ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2019 19:16
• ΠΟΛΙΤΙΚΗ ευελιξία ναι, χαρακτηριστικά αυτοδιοίκησης βεβαίως, όμως το κόμμα είναι πάντα εκεί. Η γαλάζια Νομαρχιακή διαρκώς επί ποδός. Ή και «παρά πόδα».  Ζ. • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ευελιξία ναι, χαρακτηριστικά αυτοδιοίκησης βεβαίως, όμως το κόμμα είναι πάντα εκεί. Η γαλάζια Νομαρχιακή διαρκώς επί ποδός. Ή και «παρά πόδα». Ζ.

Σε μια μέρα

* ΧΤΥΠΗΣΕ νταμπλ σκορ με τον εαυτό του χθες ο Κέλσιος, παίζοντας στη Λάρισα. Ξεκίνησε λέει με 17 βαθμούς τα ξημερώματα κι έφτασε αισίως τους 34 το απομεσήμερο.

Αυτό θα πει ηπειρωτικό κλίμα, τέτοιες αποκλίσεις στα παραθαλάσσια δεν προκύπτουν ούτε σ’ ένα μήνα μέσα. (Κι από σήμερα πρωτοβρόχια;).

Ζ.

 

Τώρα τρέχουν

* ΚΑΝΑ ΔΥΟ χρόνια τώρα πάει αναβολή την αναβολή η υπόθεση του Κτηματολογίου στην περιοχή, παράταση και δόστου παράταση κι όλοι ευχαριστημένοι. Ούτε οι μισοί να υποβάλλουν ακόμη.

Και τώρα πια βιάζονται όλοι, «τρεχάτε ποδαράκια μου»... Έδωσαν λέει άλλη μια παράταση δεκαπέντε μόλις ημερών. Πριν από την επόμενη παράταση, την προανήγγειλαν κι αυτή.

Μόνο που τότε όσοι υποβάλλουν χαρτιά για το Κτηματολόγιο θα πληρώνουν και πρόστιμο. Απλό ήταν τελικά.

Ζ.

 

Ένα, δύο, τρία

* ΣΑΠΚΑΣ στον «Μύλο», όπου και η έδρα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού. Πάνος Σάπκας και στο Ωδείο καθότι πρόεδρός του. Σάπκας όμως και στο Χατζηγιάννειο αφού του έχει ανατεθεί κι αυτή η ευθύνη. Καθημερινό δρομολόγιο για τον αντιδήμαρχο μεταξύ των τριών κτιρίων, ένα διαρκές πηγαινέλα, σταθερά με το κινητό στ’ αυτί. Σάπκας τρισυπόστατος.

Ζ.

 

Με έμπνευση

* ΣΥΝ τοις άλλοις έχει μείνει εδώ και πολύ καιρό ακέφαλο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, παίζει απ’ το Πάσχα με αναπληρωματικούς... σόρι με αναπληρωτές. Είχαν ξεχαστεί οι συριζαίοι, οι νεοδημοκράτες κυνηγιούνται να βρουν τον πιο άξιο, τι άλλο...

* * *

* ΛΟΙΠΟΝ χθες το πρωί ξύπνησαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΑ Λάρισας και σκέφτηκαν, «βρε δεν κάνουμε ένα τηλεφώνημα στην Ανθή Χαλιβέρα; Τι να κάνει αυτή η ψυχή;». Κουβέντα στην κουβέντα με την υποδιοικήτρια έφτασαν και στο πρόβλημα της έλλειψης των αντικαρκινικών φαρμάκων που αντιμετωπίζει και το νοσοκομείο της Λάρισας. Έτσι τουλάχιστον φάνηκε στις αναρτήσεις που έκαναν μετά και απλώθηκαν ως την Αθήνα, site το site. Όχι, δεν ήταν που ξεκίνησαν τη μέρα τους διαβάζοντας την εφημερίδα όπου είδαν το σχετικό ρεπορτάζ του Δημ. Κατσανάκη, το οποίο και αντέγραψαν, υποκρίθηκαν ότι είχαν έμπνευση. (Και καλά οι άλλοι, μα και η ΕΡΤ;).

Ζ.

 

Τώρα που θα...

* ΓΕΓΟΝΟΣ, αλήθεια ας μοιάζει ανέκδοτο. Προ ημερών, όταν ακόμη ο κόσμος ήταν στις θάλασσες, ο εβδομηντάχρονος Λαρισαίος Ν. Μ. είχε φτάσει για τον πρωινό καφέ με την παρέα ελαφρώς αναστατωμένος, σίγουρα κουρασμένος και χωρίς διάθεση.

- Αφήστε, πού να σας τα λέω...

- Τι συνέβη βρε;

- Τι να συμβεί... Είμαι ξύπνιος από τις 4 το πρωί.

- Γιατί; Είπαμε ξυπνάμε νωρίς πια αλλά όχι και τόσο.

* * *

* - ΚΑΛΑ... Θυμάστε που σας έλεγα για τον συμμαθητή μας που τον χάσαμε προ τριμήνου; Ε, τον είδα απόψε.

- Είσαι τρελός; Τι εννοείς...

- Χτύπησε το τηλέφωνό μου μέσα στη νύχτα. Κι ήταν αυτός...

- Άσε τα χαζά. Ο πεθαμένος;

- Ναιαιαί... Στον ύπνο μου βέβαια, όνειρο έβλεπα αλλά τόσο ζωηρό... Χτύπησε το κινητό μου, τρόμαξα που είδα το όνομά του, το σήκωσα ανήσυχος. «Έλα ρε;» Μου λέει. «Μη φοβάσαι. Είναι πολύ ωραία εδώ πάνω. Τώρα που θα έρθεις, θα δεις...».

- Άντε, έχεις τέτοιο σκοπό;

- Άσε με κι εσύ. Μετά απ’ αυτό που άκουσα ήταν να κοιμηθώ; Ακόμη όρθιες είναι οι τρίχες στο κεφάλι μου.

(Κι ο άλλος για να τον παρηγορήσει του είπε το ανέκδοτο με τους δύο φίλους μουσικούς, που πέθανε ο ένας κι είπε στον άλλο στον ύπνο του το περίφημο «Βγήκαν αφίσες, παίζεις το Σάββατο». Εκείνος όμως δεν γέλασε).

Ζ.

 

Κατακούτελα

* ΟΙ νεαροί Λαρισαίοι σχολίαζαν πάλι τα γυναικεία τους θέματα, τις συνήθεις περιπλοκές.

- Τους άλλους τους χτυπάει ο έρωτας κατακούτελα. Εμένα ο απορροφητήρας τρώγοντας μέσα από την κατσαρόλα.

* * *

* - Ο τέλειος άντρας, να ξέρετε, ξυπνά στις 6 το πρωί. Στρώνει το κρεβάτι του. Γυμνάζεται κάθε μέρα. Καθαρίζει το δωμάτιό του. Δουλεύει σκληρά. Δεν πίνει. Βοηθάει στην κουζίνα. Διαβάζει κάθε μέρα. Πάει για ύπνο πάντα στις 10 το βράδυ. Πού βρίσκονται τέτοιοι άντρες; Στη φυλακή.

* * *

* - ΜΙΑ γυναίκα έχει πονοκέφαλο συνήθως σε δύο περιπτώσεις. Θέλει έναν άντρα και δεν τον έχει ή έχει έναν άντρα και δεν τον θέλει.

Ζ.

 

Δημιουργία

προφίλ

* ΑΝΕΒΗΚΕ ο Αχ. Χατζούλης σε φορτωτή, με το χέρι τεντωμένο, περίπου όπως ο Κολοκοτρώνης καβάλα στο άλογό του, να δείξει δηλαδή πάνω στο χωματουργικό ότι δείχνει προσωπικά ο ίδιος πώς να γίνουν τα έργα στον Δήμο Κιλελέρ.

Την είδαν χθες στην παρέα των Λαρισαίων τη σχετική φωτογραφία στην εφημερίδα. Και θυμήθηκαν μια παρόμοια προ εικοσαετίας.

Όταν ο τότε αντινομάρχης, επίσης εκ Νικαίας, ο αείμνηστος Απόστολος Χονδρονάσιος είχε φωτογραφηθεί στη σκάλα της θεριζοαλωνιστικής εκείνος με το χέρι επίσης τεντωμένο, πάντα προφίλ, κηρύσσοντας την έναρξη του θέρου, όχι του θέρους φυσικά, αλλά του αλωνισμού των σιτηρών.

(Κάπως έτσι γράφει ο καθένας ιστορία, όπως μπορεί).

Ζ.

 

Όλα μαζί

*ΛΙΓΟΣ κόσμος στα μικρά χωριά, όλο και ερημώνουν. Ε, κλείνουν και τα καφενεία, τι να κάνουν. Πάντα όμως χρειάζονται στέκια για όσο κόσμο απομένει ή πάει στο χωριό του για λίγο. Να, στην Άζωρο Ελασσόνας το πρατήριο καυσίμων, είναι και φούρνος και ολίγον παντοπωλείο και κάμποσο από καφενείο, ζωηρή η παρέα τις προάλλες, οι Βουβαλιώτες δεν χάνουν το πνεύμα τους. (Και βέβαια Άζωρος δεν σημαίνει δίχως ζόρια, άλλη είναι η αρχαία έννοια).

* * *

* ΦΤΑΝΕΙ λοιπόν ο άλλος με το αγροτικό, άνοιξε το ρεζερβουάρ, «βάλε μου είκοσι ευρώ» και μπήκε στο μαγαζί. Βγήκε κρατώντας ένα μπετονάκι με διαφανές υγρό, το έδωσε στον καταστηματάρχη κι εκείνος έπιασε τραπεζάκι. Ο άλλος παραξενεύτηκε, σου λέει είναι για τα φρένα ή για τα φρένα του, για τους υαλοκαθαριστήρες μήπως ή το θέλει για πιόμα...

- Δες τι είναι και βάλτο, του είπε ο πελάτης. Αυτός κοίταζε την ετικέτα, στα ξένα ήταν, τα γυαλιά του δεν τα φορούσε.

- Δεν ξέρω τι είναι, από κάτι σήματα πάντως που βλέπω αν το πιείς ξεκίνα καρφί για το νοσοκομείο.

Ζ.

 

Τατουάζ

ΑΜΚΑ

* ΕΙΧΑΝ τα θέματά τους και χθες στην τριγωνοπλατειακή παρέα των μεσηλίκων.

- Λέει η πεθερά μου, «να ψοφήσω να ησυχάσετε». Ναι, αλλά δεν ψοφάει όμως.

* * *

* - ΤΙΣ σωστές αποφάσεις κύριοι, τις παίρνεις λόγω εμπειρίας. Την οποία εμπειρία όμως την αποκτάς με τις λάθος αποφάσεις.

* * *

* - ΕΔΕΙΞΑ στον τατουατζή τα δύο σχέδια που θέλω να μου χτυπήσει στο πόδι και στο χέρι και μου είπε να διαλέξω άλλο ένα, να μου το κάνει δώρο. Σε τέτοια ηλικία που είμαι, του λέω, δεν μου χτυπάς και τον ΑΜΚΑ μην τύχει τίποτα...

Ζ.

Πλάτανος

* ΑΝΗΣΥΧΙΑ για έναν πλάτανο στα Αμπελάκια. Όχι όμως για πλάτανο όποιο και όποιο. Τον εμβληματικό πλάτανο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που μετράει εκατοντάδες χρόνια ζωής και αποτελεί σημείο αναφοράς του χωριού.

«Άνοιξε η κουφάλα» λένε οι κάτοικοι της περιοχής και φοβούνται πως θα πέσει, τηλεφώνησαν ανήσυχοι στην «Ε».

«Καμία ανησυχία» λέει ο παπα - Βασίλης της εκκλησίας καθώς ενημέρωσε τους άνδρες της ΕΜΑΚ και θα πάνε όσο πιο γρήγορα μπορούνε για να «αραιώσουν» τα κλαδιά και όχι φυσικά να το κόψουν. Τα σύμβολα δεν κόβονται. Αρκεί να μην πάρει κάνας δυνατός άνεμος και περιμένουμε κάνα θαύμα...

Κ.Γ.

«Αναζητούνται»

* ΤΟ Υπουργείο Εσωτερικών με τέλεξ στις Νομαρχίες Λάρισας, Φθιώτιδας, Μαγνησίας, Εύβοιας, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών και Κοζάνης, ζήτησε να αναφέρουν χώρους που πιθανόν διαθέτουν στην περιοχή τους για τη συγκρότηση κέντρων υποδοχής προσφύγων και κέντρων προσωρινής διαμονής προσφύγων.

Όπως τονίζεται, ως τέτοια κέντρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κενά στρατόπεδα, κατασκηνώσεις, ακατοίκητες οικίες, κενές αποθήκες κ.λπ. Στα στοιχεία που θα αναφέρουν οι παραπάνω Νομαρχίες, πρέπει να περιλαμβάνονται η χωρητικότητά τους, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται και γενικά κάθε χρήσιμη πρόσθετη πληροφορία.

* * *

* ΓΙΑΤΙ η αναφορά στα σχόλια κι όχι πρωτοσέλιδο; Είναι κι αυτό το προαναφερθέν «τέλεξ», δεν υποψίασε;

Λοιπόν, το Υπουργείο αναζητούσε χώρους για κέντρα υποδοχής προσφύγων, τον Σεπτέμβριο του 1991, σχεδόν τριάντα χρόνια πριν το δημοσίευμα στην εφημερίδα που ανέσυρε ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. Πάλι τα ίδια από τότε.

(Μικρή λεπτομέρεια, κυβερνούσε ξανά η ΝΔ, με άλλον Μητσοτάκη όμως πρωθυπουργό.

Ζ.

Στα κοτόπουλα

* - ΠΑΩ για τις κότες τώρα...

Ο Λαρισαίος Ν. Π. αποχαιρετούσε την παρέα.

- Ποιες κότες, έχεις εσύ κότες;

- Ε φυσικά και έχω.

- Άντε... Πού;

- Μα στην κατάψυξη.

Ζ.

 

Θέμα τακτικής

* - ΡΕ, σου λέω, είναι γάτος ο Τσίπρας...

Και δεν ήταν και κάνας σπλήνα συριζαίος αυτός που υπερασπιζόταν τον πρώην πρωθυπουργό. Στον οποίο ακόμη και δικοί του χρεώνουν νωθρότητα, έλλειψη ενδιαφέροντος και κινητικότητας, ότι δεν χτυπά τον Μητσοτάκη, πως εξαφανίστηκε μετά τις εκλογές.

-Τι άλλο να κάνει βρε... Σοφία θέλει; Ένα και δύο μήνες μετά τις εκλογές και την ήττα του να βγαίνει και να λέει χαζά; Κάθεται και περιμένει ήσυχα και χαλαρά. Τον περιμένει στη γωνία, τη χριστουγεννιάτικη, βγαίνοντας ίσως ο χειμώνας θ’ αρχίσει λογικά το πρέσινγκ.

Ζ.

 

Ενδυματολογικά

* ΝΑ που καθιερώνεται πλέον και ενδυματολογικής προέλευσης ορολογία στην πολιτική. Εκφράσεις που ακούγονται πια και στη Λάρισα.

- Συριζαίοι με γραβάτα. Έτσι αποκαλούν κάποιους στη δική τους κυβέρνηση ορισμένοι ανικανοποίητοι σκληροί δεξιοί.

- Δεξιοί χωρίς στολή. Όρος που χρησιμοποιούν πασοκτζήδες για δικούς τους που δεν κρύβουν την επιθυμία για συνεργασία με τη ΝΔ. Παρομοίως και το «δεξιοί με πολιτικά».

Ζ.

 

Πολυκατοικίες

* «ΕΣΕΙΣ οι από πάνω δεν σέβεστε τους από κάτω;»

«Γιατί εσείς οι από κάτω σέβεστε τους από πάνω;» και πάει λέγοντας.

Άρχισαν ξανά τα δικαστήρια, άρχισαν και τα όργανα. Διαφωνίες μεταξύ ενοίκων διαμερισμάτων πολυκατοικιών να δει το μάτι σου τούτες τις ημέρες.

«Κάνετε φασαρία σε ώρες κοινής ησυχίας», «Δεν μπορώ να κάνω άλλη μετακόμιση, κουράστηκα», «έφυγα γιατί θα σε σκότωνα». «Η μάνα σας κυρία μου», «τα παιδιά σας κύριε μου» και άλλα τέτοια μαργαριτάρια.

Τίποτα δεν αλλάζει. Τίποτα είπαμε; Όχι ακριβώς. Αλλάζει το άκουσμα της ποινής. Να, για παράδειγμα στο χθεσινό Μονομελές Πλημμελειοδικείο επιβλήθηκε χρηματική ποινή δεκάδων ημερησίων μονάδων επί 5 ευρώ η καθεμία σε δύο πολίτες που αλληλομηνύθηκαν για εξύβριση. Καμπάνα και στους «από πάνω» και στους «από κάτω».

Κ.Γ.

 

Αλγόριθμος

υδραυλικού

* - ΗΡΘΕ ο υδραυλικός να φτιάξει τη βρύση και για ένα τεταρτάκι πήρε πενήντα ευρώ...

- Σώπα...

- Εγώ είμαι μαθηματικός και δεν βγάζω τόσα λεφτά, του είπα...

- Και τι σου απάντησε;

- Το ξέρω, είπε. Ούτε εγώ έβγαζα τόσα ως μαθηματικός.

Ζ.

Το κοτόπουλο

* ΓΥΡΝΑΕΙ ο Μήτσος ξημερώματα σπίτι τύφλα στο μεθύσι, ξαπλώνει στο κρεβάτι και πεθαίνει. Αιφνιδίασε την παρέα ο Λαρισαίος Δ. Γ. που το διηγιόταν. Ναι, πέθανε πιωμένος. Στον Παράδεισο που φτάνει, διαμαρτύρεται.

- Δεν θέλω να πεθάνω. Δεν θέλω να πεθάνω. Αφήστε με. Θέλω να γυρίσω πίσω.

Ο Άγιος Πέτρος προσπαθεί να τον ηρεμήσει.

- Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, άπαξ και ήρθες εδώ τέρμα.

Ο Μήτσος όμως συνεχίζει να χτυπιέται και να ζητάει να γυρίσει πίσω.

- Για στάσου, του λέει ο Άγιος Πέτρος, κάτι μπορούμε να κάνουμε. Θα γυρίσεις πίσω αλλά θα είσαι κοτόπουλο. Θα σε στείλω σε μια φάρμα κοντά στο σπίτι που έμενες όταν ήσουν μικρός.

* * *

* Ο Μήτσος απογοητευμένος αλλά τι να κάνει δέχεται και σε λίγο αρχίζει να βγάζει φτερά, λειρί και σε μία στιγμή βρέθηκε κοτόπουλο σε κοτέτσι στην παλιά του γειτονιά.

Μετά από λίγο αισθάνεται ένα φουρφούρισμα στην κοιλιά του και «πλουπ», γεννάει ένα αυγό. Το κοιτάζει παραξενεμένος και σε λίγο να, ένα αυγό ακόμα βγαίνει από μέσα του.

Ενθουσιασμένος που αισθάνθηκε τη χαρά της δημιουργίας, σφίγγεται να κάνει και άλλο αυγό και τότε νιώθει μια γερή σφαλιάρα και ακούει τη φωνή της γυναίκας του να ωρύεται.

-Ξύπνα ρε μπεκρούλιακα... Δεν φτάνει που κακάριζες όλη τη νύχτα, τώρα πέρασες και το κρεβάτι για καμπινέ;

Ζ.

------------------------------

 AMYNTIKA OPVS PANTA TA

• ΑΜΥΝΤΙΚΑ όπως πάντα τα τελευταία χρόνια, με επιθετική τριπλέτα παίζει το ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο: Γ. Παπαδούλης, Π. Κρίκης με το περιβραχιόνιο και Γιαν. Παναγιώτου.

Ζ.

 ------------------------------

ANTE NA PAEI O LIAGKAS STO DHMOTIKO 

• ΑΝΤΕ να πάει ο Λιάγκας στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ρωτάει μετά στην εκπομπή του πόσων ετών είναι η Λένα Ξυνοπούλου. Έχει να χάσει λεφτά κόσμος...

Ζ.

 

 ------------------------------

MILAME ME LARYGGISMOYS

• ΜΙΛΑΜΕ με λαρυγγισμούς υψηλής ποιότητας προκαλούντες συναισθηματική καθίζηση.

Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass