ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2020 19:00

Αρμαγεδδών

ΤΙ ΖΟΥΜΕ; Είπαμε να γυρίζουμε κανέναν «Αρμαγεδδώνα» στο Χόλιγουντ, να κόβουμε εισιτήρια και να κονομάμε, αλλά όχι να το δούμε να παίζεται και στην... πραγματικότητα!

Διότι αυτή είναι η γενική αίσθηση, ότι είμαστε όλοι κομπάρσοι σε ένα φιλμ και όχι σε μια πραγματική κατάσταση. Κι αυτό που σε τρελαίνει είναι ότι ο εχθρός είναι...  αόρατος. Πλανάται στην ατμόσφαιρα με τη μορφή αόρατων μικροοργανισμών και σε απειλεί. Ας ελπίσουμε ότι όπως και στο «Χόλιγουντ» οι καλοί (δηλαδή οι Αμερικανοί) θα κερδίσουν στο...  παρά 1’ τον...  μιαρό εχθρό.

 

Προσαρμογή

ΠΑΡ’ όλα αυτά αρχίζουμε και συνειδητοποιούμε την κατάσταση. Ο κόσμος κρατάει την ψυχραιμία του κατανοώντας πάνω απ’ όλα ότι προσοχή χρειάζεται, όχι πανικός. Η Λάρισα, η ξενύχτισσα, η γλεντοκόπος, εντελώς άδεια θυμίζει πια...  ευρωπαϊκή πόλη- βοηθούσης και της χτεσινής μουντής και βροχερής Κυριακής. Και πόση...  Ευρώπη να αντέξεις πια;

Όλοι πλέον κάνουν τους σχεδιασμούς τους, ενώ η αγορά δοκιμάζει τις δυνάμεις και τις αντοχές της.

 

Καβαφικόν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΙ στίχοι απ’ τον Καβάφη, τότε που περίμενε τους «Βαρβάρους»: «Γιατί ν’ αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία κι η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που εγίναν). Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κι οι πλατέες, κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;». (Το έβλεπε ο ποιητής...).

 

Το...  οχυρό

ΣΟΚ το πρωί του Σαββάτου... Η «Ταχυδρομείου», το αέναο αυτό σύμβολο του Λαρισαίου γλεντζέ , αυτό το άπαρτο οχυρό της καφεδούπολης, αυτή η όαση, αυτό το απαύγασμα της λαρισαϊκής κοινωνικότητας, η πρωτεύουσα των δημοσίων σχέσεων και άλλων τινών καθημερινών συνευρέσεων, ω ναι, η «Ταχυδρομείου» ήτο νεκρά! Μια πένθιμη αύρα είχε καλύψει τα πάντα. Θρήνος, κλαυθμός και οδυρμός. Και οι καρέκλες των καφέ στοιβαγμένες να σε κοιτούν θλιμμένες... Όλο παράπονο.

 

«Κούκλα»

ΚΙ όμως ήταν τόσο όμορφη! Μια «Ταχυδρομείου» από τα παλιά, μια «κούκλα». Όπως την ζήσανε οι παλαιότεροι τη δεκαετία του ‘70, με κάποια λίγα καφενεία, αραιή κίνηση και ησυχίας.

Είναι ήδη αυτή η ησυχία που επέστρεψε. Στην «Ταχυδρομείου» ξανακούγονται από προχτές οι ήχοι του νερού από το συντριβάνι της Γκόλαντα και ήχοι πουλιών. Όλοι αυτοί οι εξαφανισμένοι ήχοι τους οποίους «κατάπιαν» τα μπιτ της μουσικής που παίζουν τα καφέ και οι ομιλίες των πολυπληθών θαμώνων... Και κάπου εκεί καταλαβαίνεις πόσο βιάζεται καθημερινά το λαρισαϊκό κέντρο...

 

Κανονικότητα

ΚΑΙ κάπως έτσι νοσταλγείς την παλιά κανονικότητά σου. Αχ, τι ωραία που ήταν τότε που είχαμε τον Ερντογάν να μας απειλεί καθημερινά με πόλεμο, μετανάστες και καπνογόνα στον Έβρο, την οικονομική κρίση να μας ταλαιπωρεί, τον Σόιμπλε να μας κουνάει το δάχτυλο, τον Άδωνι να πλακώνεται με τον Πολάκη...  Ωραία πράγματα, μην το συζητάς! Θεός ήσουνα. Απλά δεν το ’ξερες...

 

Μένουμε...

ΑΓΩΝΙΟΥΣΕΣ τάχα μου μην σε διώξουν από τον δυτικό κόσμο και φώναζες «Μένουμε Ευρώπη»! Αϊ κάτσε τώρα σπίτι να φωνάζεις «Μένουμε σπίτι» για να δεις ότι πάντα υπάρχουν και χειρότερα.

 

Πολλοί

ΠΡΟΣΕΞΤΕ το ιδιαίτερα. Λαρισαία που ζει έξω από το Μιλάνο – στο οποίο υποτίθεται τα πάντα έχουν κλείσει- έστειλε το ακόλουθο μήνυμα σε φίλες της:

«Ήρθαν εδώ Κινέζοι γιατροί να βοηθήσουν, τώρα που η Κίνα τελειώνει με τον κορονοϊό. Είπαν ότι και πάλι κυκλοφορεί πολύς κόσμος στους δρόμους...».

(Ναι, στο «θεόκλειστο»- κατά τα λοιπά- Μιλάνο!).

 

Κούγιο-ιοί

ΓΕΜΑΤΗ η Λάρισα από συνθήματα που συνδέουν τον...  Κούγια με αρρώστιες. Του τύπου «Κούγια καρκίνο», «Κούγια...  έμπολα» κ.λπ., κ.λπ.

Θέμα χρόνου να δούμε και το «Κούγια...  κορονοϊέ», δεδομένου ότι κάποιοι σ’ αυτήν την πόλη έχουν ως μοναδικό λόγο ύπαρξης το να βρίζουν τον...  Κούγια απ’ το πρωί ως το βράδυ.

 

Ατάκες

ΠΑΝΤΩΣ, από εξυπνάδες και ατάκες στο FB, δεν παιζόμαστε. Ειδικά τώρα που ένα σωρό κόσμος έπιασε τον καναπέ και πληκτρολογεί ασυστόλως. Επιλέγω:

- Γιατί όλοι αγοράζουν χαρτί υγείας και όχι χαρτομάντηλα; Γιατί ένας φταρνίζεται και δέκα... χέζονται.

- Ο Τσακ Νόρις ήρθε σε επαφή με τον κορονοϊό. (Ήδη ο ιός τέθηκε αυτοβούλως σε δίμηνη καραντίνα).

- Ρε φιλαράκι, μην την ψάχνεις. Με ΠΑΣΟΚ θα παίρναμε όλοι επίδομα περιορισμού κατ’ οίκον και επιδότηση για αγορά αντισηπτικού...

- Μερικοί επιμένουν να κυκλοφορούν στην πιάτσα. Δεν μας έφταναν οι κλαρινογαμπροί, μας προέκυψαν και οι κορονογαμπροί.

- «Μένουμε σπίτι» μέχρι τον Απρίλιο (Μετά θα το πάρει η Τράπεζα).

- Τελούμε την Κυριακή Μνημόσυνο για τη γιαγιά μας. Θέσεις περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

- Πρώτη βδομάδα καραντίνας. Ήδη απέκτησα αιμορροΐδες από το καθισιό, νεύρα απ’ τους καφέδες, πιθανότατα δε και διαζύγιο.

- Μερικοί απ’ όσους έμειναν σπίτι, ανακάλυψαν έντρομοι πως έχουν γυναίκα και παιδιά!

(Τι να κάνεις; Ο φόβος καταπολεμάται καλύτερα με το χιούμορ).

 

Συγκρίσεις

ΤΕΤΟΙΕΣ ώρες τέτοια λόγια, αλλά αξίζει σχολιασμού.

Περί τα δεκαεπτά εκατομμύρια μάσκες λέγεται ότι είναι έτοιμη να εισάγει η Ελλάδα. Την ίδια ώρα, η Κούβα –που λέμε ότι είναι πολύ πίσω ως χώρα- ετοιμάζεται να κατασκευάσει ένα εκατομμύριο μάσκες και εξάγει ήδη ιντερφερόνη, ουσία που εκτιμάται ότι μπορεί να καταπολεμήσει τον κορονοϊό.

(Τελικά ποιος είναι πραγματικά πίσω;)

 

Εξ αποστάσεως

ΜΠΟΡΕΙ το Υπ. Παιδείας να θέλει να εφαρμόσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές, όμως, όσοι ζουν από μέσα τα πράγματα, ξέρουν ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο. Καλές οι προθέσεις της υπουργού, αλλά ούτε μηχανισμός υπάρχει στα δημόσια σχολεία ούτε το προσωπικό -κυρίως αυτό- που είναι ανεκπαίδευτο μπορεί να το υποστηρίξει.

Το δημόσιο σχολείο, τα τελευταία χρόνια έχει αφεθεί στην τύχη του σ’ ό,τι αφορά τις επιμορφώσεις προσωπικού. Τώρα, σε μια έκτακτη περίσταση, ήλθε απλώς η ώρα του λογαριασμού... Δυστυχώς.

 

Ερημη πόλη

ΜΙΑ πρωτόγνωρη ησυχία επικρατούσε χθες στην πόλη της Λάρισας, καθώς ελάχιστοι κυκλοφορούσαν στους δρόμους, ενώ λίγα ήταν και τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Βλέπετε βοηθούσε και η μέρα (Κυριακή) και ο καιρός (βροχερός). Καμία σχέση με τη σαββατιάτικη εξόρμηση σε καταστήματα και υπαίθριους χώρους. Αναμφίβολα η σημερινή ημέρα, εργάσιμη θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για να δούμε αν η πανστρατιά «μένουμε σπίτι» εφαρμόζεται...

Γ.Ρ.

 

Στα μπαλκόνια

ΑΡΚΕΤΟΙ ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν σε διαδικτυακό κάλεσμα (κάποιοι αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη) και βγήκαν στα μπαλκόνια για να ευχαριστήσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις προσπάθειές τους, στα πρότυπα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Κι όπως έγραψε κι ένας νοσηλευτής «ευχαριστούμε για τις ενέσεις ηθικού, αλλά αν θέλετε να μας βοηθήσετε πραγματικά, εφαρμόστε τις συμβουλές των γιατρών, καθίστε σπίτι».

Γ.Ρ.

 

Το «μένουμε σπίτι» αλλιώς

ΚΑΙ φυσικά στα social media παρουσιάζεται και η κωμική πλευρά της περιπέτειας με τον κορονοϊό, κυρίως με την πανστρατιά «μένουμε σπίτι». Αντιγράφουμε κάποια από αυτά:  Κώστας Καραμανλής ...ο πρώτος που εφάρμοσε από το 2009.

Καλό το σύνθημα «μένουμε σπίτι», αλλά μόλις λήξει θα αυξηθούν τα διαζύγια. Πώς λέγεται λαρισινά το «μένουμε σπίτι»; Κατς’ στ’ αυγα’ς.

Γ.Ρ.

 

Συναλλαγές μέσω διαδικτύου

ΑΠΟ τη στιγμή που η ανησυχία του κόσμου έχει πολλαπλασιαστεί για τον κορονοϊό κι εφόσον συνεχιστεί η επιδρομή των πανικόβλητων καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ, τότε οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αυξηθούν οι αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, κάτι που γίνεται ήδη στην Ιταλία. Εφόσον χρειαστεί να μείνουμε περισσότερο στα σπίτια μας, τότε το διαδίκτυο θα «πάρει» φωτιά. Θα ζήσουμε στιγμές που θα λέμε στον ντελιβερά: Άσε το προϊόν στην εξώπορτα, πάρε τα χρήματα που έχω κάτω από το πατάκι και φύγε».

Την ίδια ώρα οι Τράπεζες, με στόχο την άμεση και υπεύθυνη αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού (Covid-19), ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι έχουν λάβει μια σειρά μέτρων που θα συμβάλουν στη διευκόλυνση της καθημερινότητας και στην καλύτερη εξυπηρέτηση, προτρέποντας τη χρήση εναλλακτικών και ψηφιακών δικτύων. Ας καταργήσουν όμως και τη χρέωση που επιβάλλουν όταν κάποιος πληρώνει λογαριασμούς μέσω e banking. Να και δεν απασχολούμε το προσωπικό, να και επιβάλλουν χρέωση. Δεν γίνεται... 

Γ.Ρ.

 

Ολοι στη μάχη της ενημέρωσης

ΜΕΤΑ το ηλεκτρονικό μήνυμα που λάβαμε μέσω TAXISNET και την αποστολή μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, στα κινητά μας τηλέφωνα, στη μάχη της ενημέρωσης για το τι πρέπει να γνωρίζουμε και να πράξουμε για τον κορονοϊό, ρίχτηκαν και οι σχολικές μονάδες, οι οποίες επίσης μέσω e-mail γνωστοποιούν τα συμπτώματα του ιού και πώς αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται. Οι γονείς, αφενός επικροτούν την παραπάνω πρωτοβουλία, αφετέρου υπενθυμίζουν την αγωνία των μαθητών της Γ’ Λυκείου για τις πανελλαδικές εξετάσεις, αναμένοντας κάποιες πρωτοβουλίες (π.χ. μείωση ύλης, αύξηση αριθμού εισακτέων) από την κυβέρνηση.

Γ.Ρ.

 

Γυναίκες...

ΟΙ διασωληνωμένοι είναι όλοι άντρες, είπε ο καθηγητής... εντάξει, κύριε καθηγητά, το πήραμε το μήνυμα.

***

 

Φωστήρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ με το παιδί: Το πιθανότερο είναι να κολλήσουμε όλοι, το θέμα είναι να καθυστερήσουμε την εξάπλωση και να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί γιατί δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει το ΕΣΥ. Ε, τότε ρε μαμά να κολλήσουμε πρώτοι να έχουμε προτεραιότητα. Δεν έχω παιδί εγώ, φωστήρα έχω.

***

 

Καφές

ΤΟ κοινωνικό πείραμα... αφαίρεσε από τον Έλληνα τον καφέ... Χειρότερα και από μνημόνιο.

Γ.Γ.

-------------------

 

SIGOYRA DEN EPISKEPTONTAI POLLO1

 

SIGOYRA DEN EPISKEPTONTAI POLLO2

 

 

Σίγουρα δεν επισκέπτονται πολλοί το Αισθητικό Άλσος, αλλά έστω κι αυτοί οι λίγοι είναι ικανοί να δημιουργήσουν μια εικόνα μη αισθητική για τον πνεύμονα πρασίνου της πόλης. Ας το βάλουν στο πρόγραμμα από σήμερα οι αρμόδιοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Μια λύση θα ήταν και η αύξηση των κάδων απορριμμάτων στο Άλσος, διότι όπως φαίνεται, οι εξορμήσεις των συμπολιτών σε μέρη που δεν συγκεντρώνεται πολύ κόσμος θα πυκνώσουν ελέω κορονοϊού.

Γ.Ρ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass