ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2019 19:45
* - ΜΙΧΑΛΗ εσύ που είσαι βλάχος έχεις ξαναδεί τέτοια γκλίτσα-υπερπαραγωγή; Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εντυπωσιασμένος προς τον Σαμαρνιώτη πρόεδρο του αστικού ΚΤΕΛ Μιχάλη Σακελλάρη. Η γκλίτσα με την οποία προσήλθε στον Τσιάτσιο, στη Σαμαρίνα, ο γαλάζιος βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, με σκαλισμένο έφιππο τον Κολοκοτρώνη, έκανε εντύπωση ακόμη και στους βλάχους! Πραγματικό έργο τέχνης... * - ΜΙΧΑΛΗ εσύ που είσαι βλάχος έχεις ξαναδεί τέτοια γκλίτσα-υπερπαραγωγή; Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εντυπωσιασμένος προς τον Σαμαρνιώτη πρόεδρο του αστικού ΚΤΕΛ Μιχάλη Σακελλάρη. Η γκλίτσα με την οποία προσήλθε στον Τσιάτσιο, στη Σαμαρίνα, ο γαλάζιος βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, με σκαλισμένο έφιππο τον Κολοκοτρώνη, έκανε εντύπωση ακόμη και στους βλάχους! Πραγματικό έργο τέχνης...

Κλίμα

* ΣΚΑΜΠΑΝΕΒΑΣΜΑΤΑ έχει ο καιρός. Μας προετοιμάζει ψυχολογικά για το φθινόπωρο ή είναι δείγματα κλιματικής αλλαγής;

***

* ΠΑΝΤΩΣ διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις «βάζουν πλώρη» για την κρίσιμη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου στο Αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του Παγκόσμιου Συμφώνου για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών.

Θα πιέσουν τις κυβερνήσεις να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης και να δεσμευτούν για στροφή σε 100% καθαρή ενέργεια.

Θα τους ακούσουν;

***

* ΗΔΗ ξεκίνησαν τα σενάρια για το ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Στην κορυφή τοποθετείται η Βενετία.

***

* ΠΡΟΣΦΑΤΑ δε, ανακοίνωσε η ΝΑΣΑ (Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία -NASA), ότι εντόπισε μια σχετικά κοντινή υπερ-Γη, σε απόσταση 31 ετών φωτός από τη Γη μας. Τυχαίο;

Λέτε να κλείνουν θέσεις σε διαστημικά λεωφορεία μετάβασης στη «νέα Γη»;

Λ.Κ.

 

Ιδιαίτερα

* ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφθορά και φοροδιαφυγή από επίορκους καθηγητές του δημόσιου σχολείου καταγγέλλει δημόσια ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Λάρισας Χρήστος Βλούχος, για να μιλήσει σε χθεσινό σχετικό ρεπορτάζ για τα παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα.

Ενδιαφέρουσα αν μη τι άλλο η παρέμβαση του προέδρου, που γνωρίζει όσο λίγοι τον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των φροντιστηρίων. Και ακριβώς επειδή τον γνωρίζει μάλλον του διέφυγε ότι τα παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα δεν γίνονται μόνο από τους εκπαιδευτικούς της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά και της ιδιωτικής.

Δεν ανακαλύπτει κανείς την Αμερική αν επισημάνει ότι δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων που κάνουν ιδιαίτερα στα δικά τους σπίτια ή στα σπίτια των μαθητών συμπληρωματικά με τα φροντιστηριακά μαθήματα και σε γνώση των φροντιστηρίων. Όσοι γονείς πέρασαν τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων των παιδιών τους το γνωρίζουν άριστα. Εκτός και αν οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων είτε δεν θέλουν να τα γνωρίζουν είτε θεωρούν ότι αυτά τα ιδιαίτερα δεν είναι παράνομα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση οφείλουν να εξηγήσουν για ποιους λόγους δεν είναι παράνομα.

Δ.Κ.

 

Παππούς...

* ΕυχAριστα για τον απερχόμενο δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο, αφού χθες, η κόρη του έφερε στον κόσμο για δεύτερη φορά ένα υγιέστατο κοριτσάκι και ο δήμαρχος μαζί με όλη την οικογένειά του πλέουν σε πελάγη ευτυχίας.

Γ.Γ.

 

Δίχρονη

* ΞΕΚΙΝΑ και στη Λάρισα η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής τον Σεπτέμβριο. Υπάρχουν όμως ακόμη ζητήματα σε εκκρεμότητα και οι υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να ανεβάσουν ταχύτητα για να είναι όλα έτοιμα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι εκπαιδευτικοί-νηπιαγωγοί υπάρχουν όπως λέει ο πρόεδρος των δασκάλων κ. Δ. Παπαποστόλου, απομένουν όμως ο εξοπλισμός των αιθουσών που βρέθηκαν για να στεγαστούν τα νήπια και φυσικά η τοποθέτηση της προκάτ αίθουσας στο 13ο Νηπιαγωγείο Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα τοποθετηθεί. Πάντως ένα είναι το σίγουρο, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να τρέξουν αυτό το διάστημα καθώς λίγες μέρες απομένουν μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι.

Ν.Π.

 

Γκάζι...

* «ΔΙΝΕΙ και παίρνει» η ονοματολογία για τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν αξιώματα στη νέα εποχή επί θητείας Μάκη Εσκίογλου στα Φάρσαλα. Όπως και να έχει, τα νέα στελέχη θα πρέπει να τρέξουν καθώς έχουν μπροστά τους, σε λιγότερο από ένα μήνα, τη 14η Γιορτή Χαλβά και τον 7ο Ημιμαραθώνιο « Αχίλλειο Άθλο», που φέτος θα συμπέσουν το συγκεκριμένο τριήμερο.

Γ.Γ.

 

Νεάπολη

* ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ είναι η κατάσταση με τα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία της Νεάπολης, καταγγέλλει κάτοικος της περιοχής (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της «Ε»). «Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, τραπέζια πάνω στο γκαζόν αλλά και στους διαδρόμους της πλατείας που όταν γεμίζουν με δυσκολία περνάει ο πεζός. Θα έπρεπε να υπάρχουν όρια» λέει χαρακτηριστικά. Η αλήθεια είναι ότι σίγουρα όρια υπάρχουν, το θέμα είναι να τηρούνται ώστε να μπορούν να συνυπάρχουν όλοι.

Ν.Π.

 

Επέστρεψαν

* ΖΩΗΡΗ η χθεσινή κίνηση στους δρόμους και το κέντρο της πόλης. Οι τελευταίοι αδειούχοι φαίνεται ότι επέστρεψαν. Σήκωσαν τα ρολά και τα καταστήματα που είχαν κλείσει την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου και εμφανίστηκαν και οι «Καλοχειμωνάκηδες». Έχουμε όμως ακόμη καλοκαίρι μπροστά μας.

Ν.Π.

 

Νικητής...

* ΓIA πρώτη φορά στην προχθεσινή κλήρωση του Τζόκερ, ο μεγάλος υπερ-τυχερός, ο οποίος έγινε κατά 6,2 εκατομμύρια πλουσιότερος, προέρχεται από το «πρακτορείο του ίντερνετ», δηλαδή την ηλεκτρονική πλατφόρμα, που από την περασμένη άνοιξη, οποιοσδήποτε μπορεί να καταθέσει κάποιο δελτίο αν και εφόσον διαθέτει ηλεκτρονικό λογαριασμό παίκτη.

Έτσι αν ο νικητής προέρχεται από το ίντερνετ, φράσεις όπως: «Το τυχερό δελτίο του μοναδικού υπερτυχερού του τζόκερ παίχθηκε στο πρακτορείο ...», θα μας λείψουν, μαζί και η ονοματολογία για τον πιθανό νικητή και το αντίγραφο του δελτίου που βρισκόταν ως «παράσημο» για μήνες έξω από κάθε τυχερό πρακτορείο.

Γ.Γ.

 

Περί προσλήψεων

* ΚΟΝΤΡΑ για τις προσλήψεις κτηνιάτρων, οι οποίοι θα απασχοληθούν για την αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων λήγει την Παρασκευή. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για κομματικές προσλήψεις και παράβλεψη του ΑΣΕΠ, με τον ΥΠΑΑΤ Μ. Βορίδη να απαντά: «Χρειαζόμαστε για αυτό 46 κτηνιάτρους που πρέπει να προσληφθούν άμεσα. Η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ κρατάει τουλάχιστον 8 μήνες. Ζήτησα από τη Βουλή να μου εγκρίνει αυτές τις προσλήψεις. Και βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ραγκούσης να μου πουν ότι καταργώ το ΑΣΕΠ που τώρα «τρέχει» 18.000 προσλήψεις. Το «καταργώ» με τους 50 κτηνιάτρους για να προλάβουμε ή να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην καταστραφούν οι χοιροτρόφοι μας, αλλά και για να μην αυξηθούν οι τιμές του χοιρινού που πληρώνουν οι πολίτες. Μου αρκεί ότι η Ομοσπονδία Χοιροτρόφων εξέδωσε ανακοίνωση όπου επαινεί και ευχαριστεί την κυβέρνησή μας. Από αυτούς κρινόμαστε, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Γ.Ρ.

 

Σουβενίρ

* ΜΙΑ πέτρα λάβας από τη Σαντορίνη, ένα βότσαλο από την παραλία Λαλάρια της Σκιάθου παίρνουν για «σουβενίρ» οι τουρίστες καταστρέφοντας τα ιδιαίτερα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας.

Μέχρι σήμερα, δεν ακούσαμε να συλλάβουν κανέναν τουρίστα για καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος, σε αντίθεση με τους Ιταλούς, που φαίνεται να είναι πιο αυστηροί.

Για του λόγου το αληθές: Ζευγάρι Γάλλων τουριστών συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές, γιατί πήρε μαζί του για «σουβενίρ» λευκή άμμο από παραλία της Σαρδηνίας.

Τουριστική αστυνομία έχουμε στην Ελλάδα;

Λ.Κ.

 

Ξεκίνησαν

τα όργανα

* ΣΤΟ «Ταμάμ» στη Σαμαρίνα άρχισε η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στα κεντροδεξιά δημοτικά πράγματα της Λάρισας. Ίσως η κουβέντα να πυροδοτήθηκε από την επίσκεψη Καλογιάννη στο χωριό, την οποία αρκετοί γαλάζιοι δεν είδαν με καλό μάτι, αν και οι εκλογές έχουν γίνει. Τα τραπεζώματα έδωσαν και πήραν, οι παρέες σχηματίστηκαν, οι πρώτες συμμαχίες δημιουργήθηκαν. Τα υπόλοιπα στην πράξη και στην πολιτική σκακιέρα της Λάρισας.

Γ.Ρ.

 

Συμβούλιο Νέων

* ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ η συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλίας Ντ. Ψύρρας στην «Ε» για τον ελπιδοφόρο θεσμό που πάει να δημιουργηθεί στην περιοχή μας. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους νέους ξεκίνησε χθες Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 25 Σεπτεμβρίου. Σύνθημα της προσωρινής Οργανωτικής Επιτροπής: «Γίνετε η φωνή των νέων. Η Θεσσαλία μάς χρειάζεται όλους!».

Γ.Ρ.

 

Στην πράξη

η στήριξη

* ΒΡΟΧΗ οι ευχετήριες-συγχαρητήριες ανακοινώσεις θεσμικών, πολιτικών παραγόντων προς τη διοίκηση της ομάδας μπάσκετ του Ερμή Αγιάς για τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της Α1 και καλώς έπραξαν. Το ζητούμενο βέβαια, σύμφωνα με παράγοντα της ομάδας, είναι «αυτά τα πρόσωπα, όσοι δηλαδή κατέχουν θέση εξουσίας ή στα κοινά να βοηθήσουν την ομάδα στη συνέχεια, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και με την παρουσία τους στο γήπεδο». Με λίγα λόγια «καλές οι ευχές, ακόμη καλύτερη η οικονομική ενίσχυση της ομάδας».

Γ.Ρ.

 

Μελιβοία

*ΧΑΣΙΣΟΔΕΝΔΡΑ στη Μελιβοία…

Εντάξει δεν το λες και είδηση, σχολίαζε παραθεριστής στα παράλια του Αγιοκάμπου. Θυμίζει μάλιστα το γνωστό «σκύλος δάγκωσε άνθρωπο» και τις σχολές δημοσιογραφίας που τόνιζαν πως είδηση αποτελεί το αντίθετο.

***

*ΠΑΝΤΩΣ είχε μεγάλη επιτυχία η συνεργασία του τμήματος δίωξης ναρκωτικών Λάρισας με το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. Από φυτεία σε φυτεία πετούσαν. Είτε ακούν έλικες οι καλλιεργητές φυτειών, είτε το όνομα του Δημήτρη Καλογρή, του διοικητή της Δίωξης, τρέχουν να προλάβουν. Μα δεν γλιτώνουν. Ειδικά, από τον δεύτερο…

Κ.Γ.

 

Ψάρια

*ΦΑΤΕ μάτια ψάρια. Αυτό συμβαίνει με τους ψαράδες του… Facebook. Πάει ο ένας για ψάρεμα το πρωί τα βγάζει φωτογραφία, πάει ο άλλος το βράδυ τα βγάζει φωτογραφία. Και όλοι οι υπόλοιποι απλά τα βλέπουν. Βασανιστήριο σκέτο.

Κ.Γ.

 

Α…βάσιμες

απολύσεις

* ΣΑΝ να μην πέρασε ούτε μέρα. Αναδρομικά από τις 17 Μαΐου καταργήθηκε η υποχρέωση του εργοδότη να συνοδεύει την καταγγελία σύμβασης-απόλυση με τη σχετική αιτιολόγηση. Από την ημέρα δηλαδή που τέθηκε σε ισχύ η διάταξη Αχτσιόγλου. Με εξαίρεση βέβαια τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στον Ποινικό Κώδικα, η απόλυση θα θεωρείται νόμιμη ακόμα και αν δεν συνοδεύεται από αιτία… Το ότι βέβαια το Υπ. Εργασίας πανηγυρίζει εκτιμώντας πως βάζει τέλος στο "ηλεκτρονικό φακέλωμα" ακούγεται κάπως υπερβολικό.

* * *

* ΤΑ πράγματα όμως είναι ιδιαίτερα απλά, όσο και εάν κάποιοι τα μπερδεύουν. Το εργατικό δίκαιο πάντοτε προέβλεπε και προβλέπει να γίνονται οι απολύσεις με καταβολή αποζημίωσης και ποτέ δεν επέτρεπε να γίνονται απολύσεις χωρίς βάσιμο λόγο.

Ωστόσο, είναι ζήτημα κοινής λογικής ότι καμία απόλυση δεν γίνεται χωρίς κάποιο λόγο, βάσιμο ή μη βάσιμο. Ποτέ ένας εργοδότης δεν θα απέλυε έναν καλό εργαζόμενο, ποτέ δεν θα μείωνε αναίτια το προσωπικό του εάν η επιχείρησή του δεν παρουσίαζε οικονομικά ή άλλα προβλήματα.

* * *

* ΒΕΒΑΙΩΣ τι γίνεται εάν η απόλυση οφείλεται σε μη βάσιμους λόγους, σε εκδικητικά και κακόβουλα εργοδοτικά κίνητρα ενδεικτικά. Μα υπάρχουν τα δικαστήρια… Η εργοδοτική απόφαση περί απόλυσης υποβαλλόταν παλαιόθεν στον μέχρι υπερβολής αυστηρό έλεγχο των δικαστηρίων, τα οποία εξετάζουν επισταμένως την καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος της καταγγελίας της σύμβασης.

Εν ολίγοις "το αφεντικό έχει δικαίωμα να σε απολύει χωρίς κανένα λόγο" δεν ίσχυε ποτέ, ούτε φυσικά και τώρα θα ισχύσει. Η απόλυση είναι το ιδιαίτερο ζήτημα και όχι ο λόγος της… όσες συζητήσεις και όσες αντιδράσεις και αν εγείρει.

Γ.Ν.

 

Αγιά

*ΩΡΑΙΑ ιστορία ο αθλητισμός. Έχει απ’ όλα. Αίμα, απογοήτευση, δάκρυα, ιδρώτα, κλάμα, στεναχώριες, χαρές μα και στιγμές δικαίωσης. Μια τέτοια είναι και η χθεσινή για τον Ερμή. Έναν σύλλογο της Αγιάς που κατάφερε βήμα, βήμα να βρεθεί ανάμεσα στους μεγάλους. Στην κορυφαία κατηγορία της χώρας. Κι αν τώρα θα δουν όλοι το γυαλιστερό περιτύλιγμα, να γνωρίζετε πως δεν ήταν πάντα έτσι.

***

*Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ομάδας, Θοδωρής Ριζούλης, πάλευε έχοντας λίγους ανθρώπους δίπλα του για να φτιάξει ό,τι θα δούμε σε λίγο διάστημα ολοκληρωμένο και εντυπωσιακό. Για όσους μάλιστα δεν γνωρίζουν καλά, αυτή η ομάδα πριν από λίγα χρόνια, όταν βρισκόταν στην Α2 ΕΣΚΑΘ είχε για προπονητή έναν κρεοπώλη, τον Κώστα Μπόκοτα. Που το πρωί πήγαινε στο μαγαζί και το απόγευμα στο γήπεδο.

***

*ΟΜΩΣ το έβλεπε ο μπασκετάνθρωπος Ριζούλης, το πίστευε και συνέχισε να επενδύει στο όνειρό του. Τώρα πλέον, μια περιοχή που μέχρι πρότινος ήταν ιδιαίτερα γνωστή για τα αγροτικά της προϊόντα όπως τα κεράσια και τα μήλα, ετοιμάζεται να συστηθεί στο πανελλήνιο και για το μπάσκετ της…

Κ.Γ.

 

Νεάπολη

*ΤΗΛΕΦΩΝΟ διαμαρτυρίας για τους κάδους στη Νεάπολη δέχθηκε χθες η «Ε». Συγκεκριμένα από κατοίκους στο ξεκίνημα της οδού Κλεάρχου Πατέρα, απέναντι από τα σχολεία, κοντά στο Πάρκο Χατζηχαλάρ. Μυρίζουν έντονα αυτές τις ημέρες ισχυρίζονται και υποψιάζονται πως μπορεί να μην πλένονται καλά. Είναι βέβαια κι αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες που δυσκολεύουν την κατάσταση. Ας το κοιτάξουνε λίγο οι υπηρεσίες.

Κ.Γ.

 

---------

PIOS EIDE FAROS STON CHLOREITH STHN ELASSONA LEYKO PANI* «ΠΟΙΟΣ είδε φάρο στον Ψηλορείτη, στην Ελασσόνα λευκό πανί.

Κι ένα καράβι από την Κρήτη να πιάνει Ξάνθη, Κομοτηνή»

Και κάπου εκεί καταμεσής του κάμπου, να έκανε μια στάση.

Πάρκο Χατζηχαλάρ. Εκπληκτικό. Ας ελπίσουμε μόνο να το βρούνε σε άριστη κατάσταση τα παιδιά σαν γυρίσουν από τις διακοπές τους… Ας ηρεμήσουν οι βάνδαλοι. Καλοκαίρι είναι.

Κ.Γ.

 

---------

ODHGIES SE APTAISTA UESSALIKA SE KAPOIO POLYSYXNASTO* ΟΔΗΓΙΕΣ σε άπταιστα θεσσαλικά σε κάποιο πολυσύχναστο πηλειορίτικο χωριό. Έτσι για να καταλαβαινόμαστε τέλος πάντων…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass