ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2019 19:04
* ΣΑΝ έφυγαν οι Λαρισαίοι να κάνουν μερικά μπάνια, βρήκαν ευκαιρία για τις ανακαινίσεις τους τα καφέ. Γέμισε το κέντρο με χρώμα μπλε. Κουρτίνες και από πίσω συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς. Άντε και καλό χειμώνα (μόλις ανοίξουν βρε, μη βιάζεστε).  Κ.Γ. * ΣΑΝ έφυγαν οι Λαρισαίοι να κάνουν μερικά μπάνια, βρήκαν ευκαιρία για τις ανακαινίσεις τους τα καφέ. Γέμισε το κέντρο με χρώμα μπλε. Κουρτίνες και από πίσω συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς. Άντε και καλό χειμώνα (μόλις ανοίξουν βρε, μη βιάζεστε). Κ.Γ.

Ψυχραιμία

* ΜΑΖΙ με τον Σεπτέμβριο έρχονται για τις οικογένειες τα έξοδα γραφικής σχολικής ύλης και σχολικών ειδών και τα έξοδα φροντιστηρίων.

Οι γονείς άρχισαν από τώρα τις ασκήσεις ψυχραιμίας.

Λ.Κ.

 

«Δασοκομάντος»

* ΠΑΛΙΟ υψηλόβαθμο στέλεχος των Δασικών Υπηρεσιών στη Λάρισα θυμάται ότι παλιά (δεκαετία του ΄90) λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην κατάσβεση πυρκαγιών το ειδικό σώμα «Δασοκομάντος».

Μια επίλεκτη ομάδα εποχικών πυροσβεστών, κατάλληλα εκπαιδευμένων για τα δύσκολα, με αποστολή να σβήσουν τις πυρκαγιές σε δύσβατες περιοχές, όπου και μεταφερόταν με ελικόπτερο, καθώς κανένα όχημα δεν είχε πρόσβαση.

Απορεί λοιπόν, ο ίδιος, γιατί τέτοιες επιτυχημένες ομάδες δράσης στη δασοπυρόσβεση, δεν έχουν συνέχεια.

«Ήταν μεγάλο το κόστος;» αναρωτιέται και σημειώνει: «Μα, αν δεν επενδύσεις στη δασοπροστασία και στη δασοπυρόσβεση, τότε το μόνο που θα συμβεί είναι να κάθεσαι και να βλέπεις πώς καίγονται τα δάση, καταριώντας τη μοίρα σου…».

Λ.Κ.

 

Δήμος...

* ΕΩΣ την τελευταία μέρα θα παραμείνει στο πόστο του ο απερχόμενος δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, κατά δήλωσή του, έχοντας πλήρη γνώση όλων των θεμάτων του Δήμου, αντίθετος στην ιδέα εγκατάλειψης των καθηκόντων του, μετά την εκλογική ήττα, παραδίδοντας ταυτόχρονα έναν Δήμο έτοιμο -ο οποίος θα έχει συνέχεια- στον διάδοχό του δήμαρχο Μάκη Εσκίογλου. Για να έχει ουσιαστικά συνέχεια ο Δήμος...

 

Διαφωνία...

* ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, διατύπωσε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία του νεοεκλεγέντα, ότι δεν έχει καμία “κόντρα” με τον ίδιο, έπειτα από την πρόσφατη “πρόωρη αντιπαράθεση” μέσω ανακοινώσεων για την αγορά ενός οικοπέδου στον Δήμο Φαρσάλων, ξεκαθαρίζοντας ότι αποδίδεται λανθασμένα η συγκεκριμένη διατύπωση. Όταν κάποιος διατυπώνει αντίθετη άποψη στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν σημαίνει ότι έχει και ”κόντρα”, είπε ο δήμαρχος και το εννοούσε...

Γ.Γ.

 

Γνώση...

* ΑΠΟ την άλλη ο νεοκλεγείς δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, παρακολουθεί από τις θέσεις του κοινού, όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, έπειτα από την εκλογή του, αποκομίζοντας πληροφορίες για τα θέματα που «τρέχουν» στον Δήμο. Άλλωστε, με το που θα αναλάβει καθήκοντα θα πρέπει να τρέξει μια σειρά θεμάτων, για τα οποία θα πρέπει να έχει γνώση και εμπειρία.

Γ.Γ.

 

Ιστοσελίδες

* «ΚΛΕΙΝΟΥΝ» και τα ηλεκτρονικά καταστήματα λόγω διακοπών; Κι όμως κλείνουν!

Γνωστή εταιρεία ανήρτησε στην ιστοσελίδα της το εξής: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το διαδικτυακό μας κατάστημα δεν θα λειτουργεί από 3/8 έως 23/8.Τυχόν παραγγελίες θα εκτελούνται από 26/8 και μετά».

Το ότι γίνονται πλέον σήμερα όλα ηλεκτρονικά και άμεσα, στις απρόσωπες ιστοσελίδες του διαδικτύου, δεν σημαίνει ότι πίσω απ΄ όλα αυτά δεν υπάρχουν άνθρωποι που τα διαχειρίζονται και παίρνουν άδειες.

Ετσι για την ιστορία, η εν λόγω εταιρεία είναι ελληνική, διότι αν ήταν πολυεθνική απλά δεν θα «έκλεινε» για διακοπές του προσωπικού!

Λ.Κ.

 

Χαράματα...

* ΝΕΑ μόδα από τη νεολαία, που τη θέλει να διασκεδάζει έως τα ξημερώματα, με τα γυαλιά ηλίου ανά χείρας, έτοιμα προς χρήση κατά την έξοδό της, από τα κέντρα διασκεδάσεως. Μην τους χτυπήσει ο ήλιος τα χαράματα και ξαγρυπνήσουν τα παιδιά!

Γ.Γ.

 

Νέος

* Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ιωάννης Λιανός, θα είναι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Θα πάρει τη θέση της Βασιλικής Θάνου, που τελικά μετά από πολλές αντιδράσεις, αποχωρεί. Η Βασιλική Θάνου είναι 69 ετών και ο Ιωάννης Λιανός 44 ετών.

Νέο αίμα στην κυριολεξία.

Λ.Κ.

 

007

* «NO Time To Die», θα είναι ο τίτλος της νέας -25ης κατά σειρά- ταινίας με τις περιπέτειες του διάσημου πράκτορα Τζέιμς Μποντ, προς ενημέρωση των φίλων του διάσημου διαχρονικού κινηματογραφικού ήρωα, που ακόμη «δεν ήρθε η ώρα να πεθάνει», από την 7η τέχνη. Άλλωστε ποιος παραγωγός θα εγκατέλειπε μια σίγουρη επιτυχία; Στον ρόλο του πράκτορα 007, συνεχίζει ο Βρετανός Ντάνιελ Κρεγκ!

Λ.Κ.

 

Φυτώριο

*ΗΤΑΝ η σειρά των ανθρώπων που εργάζονται στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων να πάρουν τηλέφωνο στην «Ε» διαμαρτυρόμενοι για το ρεπορτάζ που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα και αφορούσε στην κατάσταση που επικρατεί έξω από το φυτώριο. Τους αφορά άμεσα.

Παραδέχονται πως υπήρχαν όντως αρκετές συστάδες κομμένων κλαδιών και χόρτων τα οποία όμως επισημαίνουν τοποθετήθηκαν τις τελευταίες ώρες από πολίτες καθώς ήδη είχαν καθαρίσει το εν λόγω σημείο πριν από μικρό χρονικό διάστημα. Άλλος εργαζόμενος είπε χαρακτηριστικά πως «ήταν δεν ήταν εκεί για 12 ώρες τα κλαδιά».

***

*ΤΡΕΧΟΥΝ και δεν φτάνουν οι υπάλληλοι των συνεργείων αυτό το διάστημα. Είναι αλήθεια πως ο όγκος εργασίας είναι αυξημένος και οι άδειες κάνουν τα χέρια να φαίνονται λίγα. Συστήνουν υπομονή στους πολίτες και ζητούν να δείχνουν διάθεση συνεργασίας. Όταν βγάζουν τα αντικείμενα σε ασφαλή σημεία να παίρνουν τηλέφωνο στην υπηρεσία κι εκείνη θα κάνει τη δουλειά της. Φιλότιμα και ωραία…

Όπως θα συνεχίζουν να την κάνουν και οι δημοσιογράφοι της «Ε». Σεβόμενοι την αγωνία των πολιτών για κάθε τι που τους ανησυχεί.

Κ.Γ.

 

Ολυμπιακός

*ΤΕΤΑΡΤΗ βράδυ 21 Αυγούστου πλατεία Ταχυδρομείου. Ώρα δώδεκα παρά. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Δεκάδες νεαροί φεύγουν χαμογελαστοί από τις θέσεις τους. Εκεί που λίγο νωρίτερα πανηγύριζαν έξαλλα τα γκολ του Ολυμπιακού. Φωναχτά, παθιασμένα, ανερυθρίαστα στην καρδιά της Λάρισας.

***

*ΤΗΝ αλήθεια πρέπει να την αντιμετωπίζεις κατάματα. Οι εποχές άλλαξαν και πάλι. Η Λάρισα γύρισε οπαδικά στα πέτρινα χρόνια. Τι κι αν η ομάδα της βρίσκεται στη Σούπερ Λίγκα; Αυτό δεν αγγίζει πλέον τους περισσότερους. Το γήπεδο σχεδόν άδειο. Κανένα σύνθημα, καμία μυρωδιά έδρας.

***

*ΟΙ κερκίδες (όχι όλες) γεμίζουν (όχι φυσικά εντελώς) μόνο σε κάνα ματς με τους λεγόμενους μεγάλους. Έρχονται άνθρωποι από τα γύρω χωριά για να δούνε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Πέρασε η εποχή που το γέμιζαν οι Λαρισαίοι για να δούνε την άμυνα του Γκαλίτσιου, τη μαγεία του Μετίν, την αποτελεσματικότητα του Ζουράφσκι, τη φαντασία του Κλέιτον, την ψυχή του Κυπαρίσση. Να θαυμάσουν Αλωνεύτη και να γκρινιάξουν για Καλατζή. Φαίνονται τόσο μακρινά και κείνα τα χρόνια και δεν χρειάζεται να πάμε ακόμα πιο πίσω.

***

* ΝΑ γιατί λοιπόν οι μικροί πανηγυρίζουν τα γκολ του Ολυμπιακού στην καρδιά της πόλης, ενώ πριν λίγα χρόνια στα σχολεία της έβλεπες τους περισσότερους μαθητές με βυσσινί φανέλες. Περήφανους για τη Λάρισα και την ΑΕΛ. Έννοιες ταυτόσημες. Αδιαμφισβήτητο και μη βιαστείτε να πείτε πως ήταν αγώνας Ευρώπης. Τα ίδια συμβαίνουν και για το ελληνικό πρωτάθλημα.

***

*ΧΑΘΗΚΕ το όραμα. Ξενέρωσε ο κόσμος. Βαρέθηκε. Δεν τους ενδιαφέρει τους Λαρισαίους μόνο σε ποια κατηγορία αγωνίζεται η ομάδα. Αρκεί να είναι ΑΕΛ και να μπορούν να την απολαμβάνουν. Να χαίρονται στο γκολ και να σκοτεινιάζουν στις ήττες. Τώρα τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει…

Κ.Γ.

 

Δωρεάν βιβλία (Ι)

* ΜΙΑ μεγάλη και χρήσιμη συζήτηση για τη διανομή σχολικών εγχειριδίων στους μαθητές άνοιξε στο facebook, o μοριακός βιολόγος και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ Γιώργος Καραβάνας, με την επιστολή που έστειλε στην υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Σε αυτή ο γνωστός εκπαιδευτικός κάνει λόγο για «απαράδεκτη και αντισυνταγματική διάκριση μεταξύ των μαθητών δημόσιων σχολείων, στους οποίους διανέμονται δωρεάν βιβλία, και των μαθητών ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι συνεισφέρουν μεν ανάλογα στα φορολογικά έσοδα αλλά βιβλία δεν παίρνουν! Αν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και τα κρατικά έσοδα δεν επαρκούν για δωρεάν διανομή βιβλίων σε όλους τους μαθητές, ας θεσπίσει η κυβέρνηση εισοδηματικά κριτήρια για την πρόσβαση σε δωρεάν βιβλία. Θα διαπιστώσει γρήγορα πως υπάρχουν και αρκετοί πλούσιοι που επιλέγουν δημόσιο σχολείο καθώς και αρκετοί φτωχότεροι που επιλέγουν ιδιωτικό». Η παρέμβασή του αυτή προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις, με υποστηρικτές και επικριτές.

 

Δωρεάν βιβλία (ΙΙ)

* ΚΑΠΟΙΟΙ έθεσαν το ζήτημα του κόστους προμήθειας των βιβλίων και τέθηκε πλήθος ερωτημάτων και για την τύχη των σχολικών εγχειριδίων με τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Όπως αποδείχτηκε, τα χρησιμοποιημένα βιβλία καταλήγουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης κάθε γειτονιάς. Υπενθυμίζεται ότι το 2011 -στα πρώτα χρόνια των μνημονίων- ελλείψει πιστώσεων, υπήρχε πρόβλημα με την τροφοδοσία των σχολείων με βιβλία, με αποτέλεσμα να εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα επιστροφής των βιβλίων στα σχολεία. Κίνηση που σταμάτησε το 2012.

Όπως αναφέρουν καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «τα τελευταία χρόνια έχει ομαλοποιηθεί το σύστημα τροφοδοσίας των βιβλίων στους μαθητές, άρα οποιαδήποτε επιστροφή τους θα αποσκοπούσε στην ενίσχυση της ανακύκλωσης. Ενέργεια που θα μπορούσε να υλοποιήσει, καλώντας όλους τους δημότες να τα καταθέσουν σε μία Υπηρεσία για πρακτικούς λόγους, ο Δήμος».

 

Δωρεάν Βιβλία (ΙΙΙ)

* ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ στη διαδικτυακή αντιπαράθεση που προκάλεσε ο Γ. Καραβάνας, με την επιστολή του στην υφυπουργό κ. Ζαχαράκη, οι υπέρμαχοι της πρότασής του, επικαλούνται λόγους «συμβολικούς, προτάσσοντας την ισότητα, καθώς η αξία κάθε βιβλίου είναι μικρή και υπενθυμίζουν ότι για κάθε μαθητή που φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο το ελληνικό κράτος γλιτώνει κάποιες χιλιάδες ευρώ», ενώ οι επικριτές ότι «το κόστος προμήθειας των βιβλίων από τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων είναι ελάχιστο, μπροστά στα δίδακτρα που καταβάλλουν».

Γ.Ρ.

 

Ανεργοι...

* ΑΥΞΗΣΗ της ανεργίας τον Ιούλιο δεν διαπίστωσε μόνο το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» αλλά και ο ΟΑΕΔ. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του πάνω από 65.000 αυξήθηκαν οι άνεργοι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018 ενώ κατά 35.000 αυξήθηκαν σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019. Από τους 893.000 ανέργους που αναζητούν εργασία, επίδομα παίρνει ένας στους οκτώ, ενώ η ανεργία στις γυναίκες χτυπάει «κόκκινο» καθώς αγγίζει το 65%.

Εν ολίγοις το ποσοστό ανεργίας μαζί με αυτούς που δεν αναζητούν εργασία φτάνει το 22% περίπου. Σκεφτείτε τώρα, πως εάν δεν είχαμε την εκτόξευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, τη «μαύρη» εργασία και τη φτηνή πλήρη απασχόληση, η πραγματική ανεργία θα άγγιζε τα ποσοστά του 30%! Δυστυχώς τα στοιχεία ΟΑΕΔ έρχονται ως πανηγυρική διάψευση για όσους πιστεύουν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και ότι με νεοφιλελεύθερες πολιτικές θα αναπτυχθεί η οικονομία και θα αυξηθεί ο όγκος της μισθωτής απασχόλησης. Πρόκειται για μία ψευδαίσθηση ή για μεθοδευμένη παραπλάνηση… Η ανεργία δεν αντιμετωπίστηκε και δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί παρά τις δρακόντειες δημοσιονομικές περιοριστικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων από το 2010 μέχρι σήμερα και παρά τις αιματηρές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ίσως γιατί δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Μόνο μια αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, που θα αυξήσει την απασχόληση, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Το ζήτημα είναι πότε και πώς…

Γ.Ν.

 

Ελεγχοι

* ΑΡΧΗΣ γενομένης από σήμερα θα ξεκινήσουν έλεγχοι στη Λάρισα, στη Θεσσαλία και γενικά σε όλη τη χώρα με έμφαση στις τουριστικές περιοχές από το ΠΕΚΑ Θεσσαλίας. Τη νέα ελεγκτική υπηρεσία του ΕΦΚΑ δηλαδή που θα βάλει πλάτη για την αποτελεσματική καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας.

 Βέβαια αυτές οι ενέργειες είναι καλύτερα να γίνονται απροειδοποίητα και όχι να κοινοποιούνται με στόμφο και πομπωδώς. Το κράτος έχει μηχανισμούς, πρέπει να δρουν κατ’ επανάληψη και αιφνιδίως. Αν είναι να ενημερώνει πού θα ελέγξει και πότε, κάποιοι θα λάβουν τα μέτρα τους…

Γ.Ν.

 

Κανονισμός ΕΛΓΑ

* ΡΑΓΔΑΙΕΣ αναμένονται οι εξελίξεις στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου, καθώς η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αναμένεται να δρομολογήσει τις προτεραιότητές της, όσον αφορά στο μέλλον του ΕΛΓΑ. Δεν αποκλείεται οι επίσημες ανακοινώσεις να γίνουν στο πλαίσιο της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχει ήδη οριστεί ο νέος επικεφαλής του Οργανισμού. Μία πρώτη γεύση, πάντως, από τα μελλούμενα έχουν ήδη πάρει οι παραγωγοί της χώρας, αφού ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης, έχει ταχθεί υπέρ της εξέτασης του ασφαλιστικού συστήματος σε μηδενική βάση και υπέρ της εισόδου και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. «Θα καταλήξουμε σε μια λύση, την οποία θα διαβουλευτούμε και στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο ιδιωτικός τομέας», ξεκαθάρισε. Θέση, εξάλλου, που είχε διατυπωθεί και στο προεκλογικό πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης.

Γ.Ρ.

 

------------------

 TO STENAKI POY SYNDEEI ERMOY

* ΤΟ στενάκι που συνδέει Ερμού και Ανδρούτσου. Πολλές οι χρήσεις του, το βράδυ δημόσιο ουρητήριο, τη μέρα πάρκινγκ δικύκλων…

ΘΑ.

 

 

------------------

 

 EIXE TH SYNTAGH TOY GIATROY

* ΕΙΧΕ τη συνταγή του γιατρού για το καλοκαίρι ο Λαρισαίος.

«Από δεξιά προς τα αριστερά κάθε μέρα στην παραθέριση. Πρωί φραπέ, μεσημέρι τσιπουράκι, απόγευμα τζινάκι και το βράδυ λίγο καμπάρι»

Υπογραφή, σφραγίδα και έγινε περδίκι…

Κ.Γ.

 

------------------

 SAS EJHGV OTI AN

* «... ΣΑΣ εξηγώ ότι αν ο Δεκαπενταύγουστος είναι το Πάσχα του καλοκαιριού, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα».

Το μαρτυρά και το αναμμένο αστέρι πίσω του.

(Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας)

Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass