ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2020 18:00
Εφτασαν μέχρι εκεί  που μπορούσαν...  Ο πολιτιστικός περίπατος στα μνημεία του κέντρου της Λάρισας που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητικότητας στη Λάρισα, με τη συμμετοχή του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών (ΠΑΝ.Σ.Α.Π.) και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Π.ΟΜ.Α.μεΑ.) Θεσσαλίας, όπου συμμετείχαν μέλη τους, είχε «κόκκινες γραμμές» ορίων προσβασιμότητας. Τα άτομα με κινητικά προβλήματα ήταν δύσκολο να ανέβουν την ανηφόρα του Φρουρίου για να φτάσουν στην Οθωμανική αγορά και στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου... Ετσι ο περίπατος περιορίστηκε στα μνημεία που βρίσκονται επί της οδού Βενιζέλου, κατά μήκος του πεζόδρομου όπου μπορούν πλέον να κινηθούν με ευκολία τα άτομα με κινητικά προβλήματα, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο από την κίνηση των αυτοκινήτων ή από αδιέξοδα πεζοδρόμια. Την ξενάγηση στα μνημεία πραγματοποίησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα με μεγάλη ευχαρίστηση.  Αλλωστε είναι γνωστό το πάθος της για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Λάρισας και ποτέ δεν αρνείται πρόσκληση που να επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο. Το κοινό της ήταν χθες μια μικρή ομάδα πολιτών, αλλά δυστυχώς αυτός είναι και ο περιορισμός που επιβάλλει ο κορονοϊός. Τη δράση στήριξαν με τη συμμετοχή τους τέσσερις αντιδήμαρχοι, οι Ντίνος Διαμάντος, Μάκης Γιαννακόπουλους, Μιχ. Αναστασίου και Γ. Σούλτης. Λ.Κ. Εφτασαν μέχρι εκεί που μπορούσαν... Ο πολιτιστικός περίπατος στα μνημεία του κέντρου της Λάρισας που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητικότητας στη Λάρισα, με τη συμμετοχή του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών (ΠΑΝ.Σ.Α.Π.) και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Π.ΟΜ.Α.μεΑ.) Θεσσαλίας, όπου συμμετείχαν μέλη τους, είχε «κόκκινες γραμμές» ορίων προσβασιμότητας. Τα άτομα με κινητικά προβλήματα ήταν δύσκολο να ανέβουν την ανηφόρα του Φρουρίου για να φτάσουν στην Οθωμανική αγορά και στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου... Ετσι ο περίπατος περιορίστηκε στα μνημεία που βρίσκονται επί της οδού Βενιζέλου, κατά μήκος του πεζόδρομου όπου μπορούν πλέον να κινηθούν με ευκολία τα άτομα με κινητικά προβλήματα, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο από την κίνηση των αυτοκινήτων ή από αδιέξοδα πεζοδρόμια. Την ξενάγηση στα μνημεία πραγματοποίησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα με μεγάλη ευχαρίστηση. Αλλωστε είναι γνωστό το πάθος της για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Λάρισας και ποτέ δεν αρνείται πρόσκληση που να επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο. Το κοινό της ήταν χθες μια μικρή ομάδα πολιτών, αλλά δυστυχώς αυτός είναι και ο περιορισμός που επιβάλλει ο κορονοϊός. Τη δράση στήριξαν με τη συμμετοχή τους τέσσερις αντιδήμαρχοι, οι Ντίνος Διαμάντος, Μάκης Γιαννακόπουλους, Μιχ. Αναστασίου και Γ. Σούλτης. Λ.Κ.

Μούσκεμα
*ΚΙ από σήμερα... ξανά καλοκαίρι! Με νέα 30άρια προς το τέλος της βδομάδας θα συζητάμε

ξανά για παραλίες... Αυτή είναι η Ελλάδα. Ένα ατελείωτο καλοκαίρι με κάποια διαλείμματα κακοκαιρίας που κάποτε θεωρούνταν απολύτως φυσιολογικά και που τώρα γίνονται πρώτο θέμα στα ΜΜΕ, πράγμα λογικό αφού οι άνθρωποι, ξεκομμένοι από τη φύση, τα θεωρούν... είδηση.
Ζούμε πάντως στον αστερισμό του... νερού. Τους τελευταίους μήνες, βλέπουμε παντού νερό. Στην τηλεόραση, στα sites, στον τύπο. Το μπλε του Αιγαίου (διανθισμένο από πολεμικά πλοία) έδωσε τη θέση του στην... καφέ θάλασσα στα Φάρσαλα και την Καρδίτσα. Γενικώς γίναμε... μουσκίδι...

Γκαντεμιά
*ΤΙ ζούμε ρε φίλε... Επιδημίες, κορονοϊοί, ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, φωτιές στους καταυλισμούς, τυφώνες, θύελλες, πλημμύρες, δρόμοι χάνονται, γιοφύρια πέφτουν, στο καπάκι κι ένας σεισμός στην Κρήτη...
Με μια λέξη : Μητσοτάκης! Το... γονίδιο της γκαντεμιάς που λένε. Και πόσο... Μητσοτάκη μπορεί να αντέξει η χώρα;
(Μήνυμα από την Πολιτική Προστασία: «Μείνετε σπίτι σας μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία του»).

Χιουμοράκι
*ΜΠΟΡΕΙ να κλείνουν νωρίς - ακριβώς στις 12 το βράδυ- τα μπαράκια της πλατείας «Ταχυδρομείου» και να υφίστανται οικονομική ζημιά, όμως οι άνθρωποί τους δεν χάνουν το χιούμορ τους. Κι έτσι, μόλις χτυπήσει μεσάνυχτα «νταν», την ώρα δηλαδή που βγαίνουν οι... «βρικόλακες», οι ντι-τζέι «παίζουν»... Χαρδαλιά να δηλώνει από μικροφώνου πως «η Πολιτική Προστασία είναι εδώ και σας προστατεύει»...
Αν μη τι άλλο, οι θαμώνες πάνε... χαμογελαστοί και ευδιάθετοι για ύπνο.

Οίκος Ανοχής
*ΕΓΙΝΕ – κατά πώς λένε στα σύγχρονα ελληνικά - «viral» η Λάρισα αυτές τις μέρες, χάρη στο σκηνικό που στήθηκε κατά την κατεδάφιση ενός ιστορικού «Οίκου Ανοχής» στην Οδό Βύρωνος...
Φαινομενικά ήταν ένα μαγαζάκι που δεν το ’πιανε το μάτι σου... Κι όμως, με πόση... ιστορία! Πόσα παιδιά «πήγαν να βρουν εκεί το αντριλίκι τους» για δεκαετίες ολόκληρες... Μαθητές μεγαλύτερων τάξεων που έκαναν σκασιαρχείο, χαβαλέδες που πήγαιναν για τις θρυλικές πια «μπ... τσαρκες», φαντάρια που υπηρετούσαν στη Λάρισα, μοναχικοί άνθρωποι, δίχως να λείπουν και οι ... «ευυπόληπτοι οικογενειάρχες» που έψαχναν διαφυγή από την... ανία της συζυγικής παστάδας... Όλοι εκεί, με 300 δραχμές την επίσκεψη, (0,88 λεπτά του ευρώ για να καταλάβεις).
Η ιστορία της πόλης κάπως έτσι γράφεται... Και ιστορία της πόλης είναι και οι οίκοι ανοχής όπου τόσες και τόσες αφανείς καταστάσεις και τόσα δράματα βιώθηκαν από γνωστούς και άγνωστους πρωταγωνιστές.
Στην ιστορία δεν υπάρχουν σκοτεινές και φωτεινές πλευρές. Και πρέπει κάποτε να βρούμε το κουράγιο να μιλάμε για όλα. Και για τις ανοχές και για τις... ενοχές μας.

Μάσκες και σχολεία
*ΚΥΛΗΣΕ και η πρώτη σχολική εβδομάδα της γενικής... μασκοφορίας και τα συμπεράσματα είναι αμφίσημα. Από τη μία η... «μασκοφορία» ήταν γενική ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και ειδικά στις μικρότερες ηλικίες (στα Λύκεια αντιδρούν περισσότερο τελικά). Από την άλλη, μεγάλα τα ερωτήματα αν θα αντέξουν τα παιδιά ως το τέλος. Δάσκαλοι και καθηγητές πάλι είδαν στην πράξη πόσο δύσκολο είναι να μιλάς διαρκώς επί 4-5 ώρες φορώντας μάσκα. Τη φορούν κι άλλα επαγγέλματα, αλλά δίχως να υπάρχει ανάγκη ομιλίας... Γενικά, κατάσταση για γερά νεύρα.

Παλιομοδίτικο
*ΔΕΝ νομίζουμε ότι ευτύχησε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος, μιλώντας στη ΔΕΘ, προσπάθησε να «παίξει» με ένα ... κλασικό απωθημένο των Θεσσαλονικέων:
«- Έκαναν πάλι τη Θεσσαλονίκη να μοιάζει με αποπαίδι των Αθηνών», είπε χαρακτηριστικά. Μόνο που αν ζούσε στη Θεσσαλονίκη θα ήξερε πως όλη αυτή η κλασική αντιπαράθεση Θεσσαλονίκης – Αθήνας έχει κουράσει και έχει ξεθωριάσει... . Οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς το έχουν υπερβεί. Οπότε ο λόγος του ακούστηκε μάλλον παλαιομοδίτικος.
(Ρε συ Αλέξη, εδώ ο ΠΑΟΚ πήρε πρωτάθλημα κι ετοιμάζεται να κουνήσει σεντόνι... )

Η «λύση»
*ΤΙ προέταξε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, για την υπέρβαση της κρίσης;
Προσλήψεις, προσλήψεις, προσλήψεις και επιδόματα για στήριξη των αδυνάμων.
Και πού θα βρεθούν τα λεφτά; Θα πάμε –λέει- σε ένα... νέο παραγωγικό μοντέλο.
(Εντάξει, ησυχάσαμε τώρα... )
Τι να κάνεις μωρέ, δουλειά είναι και το να πηγαίνεις στη ΔΕΘ και να μιλάς. Έπρεπε να γίνει...

Ηγέτες
*ΓΙΑΝΝΗΣ Πατάκης και Θανάσης Νασίκας είναι ήδη επάνω, η Βαγγέλ’ τς η Μπούτας αναχώρησε κι αυτός να πάει να τους βρει, η παρέα των μπλόκων αβγαταίνει επικίνδυνα, δεν την βλέπουμε καθόλου καλά την... Εθνική οδό Παραδείσου... Μάλλον πάει για κλείσιμο.
Σοβαρά μιλώντας, ένας από τους λόγους που έχει τελειώσει πια η λογική των μπλόκων, πέρα από τα χρόνια που πέρασαν, είναι και η απουσία αυτών των μεγάλων αγροτικών στελεχών με την ηγετική στόφα που έφυγαν και δεν αναπληρώθηκαν ποτέ.
Ανατριχιαστική λεπτομέρεια: Νασίκας και Μπούτας έφυγαν και οι δύο στα 66 χρόνια τους, ενώ πρόωρα – στα 69- έφυγε και ο Γ. Πατάκης. Και οι τρεις από την «επάρατο».
Καλό ταξίδι Βαγγέλη...

Σκουπιδαριό
*ΠΕΦΤΕΙ μεγάλο κράξιμο στα τηλεσκουπίδια που εκπέμπονται σωρηδόν φέτος στα ελληνικά ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.
Δεν είναι μόνο το δημόσιο ξεκατίνιασμα, το κρέμασμα της λευκής σάρκας στο τσιγκέλι και ο εν γένει εξευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας. Είναι και τα πρότυπα που διαμορφώνονται στη νέα γενιά των Ελλήνων. Πρότυπα ηθικά αλλά και αισθητικά.
Τα έχουμε πει κατά καιρούς και φαίνεται πως κάτι γίνεται. Ήδη οι τηλεθεάσεις – γενικώς- πήραν την κατιούσα, ενώ ανεβαίνουν πλατφόρμες τύπου Netflix, όπου θα δεις καλό σινεμά, ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ και γενικά σειρές της προκοπής.
Καιρός δεν είναι;

 

Συνάδελφοι

* ΟΥΤΕ ένας - ούτε δύο, αλλά επτά συνάδελφοι σε ιστοσελίδες χθες το πρωί σκέφτηκαν να κάνουν το ίδιο (και απαράλλαχτο) δημοσίευμα, που αφορούσε στο εξιτήριο που έλαβαν από το νοσοκομείο οι δύο 16χρονοι του τροχαίου του Αλκαζάρ. Για να είμαστε ακριβείς επτά με τον υπογράφοντα, οκτώ. Για να σοβαρευτούμε. Ο πρώτος συνάδελφος αντέγραψε το Κυριακάτικο δημοσίευμα της «Ε» και έκανε την ανάρτηση στις 7.25 το πρωί. Ο δεύτερος στις 8.14 π.μ. Ο τρίτος στις 8.27 π.μ. Ο τέταρτος στις 9.06 π.μ. Ο πέμπτος στις 9.30 π.μ. Ο έκτος στις 10.42 π.μ. Ο έβδομος το ανήρτησε χωρίς να γράψει ώρα, οπότε ζητούμε συγγνώμη από τον συνάδελφο που τον κατατάξαμε τελευταίο. Τεχνικό είναι δηλαδή το ζήτημα, δεν έχουμε καμιά πρόθεση να τον μειώσουμε. Από τους επτά συναδέλφους μόνο ο τρίτος επικαλείται την πηγή, την εφημερίδα δηλαδή που είχε δημοσίευμα για τα τροχαία, τις επιπτώσεις κ.λπ., με αφορμή το εξιτήριο των δύο 16χρονων. Οι ανήλικοι θα ιαθούν σε αντίθεση με τη δεοντολογία. Περαστικά της...                  

Β.Κ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass