Ψυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2020 18:00
*ΚΑΙ χρέη τροχονόμου, ο πρόεδρος της Αστικής, μπας και μπορέσουν να ξεκολλήσουν τα λεωφορεία στο μποτιλιάρισμα.							  Ζ. *ΚΑΙ χρέη τροχονόμου, ο πρόεδρος της Αστικής, μπας και μπορέσουν να ξεκολλήσουν τα λεωφορεία στο μποτιλιάρισμα. Ζ.

Επί των υδάτων
*ΠΟΛΥ γλαφυρή στην περιγραφή της η Λαρισαία, ήξερε κι από θρησκευτικά, το συνδύασε.


- Κι εκεί που κολυμπούσα στα βαθιά, είδα ξαφνικά δίπλα μου μια μέδουσα, καλέ. Χωρίς να πανικοβληθώ και με απόλυτη ψυχραιμία άρχισα να τρέχω πάνω στο νερό.
Ζ.

Πιθανόν
*- ΌΤΑΝ βλέπετε κάποιον να έχει μπει στη θάλασσα ως το μαγιό και με τα χέρια στη μέση να ατενίζει το απέραντο γαλάζιο, μην τον ενοχλείτε και καλά είναι να απομακρύνεστε λιγάκι...
Άλλος Λαρισαίος συμβούλευε κυριακάτικα παρά θιν’ αλός, εξηγώντας.
- Όπως λένε στον κάμπο, εκεί που τράει μπορεί και να κατράει.
Ζ.

Με παράπονο
*- ΈΠΙΝΑ το τσιπουράκι μου στην παραλία και άκουγα ραδιόφωνο, έλεγε ο Λαρισαίος Κ. Ζ. ‘’Πήγαινέ με όπου θέλεις ταξιτζή...’’Ύστερα από λίγο ‘’Πάρε ό,τι θέλεις παλιατζή...’’Περίμενα να ακούσω κάτι και για τον καημένο τον σοβατζή αλλά τίποτα. Πόσο μάλλον για τον πασοκτζή. (Κι αφού εκείνος ήταν παλιός οικοδόμος κι από πάντα ΠΑΣΟΚ...)
Ζ.

Τον χαβά μας...
*ΜΕ ουρανομήκεις πανηγυρισμούς υποδέχθηκαν οι Τούρκοι την απόφαση Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά. Όχι όλοι, οι φανατικοί της θρησκείας και του έθνους τους. Σαν τους προγόνους τους την Άλωση ένιωσαν, περίπου. Παρότι τώρα επρόκειτο για συμβολική κίνηση, στην πολιτική σκακιέρα αναμφιβόλως.
***
*ΤΟ λάθος θα ήταν να νιώσουν κι οι Έλληνες τόσο πίκρα όσο και με την Άλωση. Αν και παρά τις όποιες αντιδράσεις, στη χώρα έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς μεταξύ μας, τον χαβά μας, πρέπει πρώτα να λύσουμε τα δικά μας. Και βλέπουμε.
***
*ΝΑ και απορίες, αφελέστατες από τον Γ. Σ. Φαντάζεστε τι θα γινόταν στα ΜΜΕ και την κοινωνία εάν η απόφαση για το τζαμί είχε ληφθεί όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Εάν μάλιστα είχε προηγηθεί και πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν όπως συνέβη με Μητσοτάκη - Ερντογάν, όπου μάλιστα, σύμφωνα όσα διέρρευσαν, «έσπασε ο πάγος»;
Ζ.

Οικογένειες
*ΤΑ πράγματα έχουν ζορίσει πολύ και στη Λάρισα. Η Φώφη υποφέρει απ’ τους πασοκτζήδες στις παρέες αλλά και δημοσίως στο διαδίκτυο. Τα πικρά πειράγματα περισσεύουν.
- Τι έγινε ρε παιδιά στο ΠΑΣΟΚ; Η κόρη του Γεννηματά θέλει να διώξει τον γιο του Παπανδρέου, γιατί δεν ψηφίζει νόμους του γιου του Μητσοτάκη.
Ζ.

Γλεντζέδες
*ΜΑΛΛΟΝ ήταν για τα πανηγύρια οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Κατενθουσιασμένος μαζί μου ο δάσκαλος χορού, μου ζήτησε να ξαναπάω οπωσδήποτε τον Σεπτέμβρη, που πατάνε τα σταφύλια.
***
*- ΩΡΑΙΑ πόδια κοπελιά, μου λέει ο άλλος, φαίνονται γυμνασμένα. Ναι, του λέω κάνω μούστο πολλά χρόνια.
***
*- ΑΝ είσαι στο χωριό κι έχει πανηγύρι, έχεις δύο επιλογές. Ή πας στο πανηγύρι και ξενυχτάς ή μένεις ξάγρυπνος.
Ζ.

Πιο γρήγορα
*ΩΣ υπουργός που σέβεται τον εαυτό του, έστω υφυπουργός, ακολουθώντας την προαιώνια παράδοση, ο Λευτέρης Αυγενάκης εξήγγειλε έργα επισκεπτόμενος τη Λάρισα, στον αθλητικό τομέα εννοείται. Ξεχώρισαν τα 897 χιλιάρικα που θα εγκρίνει ώστε να ανακατασκευαστεί ο στίβος στο Στάδιο Αλκαζάρ.
-Πιο γρήγορα βρε παιδιά, πιο γρήγορα...
Έδειχνε ανήσυχος ο Λαρισαίος που τα διάβαζε αυτά χθες στην εφημερίδα.
-Έρχεται ανασχηματισμός. Και αν δεν μείνει ο Αυγενάκης στην κυβέρνηση, άντε πάλι φτου κι απ’ την αρχή.                              

Ζ.


‘’Καπάκι’’
*ΔΕΥΤΕΡΗ συνεδρίαση την Παρασκευή το βράδυ για τη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, καπάκι μετά από εκείνη της Πέμπτης, όπου μετά από τόσα χρόνια άλλαξαν γραμματέα. Δεύτερη σερί συνεδρίαση, και κρατούν ώρες αυτές, στον ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε συζητούσαν, αυτό ήταν το φόρτε τους, να κουβεντιάζουν, κάποιοι-κάποιες αντιμετώπισαν πρόβλημα με τις γυναίκες τους-τους άντρες τους, ‘’αμάν μ’ αυτό το κόμμα...’’, ήταν και Παρασκευή, η βραδιά της οικογενειακής εξόδου.
Εν πάση περιπτώσει συζήτησαν, λέει, για το πρόγραμμα δράσης του κόμματος στη Λάρισα. Έκανε την παρθενική του εισήγηση ο νέος γραμματέας. Ο οποίος σημειωτέον δεν θα αμείβεται πια από το κόμμα, ο Βασίλης Ζωγράφος είναι εκπαιδευτικός και μάλιστα πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση, οπότε θα του προκύψει άπλετος χρόνος. Μόνο που μέχρι τότε θα έχει γίνει το πολυαναμενόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, από το οποίο όλοι περιμένουν ν’ αλλάξουν πολλά. Κι έτσι κανείς δεν γνωρίζει ποια πρόσωπα θα είναι στα πράγματα μετά και στη Λάρισα.
Ζ.

Μεσ’ τη μόδα
*Κι είπε η σαρακατσανούλα της τοπικής τηλεόρασης, τώρα μετά την καραντίνα.
- Μωρέ, ούτε η Μενεγάκη δεν το άντεξε το 2020. Μήπως πρέπει να αποσυρθώ κι εγώ; (Εν τω μεταξύ, ντάλα ο ήλιος.)
Ζ.


Χόρτασαν
*ΠΡΟ εικοσαετίας τα στοιχεία αναφέρουν ότι οι Έλληνες κυνηγοί είχαν χτυπήσει στις παγάνες τους σχεδόν 19.000 αγριογούρουνα. Στην περσινή κυνηγετική περίοδο ξεπέρασαν τα 55.000 θηράματα, χόρτασε ο κόσμος αγριογούρουνο, καθότι το κρέας συνηθίζεται να μοιράζεται και σε φίλους των κυνηγών. Φαίνεται τώρα πια πως -το εννιά φορές αδειανό- του κυνηγού το πιάτο δεν είναι μόνο μια αφορά γεμάτο, τα αγριογούρουνα έχουν πληθύνει κι έγιναν ευκολότερος στόχος. Είναι χαρακτηριστικό ότι λείπουν πια οι καμαρωτές φωτογραφίες με το σκοτωμένο θήραμα στο καπό του ‘’Ναβάρα’’, δεν θεωρείται πλέον άθλος. Οι επιστήμονες εξηγούν τους λόγους του πολλαπλασιασμού των αγριογούρουνων, γνωστά τα προβλήματα που προκύπτουν εξ αυτού στις ημιορεινές περιοχές και η Πολιτεία παρέχει πιο χαλαρό πλαίσιο στους κυνηγούς. Άλλος τρόπος να περιοριστεί η εισβολή των άγριων ζώων δεν υπάρχει.
Ζ.

Χόρτα Καλλιπεύκης
*ΕΚΚΛΗΣΗ του Στ.Π. από Kαλλιπεύκη. Τα αγριόχορτα έζωσαν σπίτια και δρόμους. Το οδόστρωμα έχει στενέψει, κίνδυνος από φίδια και κατόπιν πυρκαγιές. Παρακαλώ τους αρμόδιους να μεριμνήσουν. (Θα το έχουν στα υπόψη απ’ τον δήμο.)
Ζ.

Ζόρια
*ΣΤΙΣ δυσκολίες της καθημερινότητας επικεντρώθηκε η παρέα των νεαρών Λαρισαίων.
- Δεν έχω όρεξη για δουλειά τις Δευτέρες.
- Σε είδαμε και τις Τρίτες.
***
*- ΤΑ απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, Μονάχους-Μονάχους, Καρέτα-Καρέτα και Δουλειά-Δουλειά.
***
*- ΈΧΩ κρατήσει κάποια λεφτά για μια ώρα ανάγκης. Μπορεί να χρειαστώ μια τσίχλα, να μην έχω να την αγοράσω;
Ζ.

Κείται μακράν
*O σύλλογος φίλων Πύργου Χαροκόπου στη Γιάννουλη, μετά την απίστευτη δημοσιότητα της οποίας έτυχε πριν ακόμη ιδρυθεί -και δικαίως- είναι ενδιαφέρον το κτίσμα, βρίσκεται και πάνω στον δρόμο, επί δεκαετίες τώρα έχει αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη των διερχομένων, βοήθησε και ο θρύλος της Μελίνας, η πρώτη δουλειά του συλλόγου θα ήταν ίσως να οργανώσει μια επίσκεψη-ξενάγηση στο Κονάκι Κυζερίδη στον κάμπο των Φαρσάλων, εκεί πιο πέρα στο Πολυνέρι, στο δίδυμο αδερφάκι του Πύργου, ένα πανομοιότυπο κτίσμα, με μια μεγάλη διαφορά όμως. Όχι μόνο ότι αυτό έχει διασωθεί οριστικά και ανακαινισμένο στέκει αγέρωχο καταμεσής στον προαιώνια εύφορο κάμπο, εκεί στα πρώην άφθονα νερά στο ‘’Χτούρι’’ που λιγόστεψαν.
***
Είναι που ο συγκεκριμένος Πύργος -το Κονάκι- είναι βενετσιάνικος, ηλικίας 440 ετών περίπου, από την εποχή που η Θεσσαλία ήταν μέρος της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας, όταν ο αντίστοιχος στη Γιάννουλη μετρά μονάχα περί τα 110 χρόνια και είναι πιστό αντίγραφό του, πιστότατο, κατασκευασμένος κατ’ εντολή Παναγή Χαροκόπου, του ιδιοκτήτη και των δύο τσιφλικιών τότε και των Φαρσάλων και της Λάρισας. Εύκολα κατανοητή η διαφορά αξίας των δύο κτισμάτων, απλώς το Πολυνέρι ‘’κείται μακράν’’. (Κι όχι στις παρυφές της μεγάλης πόλης.)
***
*ΚΑΠΩΣ έτσι θα αποκαλυφθεί και γιατί το ‘’Πύργος’’ δεν είναι και τόσο ταιριαστό ως χαρακτηρισμός για τα συγκεκριμένα κτίρια. Διώροφα απλώς, με ημιυπόγειο για τους υπηρέτες και τους βοηθητικούς χώρους. Κι από πάνω να ξεχωρίζει, ο τρίτος όροφος, το υπερώο με τις επάλξεις που λένε για το κτίσμα της Γιάννουλης, η «ορθογώνια πυργοειδής απόληξη κούλιας» για το βενετσιάνικο του Πολυνερίου. Αυτό το τρίτο πάτωμα, ένας μικρός χώρος, όπως το κοφίνι ψηλά στον παπαφίγκο των ιστιοφόρων. Χώρος απ’ όπου οι επιστάτες ή το αφεντικό του τσιφλικιού, μέσα από τα μεγάλα παράθυρα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, επόπτευαν ολόκληρο το κτήμα.
***
*ΤΟ σημαντικό, το ουσιώδες, για τον σύλλογο της Γιάννουλης, αν το αποφασίσουν, θα είναι να τους περιμένει στο Πολυνέρι, εφόσον δύναται λόγω ηλικίας, ο κύριος Τάκης, ο άνθρωπος που έσωσε κι ανακαίνισε το Κονάκι, ο κοσμοπολίτης Παναγιώτης Κυζερίδης με καταγωγή απ’ το Πολυνέρι, ο διπλωμάτης με την εντυπωσιακή προσωπικότητα και την πολυσχιδή δραστηριότητα.
Ζ.


Ανέμελες παρέες
*ΠΕΡΑΣΑΝ τι πέρασαν όλη τη χρονιά με τα εσωπαραταξιακά τους στη ΔΑΚΕ καθηγητών της Λάρισας, καταστάσεις που θα τις ξαναβρούν μπροστά τους την καινούρια χρονιά, όταν θα έρθουν οι εκλογές στην ΕΛΜΕ δηλαδή, τελειώνοντας η σχολική χρονιά είπαν να κάνουν κι ένα αποχαιρετιστήριο τραπέζι. Ως φιλοκυβερνητική παράταξη μάλλον είχαν εσωτερική πληροφόρηση ότι θα ανακοινωνόταν σύντομα η κατάργηση του περιορισμού ‘’μέχρι έξι άτομα σε κάθε τραπέζι’’, οπότε αυτοί το παραβίασαν νωρίτερα, για να έρθουν πιο κοντά ως συναγωνιστές, όπως φάνηκε στις φωτογραφίες που οι ίδιοι δημοσίευσαν. Ως καθηγητές, στους μαθητές τους θα υπερθεμάτιζαν για την αυστηρή τήρηση των μέτρων.           

Ζ.

Παντού;
*ΣΕ θλιβερή διαπίστωση προχωρά ο Λαρισαίος Γ. Ν. ακούγοντας και διαβάζοντας όσα λέγονται και γράφονται. «Η χώρα έγινε μία απέραντη Μαφία. Μαφία στην Αστυνομία, στη Δικαιοσύνη, στην Υγεία, στην Πολιτική, στην Οικονομία, στα ΜΜΕ. Κι όλα αυτά με την επιστροφή στην κανονικότητα. Τρομάρα μας». (Η υπερβολική δόση πληγώνει τον κόσμο.)
Ζ.

Για τα πανηγύρια
*ΕΝΩ οι πάντες δέχονται ότι γενικώς ‘’είμαστε για τα πανηγύρια’’, εντούτοις φέτος φαίνεται ότι απαγορεύονται τα πανηγύρια. Επειδή ακριβώς είμαστε για τα πανηγύρια αλλά κι επειδή πανηγύρι με κοινωνική αποστασιοποίηση δεν νοείται, σηκώνει το κλαρίνο social distancing; Εκτός κι αν επιτρέπονται μόνο τα ξεχωριστά στον χορό αλλά και πάλι πώς θα αποφευχθεί το στριμωξίδι στην ουρά για τα ψητά και τις μπίρες. Καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια όμως, δεν μπορεί, θα προκύψει εθνικό ψυχικό τραλαλά.
Ζ.

Αστοχία
*ΔΥΟ φοιτητές της Ιατρικής, επιστρέφοντας αργά το μεσημέρι σπίτι τους σε γειτονιά της Λάρισας, βλέπουν κάποιον ηλικιωμένο να περπατάει αργά και με ανοιχτά τα πόδια. Φρέσκοι στην επιστήμη, με διάθεση, αρχίζουν τις διαγνώσεις.
– Τον βλέπεις αυτόν εκεί; Μάλλον έχει δισκοκήλη, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.
– Εγώ πάλι, νομίζω πως μάλλον σπονδυλολίσθηση έχει, μπαμ κάνει από μακριά.
Διαφωνώντας, συμφώνησαν να πάνε καλύτερα να τον ρωτήσουν να δουν ποιος απ’ τους δύο έχει δίκιο. Τον πλησιάζουν.
– Μας συγχωρείτε κύριε, είμαστε φοιτητές Ιατρικής, σας είδαμε να περπατάτε έτσι και εγώ νομίζω πως πάσχετε από δισκοκήλη, ενώ ο φίλος μου λέει ότι πιθανόν έχετε σπονδυλοολίσθηση. Τελικά ποιος έχει δίκιο;
Τους κοιτάει ο άνθρωπος θλιμμένος.
– Δυστυχώς παιδιά και οι τρεις την πατήσαμε. Κι εσείς οι δύο αλλά κι εγώ επίσης. Νόμιζα πως ήταν να αεριστώ ενώ περπατούσα, αλλά τελικά μου προέκυψε διάρροια.                          

Ζ.

Εν γνώσει
ΕΙΝΑΙ σαφές ότι η κυβέρνηση Ερντογάν κλιμακώνοντας την τουρκική προκλητικότητα μεθόδευσε την απόφαση να μετατραπεί σε τζαμί ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Αγιά Σοφιά.
Η τουρκική προκλητικότητα λοιπόν εργαλειοποιεί ανθρώπους όπως οι –πρόσφυγες αλλά και μνημεία όπως η Αγιά Σοφιά για να πετύχει τον σκοπό της απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους. Σε άλλες περιπτώσεις όπως η Λιβύη εσχάτως, η Κύπρος στο παρελθόν, παρεμβαίνει στρατιωτικά. Γενικότερα απειλεί επίσης με αφορμή και τα ενεργειακά συμφέροντα, ενώ κάνει και το επόμενο βήμα προαναγγέλοντας έρευνες, προσευχή στην Αγιά Σοφιά κ.λπ. Ο τουρκικός ιμπεριαλισμός είναι από δεκαετίες γνωστός και σε κάθε περίπτωση γίνεται με την ανοχή των εταίρων μας στην Ε.Ε. και των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ. Ή μήπως τους είναι άγνωστο ότι κάθε μέρα παραβιάζει το FIR στο Αιγαίο;
Β.Κ.

Ράδιο Αρβύλα
ΚΑΝΕΝΑ επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή του Δήμου Φαρσάλων δεν καταγράφηκε, παρά την έντονη παραφιλολογία ότι “δήθεν” εντοπίστηκαν χθες 15 θετικά στον κορονοϊό και έκαναν όπως ήταν φυσικό τον γύρο της πόλης, αυξάνοντας δικαίως την ανησυχία των κατοίκων.                 

Γ.Γ.

AGORAST NASIAKOP CIU

*ME γροθιά, με γροθιά, τα φιλαράκια τα καλά.
Ζ.

GLASTRA ASKLHPIOY CIU

*ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟΙ με σκουπίδια των γειτόνων απ’ έξω, οι μοντέρνοι κάδοι στην Ασκληπιού αλλά και με μία γλάστρα, η οποία εμφανώς δεν είναι για πέταμα.            

Ζ.

XARTIA YGEIAS CIU

*ΕΡΧΕΤΑΙ δεύτερο κρούσμα κορονοϊού; Στη Λάρισα πάντως προετοιμάζονται καταλλήλως.              

Ζ.

 

SKYLACI CIU

*TO εκπαιδευμένο σκυλάκι, φαίνεται στην παραλία.
Z.

PELARGOI CIU

*ΠΕΝΤΕ μαζί, καφετέρια πελαργών; Πού αλλού, στο Ελευθέριο. Παρότι κι εκεί χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύουν τα λελέκια.                         

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass