ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2019 19:45
Μνημόσυνο Ιγνατίου Μνημόσυνο Ιγνατίου

*ΕΓΚΩΜΙΟ έπλεξαν στον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, οι μητροπολίτες που συμμετείχαν χθες στο ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Λαρίσης κυρού Ιγνατίου, στον Αγιο Αχίλλιο, τον οποίο και ευχαρίστησαν για τη φιλοξενία.

«Τιμά τον προκάτοχό του, στην πράξη και στον λόγο», είπαν.

Αλλά και αυτός ανταπέδωσε, όταν στον λόγο του μπροστά από το ιερό του ναού, ευχαρίστησε έναν – έναν, για το δύσκολο ταξίδι που έκαναν μέσα στον καύσωνα, προκειμένου να έρθουν να συλλειτουργήσουν στον Μητροπολιτικό Ναό.

Φυσικά, ο κ. Ιερώνυμος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο τους ιερείς για την παρουσία τους στο μνημόσυνο, όσο και τους πιστούς, που κατέκλυσαν τον ναό.

***

*ΟΣΟ διαρκούσε η θεία λειτουργία και το μνημόσυνο, συνεχής ήταν η ροή των πιστών στον τάφο του Μακαριστού κυρού Ιγνατίου, όπου άναβαν ένα κερί στη μνήμη του. Η νεωκόρος του ναού πήγαινε συχνά και τα «αραίωνε».

Παρά τον δυνατό ήλιο και την υψηλή θερμοκρασία, πολλοί ήταν αυτοί που παρέμεναν για λίγη ώρα, κοιτώντας τη φωτογραφία του πάνω στο μνήμα, σαν να του μιλούσαν…

***

*ΤΟ μνημόσυνο συνέπεσε με τη γιορτή των Αγίων Πάντων, όπου και βασίστηκε το μεγαλύτερο μέρος του λόγου, του Μητροπολίτη Διδυμότειχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, κ. Δαμασκηνού.

Κατέθεσε τις σκέψεις του για την αγιότητα -και συγκεκριμένα για τη σχέση του σημερινού ανθρώπου με τον Θεό- τονίζοντας ότι «ο άγιος στην εποχή μας είναι αυτοεξόριστος μέσα στον τόπο του και ο μόνος αληθινός επαναστάτης σ’ αυτόν τον κόσμο».

Η άποψή του είναι ότι σήμερα «η αγιότητα βρίσκεται σε λήθαργο»!

Λ.Κ.

 

----------

Η εικόνα της Λάρισας

*ΠΩΣ μας βλέπουν οι άλλοι; Πώς βλέπουν οι ξένοι τη σημερινή Λάρισα;

Η ιστορία είναι εξόχως διδακτική και τη διηγήθηκε συμπολίτης μας που είναι μέλος του Συλλόγου Φίλων Ένιο Μονρικόνε, προλογίζοντας σχετική ταινία στο θερινό σινεμά του «Μύλου».

Ο συμπολίτης, λοιπόν, έλαβε ένα μέιλ από Ιταλία. Ο διάσημος Ιταλός συνθέτης Ένιο Μονρικόνε και οι συνεργάτες του έμαθαν για τον Σύλλογο της Λάρισας και ζήτησαν να έρθουν σε επαφή.

Προς τούτο, έστειλαν αμέσως στη Λάρισα δύο Ιταλούς κινηματογραφιστές που τράβηξαν πλάνα από την πόλη μας.

Τι λέτε ότι τους εντυπωσίασε; Μην είναι το Αρχαίο μας Θέατρο; Μην είναι ο Πηνειός και το Αλκαζάρ μας; Μην είναι ο Ιπποκράτης μας, ο Όλυμπος κι ο Κίσσαβος;

Λυπάμαι... χάσατε! Οι Ιταλοί εντυπωσιάστηκαν από τις λαρισαϊκές... καφετέριες!

Βλέποντας όλο αυτό το πλήθος στα καφέ, αναρωτήθηκαν μάλιστα πόσες χιλιάδες τουρίστες εισρέουν καθημερινά στην πόλη. Φυσικά, ο Λαρισαίος τους έδωσε τη σωστή απάντηση:

- Δεν είναι τουρίστες. Εμείς στη Λάρισα τις καφετέριες τις έχουμε για... δική μας χρήση!

(Συμπέρασμα: τσάμπα επενδύουμε στο Θέατρο, τον Πηνειό και άλλα τοπικά brandnames παίδες μου. Τις... καφετέριες και τα μάτια μας!).

 

Της Παναγιάς!

*ΣΑΡΑΝΤΑΡΙΑ ο υδράργυρος, έστω και υπό απειλή βροχής, σαράντα πυρετός στα μεγάλα κόμματα που βλέπουν ότι άρχισε και δημιουργείται νωρίς – νωρίς ένα κλίμα μαζικής... φυγής τις Κυριακές. Και πού είσαι ακόμη!

Εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη Κυβέρνηση και δεν συνεργαστούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για να δώσουν Κυβέρνηση (λίαν πιθανό), τότε… ξανά μανά εκλογές. Οι οποίες – βάσει των Συνταγματικών Προθεσμιών θα οριστούν (κρατηθείτε!) για τις... 11 Αυγούστου.

Και αντί για την Παναγιά τη Μεγαλόχαρη θα γιορτάσουμε την Παναγιά την... Καλποφορούσα! Ιδού ένα ακαταμάχητο επιχείρημα του Κυριάκου για την αυτοδυναμία που επιδιώκει.

 

Επισήμως...

*ΕΠΙΣΗΜΩΣ στη ΝΔ Λάρισας ακολουθούν το δόγμα «τίποτε δεν κρίθηκε ακόμη» (σιγά, όλα κρίθηκαν) ότι «η κάλπη είναι γκαστρωμένη» (σιγά μην είναι) «θέλει επαγρύπνηση ως το τέλος» και όλα αυτά τα κλισέ που λένε σε τέτοιες περιπτώσεις οι κομματικοί παράγοντες για να μην χαλαρώνουν οι οπαδοί.

Ανεπισήμως όμως, μετά από κάνα δυο ποτά, σου ανοίγονται και συζητούν μέχρι και τα... Υπουργεία.

 

Προβλέψεις

*Ο συνομιλητής μου ήταν έγκυρος περί τα νεοδημοκρατικά, πληρούσε και την προϋπόθεση των δύο... ποτών, οπότε διακινδύνευσε προβλέψεις.

Κατ’ αρχάς θεωρεί βέβαιο ότι ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας θα είναι –όπως όλη η Αθήνα βοά- ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου, τον οποίο αν «γκουγκλάρετε» θα δείτε ότι υπήρξε και σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου (καλό αυτό) αλλά και του... ΓΑΠ (καλό αυτό;).

Θεωρούνται βέβαιοι για υπουργεία οι Χατζηδάκης και Δένδιας και φυσικά ο Άδωνις που διεκδικεί σταθερά το Υπ. Άμυνας αλλά… δύσκολο – προφανώς ο Μητσοτάκης δεν θα ήθελε έναν δεύτερο... έξαλλο μετά τον Καμμένο. Οπότε ο Άδωνις πάει για παραγωγικό Υπουργείο- σίγουρα όμως όχι στο Υγείας διότι οι... αναμνήσεις ενίοτε ξαναγυρίζουνε ως εφιάλτης.

 

Οι «Λαρσινοί»

*ΚΑΙ οι «θ’κοί μας; Οι Λαρσινοί; Παίζουν;

Και βέβαια παίζουν –είπε- και παρήγγειλε τρίτο ποτό (βαρύ πράμα να σχηματίζεις Κυβέρνηση βραδιάτικα).

Με δύο λόγια ο συνομιλητής μου βλέπει τον Μάξιμο Χαρακόπουλο μεταξύ των Υπουργείων Δημοσίας Τάξεως και Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Χρ. Κέλλα μεταξύ... «Σκύλλας και Χάρυβδης», όπως αποκαλούν οι ειδικοί τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

 

Προϋπόθεση

*ΟΛΑ αυτά βέβαια, κατέληξε ελαφρώς... ζαλισμένη η «πηγή» υπό την προϋπόθεση ότι ο Κυριάκος θα ακολουθήσει την κλασική μέθοδο. Διότι όπως έχει δείξει μέχρι τώρα πλείστες όσες φορές, ο νεότερος Μητσοτάκης είναι απρόβλεπτος. Οπότε…

-Οπότε, τσάμπα και τα... ποτά! (γέλια)

(Αλλά πώς να περάσουν οι θερινές νύχτες των πιο... νυσταλέων εκλογών που είχαμε ποτέ; Κάποτε τέτοιες εποχές έλεγες και καμιά κουβέντα για ποδοσφαιρικές μεταγραφές. Τώρα ; Όταν ο «Θρύλος» πανηγυρίζει που απέκτησε παίχτη που έκανε ένα πέρασμα από την υπερ-ομάδα του...  Α.Ο Λαμίας, βράστα κι άστα…)

 

Μαφίες

*ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ο Κούγιας είναι πεπεισμένος ότι το ποδόσφαιρο το διοικεί μια «μαφία», οπότε –σου λέει- και οι φιλότιμοι τριτοτέταρτοι Σέρβοι και πολύ είναι !

Συνεντευξιαζόμενος στα «Νέα» του Σαββάτου ο (από τιτάνιο φτιαγμένος κατά δήλωσή του) πρόεδρος δήλωσε ότι κατήγγειλε όλη αυτή τη «μαφία» στους ανθρώπους της FIFA και τους κατέστησε σαφές ότι η ομάδα του (ΑΕΛ) είναι... στόχος υποβιβασμού.

Κι επειδή η FIFA δρα όπως η… Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας... με γενικόλογες διακηρύξεις, δε μας βλέπω καθόλου καλά του χρόνου κύριε πρόεδρα…

 

Αριθμητική

*ΠΟΣΕΣ έδρες θα βγάλει η ΝΔ στη Λάρισα; ρωτήσαμε τον βουλευτή Χρήστο Κέλλα που τυχαία συναντήσαμε σε μία εκδήλωση.

- «Λογικά τρεις. Αλλά να σου πω κάτι; Με το ρεύμα που βλέπω να υπάρχει μην εκπλαγείς να βγουν και τέσσερις…» προέβλεψε εκείνος τονίζοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΝΔ είναι να μην υπάρξει εφησυχασμός και αποχή.

 

Βελοπουλαίοι

*ΒΕΒΑΙΑ, για να προκύψει τέταρτη έδρα για τη ΝΔ στη Λάρισα, θα πρέπει να μείνει εκτός Βουλής το Κόμμα του έτερου των Κυριάκων, η «Ελληνική Λύση» του Βελόπουλου.

Και οι... «Βελοπουλαίοι» της Λάρισας τρέχουν, δεν κάθονται. Ειδικά εκείνος ο Δαμιανός ο Ζώκας (υποψήφιος με τον Βελόπουλο στον Ν. Λάρισας) θα πρέπει να έχει γυρίσει όλο τον Νομό... ίσα με... οχτώ φορές και βάλε, όπως μου λένε αυτοί που παρατηρούν την πολιτική κίνηση στον Νομό. Κάπως έτσι, απ’ το πολύ το τρέξιμο, μαζεύτηκε κάνα πεντάρι τοις εκατό στις Ευρωεκλογές. Μέχρι που τον πήρε τηλέφωνο ο ίδιος ο πρόεδρος και τον συνεχάρη προσωπικώς: «Μπράβο ρε Δαμιανέ… Βάστα γερά μια φορά ακόμη γιατί τώρα που δυναμώσαμε θα μας χτυπάνε αλύπητα από παντού…».

Και πράγματι, η πίεση που δέχονται από τη ΝΔ είναι μεγάλη. Αλλά... μαθημένοι οι... Δαμιανοί απ’ τα χιόνια!

 

Μαθηματικά

*ΤΙΣ ενστάσεις του για εκτιμήσεις που μιλούν για αναταράξεις στις βάσεις λόγω κακών γραπτών στα Μαθηματικά, διατυπώνει με γραμματάκι του ο -γνωστός- μαθηματικός Αρης Βαλασόπουλος. Και για να «προστατέψει τη μαθηματική λογική- όπως λέει- σημειώνει:

Έστω ότι είχαμε 1.000 υποψηφίους που έγραψαν καλά και περνούσαν οι 600, με τον τελευταίο να περνάει με 16.000 μόρια. Οι ίδιοι υποψήφιοι -την ίδια χρονιά- με την ίδια επίδοση, αν αυξανόταν ο αριθμός εισακτέων και περνούσαν οι 700, αυτόματα οι 100 επιπλέον θα περνούσαν με επίδοση κάτω από 16.000 μόρια π.χ. 15.800 –άρα πτώση των βάσεων προκαλεί μόνο και μόνο η αύξηση των θέσεων των εισακτέων. Πάμε τώρα να βάλουμε και την παράμετρο χειρότερη επίδοση, άρα στους 700 εισακτέους, αφού γράψανε χειρότερα, ο τελευταίος θα περάσει π.χ. με 15.600 μόρια! Δηλαδή 400 μόρια κάτω από την κανονική βάση των 16.000 (200 μόρια λόγω αύξησης εισακτέων και άλλα 200 μόρια λόγω χειρότερης επίδοσης!) Η στατιστική -αποφαίνεται ο καθηγητής- θέλει καλή γνώση μαθηματικής λογικής, για να βγάλεις σωστά και ασφαλή συμπεράσματα!

 

Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass