Ψιθυριστά και... άλλα

Δημοσίευση: 15 Απρ 2020 19:00
*ΣΤΟΝ δρόμο για το χωριό περνάς εύκολα τα διόδια με Μετακίνηση 6 «Πάω βόλτα το κατοικίδιο αρνί».  Ζ. *ΣΤΟΝ δρόμο για το χωριό περνάς εύκολα τα διόδια με Μετακίνηση 6 «Πάω βόλτα το κατοικίδιο αρνί». Ζ.

Ησυχη πόλη

*ΜΕΓΑΛΗ εβδομάδα, μικρή κίνηση, ιδίως τα απογεύματα στο κέντρο της Λάρισας. Απόβραδο αλλά μοιάζει σαν τρεις τη νύχτα καθημερινής σε άλλους καιρούς.

Κάποιος πεζός στην άλλη γωνία, ένα μηχανάκι ν΄ ακούγεται από μακριά, ησυχία.

***

*ΟΧΙ και ησυχία. Καλά, είχε πάντοτε τόσα πουλιά η τσιμεντούπολη; Κι όμως… Απλώς τώρα ακούγονται που τιτιβίζουν, τώρα που έλειψαν οι θόρυβοι. Προς το παρόν, σολίστες τραγουδούν στα δέντρα, σε λίγο που θα φουντώσουν οι φυλλωσιές θα προκύψουν ολόκληρες Συμφωνικές.

Ζ.

 

Πρωτοφανή

*- ΕΚΟΨΑ την αφέλεια, τι να έκανα… Ναι, μόνη μου, πρώτη φορά…

Η Λαρισαία μοδίστρα μιλούσε με γνωστή της, κρατώντας τη δέουσα απόσταση γι’ αυτό και ακουγόταν.

-Πρώτη φορά έβαλα ψαλίδι πάνω μου… (Η μοδίστρα).

Ζ.

 

Των ημερών

*ΔΙΑΛΟΓΟΙ των ημερών στη Λάρισα.

- Μεγάλη εβδομάδα αγόρι μου, δεν πιστεύω να έφαγες τυρί;

- Πας καλά βρε μάνα; Βάζουν τυρί στον γύρο;

***

*- ΜΕ σταμάτησαν για έλεγχο, βρε παιδιά, κι είχα στο πορτμπαγκάζ τη σούβλα. Τρελάθηκα απ΄ την αγωνία. Καλύτερα να είχα πτώμα.

***

*-ΠΟΙΑ σούβλα κυρ αστυνόμε; Μπάρα είναι, πάω για άθληση, άρση βαρών κάνω…

***

*-ΕΙΝΑΙ ελληνικό το αρνί;

-Βεβαίως κυρία μου.

-Μα βλέπω έχει σφραγίδα Βουλγαρίας.

-Το είχαμε στείλει για σπουδές.

Ζ.

 

Μπαμ ηκούσθη…

*«ΜΕΤΑ την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας τη λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία». Αυτά τα λόγια του πρωθυπουργού στο καλοδουλεμένο διάγγελμα τον κατέστησαν λέει αφέτη της εκλογοδρομίας. Εκφράσεις όπως «ενδυνάμωση της λογοδοσίας» και «δημοκρατική ευαισθησία» μυρίζουν κάλπες από μακριά. Το μπαμ ακούστηκε.

***

*ΤΟ επιτελείο Μητσοτάκη θεωρεί ότι το φθινόπωρο θα βρίσκονται σε ιδιαιτέρως ευνοϊκή θέση. Ενώ πολύ σύντομα θα έρθει η βαθιά ύφεση κι η μεγάλη οικονομική κρίση εξ αιτίας της πανδημίας, εξέλιξη που φθείρει οποιαδήποτε κυβέρνηση. Άρα πρέπει να προλάβουν. Κι έχουν να κάψουν και την απλή αναλογική οπωσδήποτε, που κανείς δεν κατάλαβε ποτέ γιατί αυτή πρέπει να καεί, ιδίως σε εποχή που επιβάλλονται συναινέσεις. (Κι ούτε υπάρχει και διαπίστωση Τσιόδρα για επικινδυνότητά της).

***

*«…φαινομενικά με υγειονομικό πρόσημο, επρόκειτο όμως μάλλον για προεκλογικό διάγγελμα», γνωμάτευσε ο Λαρισαίος Ν. Ν. , νεοδημοκράτης απ΄ τη συνομοταξία των διανοουμένων του κόμματος. «Η αρχιτεκτονική του μηνύματος ήταν ιδιαιτέρως προσεκτική. Προλογικά και επιλογικά ήταν συναισθηματικό, σε επίπεδο όμως ουσίας το σύνθημα των εκλογών εδόθη. Επιλεγείς όρος, η Εμπιστοσύνη…». (Έχει βρεθεί και το εκλογικό σύνθημα δηλαδή).

Ζ.

 

Σισυφιακός

*«Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εμπειρία του 2014-15 ήταν μοναδική και δεν επαναλαμβάνεται. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και το σύστημα πήρε το μάθημά του. Οργανώθηκαν και δεν θα αφήσουν να συμβεί αυτό που συνέβη. Δεν έχει νόημα να εκπονείς τις πιο σωστές θέσεις αν δεν τις μαθαίνουν όλοι οι πολίτες, τους οποίους αυτές οι θέσεις αφορούν…». (Εσωκομματικές προτροπές ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ είχε σημάνει συναγερμός από μέρες).

***

*ΣΤΕΛΕΧΗ της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τα βλέπουν καθόλου καλά τα πράγματα, να και γλαφυρή παρομοίωση. «Το πρόβλημα είναι υπερεπείγον, γιατί η άλλη πλευρά παίζει χωρίς αντίπαλο. ‘Η καλύτερα, μοιάζει με αγώνα ανάμεσα σε μια επαγγελματική ομάδα Α΄ κατηγορίας, αποφασισμένη να κερδίζει λαδώνοντας τον διαιτητή, κάνοντας σκληρά φάουλ και γενικώς χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, με αντίπαλο τον φυσιολάτρη και καλών προθέσεων ερασιτέχνη, τον Σισυφιακό Αθλητικό Όμιλο».

Ζ.

 

Προβληματισμοί

*ΣΕ βαθείς προβληματισμούς επιδίδονται ώρες-ώρες οι έγκλειστοι Λαρισαίοι.

- Πολύ στενοχωριέμαι που μετά την καραντίνα θα χαθούν όλοι αυτοί οι αθλητές.

***

*- ΜΕ πάπλωμα ξεκινήσαμε την καραντίνα, με σεντόνι θα την τελειώσουμε.

***

*- ΕΧΕΙ γούστο να πάθω κανένα αλλεργικό σοκ τώρα με την καραντίνα, να με ρωτούν μετά στο νοσοκομείο τι έχω φάει και να μην ξέρω από πού ν΄ αρχίσω.

Ζ.

 

Γιατί όχι;

*ΤΟ βλέπει φυσικά κι εκείνος το πρόβλημα με τη φετινή διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, έχει όμως και πρόταση ο παλιός και έμπειρος της αγροτιάς. Με αφορμή το χθεσινό σχόλιο που εντόπιζε σοβαρή εμπλοκή στην υπόθεση με τις αγροτικές επιδοτήσεις, επισημαίνει ότι «τον δορυφόρο τον έχουν εκεί ψηλά κι αυτόν δεν τον πειράζει ο κορονοϊός». Μπορούν επομένως να αποτυπώσουν τα πάντα στα δηλωμένα χωράφια, τι καλλιέργεια και πού, επομένως είναι εύκολο να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων μέχρι τις 15-20 Ιουλίου, ως τότε λογικά θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα περιοριστικά μέτρα. Έτσι κι αλλιώς οι προκαταβολές των επιδοτήσεων δίνονται Οκτώβριο, αλλά και νωρίτερα να θελήσουν δεν είναι δύσκολο αφού όλα γίνονται ηλεκτρονικά.

***

*ΕΠΟΜΕΝΩΣ γιατί αυτή η πίεση, να γίνουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ άρον-άρον μέσα στον χαμό της πανδημίας; Και πέραν των άλλων να πέφτει λέει και ‘’γδάρσιμο’’ στους δικαιούχους από τους ειδήμονες των εταιρειών. «Θα σι αναλάβου ιγώ, δε θα καντς τίπουτα…». Ε, αυτό πληρώνεται. Με το αντίστοιχο ξεπουπούλιασμα.

Ζ.

 

Λύσεις

*ΤΕΛΕΙΩΜΟ δεν έχει η εφευρετικότητα των Λαρισαίων, μικρών και μεγάλων.

- Μόλις με πήρε το βαφτιστήρι τηλέφωνο. ‘’Έλα νονέ;’’, μου λέει.‘’Εφτιαξα e-Banking.’’

***

*-ΕΧΩ στείλει Μετακίνηση 4, βοήθεια σε ανήμπορο άνθρωπο.

-Τι βοήθεια;

-Να είναι ένας φίλος μου που δεν μπορεί να φάει μόνος του ένα κοντοσούβλι.

Ζ.

 

Σύνθεση

*Η μιντιακή περσόνα του Σωτ. Τσιόδρα, εκτιμά ο Λαρισαίος Π. Α. συγκροτείται από τρία στοιχεία που αντιστοιχούν: «Στη χριστεπώνυμη παλαιονεωτερικότητα του μακαριστού Χριστόδουλου. Τη γλαφυρή ζεστή ενσυναισθητική μετριοπάθεια του Λεωνίδα Κύρκου. Και την ηγετική μαγνητική πατρική ασφάλεια που αποπνέει ο Μπάρμπα Μυτούσης». (Όλα μαζί κάθε απόγευμα στις 6 ακριβώς).

Ζ.

 

Πίνοντας

*«ΑΓΑΠΑΜΕ τη Ζωή-Πίνουμε Σπίτι», έδινε το στίγμα του εγκλεισμού ο Λαρισαίος.

Κι ο Ι. Α. πρόσφερε εναλλακτικές.

- Ντυθήκαμε καλά και βγήκαμε έξω για τσιπουράκι το μεσημέρι. Έξω στη βεράντα. Το βράδυ θα βγούμε για ποτάκι. Στην πίσω βεράντα...

Ζ.

 

Μάθε τέχνη

*ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ τυχαία οι δύο φίλοι στο κέντρο της Λάρισας, Μετακίνηση 2 ο ένας, Μετακίνηση 3 ο άλλος, είπαν κι ένα γειά μετά από τόσο καιρό.

- Πού είσαι Δημητράκη, χαθήκαμε με τον παλιοκορονοϊό…

- Άσε φίλε είμαι λίγο ανήσυχος... Πήρα τηλέφωνο έναν φίλο, διευθυντή τράπεζας στη Ζυρίχη, τον ρώτησα πώς πιστεύει ότι θα πάει η οικονομία και μου είπε ‘’άρχισε να μαθαίνεις ακορντεόν’’, σκιάχτηκα να μην στο κρύβω.

- Εγώ πάλι φιλαράκι, δεν ανησυχώ καθόλου. Πήρα τηλέφωνο έναν φίλο μου που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην κτηνοτροφική μονάδα του με 3.000 γιδοπρόβατα στην Ελασσόνα, τον ρώτησα κι εγώ πώς πιστεύει ότι θα πάει η οικονομία και μου απάντησε, ‘’Γιώργη έλα από εδώ να σε μάθω ν' αρμέγεις…’’ Τόχω ξέρεις, από τότε που ήμουν μικρός στο χωριό.

Γ.Γ.

 

Στιχάκια εποχής

*ΜΕ τις έντονες βροχοπτώσεις των περασμένων ημερών, υπερήλικος Λαρισαίος, που κοίταζε έτσι κι αλλιώς απ΄ το παράθυρο, θυμήθηκε το τραγουδάκι που είχε σκαρώσει για τον πεντάχρονο τότε γιο του, μιάν άνοιξη πριν μισό αιώνα.

Στ΄ αυλάκι μιαν ημέρα

παιδάκι ζωηρό,

για να περάσει πέρα

φοβάται το νερό.

Μικρή σανίδα βάζει

το έξυπνο παιδί,

γεφύρι ετοιμάζει

περνά και τραγουδεί.

Τρα λα λα, τρα λα λα…

Ζ.

 

Λιγότερα…

*Ο K. Γουργουλιάνης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας που προβλέπει ότι αυτή τη φορά το αβάσταχτα κακό κλίμα της Λάρισας το καλοκαίρι, με ζέστη και υγρασία, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο στον περιορισμό του ιού, συμβουλεύει τους δικούς του γενικότερα κι εμμέσως και τον πολύ κόσμο:

Η παρουσίαση στον καιρό της πανδημίας ιατρικών άρθρων από τη μεθοδολογία μέχρι και τα αποτελέσματα, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από επίσημα χείλη, μεταφέρει τελικά και στο ευρύ κοινό πληροφορίες που θα έπρεπε να απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας. Έτσι, η ανακοίνωση για τη σύνδεση του ιού με υποδοχείς αφορούσε πειραματόζωα, η συζήτηση για νέα ή παλιά φάρμακα προκάλεσε την αναζήτησή τους από κάποιους, ενώ η αναφορά σε συμπτώματα όπως η ανοσμία, ή σε πιθανές σχετιζόμενες διαταραχές όπως οι νευρολογικές αύξησε την ανησυχία. Η βίαια εισβολή του κορονοϊού στη ζωή μας ακολουθήθηκε από καταιγιστική ιατρική ενημέρωση που πρέπει όμως να συζητείται, ίσως να αμφισβητείται και να αξιολογείται καθημερινά, αποκλειστικά στις κλινικές και τα εργαστήριά μας. Έτσι παράγεται η «χρήσιμη» γνώση από τους ειδικούς.

Καθώς στη χώρα μας με τα εξαιρετικά μέτρα που έχουμε πάρει, φαίνεται να πλησιάζουμε προς τη λήξη του συναγερμού, όλοι όσοι είναι ή αισθάνονται ειδικοί, να απαντάμε στα πραγματικά ερωτήματα των συνανθρώπων μας χωρίς να επιτείνουμε το άγχος και την αγωνία. (Εν ολίγοις, μετρημένα λόγια και καλά. Ας σκεφτεί κανείς, πόσοι καθηγητές Ιατρικής, άσχετων κιόλας ειδικοτήτων, παρελαύνουν καθημερινά στα κανάλια).

Ζ.

 

Πάλι καλά

*ΣE κουβέντες της κλεισούρας οι Λαρισαίοι προσπαθούν ν ΄αλλάξουν την ατμόσφαιρα.

- Φανταστείτε να είχαμε καραντίνα το 1980 χωρίς ίντερνετ, χωρίς κινητά και με δύο κανάλια μόνο. Ευχαριστώ να λέτε, αχάριστοι.

***

*- ΚΑΛΥΤΕΡΑ μιας ώρας φιλιά και αγκαλιά παρά σαράντα μέρες Netflix και Χαρδαλιά.

***

*-ΘΕΛΩ ν΄ ανοίξω ορίζοντες, είπε το μυαλό.

-Θέλω να ταξιδέψω, να δω, είπαν τα μάτια.

-Θέλω να ερωτευτώ, είπε η καρδιά.

-Πού πας ρε Καραμήτρο, είπε ο Χαρδαλιάς.

Ζ.

 

Ούτε λέξη

*ΣΟΒΑΡΟ πλήγμα στον ρυθμό ζωής και την ισορροπία που είχε κατακτήσει η ελληνική οικογένεια, απασχολώντας κατάλληλα κάποια μέλη της, ισχυρή ανατροπή προκάλεσε η διακοπή του σήριαλ ‘’Οχτώ Λέξεις’’.

-Ούτε λέξη πια, μούγκα στο σπίτι. Κι οι ‘’Άγριες Μέλισσες’’ εξημερωμένες πια, σε επανάληψη, άσε…

Ζ.

 

Απολογισμός

Υγείας

*ΥΠΗΡΞΕ αρίστη από απόψεως υγείας, η κατάστασις εις τον νομό μας κατά το 1958. Περασμένα μεγαλεία, άλλοι καιροί όμως πριν εξήντα τόσα χρόνια, διαφορετικά τα προβλήματα. Ο απολογισμός σε δημοσίευμα της εφημερίδας ανασυρθέν υπό του αρχειοφύλακος Ε. Ρ.

Επιδημίαι δεν εσημειώθησαν κατά την διάρκεια του έτους, ούτε τα λοιμώδη νοσήματα έλαβον έκτασιν τοιαύτην ώστε να προκληθεί ανησυχία. Και ημπορεί να λεχθή ότι το έτος αυτό υπήρξεν ένα από τα καλλίτερα εις τον τομέα της υγείας. Τα κυριότερα φαινόμενα νόσων που έλαβον κάπως μεγαλυτέραν του δέοντος έκτασιν, υπήρξαν τα κρούσματα ιλαράς εις την Ραψάνην και ο τυφοειδής πυρετός που εσημειώθη εις την Φαλάνην. Εις την Ραψάνην η ιλαρά έλαβε σοβαράς διαστάσεις, εσημειώθησαν μάλιστα και θανατηφόρα κρούσματα...

***

*ΟΣΟΝ αφορά την γρίππην, αυτή υπήρξεν ελαφράς μορφής με τον συνήθη ενδημικόν χαρακτήρα που παρουσιάζει κάθε χρόνο. Βαρείαι περιπτώσεις γρίππης δεν εσημειώθησαν, ούτε επιπλοκαί, μέχρι της στιγμής δε, η απειλή περί υποτροπής της περυσινής ασιατικής γρίππης, δεν επραγματοποιήθη.

Ούτε η πολιομυελίτις έλαβε σοβαράς διαστάσεις.

Τέλος ιδιαιτέρως ευχάριστος είναι η κατάστασις εις το ζήτημα της λύσσης. Είναι γνωσταί αι διαστάσεις που είχε λάβει η φοβερά αυτή νόσος κατά το παρελθόν έτος και οι κίνδυνοι που είχαν δημιουργηθεί, μέχρι του σημείου να απειλούνται χωρία ολόκληρα. Όταν όμως εφηρμόσθη το μέτρον του γενικού εμβολιασμού των κυνών, όπως και το άλλον του αυστηρού περιορισμού των ποιμενικών σκυλιών, το κακόν εξέλιπε.

Ζ.

 

Με εντολή

*Ο Γιωργάκης είναι στο σαλόνι με τον πατέρα του που έχει γυρίσει απ΄ τη δουλειά.

- Πήγαινε μέσα και φέρε μου τις παντόφλες μου, του λέει εκείνος.

Πάει ο πιτσιρικάς και βλέπει μέσα να κάθονται η αδερφή του και μια ξαδελφούλα τους.

-Τι θέλεις; Τον αποπήρε η αδελφή του.

- Ο μπαμπάς μου είπε να σας δείρω και τις δύο.

- Φύγε από δω ρε βλαμμένο.

- Δεν με πιστεύεις; Μπαμπάαα… Τη μίαααα;

- Και τις δύο βρε είπαμε.

Ζ.

===========================

 PAIDIA CIU

*Η ευτυχία των παιδιών είναι το πιο σημαντικό πράγμα, είπε εκείνος που τα άφησε να παίζουν πάνω στην πανάκριβη Λαμποργκίνι. Σκασμένα απ’ τον αποκλεισμό τα καημένα. Το σπουδαιότερο είναι ότι τα παιδιά δεν ήταν καν δικά του. Ούτε η Λαμποργκίνι.

Ζ.

 

 

===========================================

 

 MPANIO CIU

*ΜΕΤΡΕΨΕ το αχρησιμοποίητο αυτοκίνητο σε μπάνιο ο έγκλειστος Λαρισαίος ή αποφάσισε να φαντάζεται ότι οδηγεί στο μπάνιο, για εκτόνωση;

Ζ.

 

 

========================================

 

 KAMPYLH CIU

 

*ΦΤΑΝΟΥΜΕ σιγά-σιγά στην κορύφωση της καμπύλης.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass