ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2020 18:16
*ΣΤΙΣ όχθες του Πηνειού, η γαλάζια ομάδα ασχολήθηκε με το πράσινο. (Περιβαλλοντική η εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ.) Ζ. *ΣΤΙΣ όχθες του Πηνειού, η γαλάζια ομάδα ασχολήθηκε με το πράσινο. (Περιβαλλοντική η εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ.) Ζ.

Σύνθετο


*ΚΑΙ καύσωνας και άστατος καιρός, να μην ξέρει κάποιος σε τι να ποντάρει. Ζέστη πολλή άρα θάλασσα το Σαββατοκύριακο. Κι αν βρέξει; Τζάμπα εκδρομή... Ζέστη με βροχή στην πόλη όμως, αφόρητη κατάσταση με την υγρασία. Περιπλέκεται η υπόθεση για τους Λαρισαίους.
Ζ.

Δωρεάν
*ΤΙ διαφήμιση κι αυτή για το Πήλιο... Πόσο θα έπρεπε να την πληρώσουν ότι ο άλλος, ο ξένος δεν κρατιέται, θέλει να πάει, παρά την απαγόρευση του γιου του που τυχαίνει να είναι κι ο πρωθυπουργός της Αγγλίας. Και τριγυρνάει και τον παρακολουθούν οι ερασιτέχνες παπαράτσι, οι φωτογράφοι του κινητού. Και νάτον να τρώει στο ταβερνάκι της Μάρθας στο Χόρτο και να η παραλία με τα γαλανά νερά κάτω από το πηλιορείτικο σπίτι του. Απίστευτη παγκόσμια δωρεάν διαφήμιση.
Ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, και πρώην βουλευτής των Συντηρητικών Στάνλεϊ Τζόνσον, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα από το Λονδίνο με ενδιάμεση πτήση από τη Σόφια της Βουλγαρίας, για να δει το βιός του στο Χόρτο του Πηλίου, έγινε παγκόσμιο θέμα.
Ζ.

Βάσει σχεδίου
*ΕΚΑΝΕ τα καλοκαιρινά του σχέδια ο νεαρός Λαρισαίος.
- Έχω κάνει λίστα με τα εξοχικά των φίλων μου. Αρχές Αυγούστου θα κάνω την κλήρωση.
Ζ.

Μια όαση
*ΠΟΛΥ στεγνή η τρέχουσα περίοδος. Δεν υπάρχει έμπνευση; Έπεσε το έθνος σε κατάθλιψη; Δεν δίνουν άραγε δικαιώματα και λαβές οι κυβερνώντες; Πάντως αυτοί είναι που κυρίως επωφελούνται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά δεν υπάρχουν σατιρικές εκπομπές στην τηλεόραση. Καμία μα καμία. Σύμπτωση θα είναι. Ούτε ο Λαζόπουλος αλλά μήτε κι οι «Αρβύλες», ποιος Μητσικώστας, κανένας απολύτως.
***
*ΟΑΣΗ λοιπόν η εμφάνιση του Χάρι Κλυνν και μάλιστα στην κρατική ΕΡΤ. Όχι δεν αναστήθηκε ο δημοφιλής κωμικός. Επανάληψη παλιάς εκπομπής ήταν, 35 χρόνια πριν, όταν οργίαζαν ένα βράδυ μαζί με τον Διονύση Σαββόπουλο, σαραντάρηδες τότε στα ντουζένια τους. Κι είχε και άγρια σάτιρα για τον Μητσοτάκη. Ναι τον Κώστα Μητσοτάκη, αρχηγό της αντιπολίτευσης τότε, όμως και για τον πρωθυπουργό Αντρέα Παπανδρέου και για το νεοσύστατο εκείνα τα χρόνια ΕΣΥ και για όλα. Με μια φρεσκάδα απίστευτη και έντονη διαχρονικότητα. Τώρα τίποτε, ξεραΐλα. (Κάτι θα ήξερε ο ποιητής που συνέστηνε. «Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας θα έχει πολλή ξηρασία»)
Ζ.

Ο μερακλής
*ΤΗ λες και διάθεση αυτοκριτικής, τη χθεσινή στη συντροφιά των Λαρισαίων μεσηλίκων.
- Ο άλλος ρε σεις χώρισε τη γυναίκα του και πήρε την αδερφή της. Όλα κι όλα, λέει ο μερακλής. Γυναίκα αλλάζω, πεθερά ποτέ.
***
*- Ο Έλληνας οδηγός μπορεί να καπνίζει, να μιλάει στο κινητό, να τρώει τυρόπιτα, να πίνει καφέ, να τρακάρει και να μη φταίει ταυτόχρονα.
***
*- ΟΣΟ ήταν πάνω στα δέντρα ο άνθρωπος έκανε λιγότερες βλακείες.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν κατέβηκε.
Ζ.

Στα υπό εξαφάνισιν
*KAI μέσα σ’ όλα ο Λαρισαίος Κ. Ν. καταγράφει τα υπό εξαφάνισιν επαγγέλματα: Γανωματής, σαμαράς, νερουλάς, λούστρος, και ανακριτής «Noor 1» («Το σαμαράς δεν νομίζω», η ένσταση απ’ τον προσεκτικό πολιτικό παρατηρητή φίλο του.)
Ζ.

Κοινωνικότητα
*ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΙ που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές της χώρας μας από κοντά δηλώνουν οι κορονοϊοί του εξωτερικού, κοάζει το Βατράχι, μετά το άνοιγμα των συνόρων και την επανεκκίνηση των διεθνών πτήσεων. Σε σχόλιά τους στα αεροδρόμια του εξωτερικού, κορονοϊοί διαφόρων εθνικοτήτων δήλωσαν πως ανυπομονούν να επισκεφθούν όλες τις γωνιές της χώρας. «Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται αυτή η ευκαιρία να δω τα ελληνικά νησιά και γενικά όλη την ελληνική επικράτεια. Μακάρι να μπορέσω να δω όλη την Ελλάδα. Να γνωρίσω από κοντά τους ανθρώπους, τα ξενοδοχεία, τις ταβέρνες και τις υπέροχες παραλίες σας» δήλωσε νεαρός κορονοϊός από τη Γερμανία που ετοιμαζόταν για επιβίβαση.
Ζ.

Εν Φαρσάλοις
*- ΜΑΡΗ, κόπχιρέντζα μ’ για ένα σουβλάκι, κουρτσάκιμ’...
- Απουστουλίααα; Θα μας χάσ'ει Θιός, μανούλα μ'...
- Δω α, γιεμ’...
Είναι η ARTίστα απντγ Καρδίτσα που διηγιέται.
- Γυρνούσαμι απ’τ’ θάλασσα κι στου δρόμου πείνασάμι κι λέμι «άι θα μπούμι στα Φάρσαλα, να πάρουμι κάνα γύρου, κάνα σουφλάκ’ι». Ιέφερνάμι τρούιρου τρούιρου κι κανένα μαγαζί ντιπ μι τέτχια φαϊά. Έβλιπάμι τα κούτσ’κα στου δρόμου μι παγωτά, πατατάκια κι κοακόλις. Κι μαγαζιά όλου καφέδις κι χαλβάδις. Αρέ, τι κάντι κει πέρα; Πως ζάτι. Άμα πεινάτι ούλο χαλβά τρώτι; Δε σας κόβ’εικ’λιά; Δε σας θιρίζ’ει τ’ άντιρα; Τι γένιτι αρέ πιδγιά; Άλλου κράτους είστι σεις;
Ζ.

Ευκαιρία
*- ΤΟ πρώτο βήμα έγινε...
Ο Λαρισαίος διάβαζε χθες στην εφημερίδα που ο γερμανικός κολοσσός της Φολκσβάγκεν ματαίωσε τη γιγάντια επένδυση δισεκατομμυρίων στη Σμύρνη, το εργοστάσιο αυτοκινήτων δεν θα γίνει τελικά στην Τουρκία. Θυμήθηκε φυσικά την αποκάλυψη-έκπληξη που είχε κάνει προ μηνών ο καθηγητής Ν. Τσιλιμίγκας, ο οποίος σε δημόσια ομιλία του ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αναφέρθηκε στις παρασκηνιακές προσπάθειές του με τις προσωπικές γνωριμίες του στους υψηλόβαθμους της γερμανικής εταιρείας, με στόχο να μη γίνει το νέο εργοστάσιό της στη Σμύρνη αλλά απέναντι, εδώ στον Βόλο.
- Ιδού τώρα πεδίο δόξης λαμπρό, για τον γιατρό... (Λογικά το ελάχιστο θα ήταν να τον επιστρατεύσει ο Κ. Αγοραστός. Αλλά και να εμπλακούν στο πλευρό του υπουργοί, πρωθυπουργοί...)
Ζ.

Ο γείτονας
*ΤΑ πράγματα ποτέ δεν είναι απλά στις σχέσεις, διαπίστωναν ξανά στην παρέα των νεαρών Λαρισαίων.
- Κοπελιά στο αμπαλάζ δουλεύεις;
- Όχι.
- Και τι θέλει αυτός ο φιόγκος δίπλα σου.
***
*- ΚΩΣΤΑ μου; Ο γείτονάς μας απέναντι, κάθε πρωί που πάει για δουλειά, δίνει ένα γλυκό φιλί στη γυναίκα του. Γιατί δεν κάνεις κι εσύ το ίδιο;
- Σώπα ρε γυναίκα, κι άμα με δει ο άντρας της;
***
*- ΧΘΕΣ για φαγητό είμαστε με ένα ζευγάρι που περιμένουν το πρώτο τους παιδί, ένα άλλο με ένα παιδί κι ένα στην κοιλιά που περιμένουν κι εγώ που περίμενα το τρίτο μου τσίπουρο.
Ζ.

Μύθος αρχαίος
*ΜΕΤΑΞΥ κύλικος και χειλέος άκρου, πολλά πέλει. Νέο μάθημα σήμερα από τον αειθαλή διδάσκαλο Κ. Ι. Π. με μια παραβολή, έναν αρχαίο μύθο: Κατά την αρχαιότητα, μέγας γαιοκτήμων και τσιφλικάς κατείχεν εκτάσεις κτημάτων και πολυπληθή ποίμνια, προβάτων και αιγών. Ήτο όμως σκληρός και άκαρδος έναντι των εργατών του. Πολλάκις έτυπτεν αυτούς αγρίως. Περιέλουζεν αυτούς, δι’ ύβρεων και αρών. Και καθίστα τον βίον των δυστυχή.
Μία των ημερών, οι εργάτες έβαζον καινούριο αμπέλι. Ο άρχων προέβλεπεν επαιρόμενος: «Τι ωραίο κρασί θα κάνει το αμπέλι μου». Τον ήκουσε ένας εκ των εργατών του, πολλάκις γευθείς την αγριότητά του και εψιθύρισεν: «Μη σώσεις και προφτάσεις να δοκιμάσεις το καινούριο σου κρασί». Τον ήκουσεν ο άρχων, εσιώπησεν μειδιών.
***
*ΠΡΑΓΜΑΤΙ, το αμπέλι έγινε υπέροχο και έφθασεν ο καιρός που έδωσε καρπούς εύγεστους και μεθυστικούς. Τότε ο άρχων, περήφανος και γέμων εξ οιήσεως, παρέθεσε γεύμα, εις το οποίο εκάλεσε και τον εργάτη, που τον κατηράσθη, με τας βαρυτάτας αράς. Εκείνον κοίταζε χαμογελώντας όταν έλαβεν τον κύλικα, τον πλήρη αφρώδους οίνου και τον επλησίασε εις τα χείλη του, για να δοκιμάσει. Τη στιγμή όμως αυτή, εισορμά εις την αίθουσαν έντρομος ένας δούλος του και τρέμων ανεφώνησεν: «Αφεντικό έλα γρήγορα στο αμπέλι. Ένας μαινόμενος κάπρος, προκαλεί μεγάλας ζημίας. Αμέσως ώρμησεν ο άρχων και κραδαίνων ακόντιο, έσπευσε να τον σκοτώσει. Αλλά ώ, της μοίρας αι βουλαί... Εξαγριωμένος ο κάπρος εφορμά κατά του άρχοντος και πριν ή ούτος, προφθάσει να αντιδράσει, πίπτει νεκρός, από το θηριώδες ζώο. Το δίδαγμα του μύθου η αρχικώς εκτεθείσα φράση: Ανάμεσα στο ποτήρι και στην άκρη των χειλιών, πολλά μπορούν να συμβούν.
Ζ.

Κι άλλη συντονίστρια
*ΚΙ άλλη συντονίστρια αγωνίστρια της ΝΔ, η Γόνη Γανοχωρίτου αυτή τη φορά. Εκτός από τομεάρχης οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων στη ΝΟΔΕ Λάρισας, τώρα αξίωμα και στα κεντρικά του κόμματος, όπου ορίστηκε συντονίστρια για θέματα ποιότητας ζωής ευπαθών ομάδων στη Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού, όπου ηγείται η Πίστη Κρυσταλλίδου. Την οποία και ευχαριστεί η Λαρισαία, μαζί φυσικά και τον γραμματέα της ΝΔ Γ. Στεργίου που υπέγραψε τον ορισμό της. Όλοι παίρνουν κι ένα πόστο στο κόμμα και προχωρούν με καμάρι. (Αστείρευτη πηγή ταλέντων ο κάμπος για τη ΝΔ.)
Ζ.

Με όρεξη
*ΣΙΓΑ μην τους κοβόταν η όρεξη απ’ τη ζέστη. Ούτε η έμπνευση.
- Τροφική αλυσίδα είναι εκείνο που σε δένουν για να μην τρως;
***
*- ΚΑΝΩ δέκα μέρες δίαιτα και αναγκαστικά τρώω τις νύχτες. Μέχρι στιγμής κάτι έχω χάσει. Τον ύπνο μου.
***
*- ΣΤΑΜΑΤΑ να τρως, μου λέει ο άλλος, θα γίνεις εκατό κιλά. Εν τω μεταξύ για να φτάσω εγώ εκατό κιλά πρέπει να χάσω εφτά-οχτώ.
Ζ.

Πρώην σύντροφοι
*ΔΕΝ έλειψαν οι εντάσεις στην Επιτροπής της Βουλής κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Ο πρόεδρός της Μ. Χαρακόπουλος «ανακάλεσε στην τάξη» τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση όταν εκείνος στο τέλος της ομιλίας του προκάλεσε σε τηλεοπτική μονομαχία τον υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Με την επισήμανση ότι «δεν είναι κοινοβουλευτικό να υποτιμούμε το βήμα της Βουλής στη συνεδρίαση, η οποία μεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής, την παρακολουθούν όχι μόνο οι βουλευτές αλλά όλος ο ελληνικός λαός γιατί είναι δημόσια συνεδρίαση, και να ζητούμε την υποκατάστασή του από τα κανάλια». Ο Γ. Ραγκούσης ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού: «Κύριε πρόεδρε νομίζω ότι δεν σας αρμόζει αυτή τη στιγμή να παίξετε αυτόν τον ρόλο». Για να του απαντήσει ο Μ. Χαρακόπουλος «Δεν παίζω κανένα ρόλο, παρά μόνο του υπερασπιστή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών». (Από μέσα του βέβαια ο Λαρισαίος θα έλεγε αν μη τι άλλο, πόσο άχαρο είναι να βρίσκεται στη μέση, ανάμεσα σε δύο πρώην πασοκτζήδες, που βρέθηκαν σε άλλα κόμματα, αντίπαλοι τώρα και βγάζουν όση σκληρότητα μπορούν ο ένας για τον άλλο.)
Ζ.

Τον άκουσε
*ΚΑΘΟΤΑΝ ο Λαρισαίος στην παραλία του Αγιοκάμπου με την οικογένειά του, μια μέρα που φυσούσε. Ξαφνικά βγάζει ένα μεγάλο κύμα και αρπάζει τη γυναίκα, το παιδί και την πεθερά του που κάθονταν δίπλα του. Τρελαμένος ο άνθρωπος πέφτει στα γόνατα και κοιτάζει τον ουρανό. «Βοήθεια... Κάνε κάτι...» ικετεύει.
Βγαίνει ένα δεύτερο κύμα και πετάει στην αμμουδιά τη γυναίκα και το παιδί, μουσκεμένοι αλλά γεροί κι οι δύο. Πετάγεται πάνω απ’ τη χαρά του αλλά να κι ένα τρίτο κύμα που ξεβράζει και την πεθερά του. Ξανακοιτάει ψηλά. «Ε βρε... Είπαμε να βοηθήσεις... Εσύ όμως το παράκανες...»
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass