ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 19 Νοε 2019 18:51
* «ΚΑΡΕ» του Πολιτισμού. Δημήτρης Τσιπλακούλης του «Λυκείου Ελληνίδων», Φανή Καλοκαιρινού του «Λαογραφικού», Κώστας Τσιάνος και Πάνος Σάπκας. * «ΚΑΡΕ» του Πολιτισμού. Δημήτρης Τσιπλακούλης του «Λυκείου Ελληνίδων», Φανή Καλοκαιρινού του «Λαογραφικού», Κώστας Τσιάνος και Πάνος Σάπκας.

Υπεύθυνος

* ΑΥΞΗΣΗ αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι λουόμενοι το ερχόμενο καλοκαίρι στις ελληνικές παραλίες των ανερχόμενων Τσιτσιπάδων, που με τις ρακέτες ανά χείρας και με κινήσεις πρωταθλητή θα επιδοθούν στο “τάκα - τάκα”.

Μοιραία λοιπόν οι λουόμενοι εξοπλίζονται από τώρα, με υπομονή και παυσίπονα. Στέφανε, να ξέρεις, εσύ είσαι ο αποκλειστικός υπεύθυνος...

Γ.Γ.

 

Προβάδισμα

* ΣΕ 9 ημέρες από σήμερα, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της χώρας θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), που θα διαδεχθεί τον περιφερειάρχη πλέον Αττικής, Γ. Πατούλη.

Η ΝΔ στην αρχή αντιμετώπισε πρόβλημα καθώς είναι γαλάζιοι και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, πρόβλημα που επιλύθηκε όταν ο δήμαρχος Τρικάλων Δημ. Παπαστεργίου και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζ. Κυρίζογλου, πείσθηκαν να κατέβουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Ο μετριοπαθής Θεσσαλός δήμαρχος φαίνεται να έχει τη συμπάθεια δημάρχων από την Αττική, που αποτελούν τη μεγαλύτερη «δεξαμενή» ψήφων, ενώ ο δήμαρχος Αμπελοκήπων φαίνεται πως «ελέγχει» το παιχνίδι με τους δημάρχους της Μακεδονίας. Οι κάλπες είναι γκαστρωμένες...

Β.Κ.

 

Μαρουσιάνα

* Η ΝΔ λοιπόν έχει ξεπεράσει το πρόβλημα με τους δύο μνηστήρες της προεδρίας στην ΚΕΔΕ και μαθηματικά είναι βέβαιο ότι κερδίζει τις εκλογές. Εκείνοι που θυμίζουν το δημοτικό άσμα της αργοκίνητης Μαρουσιάνας, είναι το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «δικαιολογημένα» γιατί δεν διαθέτει αριθμό δημάρχων ικανό να προκαλέσει εξελίξεις σε εκλογικό επίπεδο. Σε αντίθεση με το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ να συνεννοούμαστε) όπου η ΤΑ αποτελεί ακόμη χώρο με ισχυρές δυνάμεις.

Οπως φαίνεται λοιπόν, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, θέλουν να πάνε σε κομματικά ψηφοδέλτια. Απόψε πρόκειται να συζητήσουν τις εξελίξεις οι αυτοδιοικητικοί του ΠΑΣΟΚ που ταλανίζονται από τον εσωκομματικό τους εμφύλιο.

Ε, μέχρι τις 28 του μήνα, τι διάολο, θα προλάβουν να καταλήξουν σε υποψηφίους. Αν αυτοί θα προλάβουν και μια υποτυπώδη προεκλογική εκστρατεία, είναι άλλο θέμα.

Β.Κ.

 

«Ούτε ένας»

* ΞΕΚΑΘΑΡΟΙ οι μόνιμοι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων προχθές Κυριακή από Μεσάγγαλα, Καστρί – Λουτρό. Σήμερα επαναλαμβάνουν και πάλι ότι δεν επιθυμούν την εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή, η οποία είναι τουριστική. «Ούτε ένας» τονίζουν χαρακτηριστικά. Μαζί τους και η δημοτική αρχή Τεμπών. Λέτε να εισακουστούν από την κεντρική εξουσία;

Κ.Τσ.

 

Στέρεψε

* ΤΥΠΙΚΑ το «Ποτάμι» αποφασίζει την ερχόμενη Κυριακή την αναστολή λειτουργίας του, ως κόμμα. Πολιτικό σχήμα που επιβεβαίωσε τον κανόνα ότι τα αρχηγοκεντρικά κόμματα που δεν προκύπτουν από τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά εκφράζουν προσωπικές επιλογές και αποφάσεις, τότε ωσάν διάττοντες αστέρες «λάμπουν» στη ζωή των ψηφοφόρων.

Με βραχύβιο πολιτικό βίο, αφού πρώτα κερδίζουν στις εκλογές, με την έννοια της ανάδειξης βουλευτών και μετά διαμορφώνουν προγραμματικές θέσεις για την παιδεία, την υγεία κ.λπ. Άλλα λέει ο αρχηγός, άλλα οι βουλευτές, άλλα τα στελέχη. Λες και έκαναν συνέδριο για να διαμορφώσουν θέσεις;

Το Ποτάμι στέρεψε λοιπόν και κυριολεκτικά. Πολιτικά είχε στερέψει από καιρό...

Β.Κ.

 

Αντιβιοτικά

* Η ΧΩΡΑ μας παραμένει πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή επιτήρηση για τη χρήση τους.

Αν και η νοσοκομειακή κατανάλωση των αντιβιοτικών εμφανίζει πτωτική τάση κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, (η Ελλάδα κατέχει τη 13η θέση ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες) αντικατοπτρίζοντας έτσι τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από τα ελληνικά νοσοκομεία για την εφαρμογή προγραμμάτων ορθολογικής διαχείρισης των αντιβιοτικών.

Αυτά ειπώθηκαν σε συνάντηση συνεργασίας φορέων στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι οποίοι καλούνται να βρουν λύση για να σταματήσουν τη μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών στους Έλληνες.

Και ποια είναι η πιο εύκολη λύση; Ή μια απόφαση που θα βάλει «φρένο» σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, ή μια αύξηση των τιμών των φαρμάκων. Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα φανούν...

Λ.Κ.

 

Χαιρετούρες

* ΔΕΛΤΙΟ Τύπου εξέδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, με το οποίο γίνεται γνωστό ότι ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης κ. Νικόλαος Ντίτορας παρέστη στην τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Φθιώτιδας.

Φυσιολογικό, δεν αντιλέγει κάποιος, κρατικός λειτουργός είναι ο κ. Ντίτορας προβάλλει τις δράσεις του. Μόνο που το δελτίο Τύπου καταλήγει ως εξής: «Ο κ. Ντίτορας είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ Ιερώνυμο, τον νέο Μητροπολίτη κ.κ. Συμεών, τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, την Υφυπουργό Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη, τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, τους Βουλευτές κ.κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και Όλγα Γεροβασίλη, τον πάτερ Νεόφυτο Ραφαηλίδη καθώς και τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο».

Ιδιαίτερες συνομιλίες με όλους τους παρευρισκόμενους, εκ των οποίων 12 απαριθμούνται στο δελτίο της Αποκεντρωμένης. Αυτό δεν είναι ενθρόνιση μητροπολίτη, αυτό είναι διάσκεψη κορυφής. Να ρωτήσουμε και ποια θέματα κυριάρχησαν σ’ αυτές τις συνομιλίες ή καθότι ιδιαίτερες παραμένουν και διαβαθμισμένες; Τους χαιρέτησε όλους ή ξέχασε κάποιον;       

Β.Κ.

 

-----------------

Το δώρο και τα αιτήματα του Κ. Αγοραστού στον πρωθυπουργό

TO DVRO KAI TA AITHMATA TOY K AGORASTOY

*Μία φανέλα που φέρει το γράμμα Θ (παραπέμποντας στη Θεσσαλία) και έχει πάνω της 3 αστέρια (όσα και οι εκλογικές του νίκες) δώρισε στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στο περιθώριο της συνάντησης του πρώτου με τους περιφερειάρχες της χώρας. Επίσης, ο Λαρισαίος πολιτικός του χάρισε και το κοινό νόμισμα των Θεσσαλών, το ενθύμιο που δημιούργησε για την ημέρα ορκωμοσίας του στο Αρχαίο Θέατρο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αφού ευχαρίστησε τον Κ. Αγοραστό, μίλησε για «μια δημιουργική και εμπνευσμένη θητεία του στην προεδρία της ΕΝΠΕ», ενώ αναφέρθηκε και στον αγώνα του Περιφερειάρχη για την περιφερειακή διακυβέρνηση, εξέλιξη που ενδιαφέρει την κυβέρνηση της ΝΔ για την τόνωση της υπαίθρου.

* Τις γνωστές απόψεις του για «την καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ» επανέλαβε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κ. Αγοραστός, τονίζοντας την αναγκαιότητα αλλαγής των νόμων που καθυστερούν τη συμβασιοποίηση των έργων, προσθέτοντας με νόημα πως «αν η κυβέρνηση θέλει να τρέξει το ΕΣΠΑ, δεν έχει παρά να πιέσει τους κρίκους της αλυσίδας που είναι τα συναρμόδια υπουργεία, οι ΔΕΚΟ, κι άλλοι φορείς».

*Με την ευκαιρία ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός ζήτησε από τον πρωθυπουργό «οι υπουργοί του να μιμηθούν το παράδειγμα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και να επισκεφθούν τις περιφέρειες και τους δήμους μαζί με τα διευθυντικά στελέχη και τους ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε σε διεξοδικές συσκέψεις να επιλύουν επί τόπου προβλήματα της υπαίθρου. «Με την υπουργό Πολιτισμού και τους συνεργάτες της στη Λάρισα δρομολογήσαμε αρκετές θετικές εξελίξεις, που αν χρειάζονταν να τις συζητήσουμε στις πόρτες των υπουργείων θα αργούσαμε πολύ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης. Πρόταση που είδε με θετικό μάτι ο πρωθυπουργός.

*Βαρύ ήταν το κλίμα μεταξύ του ΥΠΕΣ Τ. Θεοδωρικάκου και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, στη χθεσινή σύσκεψη του Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος ήταν χολωμένος από τις πρόσφατες δηλώσεις του Κ. Αγοραστού για το προσφυγικό-μεταναστευτικό (ότι εγώ δεν θα ξαναμετάσχω σε σχετική σύσκεψη, γιατί δεν έχω καμία ενημέρωση), ενώ κάποιοι απέδωσαν τη σκοπιμότητα της χθεσινής σύσκεψης, στις δηλώσεις του Θεσσαλού περιφερειάρχη. Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Κ. Αγοραστός δεν είπε πολλά. Προφανώς άφησε τη σιωπή του να πει περισσότερα....

Γ.Ρ.

-----------------

 

Ο Ανδρέας Ξανθός, η ΤΟΜΥ και το Γενικό Νοσοκομείο

O ANDREAS JANUOS H TOMY KAI TO GENIKO 

* ΗΡΘΕ περισσότερο για να ακούσει παρά να αναλύσει πολιτικές, τουλάχιστον στις επισκέψεις του στην ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Και κυρίως να δηλώσει «παρών» διαδραματίζοντας τον ρόλο τους ως αξιωματική αντιπολίτευση ανεξάρτητα αν η παρουσία του στο νομαρχιακό νοσοκομείο είχε και λίγο απολογιστικό χαρακτήρα και αρκετή δόση αυτοκριτικής για όσα δεν έκανε ή δεν μπόρεσε να κάνει στη διάρκεια της θητείας του στην ηγεσία του Υπουργείου.

* * *

* ΤΗ στήριξή του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ήθελε να δηλώσει συμβολικά με την επίσκεψή του στην ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων, η επιλογή της οποίας κάθε άλλο παρά τυχαία υπήρξε. Πρόκειται για την καλύτερα οργανωμένη ΤΟΜΥ στον νομό με ποικίλες δράσεις ακόμα και για ΡΟΜΑ ή μετανάστες, τις οποίες πληροφορήθηκε ο πρώην υπουργός. Γιατί αν πήγαινε σε άλλες ΤΟΜΥ, όπως στη Φιλιππούπολη ή στις Εργατικές Κατοικίες, μόνο προβλήματα και αρκετή γκρίνια θα άκουγε για τον τρόπο που άνοιγαν αυτές οι δομές...

* * *

* ΑΓΩΝΙΩΔΗ τα ερωτήματα του προσωπικού για την τύχη των ΤΟΜΥ, καθώς η νέα κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά της για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, με τον Ανδρέα Ξανθό να εμφανίζεται μάλλον καθησυχαστικός προβλέποντας ότι με τον ένα ή τον άλλον τρόπο θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δομές. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει όταν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέχρι το 2022, ενώ το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι μεταξύ των προαπαιτούμενων του 2018. Είτε με τις ΤΟΜΥ που ήθελε η προηγούμενη κυβέρνηση είτε με άλλη ονομασία και με άλλη μορφή που μπορεί να επιθυμεί η παρούσα κυβέρνηση.

* * *

* Η ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ του συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Παπαγεωργίου και του αναπληρωτή του Βασίλη Ζωγράφου αναμένοντας τον πρώην υπουργό έξω από την ΤΟΜΥ και οι φωνές που ακούστηκαν μεταξύ τους αφορούσαν στο πρόγραμμα των εμφανίσεων του Ανδρέα Ξανθού. Οι δυο τους με παρέμβαση των ψυχραιμότερων συντρόφων τους αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους για την εικόνα που εμφάνισαν σήμερα εντός των κομματικών τειχών, με τους αυτήκοους μάρτυρες να αναμένουν με ενδιαφέρον την έκβαση της σημερινής συνάντησης...

* * *

* ΑΠΟ την κύρια είσοδο περίμεναν στο νοσοκομείο τον πρώην υπουργό, από τη δεξιά πτέρυγα του κτιρίου εμφανίστηκε, καθώς ο πρώην διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου τον ξενάγησε πρώτα στον ανακαινισμένο χώρο των Επειγόντων Περιστατικών. Ο αναπληρωτής διοικητής Δημ. Λιόλιος και η αναπληρώτρια διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Αικ. Παληγιάννη τον υποδέχθηκαν στις διοικητικές υπηρεσίες με την τελευταία να μην του χαρίζεται (αν και υποψήφια βουλευτής του κόμματος στις τελευταίες εκλογές) όταν ήρθε η ώρα να μιλήσει για τα προβλήματα του νοσοκομείου και τις δικές του ευθύνες ως υπουργού για τη διαμόρφωσή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνεχείς προτάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές στον Οργανισμό του Νοσοκομείου που έμειναν στα συρτάρια του υπουργείου, ευθύνες που αποδέχθηκε ο πρώην υπουργός.

* * *

* ΣΕΙΡΑ προβλημάτων έθεσε στη συνάντηση και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Απόστολος Κομνός που άφησε για το τέλος κατόπιν επιθυμίας των συναδέλφων του και ένα θετικό της θητείας Ξανθού στο υπουργείο. Στην τελευταία επίσκεψη του πρώην υπουργού στη Λάρισα, πέρυσι τον Φεβρουάριο, ο διευθυντής της ΜΕΘ πήρε το αυτοκίνητό του από το μικρό πάρκινγκ του νοσοκομείου για να μεταβεί στην ΤΟΜΥ Αγίου Γεωργίου, όπου είχαν προγραμματιστεί εγκαίνια. Μισή ώρα αργότερα από τον πολύ αέρα έπεσε το τεράστια πεύκο στο πάρκινγκ καταστρέφοντας άλλα αυτοκίνητα, όχι όμως του κ. Κομνού που έφυγε για να παραστεί στα εγκαίνια. Από τα θετικά της διακυβέρνησης Ξανθού, που δεν άφησε αδιάφορο τον πρώην υπουργό και τους παρακαθήμενους στη χθεσινή σύσκεψη.

* * *

* ΔΕΝ το ξέχασε ο πρώην υπουργός και το υπενθύμισε χθες για τον διαχωρισμό των δύο νοσοκομείων της Λάρισας τον προηγούμενο Μάρτιο και όσα ακούστηκαν από τους διευθυντές των κλινικών επιβεβαίωσαν την απόφαση του Ανδρέα Ξανθού έστω και λίγο πριν τις εκλογές. Όμως και οι παράγοντες του Νοσοκομείου δεν έχασαν την ευκαιρία για μία ακόμα φορά να τον ευχαριστήσουν διά ζώσης γιατί με την απόφασή του έδωσε την ευκαιρία στο νομαρχιακό νοσοκομείο να αναπτυχθεί. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται όχι μόνο πολιτική βούληση αλλά και γενναίες αποφάσεις για παρεμβάσεις από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

 

-----------------

TVRA POY EMPLEJE KAI ME THN ENVSH

*ΤΩΡΑ που έμπλεξε και με την Ενωση των δημάρχων, μόνο πασατέμπο δεν θα έχει χρόνο να φάει ο Θαν. Νασιακόπουλος.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass