ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2020 19:03
*ΤΟ κατά καιρούς βαρύ πυροβολικό του Δήμου, στη μικρή γιορτή της τ. γενικής διευθύντριας Λίλης Γιοβρή, με αφορμή την πρόσφατη συνταξιοδότησή της. Δίπλα της, κεντρικό πρόσωπο, ο πρώτος διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας, συνταξιοδοτηθείς προ τριακοπενταετίας, ο αειθαλής Απόστολος Σακελλαρίου, κι από την άλλη ο εν ενεργεία διευθυντής Αμαξοστασίου Κύρος Στεργίου. Οι παλιότεροι διευθυντές της Τεχνικής Μιχάλης Λαγαρίας και Μίνα Αϊβαλιώτου και Προγραμματισμού Γιώργος Οικονομίδης, ο οποίος επέστρεψε ως γενικός γραμματέας του Δήμου. Η σημερινή μορφή της Λάρισας, σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να χρεωθεί σ’ αυτούς.  Ζ. *ΤΟ κατά καιρούς βαρύ πυροβολικό του Δήμου, στη μικρή γιορτή της τ. γενικής διευθύντριας Λίλης Γιοβρή, με αφορμή την πρόσφατη συνταξιοδότησή της. Δίπλα της, κεντρικό πρόσωπο, ο πρώτος διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας, συνταξιοδοτηθείς προ τριακοπενταετίας, ο αειθαλής Απόστολος Σακελλαρίου, κι από την άλλη ο εν ενεργεία διευθυντής Αμαξοστασίου Κύρος Στεργίου. Οι παλιότεροι διευθυντές της Τεχνικής Μιχάλης Λαγαρίας και Μίνα Αϊβαλιώτου και Προγραμματισμού Γιώργος Οικονομίδης, ο οποίος επέστρεψε ως γενικός γραμματέας του Δήμου. Η σημερινή μορφή της Λάρισας, σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να χρεωθεί σ’ αυτούς. Ζ.

Φαΐ τέρμα

*Ο νεαρός Λαρισαίος το ομολόγησε ευθαρσώς.

- Σε μια σεμνή τελετή αποχαιρετισμού έφαγα και τα τελευταία είκοσι μελομακάρονα που είχαν απομείνει.

***

*Ο καμπίσιος πάλι, το είπε με τον δικό του τρόπο.

- Ζγύσκα, σα γρούν΄ι γίνκα.

Ζ.

 

Το παραχώρησε

*ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΙ οι νεοδημοκράτες παράγοντες με τον επί των Υποδομών Κ. Καραμανλή. Είναι λένε ο πρώτος υπουργός που ασχολήθηκε ενεργά με το χρονίζον θέμα του δρόμου Λάρισας-Φαρσάλων. Και έδωσε λύση. Γεγονός. Είπε δηλαδή στον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό ‘’πάρτο εσύ να το λύσεις’’. Κονδύλια όχι, δεν έδωσαν. (Πάντως και το να παραδώσει αρμοδιότητα το αθηναϊκό κράτος δεν είναι σύνηθες.)

***

*ΣΤΗΝ πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ πάντως ουδέν έγινε επί του συγκεκριμένου. Μπορεί ο ειδήμων υπουργός Χρ. Σπίρτζης να είχε ξεκολλήσει πολλά και μεγάλα έργα, στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, στον σιδηρόδρομο επίσης, αυτό το συγκριτικά μικρό, περιφερειακό θέμα παρέμεινε εντελώς ακίνητο. Το πιθανότερο, να μην το έσπρωξε ποτέ κανείς από τους τοπικούς της προηγούμενης κυβέρνησης και να έμεινε στην αφάνεια για τους Αθηναίους.

Ζ.

 

Αντίκτυπος

*ΚΙ άμα μπει τώρα σε δρόμο και γίνει ο δρόμος ο καινούριος για τα Φάρσαλα, ο Λαρισαίος έβλεπε αντίκτυπο και στο οικονομικό πεδίο.

- Θα ανέβει η τιμή του χαλβά, με ευκολότερη την πρόσβαση προς τα Φάρσαλα, θα αυξηθεί η κατανάλωση…

- Είσαι σίγουρος; Διότι μπορεί και να αυξηθούν οι εξαγωγές προς τα Φάρσαλα, στη Λάρισα έχουμε τόσο πολλούς χαλβάδες…

Ζ.

 

Ιντερνετικοί

*ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ τα μέλη της κοινότητας του #Sarantaporo.gr αφού αύριο Δευτέρα λέει στις 11 το πρωί θα φιλοξενηθούν ζωντανά στην ΕΡΤ1 και στη δημοσιογραφική εκπομπή ‘’Απευθείας’’ της Μάριον Μιχελιδάκη και του Κώστα Λασκαράτου. Προσκεκλημένοι να μιλήσουν για τη δράση τους, για την ευρωπαϊκή πρωτιά σε διαγωνισμό, την ευρυζωνική υποδομή που οικοδομούν στις τοπικές κοινότητες, και τον καινοτόμο τρόπο που παρέχει σύνδεση στο διαδίκτυο και στηρίζει τον ψηφιακό αλφαβητισμό και την τοπική οικονομία στην περιοχή.

Ζ.

 

Χημεία, Χηδύο

*ΟΙ Λαρισαίοι μαθητές μόλις είχαν βγει από το μάθημα της Χημείας.

- Νάτριο, τα έμαθες;

- Τι έγινε ρε Θείο;

- Πιάσανε το Κάλιο με μικροποσότητα Ασβεστίου.

-Τι λε ρε Θείο. Πού το έμαθες;

- Το ‘πε το Ράδιο.

***

*- ΕΙΠΑ ένα ανέκδοτο με χημικούς. Δεν υπήρξε καμιά αντίδραση.

***

*- ΠΟΥ διασκεδάζουν το ασβέστιο, το πυρίτιο, το άζωτο και το οξυγόνο;

Στο CaSiNO.

Ζ.

 

Παρασκήνιο

*ΤΙ συμβαίνει τελικά με τον ΦοΔΣΑ, τον σύνδεσμο των επτά δήμων του νομού που διαχειρίζεται τα σκουπίδια; Γιατί τέτοια αναταραχή μεταξύ των δημάρχων, προς τι η έντονη διαμάχη και το απίστευτο παρασκήνιο;

Είναι μήπως που τα σκουπίδια θεωρούνται πλέον θησαυρός, να διακυβεύονται πολλά λεφτά; Μάλλον όχι ακόμα, εκτός κι αν προκύψει ιδιωτικοποίηση. Ωστόσο ο τομέας είναι κρίσιμος, από τους πλέον βασικούς που διαχειρίζεται ένας δήμαρχος, ιδίως στις μεγάλες πόλεις.

***

* ΕΙΝΑΙ λοιπόν να εκλεγεί νέα διοίκηση στον ΦοΔΣΑ Λάρισας, έχει καθυστερήσει κιόλας. Υπήρξε εμπλοκή, τριβές και παρασκήνιο που εξελίσσεται. Οι αναγνώστες είναι ενήμεροι εγκαίρως, σχεδόν ένα μήνα πριν διάβαζαν σ΄ αυτό το σημείο της εφημερίδας τα σχετικά. Που ουδείς εκ των εμπλεκομένων διέψευσε.

Αποσπασματικά κάποια στοιχεία εξ αυτών, ως υπενθύμιση. «… βαρύνουσα ήταν πάντα στον Φορέα τη θέση του Δήμου Λάρισας, εννοείται λόγω μεγέθους και δυνατοτήτων, οικονομικών και υπηρεσιακών. Πρόεδρος είχε εκλεγεί συναινετικά ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας, καμία κόντρα δεν παρατηρήθηκε ποτέ στο 25μελές συμβούλιο.

***

* » … ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ 4 δήμους στον νομό στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, η ΝΔ μετρά 13 εκπροσώπους στους 25 του ΦοΔΣΑ. Ωστόσο στις νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την απάλειψη των δυσλειτουργιών λόγω της απλής αναλογικής, συμπεριλαμβάνεται και μία που ενισχύει τη θέση των κεντρικών, των μεγάλων δήμων, παρέχοντάς τους δύο επιπλέον θέσεις στο συμβούλιο του Φορέα του νομού τους. Έτσι η πλευρά Καλογιάννη θα βρίσκεται με 14 μέλη έναντι 13 νεοδημοκρατών. (Οι οποίοι προσέφυγαν στον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησής τους, ζητώντας να λείψουν οι 2 επιπλέον του Δήμου Λαρίσης. Ειδικά της Λάρισας, απ΄ όλη τη χώρα.)

***

* »…ΑΝ λοιπόν βρεθούν να προηγούνται με 13-12 τότε λογικά θα επιβάλλουν πρόεδρο από την πλευρά τους, ήτοι μάλλον τον δήμαρχο Τεμπών Γ. Μανώλη, ίσως και εκείνον των Φαρσάλων Μάκη Εσκίογλου. (Ή μήπως τον Κιλελέρ Θαν. Νασιακόπουλο που ενεπλάκη προσφάτως;)

***

* »… ΤΟ σενάριο που ακούστηκε, ότι θα δώσουν οι νεοδημοκράτες την προεδρία στη Ρ. Καραλαριώτου, δεν φαίνεται να προχωράει. Καθώς θα ήταν άκομψο να είναι δήμαρχος εκείνος που τον επέλεξε ο λαός και τον πολύ κρίσιμο τομέα των απορριμμάτων της πόλης να τον διαχειρίζεται πρόσωπο που έχασε τις εκλογές και που τον αντιπολιτεύεται. Θα ήταν και στρέβλωση καθώς τα προβλήματα και οι συγκρούσεις θα βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη». (Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα κι η εκκρεμότητα.)

Ζ.

 

Μεταξύ συνταγματαρχών

*Ο κ. Στ. Παττακός επέστρεψεν εκ της Λιβύης χθες. Ήταν αλλιώς οι σχέσεις της Ελλάδας εκείνη την εποχή με τη μεσογειακή χώρα της Αφρικής. Προκύπτει και από το δημοσίευμα της εφημερίδας αλιευθέν υπό του αρχειοφύλακος Ε. Ρ. Μεσουρανούσε τότε η Χούντα, ήταν στα 1971, δύο χρόνια πριν είχε καταλάβει την εξουσία ο συνταγματάρχης Καντάφι. Συνεννόηση μεταξύ συνταγματαρχών, όμως και αργότερα το Λιβυκό καθεστώς είχε στενές σχέσεις με τις κυβερνήσεις των Αθηνών.

***

*ΤΗΝ 4.10 μ.μ. σήμερον αφίκετο μέσω Ρώμης προερχόμενος εκ Λιβύης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός Εσωτερικών κ. Παττακός, τερματισθήσης της τριημέρου επισήμου επισκέψεώς του εις την αφρικανικήν αυτήν χώραν. Εις τον αερολιμένα του Ελληνικού τον υπεδέχθησαν μέλη της κυβερνήσεως, γενικοί γραμματείς υπουργείων και άλλοι ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί. Άγημα σμηνιτών και η μπάντα της πολεμικής αεροπορίας απέδωσαν τας κεκανονισμένας τιμάς.

***

*ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ η δήλωση Παττακού:

Η διαμονή μας εις την Λιβύην υπήρξε θαυμασία εις τους κόλπους ενός ολιγαρίθμου αλλά με πολύ μεγάλην καρδίαν λαού. Συνομιλήσαμε με πολύ γενναίους ανθρώπους, τιμίους, λεβέντες οι οποίοι οργανώνουν και αναδημιουργούν την χώραν των. Συνεζητήθησαν όλα τα προβλήματα και εύρομεν λύσεις εις όλα. Όλαι αι συζητήσεις μας υπήρξαν καρποφόροι και υπάρχει περιθώριον δια περαιτέρω σύσφιξιν των ήδη φιλικών σχέσεων μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος.

***

*ΕΡΩΤΗΘΕΙΣ ο κ. Αντιπρόεδρος τι εννοεί με τον όρον μεσογειακή κοινοπολιτεία, απήντησεν ως ακολούθως:

Ο όρος είναι γνωστός. Εννοώ την δημιουργίαν μιας κοινότητος μεταξύ των μεσογειακών χωρών εδραζομένης επί των ιδεωδών και των αρχών της ειρήνης…

Ζ.

 

Και στα Κράβαρα

*ΚΑΘΕΣΤΩΣ η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ακόμη και στην κρίσιμη περίοδο των Γιορτών, που η διασκέδαση βρίσκεται σε έξαρση.

Υπήρξαν βέβαια αρνητικά παραδείγματα, που όμως δεν πήραν έκταση. Όπως π.χ. σε νυχτερινό κέντρο στον Πειραιά, που όπως διηγιόταν ο Αθηναίος επισκέπτης, «καπνίζαμε αφού στο μαγαζί ήταν κι ο δήμαρχος ο οποίος κάπνιζε». Ποιος θα πάει να τους γράψει…

***

*ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ όμως αρμοδίως και θετικά παραδείγματα. Στην Άνω Χώρα της ορεινής Ναυπακτίας, λέει η ανακοίνωση της αστυνομίας, «σε έλεγχο που έγινε σε 9 καταστήματα δεν καταγράφηκε καμία παράβαση, ενώ σε μία περίπτωση ιδιοκτήτης καταστήματος είχε φροντίσει να προμηθεύει τους πελάτες που ήταν καπνιστές με καλαίσθητες κουβέρτες προκειμένου να καπνίζουν σε εξωτερικό χώρο, παρόλο που το θερμόμετρο έδειχνε -5.» Ναι, οι έλεγχοι έφτασαν μέχρι εκεί, στην ορεινή Ναυπακτία. Γνωστή η περιοχή ως Κράβαρα, η παροιμιώδης ονομασία συσχετιζόμενη με το «πίσω απ΄ τον κόσμο».

***

*ΑΠΟ τα Κράβαρα ήταν ο μικροαπατεώνας ονόματι Τζιριτόκωστας, ο ήρωας του Ανδρέα Καρκαβίτσα στον ‘’Ζητιάνο’’, που διαδραματίζεται στο Νυχτερέμι, ήτοι τον Παλαιόπυργο, κοντά στις εκβολές του Πηνειού.

Έγραφε τότε για τους Κραβαρίτες ο Καρκαβίτσας: «Έτσι οι άντρες λείπουν σε ταξίδι δύο και τρία χρόνια. Διασχίζουν θάλασσες, περνούν ποταμούς, ανεβαίνουν βουνά και κατεβαίνουν κοιλάδες, χτυπούν την πόρτα των μεγάρων των πλουσίων αλλά και το καλύβι των φτωχών, κοιμούνται στις πόρτες των εκκλησιών αλλά και στις πόρτες των καπηλειών. Δέχονται τη δραχμή της χήρας αλλά και το χαρτονόμισμα του πλούσιου, τις φτυσιές των παιδιών και τις κοροϊδίες του κόσμου, παλεύουν για ένα κόκαλο με τα σκυλιά, και για τα απομεινάρια του τραπεζιού με τις γάτες, υπομένουν αγόγγυστα τις δυσκολίες που τους φέρνει η φύση αλλά και τις δυσκολίες που τους φέρνει η αστυνομία… Έτσι περνάει η ζωή τους. Χωρίς χαρά, χωρίς γέλιο, χωρίς διασκέδαση αρκεί μόνο να γεμίζει το σακούλι. (Τότε. Τώρα, καλαίσθητες κουβέρτες για τους καπνιστές.)

Ζ.

 

Ο δρόμος έχει

τη δική του ιστορία

*«Αγαπητέ ψιθυριστή,

Για τον πολύπαθο δρόμο Λάρισας-Φαρσάλων, οι τακτικοί αναγνώστες της «Ε» ξέρουν τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μου στον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά με τους τότε δημάρχους, τον αείμνηστο Τάκη Καπετάνο και τον Βαγγέλη Μπαλατσό».

Δραττόμενος της ευκαιρίας, ο Μ. Χαρακόπουλος, απαντώντας σε χθεσινό σχόλιο, εξηγεί τη στάση του στην υπόθεση. Μη φειδόμενος γενικότερων υπαινιγμών: Για το έργο, σημειώνει, «ξεκίνησε μελέτη το 2008, λίγο πριν πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή. Για να ωριμάσει μια μελέτη χρειάζεται ένας εύλογος χρόνος. Από το 2015 που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις βουλευτών οι διατελέσαντες υπουργοί απαντούσαν κάθε χρόνο ότι εντός του έτους ολοκληρώνεται η μελέτη! Αυτή την τακτική της πενταετίας στηλίτευσα στη δήλωσή μου. Επειδή, ακριβώς, δεν πολιτεύομαι ευκαιριακά δεν μίλησα ποτέ με ευκολία για μπουλντόζες που... οσονούπω μπαίνουν. Μακάρι να μπουν σύντομα, τώρα που το έργο το πήρε η Περιφέρεια».

***

*ΚAI ο βουλευτής της ΝΔ συνεχίζει: «Εξήγησα στην τελευταία προεκλογική μου ομιλία στα Φάρσαλα ότι αυτή η τετραετία είναι η τετραετία του δρόμου Λάρισα-Φάρσαλα. Και είπα για όσους έκαναν εύκολη κριτική στον Φαρσαλινό Γιώργο Σουφλιά ότι είναι άδικη η κριτική, διότι άλλες ήταν τότε οι προτεραιότητες της χώρας, που δεν είχε ολοκληρώσει τους μεγάλους εθνικούς οδικούς άξονες. Αλλά και σε τοπικό επίπεδο προηγούνταν οι συνδέσεις των πρωτευουσών των νομών της Θεσσαλίας. Ας γνωρίζουμε ότι ο επαρχιακός αυτός δρόμος, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών, θα στοιχήσει πλέον των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Πέραν, δηλαδή, της μελέτης που πλέον θα πραγματοποιηθεί με διαδικασίες fasttrack από την Περιφέρεια, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η χρηματοδότηση του έργου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το έργο αποκτά μια νέα δυναμική και πιο καθαρό ορίζοντα υλοποίησης. Και αυτό αναμφίβολα είναι θετική εξέλιξη». (Διατελούντες εν αναμονή...Άλλωστε έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια οι Φαρσαλινοί.)

Ζ.

===============

 YPARXEI KARDITSIVTHS tsiaras 2 11 1 2020

*ΥΠΑΡΧΕΙ Καρδιτσιώτης, πόσο μάλλον και πολιτικός, που να μην γοητεύεται από τον συμπατριώτη του Ν. Πλαστήρα; Ο υπουργός Κ. Τσιάρας κοιτάζει αγαλματίδιο του Μαύρου Καβαλάρη και το βλέμμα του τα λέει όλα.

Ζ.

 

 

===============

 TERZOYDHS MAMAKOS3 11 1 2020

*ΤΕΡΖΟΥΔΗΣ- Μαμάκος, για πάντα μαζί, κάνουν διαρκώς πρόβες για μετά από τέσσερα χρόνια.

Ζ.

===============

 

 OTAN JAMOLHUOYN TA AGRIA4 11 1 2020

*ΟΤΑΝ ξαμοληθούν τα άγρια σκυλιά, πρέπει να έχεις φροντίσει για τον αμυντικό σου μηχανισμό.

Ζ.

 

===============

 

 EXEI KAI ANISOPEDES DIABASEIS5

*ΕΧΕΙ και ανισόπεδες διαβάσεις πεζών η Λάρισα στις σιδηροδρομικές γραμμές. Οι οποίες διαθέτουν και πολύ χρήσιμα ασανσέρ. Διέθεταν για την ακρίβεια. Χρόνια τώρα κανείς δεν ασχολείται με το χάλι τους. Ούτε ο ΟΣΕ μήτε ο Δήμος.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass