ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2020 18:15
ΔΕΝ έχει ησυχάσει ο Κώστας Αγοραστός. Παρότι έχουν περάσει μέρες από την απόδοση του αρχαίου ναυαγίου της Περιστέρας στους λάτρεις των καταδύσεων, είναι συνεχείς οι προσκλήσεις από διάφορα μέσα ενημέρωσης και φορείς του τουρισμού που τον αναζητούν για μια συνέντευξη, κάποια δήλωση, ένα μήνυμα. Όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, καθώς η απόδοση του ναυαγίου ξεπερνά τα σύνορα της Θεσσαλίας και μέσω αναρίθμητων εφημερίδων, τηλεοπτικών σταθμών και ενημερωτικών ιστοσελίδων ακτινοβόλησε διεθνώς. Στη φωτογραφία ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας καταδυθείς σε βάθος 25 μέτρων κόβει την κορδέλα με τις υπογραφές του ιδίου και του Σάκη Ρουβά. ΔΕΝ έχει ησυχάσει ο Κώστας Αγοραστός. Παρότι έχουν περάσει μέρες από την απόδοση του αρχαίου ναυαγίου της Περιστέρας στους λάτρεις των καταδύσεων, είναι συνεχείς οι προσκλήσεις από διάφορα μέσα ενημέρωσης και φορείς του τουρισμού που τον αναζητούν για μια συνέντευξη, κάποια δήλωση, ένα μήνυμα. Όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, καθώς η απόδοση του ναυαγίου ξεπερνά τα σύνορα της Θεσσαλίας και μέσω αναρίθμητων εφημερίδων, τηλεοπτικών σταθμών και ενημερωτικών ιστοσελίδων ακτινοβόλησε διεθνώς. Στη φωτογραφία ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας καταδυθείς σε βάθος 25 μέτρων κόβει την κορδέλα με τις υπογραφές του ιδίου και του Σάκη Ρουβά.

Θάλεια


ΤΟ πρωί ζέστη, το μεσημεράκι συννεφιά και το απόγευμα μπουμπουνητά, λασποβροχή, σύννεφα, ήλιος και ζέστη. Έτσι μας συστήθηκε η Θάλεια, το κύμα κακοκαιρίας που επισκέπτεται και τη Θεσσαλία. Εμ, η προστάτιδα της κωμωδίας ήταν η εν λόγω Μούσα, να μην μας κάνει μια πλάκα πριν να σοβαρέψει;
ΘΑ.

(Τρομο)μετεωρολόγοι
ΜΕ τους μετεωρολόγους και τις συνεχείς προβλέψεις τους το τελευταίο 15νθήμερο περί καταιγίδων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων τα ’χουν οι επιχειρηματίες στα παράλια του νομού, θεωρώντας ότι τρομοκρατούν τον κόσμο, με αποτέλεσμα κάποιοι που σχεδίαζαν να διανυκτερεύσουν, να το αναβάλουν, επιλέγοντας την τακτική «άσε να δούμε τον καιρό». «Και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου και το προηγούμενο (πρώτο του Αυγούστου) μιλούσαν για καταιγίδες και μπουρίνια και τελικά ήρθε μια απλή βροχή το βράδυ του Σαββάτου. Και γι΄αυτό το Σαββατοκύριακο πάλι τα ίδια λένε. Για να δούμε αν αυτή τη φορά θα επιβεβαιωθούν» αναφέρει χαρακτηριστικά Αγιώτης επιχειρηματίας, ο οποίος προσθέτει: «Δεν μας έφτανε η ζημιά του κορονοϊού, έχουμε και τους μετεωρολόγους».
Γ.Ρ.

Κατατρεγμένος λαός
«ΟΛΑ τα ’χε η Μαριορή... ο φερετζές της έλειπε», «όπου φτωχός και η μοίρα του» και πολλές άλλες παροιμίες έρχονται στο μυαλό του Έλληνα, βλέποντας τις εικόνες αποκάλυψης που σημειώθηκαν με τις αιματοβαμμένες εκρήξεις στη Βηρυτό. Δεν τους έφτανε η πολιτικοοικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, ήρθαν και οι εκρήξεις να ισοπεδώσουν –στην κυριολεξία αυτήν τη φορά- την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Κρίμα, πολύ κρίμα.
Γ.Ρ.

Αποκαλυπτήρια
ΧΑΜΟΣ χθες με την είδηση τοποθέτησης ενός Μυρμηγκιού - Μυρμιδόνα στην είσοδο της πόλης των Φαρσάλων και συγκεκριμένα στον κυκλικό κόμβο, που ενώνει την πόλη με τη Λάρισα.
Οι απόψεις μοιράστηκαν στα τρία, σε άλλους άρεσε, σε άλλους πάλι όχι, καταγράφοντας και μία μερίδα πολιτών, οι οποίοι παρέμειναν ουδέτεροι. Όπως και να έχει δεν περνάει εύκολα απαρατήρητο στο μάτι, ίσως αυτό θέλησε να πετύχει αυτός που το φιλοτέχνησε, συνδυάζοντας τη σύγχρονη τέχνη και απεικόνιση, με ιστορικά στοιχεία του παρελθόντος και τον μυθικό ήρωα Αχιλλέα. Πάντως το έργο παραμένει καλυμμένο, έως ότου πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Γ.Γ.

Τρέχα...
ΤΑ κοινωνικά δίκτυα δεν άργησαν να πάρουν φωτιά σχολιάζοντάς το ως εξής: “Ερχόταν ένας φίλος από Αθήνα και του είπα να με περιμένει στον κυκλικό κόμβο να βρεθούμε εκεί...Και με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει: Εγώ φεύγω, στον κυκλικό κατέβηκαν εξωγήινοι!
Γ.Γ.

Νοσοκομείο
ΠΟΛΙΤΕΣ θέλουν να αναφέρουν και τα καλά που συναντούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και όχι μόνο να καταθέτουν παράπονα.
Μια Λαρισαία θεώρησε σημαντικό να αναφέρει ότι η διευθύντρια του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών, του Νοσοκομείου, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά τη συμπεριφορά της απέναντι στους πολίτες.
Η ανθρώπινη προσέγγιση των ασθενών που χρειάζονται ιατρική βοήθεια, μετριάζει τον πόνο τους και συμβάλλει στην καλύτερη ψυχολογική αντιμετώπιση της κατάστασής τους.
Λ.Κ.

Άδειες γιοκ
«ΝΑ δίνονται σπαστές άδειες, καθώς θα πρέπει οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να είναι έτοιμες, αν χρειασθεί, να ενισχύσουν τις βάρδιες και τις εφημερίες για να αντιμετωπιστούν τα έκτακτα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν από τον κορονοϊό» ζήτησε ο υπουργός Υγείας Βασ. Κικίλιας από τους διοικητές των νοσοκομείων και των ΥΠΕ στη χθεσινή σύσκεψη που είχε μαζί τους. Στις συσκέψεις κυριάρχησαν, όπως ήταν φυσικό οι θερμομετρήσεις, οι μάσκες, οι αποστάσεις και τα αντισηπτικά. Άρα, άδειες για τους γιατρούς τον Αύγουστο μόνο ...αναρρωτικές.
Γ.Ρ.

Ποδηλάτες
ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ οι αγανακτισμένοι οδηγοί αυτοκινήτων που καταγγέλλουν ποδηλάτες, οι οποίοι παραβιάζουν τους κόκκινους σηματοδότες σε επικίνδυνες διασταυρώσεις, όπως αυτή της οδού Φαρσάλων με Ηρώων Πολυτεχνείου, που κινούνται αντίθετα στο ρεύμα, που παραβιάζουν προτεραιότητα ...κ.α.
Φοβούνται ότι σε ένα πιθανό ατύχημα, όχι μόνο θα τραυματίσουν άνθρωπο, αλλά δεν θα βρουν και το δίκαιό τους, όταν το έχουν.
Ζητούν μάλιστα ελέγχους από την Αστυνομία και επιβολή προστίμων στους παραβάτες ποδηλάτες, με την ελπίδα να συμμορφωθούν.
Η Λάρισα χρειάζεται επειγόντως δίκτυο ποδηλατοδρόμων, που να συνδέει όλη την πόλη, καθώς η υπομονή των οδηγών αυτοκινήτων με τους ποδηλάτες που δεν ακολουθούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας έχει εξαντληθεί.
Λ.Κ.

Δημοτικές υπηρεσίες
ΣΤΕΛΕΧΗ της δημοτικής αρχής Λάρισας ...ψυχανεμίζονται ότι με την επιστροφή του δημάρχου και άλλων στελεχών, από τις διακοπές τους, το πρώτο θέμα που θα τους απασχολήσει θα είναι η λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, όταν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην πόλη, αλλά και η γενικότερη κατάσταση στη χώρα, θα προμηνύουν συνέχεια των εργασιακών μέτρων.
Αρκετοί δημοτικοί υπάλληλοι συνεχίζουν τις άδειες ειδικού σκοπού και οι υπηρεσίες λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, που σημαίνει ότι η δουλειά γίνεται δυσκολότερη γι’ αυτούς που μένουν πίσω, προσπαθώντας να «σηκώσουν» διπλάσιο βάρος υποχρεώσεων.
Απ’ την άλλη οι ανάγκες των δημοτών συνεχίζουν να είναι οι ίδιες, αλλά και αυξανόμενες θα μπορούσαμε να πούμε, λόγω των συνθηκών.
Η ομαλή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών για την αδιάλειπτη εξυπηρέτηση των πολιτών, συνεχίζει να αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα.
Πιθανόν ήρθε η ώρα, να μεταφερθεί ένα μεγάλο κομμάτι της εξυπηρέτησης του πολίτη, ηλεκτρονικά.
Σε μια τέτοια περίπτωση, καλούνται υπάλληλοι και δημότες να εκπαιδευτούν στη χρήση νέων τεχνολογιών, για να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα.
Λ.Κ.

Διαπίστωση
ΟΤΑΝ αρχίζει η επίκληση στο φιλότιμο, τότε, κάτι πάει πολύ στραβά είτε πρόκειται για δουλειά, διαπροσωπικές σχέσεις, χώρα.
Από Εθνικό Σύστημα Υγείας μόνο φιλότιΜΕΘ προσπάθειες.
Γ.Γ.

Μυρμήγκι με δόρυ!
*ΜΥΡΜΗΓΚΟΦΩΛΙΑ και επισήμως τα Φάρσαλα, αφού στην είσοδο της πόλης (θα) δεσπόζει ένα μυρμήγκι με ασπίδα. Η εικαστική σύνθεση είναι φόρος τιμής στους αρχαίους Μυρμιδόνες, τους προπάτορες των σημερινών κατοίκων της περιοχής και πλέον ηρωικούς αρχαίους Έλληνες. Βέβαια με την πρώτη ματιά είναι λες και το μυρμήγκι βγήκε από την ταινία «Αγάπη μου, συρρίκνωσα τα παιδιά» ή από την ταινία της Μarvel «Ant-Man».
***
*ΟΙ Μυρμιδόνες πρώτα και κύρια ήταν πολεμιστές, οι δυνατότεροι όλων, κι επειδή σήκωναν εξάρτυση εξαιρετικά βαριά τούς παρομοίασαν με μυρμήγκια που κι αυτά έχουν τη δυνατότητα να σηκώνουν πράγματα που αντιστοιχούν σε δεκάδες φορές το βάρος τους. Κατανοητή η προσέγγιση του εικαστικού να μην θέλει να αποδώσει άλλο ένα ηρωικό θέμα προσωποποιώντας το, αλλά...
Ίσως ο δημιουργός να ζήλεψε τις γιγαντιαίες αράχνες της Λουίζ Μπουρζουά που δεσπόζουν στο Γκούγκενχάιμ του Μπιλμπάο, αλλά και σε άλλες περιοχές της υφηλίου, αράχνες που είναι αφιερωμένες στη μητέρα της. (Το σίγουρο είναι ότι όποιος βλέπει το έργο μόνο αδιάφορος δεν θα μένει, αναζητώντας τη σύνδεση Φαρσάλων και μυρμηγκιών, που είναι κι αυτό κάτι...)
***
*ΟΠΟΤΕ αξίζει να αναφέρουμε και τη σύνδεση των μυρμηγκιών με τους Φαρσαλινούς. Οι Μυρμιδόνες κατάγονταν από τον Αιακό, τον γιο του Δία και της νύμφης Αίγινας. Σύμφωνα με έναν από τους μύθους, η Ήρα για να εκδικηθεί την απιστία του συζύγου της έστειλε στο νησί του Αισώπου, την Αίγινα, τρία φίδια. Τα ερπετά δηλητηρίασαν το νερό και όλοι οι κάτοικοι του νησιού βρήκαν τραγικό θάνατο. Ο μόνος που επέζησε, ήταν ο Αιακός. Τότε η μητέρα του, Αίγινα, για να μην είναι μόνος του, παρακάλεσε τον Δία να τον βοηθήσει. Ο Δίας μετέτρεψε τα μυρμήγκια που βρίσκονταν σε έναν σάπιο κορμό δέντρου σε ανθρώπους, τους Μυρμιδόνες. Ο Αιακός απέκτησε τρεις γιους. Ένας από αυτούς ήταν ο Πηλέας, ο οποίος, αφού σκότωσε τον έναν αδερφό του, κατέφυγε με μερικούς Μυρμιδόνες στην περιοχή της Φθίας, τα σημερινά Φάρσαλα δηλαδή και δημιούργησε το βασίλειο των Μυρμιδόνων. Και όλα τα άλλα είναι ιστορία... (Απομένει να δημιουργηθεί και να αποδοθεί στα Φάρσαλα και τους κατοίκους των το έργο «Η ασπίδα του Αχιλλέα», ασπίδα που ο Ομηρος αποτυπώνει τόσο υπέροχα και περιγραφικά στη ραψωδία Σ της Ιλιάδας. Να την περιμένουμε ή να φοβόμαστε μην σηκωθεί κανένας Ήφαιστος με το σφυρί στο χέρι και μας πάρει στο κοντό;).
ΘΑ.

«Θα τρελαθώ!»
ΣΥΝΑΥΛΙΑ της Ελευθερίας Αρβανιτάκη έγινε λέει στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας κάτω από το φως της πανσελήνου... Εκεί μας έφτασε ο κορονοϊός. Που άλλες χρονιές τέτοια εποχή το πιο έντεχνο που ακουγόταν στην περιοχή ήταν το «Ωπω πω πω πω πω πω πω πω πω πω... Θα τρελαθώ!». Ασε που την Ελευθερία Αρβανιτάκη δεν μπορείς να την ακούσεις τρώγοντας προβατίνα σε λαδόκολλα, με πλαστικό πιρούνι (που σπάει πριν ακουμπήσει το κρέας), συνοδευόμενη από κατίκι Δομοκού και πίνοντας μπίρα από κουτάκι. Κι αυτή η πανσέληνος πόσο υπερεκτιμημένη... Αν δεν έχεις τον προβολέα από πάνω σου και στο φως του να πετούν τριάμισι εκατομμύρια ζουζούνια δεν φχαριστιέσαι... μουσική εκδήλωση.
ΘΑ.

Ασυδοσία
ΥΠΑΡΧΕΙ κάποια αρχή ή κάποιος φορέας, που μπορούν να βάλουν σε τάξη τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας; Δεν φτάνει που πληρώνουμε τα ακριβότερα τέλη στην Ευρώπη (και ακολουθούν νέες αυξήσεις στα καρτοσυμβόλαια), η εξυπηρέτηση των καταναλωτών τείνει να γίνει ολοένα και χειρότερη, καθώς η τηλεφωνική επικοινωνία με υπάλληλο έχει ελαχιστοποιηθεί. Όπως καταγγέλλει συμπολίτης «όταν απευθύνεσαι στα κλασικά 5ψήφια νούμερα για να εξυπηρετηθείς, για τις περισσότερες των περιπτώσεων η επικοινωνία είναι κωδικοποιημένη. Κι ενώ το τεχνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεις θα μπορούσε να λυθεί μέσα σε λίγα λεπτά, εάν συνομιλήσεις ζωντανά με κάποιον υπάλληλο, αυτή η τακτική, αν θέλεις αυτό πάτα 1, αν θέλεις το άλλο πάτα 2, ταλαιπωρεί και δεν βοηθά τους περισσότερους. Ό,τι ιδανικό βλέπεις στη διαφήμιση, καμία σχέση με την πραγματικότητα. Προφανώς οι εταιρείες θέλουν να απασχολούν λιγότερους υπαλλήλους στα τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης, αλλά τα τιμολόγιά τους συνεχώς τα αυξάνουν» καταλήγει θυμωμένος.
Γ.Ρ.

Μεγαλεία
ΑΠΟΥΣΙΑ διεθνών αθλητικών γεγονότων, το θεματικό κανάλι της κρατικής ΕΡΤ-sports μάς πάει πίσω στον χρόνο και σε μεγάλα γεγονότα, όπως οι Ολυμπιάδες. Εσχάτως από τη μικρή οθόνη παρελαύνει η Ολυμπιάδα της Αθήνας, με ένα πολύωρο πρόγραμμα αφιερωμένο στην τελετή έναρξης των Αγώνων, τη μαγική εκείνη βραδιά της 13ης Αυγούστου του 2004.
Ο μοναδικός Γιάννης Διακογιάννης, με συμπαραστάτες τους Νίκο Κατσαρό και Δημήτρη Χατζηγεωργίου, είναι οι ξεναγοί στη μεγάλη παρέλαση των 10.625 αθλητών από 202 χώρες που πήραν μέρος στους αγώνες, αλλά και στο υπόλοιπο φαντασμαγορικό τελετουργικό με τη σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου, το θεαματικό ταξίδι στην ελληνική μυθολογία και ιστορία, τη μουσική των μεγάλων Ελλήνων συνθετών, το ζεϊμπέκικο με τους 400 τυμπανιστές και τα μπουζούκια, το χάρτινο καραβάκι να διασχίζει τον πλημμυρισμένο χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου, τα πυροτεχνήματα και τα χειροκροτήματα των 70.000 θεατών και των σπουδαίων εθελοντών, σε μια αποθεωτική βραδιά.
Φυσικά με τους απαραίτητους λόγους των εκπροσώπων της διοργάνωσης, της Γιάννας Αγγελοπούλου, τα σπαστά ελληνικά του Ζακ Ρογκ, αλλά και τη συγκίνηση για τους τελευταίους δρομείς της ολυμπιακής φλόγας, τον Νίκο Γκάλη, τον Μίμη Δομάζο, τη Βούλα Πατουλίδου, τον Κάχι Καχιασβίλι, τον Ιωάννη Μελισσανίδη και τον Νίκο Κακλαμανάκη, αλλά και τον σημαιοφόρο Πύρρο Δήμα.
Στους αγώνες που ακολούθησαν η Ελλάδα συμμετείχε με 441 αθλητές και κατέκτησε 6 χρυσά μετάλλια (ανάμεσα σε αυτά και της δικής μας Φανής Χαλκιά στα 400 μ. εμπόδια), ισάριθμα αργυρά και 4 χάλκινα, καταλαμβάνοντας τη 15η θέση στον σχετικό πίνακα.
Μεγαλεία...
Δ.Χ.

Διακοπές
*ΤΙ είναι λοιπόν ο κορονοϊός. Είναι ένας τύπος που γεννήθηκε στην Κίνα, μεγάλωσε στην Ιταλία, σπούδασε στην Αγγλία, πήγε για μεταπτυχιακό στην Αμερική και τώρα που καλοκαίριασε αποφάσισε να κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Τι πιο λογικό...
Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass