ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2020 19:00
*Ο Κ. Τσάντζος τα κατέγραψε να πετούν στην πλατεία Μπλάνα τηρώντας κι αυτά τις αποστάσεις στη Λάρισα. Εκεί στα σταροχώραφα γέμισε μαυροπούλια, πού χάθηκε ο Αυγερινός; Πού τον γυρεύει η Πούλια; (Που λέει κι ο ποιητής)  Ζ. *Ο Κ. Τσάντζος τα κατέγραψε να πετούν στην πλατεία Μπλάνα τηρώντας κι αυτά τις αποστάσεις στη Λάρισα. Εκεί στα σταροχώραφα γέμισε μαυροπούλια, πού χάθηκε ο Αυγερινός; Πού τον γυρεύει η Πούλια; (Που λέει κι ο ποιητής) Ζ.

Ο ιός της παρα-

δημοσιογραφίας

* Η μέθοδος είναι γνωστή και συνηθισμένη. Απλά τώρα, λόγω της πανδημίας, γίνεται ακόμη πιο ορατή, ακριβώς γιατί εγκαταλείπονται και τα τελευταία ψήγματα ντροπής. Η δημοσιογραφία στα χειρότερά της. Με «συναδέλφους» να μένουν σπίτι για να προφυλαχτούν από τον κορονοϊό, εξαπολύοντας τον δικό τους: αυτόν της αντιγραφής και της κλοπής, ειδήσεων, ρεπορτάζ και ελεύθερων θεμάτων, χωρίς ντροπή και -κυρίως- χωρίς περιορισμούς. Ο πρωινός τους καφές συνοδεύεται από το ξεφύλλισμα της «Ε» με έναν σκοπό: την αποδελτίωση όσων τους ενδιαφέρουν, το «ξεπατίκωμα» και την αναδημοσίευσή τους μέσω της ανάρτησής τους στις αποκαλούμενες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Κείμενα αυτούσια, ολόκληρα ή μέρος αυτών, με μια μικρή αλλαγή στον πρόλογο, συχνά χωρίς αναφορά στην πηγή ή παραπομπή μέσω ενεργού link.

Το μεγαλύτερο μέρος της ειδησεογραφίας τους είναι φωτογραφίες με ή χωρίς λεζάντες, ό,τι «κατεβαίνει» στον υπολογιστή και -κυρίως- ό,τι μπορούμε να «αρπάξουμε» από δώ κι εκεί. Το «έγκλημα», συντελείται με το πρώτο φως της ημέρας. Η κλοπή από τις εφημερίδες είναι ιδιαίτερα προσφιλής δεδομένου ότι εκεί βρίσκουν την πλειοψηφία των θεμάτων που ενδιαφέρουν και θα διαβαστούν. Μετά, ανερυθρίαστα, κάθονται και απολαμβάνουν τα κλικ και την αναδημοσίευσή τους από άλλα ηλεκτρονικά μέσα, καμαρώνοντας σαν γύφτικα σκεπάρνια για την «επιτυχία» τους. Η οποία οφείλεται στον «απαλλοτριωμένο» μόχθο ανθρώπων που θέλουν να αποκαλούν «συναδέλφους». Δεν πρόκειται όμως για αντιγραφή ή κλοπή μόνο δημοσιογραφικής ύλης. Αλλά και εγκυρότητας, την οποία με δόλιο τρόπο αποκτούν. Αυτή που δεν τους επιτρέπει η «άρπα κόλα» δημοσιογραφία, η οποία υπακούει μόνο στον νόμο της ταχύτητας, προσπερνώντας τη διασταύρωση και επιβεβαίωση της είδησης. Για δεοντολογία φυσικά ούτε λόγος. Αυτός είναι ο ιός της παραδημοσιογραφίας, που προσβάλλει την ενημέρωση.

Η αντιμετώπισή του είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Αλλά και ατομικής επιλογής. Και τελικά ευθύνης. Γιατί η τσάμπα ενημέρωση, ενέχει τον σπόρο της «φθηνής» ενημέρωσης.

«Ε»

 

Δεν ενδείκνυται

*ΠΟΛΥ χάλια προβλέπεται ο καιρός γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο. Ανοιξιάτικος δηλαδή, αλλά με βροχές και καταιγίδες. Δεν ενδείκνυται για βόλτες, ο πολύς κόσμος θα μείνει μέσα.

Ζ.

 

Κι οι ενισχύσεις;

*- ΤΟΣΕΣ μέρες που η κυβέρνηση έθεσε το σύστημα σε επιφυλακή άμυνας, προαναγγέλλοντας ενισχύσεις για το μέτωπο, πόσες νέες κλίνες ΜΕΘ άνοιξαν στη Λάρισα; Πόσοι γιατροί και νοσηλευτές επιπλέον ανέλαβαν υπηρεσία στα νοσοκομεία της;

Ο Λαρισαίος αναρωτιέται μήπως οι τοπικοί ιθύνοντες θα έπρεπε να κάνουν σχετικές ανακοινώσεις.

- Να δώσουν μια νότα ελπίδας, να χαλαρώσουν λιγάκι την απελπισία του κόσμου.

Παρατηρεί ότι κάθε μέρα ο Σωτ. Τσιόδρας προσπαθεί απ΄ το υπουργείο να περισώσει την κατάσταση, πάντα φροντίζει να δίνει και μια αισιόδοξη διάσταση. (Ίσως θα έπρεπε κάτι να γίνεται και τοπικά).

Ζ.

 

Επεκτείνεται

η τηλεϊατρική

* ΟΛΟΕΝΑ και περισσότεροι συμπολίτες μας εγγράφονται στο σύστημα της τηλεϊατρικής που εφαρμόζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την εταιρεία DrButton για να εξεταστούν για κορονοϊό από τους 400 περίπου γιατρούς (οι 200 από Θεσσαλία) που εντάχθηκαν στο σύστημα. Μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί περίπου 500 περιπτώσεις, ενώ εφόσον η Πολιτεία αποδεχθεί το αίτημα του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού να γίνεται μέσω αυτής της εφαρμογής κι η συνταγογράφηση, θα λυθούν πολλά προβλήματα. Το ερώτημα είναι αν επιθυμεί η κυβέρνηση μια τέτοια εξέλιξη. Είναι και το κόστος του φαρμάκου που λαμβάνεται υπόψη, εδώ που έφτασαν τα πράγματα.

Γ.Ρ.

 

Τις πταίει;

* ΜΕ βάση τα σημερινά δεδομένα, βασικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας και η καραντίνα. Μέτρα που εφαρμόζονται με αστυνόμευση και οικονομικά πρόστιμα. Εκείνο που δεν βλέπουμε από την κυβέρνηση, με την ίδια ένταση των μέτρων, είναι αποφάσεις που θα εξοπλίσουν και θα αναβαθμίσουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν λέμε για την απόδοση ευθυνών, αυτές είναι δεδομένες και ανήκουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις. Τώρα λέμε που το δημόσιο σύστημα υγείας απειλείται και κατ’ επέκταση απειλούνται ανθρώπινες ζωές. Φταίει ο πολίτης που πήγε ταξίδι στους Αγίους Τόπους;

Β.Κ.

 

Συνήθειες

*ΟΙ Λαρισαίοι πάντως συνεχίζουν να σχολιάζουν χιουμοριστικά τη νέα κατάσταση.

- Γιατί πρόστιμο κυρ αστυνόμε μου, τώρα βγήκα έξω...

- Εδώ λέει ότι στείλατε το sms απ΄ το κινητό πριν 5 ώρες.

- Βαφόμουνα...

***

*- ΕΞΙ φορές έφαγα, τρεις φορές κοιμήθηκα και ακόμα είναι σήμερα. Αμάν...

***

*- ΤΑ έξυπνα σκυλιά έχουν σοκαριστεί καθώς βλέπουν τα αφεντικά τους με τα φίμωτρα.

***

*-ΣΤΟ χαρτί γράφει ότι βγήκατε για τρέξιμο γιατί είστε με το αυτοκίνητο;

-Γιατί βρέχει κυρ αστυνόμε...

Ζ.

 

Πώς να φκιάντς

*ΑΠΑΝ΄ ... μην κιουτέβτι ντιπ, προτρέπει η ΑΡΤista του κάμπου, ζωγραφίζει πάλι με τον γνωστό πινέλο, δίνοντας οδηγίες.

Θελτς να παέντς στου φούρνου για ψουμί;

Βα΄λι τ΄ μάσκα απ΄ σ΄ ίφιραν τα πιδγιά στα τσιαούλιασ΄ κι σύρι. Μη μπουρμπουλώνισι μι τ΄ μαντήλα, αφήντς μαναχά τα μάτχια όξου σα να είσι Τουρκάλα, σι ειδού στου δρόμου φάντασμα, α μι κοψς του αίμα. Χαζουντάμαρου...

***

*ΣΙ φώναξ ι γειτόντσα να σιδώσ’ει σπανάκια;

Παέντς, δεν κριματζουλιόσι στου φράχτ΄η, είσι δυο δρασκίλια σα πίσου. Τ΄ λες να κριμάσ΄ειν΄τζιάντα στου σίρμα κι να παραμιρίσ΄ει. Ζγώντς, ντ΄ παίρντς μι το ΄να χέρ΄ι, τα ρίχντς σι μια λικανούλα που έπχιασις μι τ΄ άλλου χέρ΄ι κι πιτάς ν΄τζιάντα στα σκουπίδγια. Πλέντς καλά τα ξιράσ΄ μι γουρνουσάπνου ως να πεις τρεις φουρές απού μέσα σ΄ του Πάτιρ ημών. Πες του κι απ΄ όξου, δε μι πειράζ΄ει. Σαρακουστί είνι.

Ζ.

 

Ένας ιός

* ΕΝΑΣ τόσος δα ιός που δεν γίνεται ορατός διά γυμνού οφθαλμού, έρχεται να καταστρέψει κολοσσούς και οικονομικά συστήματα. Να υποχρεώσει κοτζάμ καπιταλισμό σε αναθεώρηση για το αν εκ των έσω πρέπει να προχωρήσει σε αναθεώρηση. Ένας μικροσκοπικός που νικά υπερδυνάμεις και καθιστά προηγμένες υγειονομικά χώρες ευάλωτες, αδύναμες να σώσουν ακόμη και τους εκλεκτούς, πρίγκιπες και βασιλιάδες. Ένας ιός που εξαπλώνεται, πιο γρήγορα και από τις κινηματογραφικές παραγωγές του Χόλυγουντ, ταινίες όπου συνήθως η απειλή, ήταν ογκωδέστατη, θεόρατη μεγαλύτερη από τον Κύκλωπα. Ένας αόρατος εχθρός που φούντωσε τη συνωμοσιολογία. Πόσα βιβλία θα γραφτούν...

Β.Κ.

 

Περιβαλλοντικό

όφελος

* Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ προσέγγιση της πανδημίας είναι ότι εκτιμήσαμε κάποια πράγματα που τα θεωρούσαμε δεδομένα, αναθεωρήσαμε πολλά περί των υλικών αγαθών, αποδείχτηκε η αναγκαιότητα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά στους κερδισμένους μπορούμε να βάλουμε και το... κοινό σπίτι μας, δηλαδή το περιβάλλον. Όπως αποδείχτηκε η μείωση των μετακινήσεων, ιδίως με τα αυτοκίνητα, το προσωρινό κλείσιμο μιας σειράς επιχειρήσεων, η τηλεργασία και η γενικότερη υιοθέτηση του «Μένουμε Σπίτι» έχει ομολογουμένως ευνοήσει τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας, κυρίως στις μεγαλουπόλεις. Όπως αντίστοιχα συνέβη με τα νερά των καναλιών στη Βενετία που ξεθόλωσαν. Κάτι είναι κι αυτό.

Γ.Ρ.

 

Δημόσια

συγγνώμη

*«Σε όλη μου τη ζωή υπήρξα φιλελεύθερος. Αλλά από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία του κορoνοϊού, άρχισα να πιστεύω ότι ίσως να μην πρέπει να πυροβολούμε τους κρατιστές, γιατί τη σημερινή λαίλαπα αντιμετωπίζουν, κυρίως, τα δημόσια νοσοκομεία, οι δημόσιοι γιατροί και οι δημόσιοι νοσηλευτές».

Τα ύστερα του κόσμου, έτσι κι αλλιώς δηλαδή με τον ιό. Αλλά να εκφράζεται έτσι κι ο Παύλος Παπαδάτος, γνωστός οικονομικός αναλυτής και μάλιστα δημοσίως από το ‘’Capital’’... (Τελικά δεν είναι μόνο ο Στεφ. Μάνος που εξέπληξε με την τοποθέτησή του).

***

*ΣΑΝ ομαδικό fake news μοιάζει, σαν να επηρεάζει ο ιός και τη σκέψη σε κάποιους, εκτός απ΄ την οσμή. Και συνεχίζει ο Π.Π. «Είναι αυτοί που δίνουν τον αγώνα σωτηρίας της χώρας, ενώ τα ιδιωτικά νοσοκομεία που κρατούν κάποιες αποστάσεις ασφαλείας. Αυτούς τους γιατρούς του δημοσίου, που όλοι μαζί τους πυροβολούμε αν πάρουν ένα φακελάκι, γιατί το θλιβερό μας κράτος τούς δίνει έναν εξευτελιστικό μισθό, αυτούς περιμένουμε σήμερα να μας σώσουν».

Προσθέτει και κάτι για την επιλογή διοικητών. «Δεν μπορεί ο κάθε αποτυχημένος που στοιβάζεται σε κάποιο πολιτικό γραφείο και παίζει τον ρόλο του αείμνηστου Ντίνου Ηλιόπουλου στην ταινία «Ζητείται Ψεύτης», να βολεύεται μπαίνοντας επικεφαλής κρατικού φορέα».

***

*ΚΑΙ καταλήγει ευθαρσώς. «Σήμερα εγώ, ως Έλληνας πολίτης, θέλω να τους ζητήσω συγγνώμη για τη «φθηνή» αντιμετώπισή τους από το κράτος και να τους πω: Θα σας είμαι για πάντα ευγνώμων που διακινδυνεύετε με ελάχιστα μέσα τη ζωή σας για να σώσετε έναν συνάνθρωπό σας που ποτέ σας δεν γνωρίσατε. Θα σας είμαι πάντα ευγνώμων που υπηρετήσατε το λειτούργημά σας με αλτρουισμό και πραγματικά λυπάμαι που εγώ ποτέ δεν είχα την τιμή να κάνω κάτι παρόμοιο». (Απίστευτο;).

Ζ.

 

Άλλη κατάσταση

*Ο Λαρισαίος Π. Γ. κάθισε, τι άλλο να κάνει κι εκείνος, και σκεφτόταν: Ξαφνικά ήρθε κάτι αόρατο κι έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Η ρύπανση από τα καύσιμα μειώθηκε, όπως και η τιμή τους, οι άνθρωποι έχουν τόσο ελεύθερο χρόνο που δεν ξέρουν καν τι να τον κάνουν, οι γονείς είναι με τα παιδιά τους στο σπίτι, η δουλειά δεν είναι πλέον προτεραιότητα, τα ταξίδια και η αναψυχή επίσης. Ξαφνικά στρέφουμε το βλέμμα προς τα μέσα και καταλαβαίνουμε την αξία της λέξης «αλληλεγγύη».

Σε μια στιγμή συνειδητοποιούμε ότι είμαστε στην ίδια βάρκα, πλούσιοι και φτωχοί, ότι τα ράφια είναι άδεια και τα νοσοκομεία γεμάτα και ότι τα χρήματα και η ασφάλιση υγείας δεν έχουν και τόση σημασία. Στα πάρκινγκ βρίσκονται και τα ακριβά μα και τα φτηνά και παλιά αυτοκίνητα. Χρειάστηκαν μόνο λίγες μέρες για να καταλάβουμε την κοινωνική ισότητα που φάνταζε πριν μακρινή ουτοπία. Ο φόβος εισέβαλε σε όλους.

Ζ.

 

Μάλλον εύκολο

*Ο Α.Δ. κάθεται, επίσης, και συγκρίνει με ρεαλισμό: Τους παππούδες μας, τους καλούσαν να πάρουν τα όπλα και να πάνε στον πόλεμο. Εμάς, μας καλούν να κάτσουμε στον καναπέ και να βλέπουμε ταινίες όλη μέρα. Νομίζω θα τα καταφέρουμε.

Ζ.

 

Νωρίς

*ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ η δημόσια τοποθέτηση του μητροπολίτη κ. Ιγνατίου, ο οποίος στο κυριακάτικο κήρυγμα τόνισε ότι «η Πολιτεία θα πρέπει να αναθεωρήσει, ενόψει Μεγάλης Εβδομάδας και Πάσχα, τις απόψεις για την απαγόρευση των συναθροίσεων στους Ιερούς Ναούς», διευκρινίζοντας βέβαια ότι «αυτό μπορεί να γίνει εφόσον έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο και κάτω από δρακόντεια μέτρα για τη συνάθροιση των πιστών, τηρώντας τα προβλεπόμενα με τις αποστάσεις ασφαλείας...». (Σημειώνεται ότι σε δυόμιση εβδομάδες θα είναι των Βαΐων).

***

*ΙΣΩΣ ο μητροπολίτης να ήθελε να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια τμήματος πιστών που επιθυμούν διακαώς να εκκλησιαστούν. Μπορεί και να ήθελε να δώσει μια αισιόδοξη προοπτική, γενικότερα, για την πορεία των πραγμάτων.

Πάντως ο και ψάλτης Σωτ. Τσιόδρας έδωσε χθες αμέσως την απάντηση. «Δεν έχουμε εκθετική αύξηση της μετάδοσης όπως στην Ιταλία», είπε ήρεμα-ήρεμα ο καθηγητής. «Αν αρθούν τα μέτρα θα γίνουμε έτσι. Θα ήταν καταστροφικό» και θύμισε ότι «στην Κίνα τα μέτρα διήρκεσαν 10-11 εβδομάδες και δεν έχουν διακοπεί ακόμα...». (Άρα έχουμε δρόμο ακόμη, μακρύ και δύσκολο).

Ζ.

 

Προσευχή

* ΑΙΤΗΜΑ προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για να προστεθεί, στους λόγους κατ’ εξαίρεση άδειας μετακίνησης, η σύντομη προσευχητική επίσκεψη στους ιερούς ναούς, απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει «παρακαλέσαμε τον υφυπουργό κ. Νικόλαο Χαρδαλιά, να προστεθεί στους λόγους της κατ΄ εξαίρεση μετακινήσεως των πολιτών και η δυνατότητα ολιγόλεπτης επίσκεψης στους Ιερούς Ναούς, όσων πιστών επιθυμούν να καλύψουν τις πνευματικές τους ανάγκες, υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος και ευελπιστούμε στην άμεση ικανοποίηση αυτού του λογικού και δίκαιου αιτήματος της Ενώσεώς μας». Έχει λογική το αίτημα πάντως, όπως κάποιος έχει την ανάγκη να αθληθεί, κάποιος άλλος έχει την ανάγκη να προσευχηθεί.

Ν.Π.

 

Αγρυπνία

* ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ αγρυπνία θα τελεσθεί σήμερα το βράδυ σε όλες τις Ιερές Μονές αλλά και λιτανεία των ιερών λειψάνων, όπως αποφάσισε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Η αγρυπνία θα είναι αφιερωμένη στην Παναγία και στον Άγιο Χαράλαμπο για την πανδημία του κορονοϊού. Επίσης, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους με ανακοίνωσή της συμπαρίσταται σε όσους έχουν νοσήσει, αλλά και «στους κυβερνώντας και τους μετ΄ αυταπαρνήσεως διακονούντας τους έχοντας ανάγκην ταύτης της πρωτοφανούς δοκιμασίας» και παράλληλα εκφράζει τη θλίψη των Αγιορειτών Πατέρων στην άκριτη γενική απαγόρευση της ορθοδόξου χριστιανικής λατρείας, ιδιαίτερα σε καιρό πανδημικής νόσου». Ακόμη με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα και οι Δ’ Χαιρετισμοί στους ιερούς ναούς της πόλης και το πιθανό νέο κήρυγμα του Μητροπολίτη Ιερώνυμου, ο οποίος ενδεχομένως απαντήσει και στους επικριτές του για την πρόταση που έκανε να ξαναλειτουργήσουν οι ναοί, ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας, υπό προϋποθέσεις.

Γ.Ρ.

 

Προειδοποιήσεις

*ΕΥΤΡΑΦΕΙΣ Λαρισαίοι έλαβαν ειδικό μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας λέει. Με έντονο σφύριγμα και ηχητική προτροπή. «Μην τρως... Μην τρως...» Φίλοι τους το έστελναν, στο ίντερνετ κυκλοφορούσε.

***

*Ο άλλος έκανε πρόβλεψη.

-Με τον ρυθμό που πέφτουν τα πρόστιμα των 150 ευρώ, σε δύο μήνες θα έχουμε απόσβεση του επιδόματος των 800 ευρώ...

***

*Κι ο προνοητικός έκανε τροποποιήσεις.

-Άλλαξα τον συναγερμό στο σπίτι. Τώρα χτυπάει αν κάποιος προσπαθεί να βγει.

 Ζ.

 

----------

UA ERUEI PALI KAIROS NA JANAPAIJOYME MPALA

* ΘΑ έρθει πάλι καιρός να ξαναπαίξουμε μπάλα. Μετά την καραντίνα.

Ζ.

 

 

----------

DEN EFRAJAN TON DROMO GIA TON KORONOIOS

*ΔΕΝ έφραξαν τον δρόμο για τον κορονοϊό στη Ζαγορά. Κατολισθήσεις προέκυψαν και χιονοαποκλεισμοί, επιπλέον δυσκολίες μέρες που ‘ναι για τον μηχανισμό της Περιφέρειας.

Ζ.

 

 

----------

LARISAIA NONA PHGAINI TH LAMPADA

*ΛΑΡΙΣΑΙΑ νονά πηγαίνει τη λαμπάδα.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass