουλή;

ΥΓ3. Φήμες που λένε ότι ο Ιησούς υπογράφει ευχαριστήριες επιστολές εκ μέρους του Βελόπουλου κρίνονται ως αναληθείς.                 ΘΑ.

 

Στο παραβάν

* Ο Λαρισαίος εντόπισε ψηφίζοντας ότι οι υπόλοιποι έμεναν στο παραβάν κατά κανόνα πολύ λιγότερο από τον ίδιο. Μεγάλος στην ηλικία δεν ήταν, πρόβλημα δεν είχε, ενήμερος για τα πολιτικά ήταν, αναποφάσιστος δεν ήταν. Κι όμως οι άλλοι τάκα-τάκα. Συμπέρανε ότι ή τα έβαζαν ασταύρωτα στον φάκελο ή το πιο πιθανό να είχαν στην τσέπη σταυρωμένα ψηφοδέλτια. Με τόσο σύνθετη διαδικασία φρόντισαν και αρκετοί νεότεροι να προετοιμαστούν απ’ το σπίτι.

* * *

* Η νεαρή Λαρισαία μητέρα μπήκε να ψηφίσει με το βρέφος αγκαλιά, στον μάρσιπο το είχε. Ζέστη μέσα στο παραβάν, το μωρό άρχισε να κλαίει, πλησίασε ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Προσπάθησε να χαλαρώσει τη φάση. «Μάλλον δεν του αρέσει αυτό που ψηφίζετε...».

Ζ.

 

Νταμπλ σκορ

* ΚΙ έκανε ο Γ. Μανώλης νταμπλ σκορ στο Συκούριο, στο χωριό του πήρε 62% έναντι 31% του αντιπάλου του. Ο Κ. Κολλάτος στο δικό του χωριό, στον Πυργετό κέρδισε μεν αλλά με μικρότερη διαφορά 54 έναντι 40%.

Ζ.

 

Φρένο

* ΟΣΟ περνούσε η ώρα, στην παράταξη Καλογιάννη συνειδητοποιούσαν τη μεγάλη τους νίκη. Και το σαφές προβάδισμα που αποκτούσαν ενόψει β’ γύρου.

Συνοφρυωμένοι στο εκλογικό κέντρο της Ρ. Καραλαριώτου. Κυρίως επειδή η παράταξη στον Δήμο δεν ακολούθησε τον καλπασμό της ΝΔ στην κάλπη των ευρωεκλογών. Θυμωμένοι παραδίπλα στο εκλογικό τους οι κατά τα άλλα πανευτυχείς παράγοντες της ΝΔ. «Αυτό το αποτέλεσμα στον Δήμο έχει ονοματεπώνυμο...»

Ζ.

 

Χαμηλοί τόνοι

* ΠΑΝΗΓΥΡΙ για τον Κ. Αγοραστό με τον εκλογικό του θρίαμβο. Ωστόσο ο περιφερειάρχης κράτησε την μπάλα χαμηλά, αυτό συνέστησε και στους δικούς του. Χαρά, επιβεβαίωση αλλά όχι υπερβολές. Άλλωστε τον ψήφισαν κι ένα σωρό κόσμος με διαφορετική πολιτική άποψη.

Ζ.

 

Μόνο μία...

* Ο Τύρναβος που τρώει τα παιδιά του; Καλύτερα που καταβροχθίζει τους δημάρχους του. Η παράδοση τηρήθηκε κι αυτή τη φορά. Ο Παν. Σαρχώσης είναι ένας ακόμη δήμαρχος που κάνει μία μόνο θητεία και στο τέλος της χάνει, αφήνοντας κι αυτός τη δημαρχία. Μετά τον Δημ. Κουγιώνη που είχε κάνει τέσσερις απανωτές τετραετίες, πριν χάσει τις εκλογές στην πέμπτη, ακολούθησαν έξι δήμαρχοι «μιας χρήσεως». Κέρδιζαν μία εκλογή κι έχαναν όλοι τους την επόμενη. Κανείς τους δεν κατάφερε να πείσει τους Τυρναβίτες ότι αξίζει να συνεχίσει.

Ζ.

 

Εκ του

αποτελέσματος

* «ΗΡΘΕ η ώρα των πολλών», επαναλάμβανε ο Λαρισαίος νεοδημοκράτης. «Είχε δίκιο ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε η ώρα των πολλών, σε άλλο κόμμα όμως...»

* * *

* Η Λαρισαία επικεντρωμένη στο δικό της πρόβλημα, καθώς πλησιάζει και καλοκαίρι.

- Θέλω καλέ τη δίαιτα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και έχασε στην περιφέρεια.

Ζ.

 

Πλαστοπροσωπία

* Γυναίκα Ρομά συνελήφθη επειδή χθες κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας για τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Τυρνάβου και συγκεκριμένα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο προσήλθε για να ψηφίσει δύο φορές με πλαστά δημόσια έγγραφα, το πρώτο όπου έδειχνε γεννηθείσα το 1955 και το δεύτερο το... 1980. Αμέσως από την εκλογική αντιπρόσωπο ειδοποιήθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου και συνελήφθη.

 

Στο πλευρό του

* ΣΥΣΣΩΜΗ η οικογένεια Αγοραστού στο πλευρό του περιφερειάρχη το βράδυ των εκλογών. Πάντα διακριτική η σύζυγος του Χριστίνα, αν και παρούσα στο γραφείο στην Περιφέρεια όσο μεταδίδονταν τα αποτελέσματα, στους πανηγυρισμούς στο εκλογικό κέντρο κάθισε στο πίσω μέρος. Εκεί και η μητέρα του περιφερειάρχη Αλεξάνδρα, η οποία τον αγκάλιασε θερμά, μόλις εκείνος έφθασε στο εκλογικό κέντρο. Τις συνήθειες της μητέρας του κληρονόμησε και ο γιος του κ. Αγοραστού, Αναστάσης, ο οποίος μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό έπαιρνε τα χθεσινά αποτελέσματα και τα σύγκρινε με αυτά των προηγούμενων εκλογών. Χαλάρωσε όταν κλείδωσε η νίκη και απολάμβανε διακριτικά τους μετέπειτα πανηγυρισμούς.                 

Γ.Ρ.

 

------------------------------

 

FYSIKA KAI OLOI ASXOLOYNTAN TAJI

• ΦΥΣΙΚΑ και όλοι ασχολούνταν με τις εκλογές. Και οι ταξιτζήδες, τα GPS εκεί τα είχαν προσανατολισμένα. «Στρίψε δεξιά» ήταν σαν να έλεγαν συνεχώς.

Ζ.

 

 

 ME DVREAN DIODIA KAI EKPTVSEIS SE TRENA

• ΜΕ δωρεάν διόδια και εκπτώσεις σε τρένα και λεωφορεία μετακινήθηκαν οι ετεροδημότες για να ψηφίσουν στον τόπο τους. Πολλοί ήταν και οι φοιτητές που «εκμεταλλεύτηκαν» τις εκπτώσεις για να κάνουν ένα ταξιδάκι αστραπή με αφορμή της εκλογές. 

Ν.Π.

 

 

 MPHKE NA CHFISEI GIA EYRVEKLOGES O AP KALOGIANNHS

• ΜΠΗΚΕ να ψηφίσει για ευρωεκλογές ο Απ. Καλογιάννης και στη δεσμίδα ψηφοδελτίων που του δόθηκε πρώτο στη σειρά ήταν αυτό του συναδέλφου δημάρχου Μαραθώνα, που τώρα ήθελε να γίνει ευρωβουλευτής. Ψήφο μπορεί να μην του έδωσε ο Λαρισαίος, όμως μάλλον του έφερε γούρι ο Ψινάκης.           

Ζ.

 

 

 TA XRONIA TOY DEN STAUHKAN EMPODIO GKOBARHS

* ΤΑ χρόνια του δεν στάθηκαν εμπόδιο. Ο κ. Κωνσταντίνος Γκόβαρης κάτοικος Κυπαρίσσου Λάρισας,102 ετών άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα και σχολίασε:

«Η ψήφος είναι σαν τη σφαίρα και επειδή πολέμησα το 1940, θεώρησα υποχρέωσή μου να ψηφίσω παρά την ηλικία μου των 102 ετών». Άλλη μια απόδειξη ότι η ψήφος… χρόνια δεν κοιτά.

Ν.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass