ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2020 18:10
*ΘΑ βρισκόταν στη Λάρισα και δεν θα συναντούσε τον φίλο του; Υψηλού επιπέδου σχέση Αγοραστού- Ρεντζιά, ο οποίος έχει διατελέσει και αντιπεριφερειάρχης άλλωστε στην προηγούμενη θητεία. Ζ. *ΘΑ βρισκόταν στη Λάρισα και δεν θα συναντούσε τον φίλο του; Υψηλού επιπέδου σχέση Αγοραστού- Ρεντζιά, ο οποίος έχει διατελέσει και αντιπεριφερειάρχης άλλωστε στην προηγούμενη θητεία. Ζ.

Παρεισφρύει


*ΣΤΗ Λάρισα, «Η Νουέμβριος» είναι ο 11ος μήνας του χρόνου. Ιουνέμβριος πάλι, κάτι ηχητικά παρεμφερές είναι ο τρέχων μήνας φέτος. Καθώς ο Νοέμβριος παρεισφρύει κάποιες στιγμές εντός του Ιουνίου.
Ζ.

 

Κούρσες να περνούν
*ΣΤΗ Σκεπαστή και μάλιστα με νέο ασφαλή τρόπο, εν κινήσει χωρίς να χρειαστεί να βγει ο δικαιούχος από το αυτοκίνητό του, έγινε από Δήμο και Περιφέρεια η διανομή τροφίμων του προγράμματος ΤΕΒΑ. Επισιτιστική βοήθεια που δίνεται κατά διαστήματα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους. Τα κλασικά μακαρόνια, ρύζια, αλεύρι, όσπρια αλλά και κρέας και λαχανικά και μέλι μα και είδη υγιεινής και καθαριότητας. Ενδιαφέρουσα συνδρομή θα τη χαρακτήριζαν όλα τα νοικοκυριά, πόσο μάλλον οι φτωχοί και αναξιοπαθούντες που είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος το οποίο εφαρμόζεται με εισοδηματικά κριτήρια. Πολύ χαμηλό εισόδημα για να πάρει κάποιος.
***
*ΦΤΩΧΟΙ πλην όμως εποχούμενοι αυτή τη φορά οι δικαιούχοι. Φτωχός ξεφτωχός, έπρεπε να έχεις αυτοκίνητο για να φορτώσεις τη βοήθεια. Κατά τα φαινόμενα πάντως δεν προέκυψε πρόβλημα. Παρόντες στη διανομή ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Καλομπάτσιος, ο αντιδήμαρχος Σωτ. Βούλγαρης, ο σύμβουλος Μιχ. Αναστασίου, έβλεπαν τις κούρσες να περνούν. Ακόμη και δυνατά ΙΧ, ήταν κάμποσες ακόμα κι οι μερσεντές, κατά τα άλλα αναξιοπαθούντων. (Ίσως άνθρωποι που έχασαν τα εισοδήματά τους, φτώχυναν αλλά τους έμεινε το αυτοκίνητο. Ίσως...)
Ζ.

 

Ηθικό
*ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Λιακούλη και Κώστας Ευθυμίου, οι συνήγοροι για την πλευρά Ρίζου Κομήτσα, Σωτήρης Κυβέλος και Μαρία Γαλλιού για τον Χρήστο Γελλαλή. Πρώτη φορά εκδικάζεται τέτοια υπόθεση στα ελληνικά δικαστήρια, αλλά οι συνήγοροι σε κατ' ιδίαν συνομιλίες, έχουν εκτιμήσεις. Προφανώς δεν είναι τυχαία η αποστροφή της δήλωσης της έμπειρης Λίτσας Λιακούλη, ότι ακόμη κι αν η δικαστική απόφαση αποδεχθεί την ένσταση του κ. Γελλαλή, η έδρα θα δοθεί από το εκλογοδικείο και όχι από την κάλπη, τονίζοντας την ηθική και όχι τη νομική διάσταση του θέματος.

 

Διαπιστευτήρια;
*ΠΑΝΤΩΣ, αν και αναμενόμενοι οι συνήγοροι για τον Ρίζο Κομήτσα, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η παράσταση της Μαρίας Γαλλιού εναντίον του, καθώς εκτός από την προσωπική σχέση μαζί του, πρόσφατα ήταν υποψήφια βουλευτής στο Κίνημα Αλλαγής και αφού δεν εκλέχθηκε, αποχώρησε, βάζοντας πλώρη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι μάλιστα σχολιάζουν, ότι αυτή η κίνηση υποστήριξης του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσεται στα «διαπιστευτήρια» που θέλει να δώσει στο νέο κόμμα.

 

Από πριν
*ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ τις περιοδείες σε υγειονομικές δομές της περιοχής, το δραστήριο Τμήμα Υγείας του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι ο συντονιστής του Γιάννης Καριπίδης και τα μέλη του, Σπύρος Μητρούλας και Γιώργος Σφήκας, βρέθηκαν και στο Πανεπιστημιακό, σε γνώριμα λημέρια αφού μέχρι πρότινος μετείχαν στη διοίκηση του Ιδρύματος, ορισμένοι από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τι τόνισαν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά; «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας ζητάει τη σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημιακού Λάρισας, το οποίο είναι το πιο υποχρηματοδοτούμενο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας.»
- Ναι, μόνο που η υποχρηματοδότηση δεν προέκυψε τώρα ξαφνικά, σχολίασε ο Λαρισαίος που παρακολουθεί στοιχειωδώς τα τεκταινόμενα και τα δημοσιεύματα.
-Συγκριτικά με τα υπόλοιπα Πανεπιστημιακά της ελληνικής περιφέρειας, το Λαρίσης ήταν φτωχός συγγενής και πέρυσι και πρόπερσι και πριν, επί θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης. Όταν στα πράγματα ήταν οι νυν αιτούντες αύξηση προϋπολογισμού συριζαίοι και οι σύντροφοί τους.
-Οπότε τι να λέει... (Το συμπέρασμα για τις αντιπολιτευόμενες επισημάνσεις.)
Ζ.


Ιερή... ενεργειακή κοινότητα
*ΣΕ ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον δήμαρχο Λαρισαίων βρίσκεται η τοπική μας Μητρόπολη, προκειμένου να προχωρήσουν από κοινού στη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας. Για να υπάρξει μια καταγραφή των ενεργειακών αναγκών της Μητροπολιτικής Περιφέρειας, συνεργάτες του Μητροπολίτη έχουν ζητήσει από τους ναούς να προσκομίσουν τα σχετικά τιμολόγια της ΔΕΗ. Ωστόσο ουδεμία σχέση έχει η Μητρόπολη με κάποιους που εμφανίστηκαν ως εκπρόσωποι ιδιωτικών εταιρειών παρόχων ρεύματος και σύμφωνα με το διαδίκτυο έχουν απασχολήσει τη δικαιοσύνη με τα καμώματά τους.
Γ.Ρ.

 

Διπλή επέτειος
*- ΤH μέρα που πέθανε ο Παπανδρέου γεννήθηκε ο Σημίτης...
- Ε ναι, ισχύει το «ο θάνατός σου η ζωή μου»...
- Όχι βρε, την ίδια ημερομηνία συνέβησαν και τα δύο, σαν χθες. Άλλη χρονιά φυσικά, εξήντα χρόνια μετά. Το 1936 γεννήθηκε ο ένας και το 1996 πέθανε ο άλλος.
-Ναι αλλά πολιτικά ισχύει αυτό που είπες στην αρχή.
Εξελισσόταν η συζήτηση στην παρέα των Λαρισαίων.
***
*ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ τρελάθηκαν οι πασοκτζήδες στις ευχές και τις αναμνήσεις, αναρτώντας φωτογραφίες εποχής.
- Δεν έσωναν τη συγκεκριμένη ημέρα με το «πρόεδρε» από δω και «πρόεδρε» από κει.
- Και να πεις ότι ήταν καμιά στρόγγυλη επέτειος... Στα 84 ο ένας, πέρασαν 24 απ’ τον άλλο.
- Μα ο καθένας για τον εαυτό του το κάνει. Να φανεί κάπως αλλά και για τις αναμνήσεις απ’ τη νιότη του. Δεν πρόσεξες ότι ο νεότερος είναι τουλάχιστον 60 χρονών.
- Φυσιολογικό λόγω ηλικίας. Συν το στερητικό της τελευταίας δεκαετίας. «Κι ακαρτέρει κι ακαρτέρει...» πόσο θα πάει ακόμα αυτό το «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι»...
Ζ.

 

Η αριστερή εξουσία
*«ΓΙΑ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η εξουσία λειτουργούσε ως «δουλειά» κι ως μέσο φίμωσης της Δημοκρατίας».
Με αυτά τα λόγια σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Χρήστος Κέλλας τα όσα περί «παρακράτους» αποδίδει η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «όλα δείχνουν ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λειτουργούσαν δύο ομάδες. Η πρώτη γύρευε «πολλά λεφτά» από επιχειρηματίες, βλέποντας το Μέγαρο Μαξίμου ως «μαγαζί» και στοχοποιώντας πολιτικούς αντιπάλους, με τη μέθοδο σπίλωσης των συζύγων τους. Η δεύτερη, μεθόδευε συλλήψεις αντιφρονούντων δημοσιογράφων. Τα ήξερε όλα αυτά ο κ. Τσίπρας; Βεβαιότατα, αφού αυτός ήταν το «αφεντικό»! Πρωτοφανείς συμπεριφορές, που προσβάλλουν τη Δημοκρατία μας και παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα» καταλήγει ο Λαρισαίος πολιτικός.

 

Μεγάλες ηλικίες
*ΓΥΝΑΙΚΑ και ζωή, γυναίκα και τρίτη ηλικία, το θέμα στη συντροφιά των μεσήλικων Λαρισαίων.
- Οι γυναίκες ζουν περισσότερο, γιατί δεν έχουν γυναίκα.
***
*- ΠΕΘΑΝΕ ο γηραιότερος άντρας στον κόσμο, 116 χρονών. Δεν είχε παντρευτεί ποτέ.
***
*- ΕΙΧΑ βγει με τρεις συμμαθήτριές μου και η μία λέει ότι είναι του ’76, οι άλλες δύο του ’72 ενώ εγώ είμαι γεννηθείς το ’65. Πώς γίνεται;
Ζ.

 

Συνωστισμός
*ΣΤΗ Λάρισα το σκέφτονται πολύ στη Δημαρχία για το αν θα κάνουν το φετινό Παζάρι στο τέλος Σεπτεμβρίου και στον Τύρναβο συζητούν να κάνουν το δικό τους σ’ ένα μήνα από τώρα; Λες και αντιμετωπίζεται ο συγχρωτισμός αν είναι οι παράγκες λιγότερες και οριστεί να έχουν οι ψησταριές πιο αραιά τα τραπεζάκια τους. Μα Παζάρι ίσον ο ορισμός του συνωστισμού στους διαδρόμους, ο ένας πάν’ στον άλλο, μια κλεισούρα. (Αν και οι Τυρναβίτες δεν κολλούν κορονοϊό. Αποδείχθηκε αυτό και στο Καρναβάλι φέτος, όταν κάποιοι είχαν κάνει τότε τα δικά τους παρά την απαγόρευση.)
Ζ.

 

Και επώνυμοι
*Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απέκτησε Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών, μόλις πέρυσι μετά από προσπάθειες δεκαετιών, κι έτσι δεν χρειάζεται πλέον να «μεταναστεύουν» στη Βουλγαρία, όσοι επιλέγουν αυτό τον τρόπο για το τελευταίο τους ταξίδι.
Από το Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας δημοσιοποίησαν τα ονόματα των γνωστών Ελλήνων που με βάση την τελευταία τους επιθυμία «χρησιμοποίησαν» τις εγκαταστάσεις του το τελευταίο εξάμηνο: Ήταν ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης, ο Γιώργος Πιαντές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, η αγωνίστρια κατά των Γερμανών κατακτητών Δανάη Μωραΐτου, ο ποιητής και εικαστικός Κωνσταντίνος Ξενάκης, ο Σαμουήλ Γαβριηλίδης, ψυχή των εκδόσεων Γαβριηλίδης. (Ε, δεν έκαναν και χρυσές δουλειές, για αρχή πάντως...)
Ζ.


Πάει η ευκαιρία
*Η πλευρά του παπα Ρίζου επιδίωξε αναβολή. Στην εκδίκαση της υπόθεσης μετά την προσφυγή του Χρ. Γελλαλή που επιδιώκει να τον διαδεχθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, επικαλούμενος πρακτικά τη λαϊκή παροιμία «ή παπάς, παπάς ή ζευγάς, ζευγάς». Γιατί άραγε; Συνήθως αναβολή ζητούν στα δικαστήρια εκείνοι που θέλουν να τρενάρουν την υπόθεση. Συνήθως.
***
*ΔΕΝ τα κατάφερε όμως, το δικαστήριο δεν συμμερίστηκε. Απούσης της δικηγόρου της πλευράς του πασοκτζή Κομήτσα, Λίτσας Λιακούλη, αγόρευσε μόνο η δικηγόρος του συριζαίου Γελλαλή, Μαρία Γαλλιού. Και χάθηκε η ευκαιρία για ένα ενδιαφέρον ενσταντανέ με τις δύο συντρόφισσες, του βουλευτικού ψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛ, ως αντίπαλες τώρα, σε πολιτική μάλιστα υπόθεση. (Όλο και κάτι θα έλεγε η μία κατά της άλλης. Ποια απ’ τις δυό να κρατηθεί.)
***
*ΚΙ ο Λαρισαίος παρατηρητής έξυνε το κεφάλι του.
- Σιγά το διακύβευμα... Ένας απλός περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης. Τι να λέει...
Εξ αντικειμένου πάντως εκείνος που φθείρεται περισσότερο απ’ την υπόθεση φαίνεται να είναι ο παπα Ρίζος. Λόγω του σχήματός του.
- Μα να τρέχει στα δικαστήρια πίσω-πίσω, διεκδικώντας λαϊκή εξουσία παπάς άνθρωπος.
- Κι είναι και χορτασμένος από πραγματική εξουσία, σαράντα χρόνια δήμαρχος. (Μια καινοφανής υπόθεση πάντως, το δικαστήριο είναι που θα κρίνει, με βάση τη νομοθεσία φυσικά.)
Ζ.

 

Βγήκαν αλέτρια
*ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ήδη τα οργώματα για τους αγρότες στις καλαμιές του κάμπου, πρόσφορο έδαφος, κυριολεκτικά, μετά τις καθημερινές βροχές. Άλλωστε λίγα είναι τα χωράφια που δεν έχουν ακόμα αλωνιστεί.
Όσο για τη φετινή παραγωγή σιτηρών, αρκετοί αποθήκευσαν προσδοκώντας μια καλύτερη τιμή αργότερα, οι περισσότεροι όμως δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Οπότε πούλησαν πάλι «ανοιχτή τιμή» λαμβάνοντας προκαταβολή για να βγάλουν τα τρέχοντα έξοδα, ευελπιστώντας για κάτι καλύτερο από τα 21-22 λεπτά που κινείται αυτή τη στιγμή το εμπόριο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που εμπορεύονται με μεγαλύτερη τιμή.
Γ.Γ.


Μα κανένας...
*ΤΟ φιλοσοφούσαν χθες στην τριγωνοπλατειακή παρέα.
- Τα λάθη των ανθρώπων είναι σαν τους προβολείς στ’ αμάξια. Τα δικά μας δεν ενοχλούν. Των άλλων μας στραβώνουν.
***
*-ΜΗΝ παίρνετε τη ζωή πολύ στα σοβαρά. Όπως και να ‘χει, κανένας δεν βγαίνει απ’ αυτήν ζωντανός.
***
*- ΣΤΑ 20 μαθαίνεις τα καλά κλαμπ. Στα 40 τα καλά ρεστοράν. Στα 60 τους καλούς γιατρούς. Από κει και μετά μαθαίνεις το καλά κρασιά.
Ζ.

 

Πιο πολύ φέτος
*ΜΕ αφορμή το χθεσινό σχόλιο για την ηρεμία που έχει επιτευχθεί μέσα στα σπίτια των Λαρισαίων καθώς η μπάλα ξεκίνησε μετά το μάστερσεφ, ο αναγνώστης διαμαρτύρεται για τη φασαρία εκτός των σπιτιών. Σε κάποιες γειτονιές, στη δικιά του σίγουρα, τα πιτσιρίκια παίζουν έξω στον δρόμο, όχι φωνάζοντας σαν παιδιά αλλά κυριολεκτικά ουρλιάζοντας. Για ένα περίεργο λόγο θορυβούν απίστευτα, να επηρεάστηκαν από τον εγκλεισμό άραγε; Που άλλαξε ο σχολικός ρυθμός; Πάντως εκείνες τις ώρες δεν είναι λέει για ανοιχτά παράθυρα, ούτε για βεράντα, πόσο μάλλον για τους εφήβους που διαβάζουν για Πανελλήνιες. Το δέχεται, παιδιά είναι θα κάνουν φασαρία αλλά οι γονείς που δείχνουν αδιάφοροι; Δεν προλαβαίνουν να σηκώσουν απ’ το ίντερνετ, οπότε με τις φωνές των παιδιών ελέγχουν την κατάσταση, τα ακούνε που είναι εκεί.
Ζ.

 

Πολύ λίγα
*ΚΑΘΩΣ η κατάσταση έχει χαλαρώσει, τα κρούσματα λιγοστεύουν, προφανώς λόγω της τήρησης των μέτρων, οι αμέριμνοι την πληρώνουν σε συγκεκριμένες εστίες, υπ’ αυτές τις συνθήκες λοιπόν ο κόσμος μπορεί και να αστειεύεται. Τρία λοιπόν τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, συν τρία στη Ροδόπη όπου λιγόστεψαν επίσης με την ειδική καραντίνα, συν δύο εισαγόμενα μέσω των ελέγχων στον συνοριακό σταθμό Προμαχώνα. Σύνολο μεν οκτώ, μόλις τρία όμως σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια. Ένα στη Μεσσηνία, ένα στην Αττική, ένα στην Αλεξανδρούπολη, όπως αναφέρθηκε. «Σα να ανακοινώνουν τα τυχερά δελτία του Τζόκερ», είπε ο Λαρισαίος.
Ζ.

 

Επιμιξίες
*ΚΑΘΕΤΑΙ μια αλογόμυγα στην πλάτη ενός λυκόσκυλου.
-Τι είσαι εσύ; ρωτάει απορημένη.
- Λυκόσκυλο, απαντάει το τετράποδο. Ο πατέρας μου ήταν λύκος και η μητέρα μου σκύλα.
- Εσύ;
- Εγώ είμαι αλογόμυγα.
-Α, καλά... Εσένα οι δικοί σου το παρακάνανε.
- Ναι; Να μη ρωτήσω δηλαδή και πώς βγήκαν τα ξαδέρφια σου τα τσομπανόσκυλα;
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass