Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2019 19:45
*ΣΑΝ τα χελιδονάκια στη φωλιά, οι Λαρισαίοι νεοδημοκράτες παράγοντες περιμένουν την τροφή, την πολιτική, από το στόμα του Κυρ. Μητσοτάκη. *ΣΑΝ τα χελιδονάκια στη φωλιά, οι Λαρισαίοι νεοδημοκράτες παράγοντες περιμένουν την τροφή, την πολιτική, από το στόμα του Κυρ. Μητσοτάκη.

Περνάει

*-ΤΙ γίνεται κύριοι; Περνάει τίποτε από δω;

Ο Λαρισαίος χαιρέτισε, πειράζοντάς τους, τους συνταξιούχους που κάθονταν στο κεντρικό καφέ. Ήταν πρωί ακόμα, λίγος κόσμος στην κίνηση.

-Πως… Περνάει ο χρόνος, ήταν η μελαγχολική απάντηση.

- Και πού πάει βρε παιδιά;

- Άστο, ποιος ξέρει. Από δω όμως έφυγε.

Ζ.

 

Τζάμπα κέρασμα

*Ο γνωστός Λαρισαίος έκατσε με δύο φίλους στα τσίπουρα, ο ίδιος δεν έπινε όμως οπότε παρήγγειλε μπύρα χωρίς αλκοόλ, να χαζεύει κι αυτός με κάτι. Έλα όμως που στα γειτονικά τραπέζια κάθονταν γνωστοί, οι οποίοι κατά τα συνήθη κέρασαν την παρέα «ό, τι πίνουν τα παιδιά από μένα». Κι έφταναν στο τραπέζι τα σετάκια, τσίπουρα και μπύρες και «εις υγείαν, ευχαριστούμε’’. Ντίρλα έγινε ο άνθρωπος, τρεις μπύρες χωρίς αλκοόλ ήπιε. (Το κέρασμα ήταν πρακτικά για τον μαγαζάτορα.)

Ζ.

 

Λάρισα by night

*ΝΕΑ φουρνιά νύχτας εμφανίστηκε στη Λάρισα, όπως κάθε χρονιά τέτοια εποχή. Παιδιά 17-18 χρονών, που μόλις έχουν ξεμπλέξει με τις Πανελλήνιες αλλά κι εκείνοι της επόμενης σειράς που μόλις ξεκίνησαν τα φροντιστήρια για τις επόμενες Πανελλήνιες κι είναι ακόμα λάσκα. Χωρίς υποχρεώσεις πια, βγαίνουν κατά κανόνα αργά, είναι μεγάλοι και μεγάλες πια, κατά κανόνα μετά τις 11, αν και αυτές τις μέρες ξεκινούν νωρίτερα με το Φεστιβάλ στο Ποτάμι και συνεχίζουν ως αργά, το πρωί δεν έχουν πλέον να ξυπνήσουν νωρίς. Κυριαρχούν τη νύχτα στην πόλη, αφού οι φοιτητές βρίσκονται καθηλωμένοι λόγω εξεταστικής.

***

*ΝΕΑ αγόρια και κορίτσια που κυκλοφορούν σε παρέες συνήθως άνω των τριών. Συμμαθητές μάλλον. Εκείνοι ψιλόλιγνοι με τις βερμούδες τους να σπρώχνονται μεταξύ τους και να συζητάνε φωναχτά, αυτές με τα στενά τους σορτσάκια, πιασμένες αγκαζέ να χασκογελούν μιλώντας πιο χαμηλόφωνα. Νέες γενιές σε παλιές πατημασιές.

Ζ.

 

Ηθοποιοί και υποκριτές

*- ΑΝ μη τι άλλο έχει μια θεατρικότητα το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ…

Ο Λαρισαίος σχολίαζε στην παρέα την παρουσία δύο ηθοποιών, της Α. Βαγενά και της Χρ. Χρήστου, στον συνδυασμό της Λάρισας.

- Μα δύο στους έντεκα; Δεν έχει ξαναγίνει σε κανένα κόμμα…

- Είσαι σίγουρος ότι είναι μονάχα δύο; Για κοίτα καλύτερα τη λίστα των υποψηφίων…

- Κοίτα, στην ίδια λογική, αν είναι να μετρήσουμε υποκριτές, μήπως στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ βρούμε ακόμη περισσότερους…

- Σάμπως σ΄ εκείνο του ΚΙΝΑΛ…

Ζ.

 

Κοσμοσυρροή

*- ΜΠΡΑΒΟ κόσμος απόψε;

Ο Λαρισαίος παραξενεύτηκε που περνώντας είδε γεμάτο το συνοικιακό μαγαζί. Ήταν που μιλούσε σε συγκέντρωση υποψήφιος βουλευτής.

- Μα αυτό μόνο σε κάτι μνημόσυνα μαζεύει κόσμο. Κι απόψε.

-Μη λες έτσι…

Ζ.

 

Το κόσμημα

*ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ υποψηφιότητες, σε μεγάλα μάλιστα κόμματα. Κι ο εγωισμός ακόμη μεγαλύτερος. Να παραθέτει το βιογραφικό της σε τηλεοπτική συνέντευξή της η υποψήφια, όχι στη Λάρισα, παραδίπλα, καταλήγοντας «…και τώρα κοσμώ το ψηφοδέλτιο της ΝΔ…» (Δεν αφήνει να το πει κάνας άλλος;)

Ζ.

 

Παραθαλασσίως

*ΑΠΟ χθες παρά θιν΄ αλός η συντροφιά των μεσήλικων Λαρισαίων.

-Πάχυνα, πώς θα βγω έτσι στην παραλία…

-Όταν όλο τον χειμώνα πόσταρες στο f/b φωτογραφίες από ταβέρνες ήταν καλά;

***

*- ΜΕ κάθε γλυκό λέει, απομακρύνεσαι και ένα μέτρο από την παραλία. Την καλησπέρα μου από τον θρυλικό Μύτικα...

***

*- ΤΟ σωστό ζεϊμπέκικο, όπως θα ξέρετε, χορεύεται όταν προσπαθείς να βγεις από τη θάλασσα σε παραλία με πέτρες.

Ζ.

 

Εκλογική συμπεριφορά

*ΣΤΗ δημιουργηθείσα παράδοση στη Δημαρχία κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα αναφερόταν ο Λαρισαίος.

Δύο τετραετίες ο Τζανακούλης νικά τον Καφφέ. Δύο τετραετίες ο Τζανακούλης νικά τον Σάπκα. Και δύο τετραετίες ο Καλογιάννης νικά την Καραλαριώτου. Ποιος έχει άραγε σειρά;

***

*Ο άλλος πάλι διαπίστωνε ότι η Λάρισα έχει γεμίσει μαοϊκούς.

-Το θυμάστε το δόγμα του Ντενγκ Ξιάο Πινγκ; "Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, δεν έχει σημασία, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια’’. (Έλεγε που πολύς κόσμος ψήφισε και Αγοραστό και Καλογιάννη στις εκλογές. Δεξιοί κι αριστεροί…)

Ζ.

 

Τίνος έδρα;

*ΜΕΤΑ τον Τσίπρα κι ένας Κυριάκος υποψήφιος στη Λάρισα. Ο Βελόπουλος όμως. Λογικό να προκύψει ανησυχία στις τάξεις των υπολοίπων του ψηφοδελτίου. Οι οποίοι φυσικά είναι παραπάνω από σίγουροι ότι το κόμμα τους θα μπει στη Βουλή κι άρα θα εξασφαλίζει έδρα στη Λάρισα, στην οποία ο καθένας φαντάζεται τον εαυτό του. Φυσιολογικό, με τα λόγια ανώγεια και κατώγια.

Αν όμως επιλέξει ο αρχηγός την έδρα της Λάρισας; Εφόσον μπουν στη Βουλή κι αν βγάλουν βουλευτή στον νομό, αν τότε διαλέξει ο Βελόπουλος να είναι βουλευτής Λαρίσης; Τζάμπα κόπος, χαμένα όνειρα.

***

*ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ όμως οι Λαρισαίοι υποψήφιοι.

-Το πιο πιθανό, σχεδόν σίγουρο, είναι να διαλέξει ο πρόεδρος τη Θεσσαλονίκη, που είναι η πατρίδα του. Είναι και για τη Μακεδονία…

-Ναι, αλλά αν είναι να στερήσει τη βουλευτική έδρα από κάναν καρντάση του Θεσσαλονικιό, τότε βράσε όρυζα…

Ζ.

 

Γαλάζια μηνύματα

* ΑΡΩΜΑ εξουσίας στη ΝΔ και στην πρόσφατη εκδήλωση της ΝΟΔΕ στο Φρούριο υπήρξε κοσμοσυρροή. Ακόμη και στελέχη που είχαν μεταγραφεί σε άλλα κόμματα επέστρεψαν στο… μαντρί. Κι όπως σχολίαζε πιστός οπαδός του κόμματος «ότι εμφανίζονται και κάποιοι με σκοπό να μπουν στο πλοίο τώρα που έχει ούριο άνεμο κι αυτό πάει προς τη νίκη είναι αλήθεια. Ανυπομονούμε να δούμε τα αντανακλαστικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με τα οπορτουνιστικά στοιχεία βέβαια, γιατί ο τωρινός πρωθυπουργός δεν τα πήγε και πολύ καλά».

Από την πλευρά του το μέλος της «γαλάζιας» Πολιτικής Επιτροπής Ηρακλής Γερογιώγας έλεγε σε πηγαδάκι που στήθηκε στο Φρούριο πως «η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός, αλλά εμείς πρέπει να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους και να εκφράσουμε ενωτικό λόγο, ώστε να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι ερχόμαστε να βάλουμε μια τάξη, έχοντας δίπλα μας κι όχι απέναντι όλους». Τι να είδε άραγε κι έστειλε το παραπάνω μήνυμα;

Γ.Ρ. 

 

Στου Τζανακούλη

*«ΕΔΩ η Ρένα, εκεί η Ρένα, πουθενά η Ρένα…». Μάταια την έψαχναν κάποια στιγμή οι νεοδημοκράτες στο Φρούριο. Βέβαια η επικεφαλής της γαλάζιας δημοτικής παράταξης έδωσε το παρών στη βραδιά της ΝΟΔΕ, συζήτησε με τη φίλη της Σοφία Ζαχαράκη, αλλά αργότερα έφυγε για το «Κτήμα Δριστέλλα», για να παραστεί στη συγκέντρωση του Κ. Τζανακούλη. Δεν θα μπορούσε να λείψει από τη συνάντηση φίλων που είχε προγραμματιστεί από καιρό για τον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ. Αν μη τι άλλο η παράταξη οδεύει στις εκλογές ενωμένη. Σαν μια γροθιά.

 

Εικόνες παρακμής

*ΟΧΙ και τόσο αισιόδοξος ο Λαρισαίος που είδε χθες και στην εφημερίδα την απαράδεκτη εικόνα που συναντά δια ζώσης στην παραλία. «Ίσως χρειαστεί να περιμένουμε και την επόμενη προεκλογική τετραετία, μήπως και επισκευαστεί το καμάρι του Πλαταμώνα στις τουριστικές υποδομές, αυτή η μοναδική ντουζιέρα και καμπίνα αποδυτηρίων στο κεντρικό σημείο, δίπλα στην εκκλησία». (Ίσως, δεν είναι και βέβαιο.)

***

*ΜΕ την ευκαιρία προσθέτει πινελιές στην παρακμιακή εικόνα των Πλαταμωνίων Νήσων. «Δεν λέμε για τους σωρούς σκουπιδιών, τις ξηλωμένες πλάκες των πεζοδρομίων, ούτε για τα ψωριασμένα δέντρα του παραλιακού πεζοδρομίου».

Ζ.

 

Ο καθηγητής

*ΜΙΚΡΟ το διαθέσιμο διάστημα ως τις εκλογές, όμως ο καθηγητής Ορθοπαιδικής πρόλαβε να οργανωθεί, δεν του λείπουν δα οι ικανότητες του Θεόφιλου Καραχάλιου. Επί παραδείγματι, ήδη λειτουργεί εκλογικό γραφείο του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, στον πεζόδρομο της Κουμουνδούρου 10, στον πρώτο όροφο.

Ζ.

 

Στο γκουρμέ

*ΓΙΑ διατροφικές συνήθειες κουβέντιαζαν οι νεαροί Λαρισαίοι.

- Γελάμε ρε σεις με τους Ασιάτες που πιάνουν το φιδέ με τα ξυλάκια ενώ εμείς που κυνηγάμε να καρφώσουμε την ελιά με την οδοντογλυφίδα είμαστε νορμάλ…

***

*ΣΕ γκουρμέ εστιατόριο της Λάρισας ρωτάει ο σεφ που περνάει απ΄ τα τραπέζια.

-Πώς το βρήκατε το κρέας σας;

-Τυχαία, σήκωσα μια πατατούλα κι ήταν από κάτω.

Ζ.

 

Μόνο κόπος

*ΕΓΡΑΦΕ χθες η εφημερίδα ότι ο υπουργός Αθλητισμού ανανέωσε τη θητεία της διοίκησης του ΕΑΚ Λάρισας, με πρόεδρο ξανά τον Γ. Κωσταρόπουλο. Τυπική διαδικασία, αφού έτυχε να λήξει τώρα η προηγούμενη διετής θητεία, δεν πρόκειται για προεκλογική τακτοποίηση. Γιατί; Πρώτον διότι είναι θέσεις άμισθες, προϋποθέτουν μόνο διάθεση για προσφορά και αντοχές για τρέξιμο και τριβές, κόπος. Δεν καίγεται και κανείς να αναλάβει. Δεύτερον, αν προκύψει μετά τις εκλογές νέος υπουργός ή και νέα κυβέρνηση, δικαιούται να τους αντικαταστήσει αμέσως. Αν θέλει. Παλιότερα, ο Π. Γερουλάνος ως υπουργός του ΓΑΠ είχε αφήσει την παλιά διοίκηση, που είχε οριστεί από την κυβέρνηση Καραμανλή, να εξαντλήσει τη θητεία της.

Ζ.

 

Μοναχικά

*ΕΙΝΑΙ σίγουρα πολιτικά γοητευτικό το να μοιράζουν κάποιοι υποψήφιοι βουλευτές μόνοι τους τα προεκλογικά τους φυλλάδια. Όπως κάνουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, περιδιαβαίνοντας μονάχοι τις καφετέριες ή στεκόμενοι στα τρίστρατα της πόλης. Εντυπωσιάζονται οι ψηφοφόροι όταν το συνειδητοποιούν. Για την απλότητα, την αμεσότητα, κυβερνών κόμμα είναι άλλωστε, όχι κάνα γκρουπούσκουλο.

Μέχρις εκεί όμως, διότι έτσι δεν εκλέγεται κάποιος βουλευτής σε μεγάλο κόμμα. Παιδεύονται μεν, κάνουν αγώνα λένε οι ίδιοι, ωστόσο η εικόνα τους και η άποψή τους δεν φτάνει παρά σε ελάχιστους κατοίκους της μεγαλούπολης. Εδώ και δεκαετίες, αλλιώς διεξάγονται οι προεκλογικές καμπάνιες. Τέτοιες αποσπασματικές εξορμήσεις γίνονται μεν αλλά για το θεαθήναι, για να τραβηχτούν και να διανεμηθούν κατόπιν φωτογραφίες, δεν είναι η καμπάνια ολόκληρη. Για την οποία χρειάζεται μηχανισμός, άνθρωποι, οργάνωση. Με τα ψέματα γίνεται;

Ζ.

 

Τετρακόσιες πισίνες

*ΤΟ πρόβλημα δεν είναι οικολογικό, σπατάλη νερού κλπ. Ούτε και φορολογικό, τα ξέρουν αυτά στην εφορία καθώς αποτελούν τεκμήριο εισοδήματος. Κι αν δεν τα ξέρουν, μπορούν να τα βρουν άμα θέλουν. Είναι άλλωστε τόσο απλό πια…

Τόσο, που κάποιοι Λαρισαίοι έκατσαν και μέτρησαν, κοιτάζοντας στον υπολογιστή τους την εικόνα του δορυφόρου, ‘’Google Earth’’ και τέτοια. Τι μέτρησαν; Τις πισίνες στις αυλές σπιτιών της Νίκαιας, ναι Μικρή Μόσχα την έλεγαν πριν δεκαετίες, μετά κατοικήθηκε η περιοχή απ΄ τη Νομενκλατούρα. Λοιπόν τετρακόσια, όχι δεν τα έχουν τόσα οι καταμετρητές. Τετρακόσιες ήταν οι πισίνες που μέτρησαν.

Ζ.

 

Διάδοχοι;

*ΦΥΣΙΚΑ και έχουν βάσιμες ελπίδες εκείνοι που κατατάχτηκαν ως επιλαχόντες δημοτικοί σύμβουλοι και στις δύο μεγάλες παρατάξεις της Λάρισας. Μετά την αρχική πικρία, αμάν στο παρατσάκ, σκέφτηκαν πιο ψύχραιμα, άκουσαν και τους σεναριογράφους, είδαν ότι πιθανότατα θα μπουν στο Δημοτικό Συμβούλιο κι όχι επειδή θα προκύψει κάτι κακό σε κάποιον συνάδελφό τους.

***

*ΟΙ εκλογές τελείωσαν, ζήτω οι εκλογές. Οι σοβαροί παράγοντες ξεκινούν τον σχεδιασμό τους για τις επόμενες εκλογές από την επομένη των προηγούμενων. Καμιά φορά κι από την παραμονή, πριν καν αυτές διεξαχθούν, ναι αλήθεια.

***

*ΛΟΙΠΟΝ, μπορεί να μην τον έχουν πάρει σβάρνα τα χρόνια, δεν είναι όμως και μικρός ο δήμαρχος. Γεννηθείς το ΄52 ο Απ. Καλογιάννης, σε ηλικία πάντως στην οποία είχε ξεκινήσει ο Μπουτάρης, πριν εννιά χρόνια τη διπλή θητεία του στη δημαρχία Θεσσαλονίκης. Έχει περιθώριο, από τα τριάντα του όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ δύο θητείες θεωρούνται αρκετές για να αφήσει ένας δήμαρχος το αποτύπωμά του στην πόλη, να καταφέρει να εγγραφεί στις δέλτους της. Επομένως λογικό να σκέφτονται την προοπτική διαδοχής κάποιοι στην παράταξή του. Γι’ αυτό έγινε και άγρια μάχη για τις πρώτες θέσεις σε σταυρούς. Κανείς δεν θα παραξενευτεί αν προς το τέλος της θητείας ο δήμαρχος παραιτηθεί ώστε να αναλάβει εκείνος που θα οδηγήσει τη Συμπαράταξη στις επόμενες εκλογές. Ως τότε όμως θα έχει κυλήσει πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες του Πηνειού.

***

*ΑΝΑΛΟΓΩΣ προδιαγράφεται η κατάσταση και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Μπορεί να είναι νεότερη η Ρ. Καραλαριώτου, ωστόσο κι εκείνη είχε ξεκινήσει πολύ νέα στην αυτοδιοίκηση. Νομαρχιακή σύμβουλος και αντινομάρχης, εν συνεχεία αντιπεριφερειάρχης κι ύστερα υποψήφια δήμαρχος, αρχηγός της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο και ξανά υποψήφια δήμαρχος. Λογικά κάποια στιγμή θα διευκολύνει κι εκείνη την παράταξή της ώστε να επιλεγεί εγκαίρως εκείνος που θα ηγηθεί του γαλάζιου σχήματος στις επόμενες εκλογές.

Ζ.

 

Απρόσεκτος

*Η Λαρισαία γιαγιά είναι θεόκουφη, πάει επίσκεψη στην κόρη της και της ανοίγει την πόρτα ο γαμπρός της, ο οποίος φυσικά ξέρει το πρόβλημά της.

-Βρε καλώς το κουφάλογο, την υποδέχεται χαμογελώντας. Τι θες πάλι εδώ βρε μπλέξιμο κακό; Από πού έρχεσαι παλιόγρια;

-Από ένα μαγαζί με ακουστικά, ανόητε.

Ζ.

 

----------

TO TERPNON ME TOY OFELIMOY STH LEYKADA*ΤΟ τερπνόν μετά του ωφελίμου στη Λευκάδα για τη Βάνα Χλιάπη- Γκουνιαρούδη, δημοτική σύμβουλο Κιλελέρ και τη Βάσω Μέκρα στέλεχος της ΝΔ. Ευρισκόμενες σε οικογενειακές διακοπές, συναντήθηκαν και με τον πρόεδρο Κυριάκο που περιόδευε στο νησί.

 

----------

EKTOS APO TON PERIFEEIARXH O PROEDROS TOY SUEB*ΕΚΤΟΣ από τον περιφερειάρχη, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ και με τον επανεκλεγέντα δήμαρχο.

 Ζ.

 

----------

KONTA STOYS TYRNABITES O YPOFHFIOS BOYLEYTHS THS ND*ΚΟΝΤΑ και στους Τυρναβίτες ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κατσιαντώνης, ο οποίος με συνεργάτες του επισκέφθηκε τη Λαϊκή του Σαββάτου και στη συνέχεια είχε επαφές στην Κεντρική πλατεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση με τον νέο δήμαρχο Γιάννη Κόκουρα και συνεργάτες του.

 Κ.Τσ.

 

----------

E AI AYTOS POY XAIRETAEI EGKARDIA TON PERIFEREIAKO SAKH PAIDH *Ε ναι, αυτός που χαιρετάει εγκάρδια τον περιφερειακό Σάκη Παιδή στο Στεφανοβίκειο είναι ο Τζέφρι Πάιατ, ο πρέσβης των ΗΠΑ, κατά μία εκδοχή ο ισχυρότερος άνθρωπος στη χώρα.

 Ζ.

 

----------

OPOY O MARIOS JHROMERITHS HGEITAI THS POREIA TVN LARISAIOON*ΟΠΟΥ ο Μάριος Ξηρομερίτης ηγείται της πορείας των Λαρισαίων προς το καλοκαίρι.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass